x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Hai la joc şi voie bună!

Hai la joc şi voie bună!

de Costin Anghel    |    Luminita Ciobanu    |    21 Iun 2009   •   00:00
Hai la joc şi  voie bună!
Sursa foto: Bogdan Iuraşcu/Jurnalul Naţional

În inima Transilvaniei, la Muzeul ASTRA din Sibiu, cea de-a treia ediţie a Festivalului "Tarafuri şi Fanfare", organizat de Jurnalul Naţional, a început ieri cu joc şi voie bună.



Pe când toropeala zilei începea să-şi mai potolească văpaia, la Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA, din Dumbrava Sibiului, s-a ridicat ca de nicăieri un altfel de "Turn Babel" al muzicii tradiţionale româneşti. Pe "uliţele satului" din Dumbravă muzicanţii au apucat calea spre scenă, aducând cu ei muzica de suflet a românilor. Cu strigături, cu cântece fiecare taraf şi fanfară a străbătut "potecile" aducând cu ei iubitori de folclor autentic. Fie că veneau din zona Moldovei, fie din Transilvania, Banat ori Muntenia, fiecare muzicant a purtat cu el o frântură din destinul cântecului tradiţional, transmis de la o generaţie la alta. Bătuta moldovenească, cu sârba oltenească, brâul bănăţean şi învârtita din Ardeal s-au trezit alăturate! Pe scena de pe lac. Fiecare cânta altceva, un alt registru, un alt ton. O nebunie! Suna însă atât de bine! Spectatorii au fost surprinşi de această alăturare de sonorităţi! În scurt timp însă ei au ajuns să aprecieze această contopire curajoasă de muzici venite din vatra satului tradiţional românesc.

BUCURIE. Cu mic, cu mare, sibienii şi nu numai s-au adunat, la amfireatrul de pe lacul din Muzeul Astra şi-au primit cu bucurie "licoarea" picurată cu măiestrie de muzicanţi. Fanfara din Fântânele, Taraful lui Gaciu din Soporu de Câmpie, Taraful din Morunglav, Muzicanţi din Timocul Bulgăresc, Taraful din Vinerea, Fanfara din Buneşti, Taraful din Greceşti, Nea Costină Lăutaru' din Cezieni, Ion Covaci, zis Paganini, din Săliştea de Sus şi Fanfara din Lămăşeni au răspuns chemării Jurnalului Naţional şi a maestrului Grigore Leşe. Au venit cu bucurie, la oameni de omenie! Cu fiecare cântec, cu fiecare ritm, tot mai mulţi oameni se apropiau de scenă. De pe aleile Dumbrăvii, oamenii veneau în pas săltat! Ce-i drept, nu aveai cum să rămâi indiferent la o astfel de chemare. Era chemearea generaţiilor, a etosului românesc. Cântece de joc, de ascultare, de dragoste, dar şi balade vechi de sute de ani s-au rostogolit în inimile ascultătorilor. Nu-i de colo să vezi cu ochii tăi cum moştenirea neamului nu s-a pierdut! De la muzicanţi bătrâni la tineri, de la spectatori cu părul alb la copii de ţâţă purtaţi în braţe de părinţi! Toţi au fost prezenţi!

Ca şi la ediţiile precedente, în cea dintâi zi de festival în Dumbrava Sibiului, la Muzeul Astra, sute de oameni au venit să asculte muzică autentică. Au ascultat, au chiuit şi au aplaudat cu bucurie.

Cu o vioară, o gordună, un contrabas, o trompetă sau un ţambal, cântări  din toate zonele ţării s-au făcut auzite în Dumbrava minunată. Primind darul strămoşilor de a duce mai departe cântările străvechi, muzicanţii n-au avut stâmpăr. Au cântat cum au ştiut ei mai bine. De la orele 16:00 şi până la 22:00 muzica bună a răsunat şi a invitat publicul la joc. Grigore Leşe a condus petrecerea cum nu se putea mai bine. În stilu-i caracteristic, maramureşeanul a legat un dialog antrenant între cei aflaţi pe scenă şi specatatori. Un dialog binevenit! Susţionătorii acestui eveniment sunt: Consiliul Judeţean Sibiu, Transgaz, Simba Catering, Roşia Montană, Petrom şi Pensiunea Carelor.

Festivalul continuă

Petrecerea s-a încheiat aseară târziu, în noapte. Astăzi, când soarele va trece de amiezi, din nou la orele 16:00, începe a doua zi a Festivalului "Tarafuri şi Fanfare". Vor urca pe scenă să cânte şi să încânte Fanfara din Rupea, Rapsozii Gorjului, Grupul Iza, Taraful lui Cristi lu' Cătăroiu din Tismana, Fanfara din Smârdan, Taraful din Rupea, Banda lui Nea Alită Piţigoi, Trei Parale, şi Fanfara din Dârvari.

×
Subiecte în articol: eveniment