x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Hai in vagonul cu papusi!

Hai in vagonul cu papusi!

de Roxana Ioana Ancuta    |    21 Mai 2006   •   00:00
Hai in vagonul cu papusi!

Poftiti in vagoane! Trenul personal numarul 1959 (anul in care papusa Barbie a fost lansata pe piata) plea-ca de la linia New York, cu directie in toata lumea. Si la Bucuresti.

Poftiti in vagoane! Trenul personal numarul 1959 (anul in care papusa Barbie a fost lansata pe piata) pleaca de la linia New York, cu directie in toata lumea. Si la Bucuresti.

Barbie nu este o papusa obisnuita. Nu a fost uitata in tren! Este cea mai iubita de fetite, cea mai populara jucarie, obiect pentru colectionari, o inspiratie pentru creatorii de moda, producatorii de filme si vedetele pop, cea mai si cea mai dintre toate jucariile pamantului. Atatea superlative! Te intrebi, "oare papusa asta este chiar papusa? I s-a acordat poate prea multa atentie si pare insufletita... E reala?" Da, este reala si foarte cautata. In lume, la fiecare trei secunde, se vinde cate o Barbie. Cine n-are Barbie trebuie sa-si ia una. De dragul copilului sau si daca-si permite, evident. Costurile ei in Romania sunt putin mai ridicate decat ale altor jucarii. Oricum, Barbie a facut istorie.

BAL. In calatoria noastra de-a lungul existentei papusii Barbie stationam pentru cateva momente la Bucuresti. In perioada 23 mai-11 iunie, in premiera pentru Romania, va avea loc in Piata Revolutiei expozitia itineranta cu vanzare, organizata de Events, "World of Barbie". La 2 iunie, se anunta si un bal maret pentru cei mici, cu printi si printese. Fiecare copil va fi costumat ca la cartea de povesti si ca la Curte.

Dar, pana atunci, pastrati-va locurile pe care le aveti in trenul nostru personal si calatoriti in timp, pentru a afla ce este mai interesant despre papusa papusilor, acest superstar incontestabil in universul copiilor.

1959 - Ruth Handler, co-fondatorul companiei californiene de jucarii Mattel, a prezentat un nou model de papusa imbracata: Barbie, numita astfel dupa fata ei, Barbara. In primul an s-au vandut 351.000 de papusi Barbie, la un pret de 3$ pe bucata. Este cea mai bine vanduta jucarie din toate timpurile. Se inregistreaza vanzari mai mari de 3,6 miliarde de dolari pe an. Prima cariera a papusii Barbie a fost de manechin de moda adolescent. De-a lungul timpului, a avut peste 80 de profesii: dentist, chirurg, astronaut, star rock, candidata la presedintie, profesoara, soldat, cantareata etc. In 1964, Barbie "a intrat" la colegiu. In 1975 a fost introdusa prima papusa Barbie ca fiind atlet olimpic, iar in 1985 a primit primul ei computer. Barbie a tinut mereu pasul cu moda, a evoluat o data cu tehnologiile epocii. Papusa Barbie are aproape 45 de animale de casa, printre care caini, cai, ponei, pisici, papagal, cimpanzeu, un urs Panda, o girafa si o zebra. Surorile ei sunt Skipper ("nascuta" in 1964), Tutti Stacie (1992), bebelusul Kelly (1995) si Krissy (1999). La doi ani dupa aparitie, Barbie si-a gasit si un prieten: Ken, numit astfel dupa numele celui de-al doilea copil al lui Ruth Handler. Din 1959 au fost introduse mai mult de un miliard de costume pentru Barbie si prietenii ei. Hainele au fost create de mari designeri de moda: Yves Saint Laurent, Christian Dior, Valentino, Perry Ellis, Oscar de la Renta si Bob Mackie.

2004. Anul in care Barbie si-a facut un prieten. Avea nevoie de el, pe langa cele aproape 45 de animale de casa!

EVOLUTIE. Papusa Barbie este o marca inregistrata Mattel Corporation.

In secolul al XVII-lea, artizani din regiunile cu paduri bogate din Centrul Europei au inceput sa sculpteze papusi din lemn imbinate. Mici, simple, cu fete si parul pictate, papusile se produceau in cantitati masive si erau exportate peste tot in Europa. Pe cand era copil, Regina Victoria a Angliei (1819-1901) avea o intreaga colectie de papusi cu marime intre 8 si 30 de cm. Pana la sfarsitul secolului al XVIII-lea, aparuse o papusa cu totul noua in Anglia, care a ramas populara pana in a doua jumatate a secolului al XX-lea, echipata cu o intreaga garderoba la moda. Fiecare obiect de imbracaminte era prins de papusa cu gaici mici de hartie, care erau indoite in jurul corpului papusii. Datorita noilor tehnologii, care reduceau considerabil costurile, acest tip de papusa isi face incursiunea pe o piata scumpa, la inceputul secolului al XX-lea. Barbara, fiica lui Ruth Handler, se juca, intr-adevar, cu o astfel de papusa.

La sfarsitul anilor ’50, stilul papusii Barbie era marcat de Elvis si Rock’n’roll, ca si de eleganta Haute Couture-ului parizian. Marile femei ale anilor ’60, ca Jackie Kennedy si Grace Kelly, au influentat moda lui Barbie. In era disco a anilor ’70, Barbie si-a schimbat aspectul in pas cu filme ca "Saturday Night Fever". A fost cuprinsa de febra de aerobic si tenis in anii ’80, ca si de stilul de viata stralucitor din Dallas si Dinasty. Barbie a devenit o prietena si o confidenta a unei intregi generatii de fetite, care au vazut-o drept cel mai bun prieten. A fost absolventa de facultate in 1963, chirurg in 1973, femeie de afaceri in 1986, candidat prezidential in 1992 si dentist in 1997. Barbie a deschis drumuri noi pentru fete, drumuri care nu erau accesibile la inceputul anilor ’60.

In 1968 a fost prezentata prietena ei de culoare Christie, in 1988, Teresa, o papusa hispanica, in 1990, Kira, o prietena asiatica. In 1997 a fost prezentata si prietena ei Share Smile Becky, intr-un scaun cu rotile. Oricum, cercul ei de prieteni este in continua crestere. Barbie secolului al XXI-lea se transforma din ce in ce mai mult intr-o figura de cult, iar febra colectionarii nu a fost niciodata mai mare ca la inceputul secolului al XXI-lea. In anii ’80, toata lumea este cuprinsa de febra patinelor cu rotile si Barbie apare purtand si ea role asortate la pantaloni scurti negri din satin stralucitori. In 1981, Barbie isi etaleaza farmecul in toata splendoarea ei. Datorita unui mecanism special amplasat in spatele ei, poate sa faca cu ochiul.
×
Subiecte în articol: barbie papusa