x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Guvernul stia de mult ca vine prapadul

Guvernul stia de mult ca vine prapadul

de Eliza Popa    |    25 Apr 2006   •   00:00

Ministrul Mediului, Sulfina Barbu, a recunoscut ieri ca reprezentantii ministerului la carma caruia se afla si, implicit, ai Guvernului, stiau, in-ca de la finele anului trecut, care sunt zonele predispuse la inundatii. Vina pentru impli-carea tardiva a autoritatilor a fost data, ca de obicei, pe capriciile vremii.

Click pt fotoreportaj
SINISTRATI. Peste 5.000 de romani au fost afectati pana acum de revarsarile fluviului din ultimele saptamani
FOTOREPORTAJ

Sulfina Barbu a declarat ieri, in direct la Realitatea TV, ca reprezentantii Ministerului Mediului stiau cel putin din ianuarie care sunt zonele predispuse la inundatii.

Mai mult, digurile cu probleme de rezistenta ar fi fost identificate, in urma unor expertize, inca de anul trecut, dar, conform Sulfinei Barbu, vremea nefavorabila nu ar fi permis refacerea lor.

IARNA NU-I CA VARA. "Iarna nu ne-a lasat sa reparam digurile", a spus, stupefiant de senina, Sulfina Barbu (foto) in emisiunea "Deschide lumea". Ministrul a mai sustinut ca studiul de diagnosticare a tuturor lucrarilor hidrotehnice, cu punctele sensibile ale acestora, a fost pus la dispozitia tuturor prefectilor (chemati la Guvern in acest sens) si ca, in aceasta primavara, s-ar fi demarat anumite lucrari de investitii in domeniu, insa inundatiile au stopat lucrarile.

Sulfina Barbu a confirmat si faptul ca Executivul stia, inca din ianuarie, ca in aprilie vor avea loc inundatii in perimetrul vecin Dunarii. Cu toate acestea insa, Ministerul Mediului a pus la dispozitia mass-media abia la data de 14 aprilie 2006 o informare de presa privind "obiectivele potential afectabile pentru un debit maxim de 16.000 mc/s".

UNDE-I DOLJUL? Curios insa, intre cele 112 obiective potential inundabile nu apare localitatea doljeana Rast, poate cea mai afectata din zona, unde oamenii au fost stramutati aproape in totalitate pe un camp invecinat, fiind adapostiti in improvizatii sau, in cazurile fericite, in corturi militare. Cat despre faimosul raport la care face referire Sulfina Barbu, dat publicitatii in data de 6 ianuarie 2006, acesta este rezultatul verificarii, de catre specialisti, a 381 de constructii hidrotehnice, din care 215 diguri de aparare, 126 de acumulari permanente, 34 de acumulari nepermanente si 3 noduri hidrotehnice. Dintre zonele citate ca potentiale pericole, intr-un material generalist si fara un plan de masuri concret, lipsesc taman cele mai afectate din ultimele doua saptamani, situate in general in judetul Dolj.

Avem proiecte, avem fonduri...


Victor Ciutacu: De la inundatiile din 2005 a trecut un an. Digurile nu au stat sub ape vreme de un an. Le-a diagnosticat cineva? In cazul unor inundatii (de care eu stiam din ianuarie, imi place sa cred ca stiati si dvs.), le-a verificat cineva daca rezista?
Sulfina Barbu: Cred ca stiati de la noi. Nu stiati dvs. asa din citit in stele.

Am aflat, nu stiu daca de la dvs. sau de la citit in stele, dar stiam ca digurile astea se naruie si intreabam daca le-a diagnosticat cineva.
Sigur. Inclusiv in cursul anului trecut si la inceputul acestui an, am avut aceasta diagnosticare a tuturor lucrarilor hidrotehnice, cu puncte sensibile. Inclusiv prefectilor le-au fost prezentate, pe fiecare judet, din acest motiv au cerut intalnirea cu prefectii de la inceputul anului.

Si diagnosticarea spunea ca digurile care au cazut acum rezista sau or sa cada?
Nu, aceste diagnostice au identificat puncte critice, sensibile. Va reamintesc rularea modelelor la diversele debite pe care le-am facut si le-au indicat si pe ele. La aceste puncte critice, nu din alte date, ci din date verificate pe teren, unde s-a intervenit preventiv cu suprainaltari de diguri cu a doua linie de aparare, pe aceste diagnostrice s-a intervenit. In cursul iernii, din pacate, nu putem construi diguri, ca le-am fi construit daca ar fi fost posibil. Si in aceasta primavara v-as trece in revista cateva lucrari care sunt deja pe lucrari de investitii, dar acum nu este posibil sa intervenim. In localitatea Borcea avem diguri care apara 800 de localitati. Vorbesc in mod special de diguri de la Ministerul Mediului. Digul de la Chiscani, Noianu, Bratesu de Jos, un numar de diguri in Delta Dunarii pentru care, repet, avem bani alocati, dar nu putem interveni in acest moment pana nu scade nivelul apei. Avem proiectele facute, avem fondurile alocate, cand ne permite situatia meteorologica intervenim pentru remedierea acestor lucrari.

Transcript din emisiunea "Deschide lumea" a postului Realitatea TV

Cordonul litoral a fost spart din nou


AVERTISMENT. Tulcenii au fost instruiti sa fuga daca aud sirenele si clopotele bisericii
Cordonul litoral dintre localitatile Sulina si Sf. Gheorghe a fost din nou spart la mai putin de sase luni dupa ce fusese reparat. Digul cu pricina a fost spart intentionat in urma cu un an din cauza apelor mari din Delta si refacut in toamna. Sinistratii din satele Plauru, Patlageanca, I.C. Bratianu, Smardan, Ilganii de Sus si Vulturu, din suburbia Tudor Vladimirescu a orasului Tulcea au participat la Inviere in bisericile inconjurate de ape. Ajutati de autoritati, dar resemnati, sinistratii din satul Plauru, localitate de pe Bratul Chilia - partial acoperita de ape - , au petrecut Pastile alaturi de politistii de frontiera. Aceiasi care i-au ajutat sa-si mute lucrurile si cand au venit apele. In momentul de fata, patru corturi militare sunt ridicate in localitate, adapostind tot atatea familii. Pentru ca localitatea nu avea dig de aparare, apele se vor retrage aici abia la vara.

TUDOR VLADIMIRESCU. "Situatia este foarte grea, insa tot noi o vom depasi. Oamenii sunt resemnati si fac apel la autoritati ca, dupa ce inundatiile vor trece, sa nu fie uitati, iar digul de consolidare a malurilor sa fie in continuare inaltat, pentru a-i apara de alte potentiale inundatii", a declarat pentru Rompres preotul Parohiei din suburbia Tudor Vladimirescu, Liviu Parlog. Preotul Parlog a spus ca locuitorii mahalalei orasului Tulcea au primit sprijin atat din partea organizatiilor neguvernamentale, cat si a autoritatilor. Ajutoarele au constat in alimente de baza, cozonaci si produse sanitare. 150 de gospodarii din suburbia Tudor Vladimirescu au fost afectate de nivelul ridicat al Dunarii din ultima perioada, trei case fiind deja daramate de ape.

EXERCITIU. In noaptea de Inviere, satenii din Peceneaga au fost instruiti de primar cum sa actioneze in caz de alarma. Primarului Radu Gheorghe le-a spus satenilor dupa slujba ca, daca aud sirenele sunand in sat, trebuie sa mearga toti la dig cu lopeti si harlete pentru a-l intari. "Pericol pentru oameni este numai atunci cand pe langa sirene bat si clopotele bisericii", le-a spus primarul oamenilor. In aceasta situatie, satenii trebuie sa isi ia bagajele si sa le mute pe partea inalta a satului. Anuntul a fost facut in cotextul in care oamenii din sat s-au speriat zilele trecute, iar cand au auzit sirenele sunand au inceput sa isi faca bagajele. In Peceneaga, infiltratiile din digul de aparare a comunei au afectat 182 de gospodarii, iar 12 case sunt in pericol sa se darame. (Alexandru Nastase)

Inviere la biserica de campanie


Noaptea de Inviere. Aproape de miezul noptii. Patru- cinci sute de sateni din Rast stau cu lumanari in mana, in camp, nu la biserica. Anul acesta, Dunarea a schimbat lucrurile. Noaptea de Inviere, de obicei plina de liniste si calm, e acum plina de durere.

SLUJBA MITROPOLITULUI. Intr-un cort militar, devenit biserica de campanie, mitropolitul Teofan al Olteniei canta slujba de Pasti. E greu sa vorbesti unor oameni atat de batuti de soarta despre miracolul Invierii. "Apa a acoperit mormintele mosilor si stramosilor vostri, iar gandul multora sta acum la casele daramate si acoperite de ape. Cu speranta si credinta in bunul Dumnezeu, va veti regasi casele asa cum le-ati lasat si veti incepe o viata noua. Sa ne intoarcem fata catre Dumnezeu!", le-a spus Inalt Prea Sfantul enoriasilor sinistrati, inainte de a da vestire, din Evanghelie, ca Mantuitorul a inviat.

Greu sa te superi pe Dumnezeu. "Hristos a inviat din morti, cu moartea pre moarte calcand"... Cantat in cor de sute de glasuri, cantecul biruintei a avut un efect vizibil asupra oamenilor. In fata unui camion militar, un batranel, tinand intr-o mana un ou rosu si in cealalta o sticla cu vin, vorbeste cu soldatii: "Dumnezeu ne incearca, dar poate ca nu ar trebui sa ne plangem. Mi-au adus prietenii o haina curata, un pahar de vin. Cand esti cu prietenii, uiti de suparare. Ce-o sa fac acum, sa ma supar pe Dumnezeu? Pai cine sunt eu sa ma supar pe Dumnezeu?"

Daca, dupa cateva pahare de vin, barbatii par a se obisnui cu soarta cruda, femeilor le vine mai greu sa se bucure.

"Suntem nespalati, obositi... Nici nu-mi vine sa ma mai gandesc la Inviere! Dar asa e romanul, pana nu-i dai in cap, nu vede ce-a avut", spune, cu lacrimi in ochi, batrana Maria Riba.

La nici o ora dupa slujba, la cativa pasi de cortul-biserica in care se impart pastite, satenii si-au gasit motiv de agitatie: vaca unei batrane a fatat o vitica. "E semn de la Dumnezeu ca lucrurile o sa se indrepte! O sa-i pun numele Speranta!", spune proprietara animalelor. Spre dimineata, cand lumea s-a retras spre corturi, la culcare, numai ziaristii mai au motive sa chibiteze. "Anul trecut, in noaptea de Inviere, cand a venit Regele Mihai la Craiova, toti politicienii au fost prezenti la Catedrala Mitropolitana. Anul acesta, numai mitropolitul s-a obosit slujind pentru cei amarati", comenteaza corespondentul unui cotidian national. (Mihai Gavrila)

A inceput evacuarea si in satul Sarata


Peste 2.000 de localnici din 2.800 au fost evacuati din satul doljean Sarata, primarul comunei Calarasi, Vergica Sovaila, estimand ca nu mai putin de 6.000 de persoane ar putea fi evacuate din calea apelor deversate de Dunare prin bresa creata in digul situat intre Dabuleni si Calarasi.

Primarul Sovaila a declarat ieri ca localnicii au fost avertizati de acest pericol de acum o saptamana, astfel ca evacuarea nu a fost o problema. Cei care au fost evacuati si care mai urmeaza sa-si paraseasca casele vor fi cazati pe la rudele sau prietenii din Calarasi. Primaria a mai amenajat o suta de locuri la Caminul Cultural, 60 de locuri in doua scoli, 230 la o statiune agricola si doua ferme, iar langa padurea din Calarasi au fost amplasate cinci corturi ce pot primi 50 de persoane. Persoanele care deja si-au parasit casele au fost evacuate cu ajutorul armatei, care a pus la dispozitie mai multe camioane, insa "si de rudele celor scosi din casa", acestea venind cu carute si remorci pentru a scoate tot ce se putea scoate.

Dunarea a depasit cota istorica la Galati


Cota istorica a Dunarii, inregistrata in 1921 si in 1897, a fost depasita ieri la Galati. Pentru aproape patru ore, cota fluviului s-a situat la nivelul de 657 cm, cu 57 cm peste cota de inundatie si cu un centimetru mai mult decat cota din 1921 si 1897. Mihai Ochialbescu, director general al Administratiei Fluviale a Dunarii de Jos Galati, a declarat insa ca vestea buna e ca in amonte, apele au inceput sa scada.

Inainte de Pasti, fluviul a inundat mai multe concesiuni din Zona Libera Galati. La acel moment, nivelul Dunarii era in scadere, dar apa s-a infiltrat prin panza freatica. Prin sistemul de canalizare au fost inundate sediile unor societati comerciale de pe Platforma Industriala Est, Santierul Naval Damen, Portul Bazinul Nou, Unicom Oil Terminal si Zona Libera Galati. Dunarea a patruns in incinta Zonei Libere Galati (ZLG) si pe platoul unui centru de colectare a fierului vechi. Directorul ZLG, Angela Ivan, a precizat ca apele au inundat o suprafata de peste 5 ha. (Erik Hoosz)

Presedintele l-a atacat dur pe Sorin Ovidiu Vantu


Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a vizitat ieri comuna doljeana Bistret, dupa ce a survolat zona unde s-a rupt un dig de incinta. Seful statului s-a aratat foarte suparat pe reprezentantii presei, pe care i-a acuzat ca ar fi responsabilii morali ai invrajbirii si ca nu au ajutat autoritatile in convingerea localnicilor sa se lase stramutati. Acestia, la randul lor, i-au reprosat vizita tardiva de la Rast, in antiteza cu cele 15 vizite la podul de la Maracineni. Furios si rosu la fata, Basescu a replicat "am si alte prioritati", anuntand ca vine cand vrea si cand are timp. El le-a transmis imperative ziaristilor ca oamenii au nevoie de calm, nu de transmisii demagogice. Presedintele l-a atacat virulent pe reprezentantul postului Realitatea TV. "Mai, baiatule, voi trebuie sa lasati demagogia! Daca puteti sa-i ajutati pe oamenii acestia, faceti-o cinstit, nu demagogic. Cum puteti sa-i ajutati dumneavoastra pe oameni cand il aveti in spate pe Vantu? Cateva sute de mii de oameni au ramas fara averi din cauza patronului dumneavoastra, domnule reporter!"

Basescu a mai spus ca se va trece la evacuarea locuitorilor din Bistret in orice conditii, pentru ca Dunarea este cu doi metri mai sus decat satele din zona. Potrivit presedintelui, autoritatile locale trebuie sa fie pregatite pentru o perioada dificila de doua saptamani, fiindca apele nu se retrag asa de repede. Apele Dunarii au rupt ieri-dimineata aproape in acelasi timp, digul de protectie dintre localitatile doljene Calarasi si Dabuleni, pe o lungime de circa 30 de metri, si digul de aparare din incinta Bistret, distanta dintre cele doua puncte fiind de aproape 70 de kilometri. In zona traiesc circa 10.000 de locuitori in satele Bistret, Carna, Plosca, Sapata, Macesu de Jos si Nedeia.

CALARASI
La 24 aprilie, la ora doua noaptea, satenii au fost treziti cu goarna. Oficialii de la protectia civila au evacuat 1.000 de oameni din 240 de case si i-au pus sa se suie pe un deal langa cimitir. Familii intregi (mame, tati, bunici, copii) au iesit din case cu saltele, bulendre, oale, aragazuri si televizoare. S-au instalat in lucerna si s-au pus pe asteptat. Pana pe 24, la ora 17:00, apa nu venise. In schimb au aparut premierul Calin Popescu Tariceanu si ministrul Mediului, Sulfina Barbu, inconjurati de cameramani. Tariceanu a suras teleastic si a zis ca vrea "sa aline suferinta evacuatilor". Unul dintre acestia, un tanar care manevra o lopata, a scapat un "sa mori tu!" in surdina. In rest, toata ziua, 100 de militari au aranjat peste 80.000 de saci cu nisip, care speram ca vor fi eficienti in fata apelor. Politistii din Calarasi au amplasat mai multe posturi, al caror rol e sa previna furturile din casele parasite la repezeala. Sus, pe deal, oamenii au activitati normale. Copiii joaca fotbal, gospodinele fac sarmale, iar barbatii au dat-o pe politica in urma descinderii lui Tariceanu. (Irina Munteanu)

×