x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Guvernul plateste partial dezinfectia

Guvernul plateste partial dezinfectia

de Eliza Popa    |    Florina Zainescu    |    01 Iun 2006   •   00:00
Guvernul plateste partial dezinfectia

Patru companii selectate de Comandamentul Central Antiepizootic (prin Nota CNADR nr. 101/24 mai, 2006) sa execute operatiuni de dezinfectie totala, pe drumurile nationale din judetele Brasov si Mures, reclama ca au de incasat sume uriase (ajungand pana la 200 de miliarde de lei, inclusiv pentru criza aviarei de anul trecut) si ameninta cu suspendarea activitatilor desfasurate.

IMPAS. Intr-o notificare catre premierul Tariceanu si ministrii Flutur si Dobre, administratorii firmelor Lumi SRL, Mior SRL, Miradi SRL si Primosal SRL au anuntat ca, daca pana la 31 mai 2006 (n.r. - ieri) nu se va gasi nici o solutie pentru achitarea sumelor restante si curente, societatile "isi inceteaza activitatea de dezinfectie pe drumurile nationale". Motivatia este data de impasul financiar generat de neplata prestatiilor, in contextul in care costurile de mentinere in stare de functionare si administrare a punctelor de dezinfectie sunt imense. Necesarul zilnic pentru un singur astfel de punct este de 5-15 tone de apa si 1.000-1.500 litri de substanta dezinfectanta, la cheltuieli adaugandu-se consumurile mari de energie (livrata prin contracte cu terti) si combustibil lichid, plus aprovizionarea cu hrana, apa si echipamentele necesare personalului de deservire (120 de persoane).

PRECEDENT. Grupul respectivelor firme a sustinut, conform notificarii (deocamdata ramasa fara raspuns), astfel de activitati si la punctul feroviar de dezinfectie la primul val de evolutie al gripei aviare. Faptul ca sumele aferente prestatiilor nu au fost achitate a facut ca societatile sa se inregistreze cu mari penalitati la bugetul de stat si catre furnizori, dezinfectia fiind sustinuta vreme de trei luni din surse proprii (credite bancare si ipotecare).

Solicitat sa ofere o pozitie oficiala, purtatorul de cuvant Oana Marinescu ne-a declarat ca "Guvernul a alocat Ministerului Transporturilor suma de 100 de miliarde de lei de la Fondul de Rezerva al Guvernului pentru activitatea de dezinfectie. Daca aceasta suma nu este suficienta, Ministerul Transporturilor poate sa achite diferenta prin redistribuire de la alte capitole bugetare proprii, urmand ca la rectificare sa primeasca o suplimentare de fonduri. Aceeasi procedura a fost folosita si de alte ministere, in situatii similare (inundatii, gripa aviara)". Oana Marinescu a precizat, de asemenea, ca plata se va face pentru continuarea dezinfectiei, dar in paralel se vor face controale ordonate de premier. (Eliza Popa, Florina Zainescu)

×
Subiecte în articol: eveniment