x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Hayssam a fugit printre berbecuti

Hayssam a fugit printre berbecuti

de Gabi Golea    |    22 Iul 2006   •   00:00
Hayssam a fugit printre berbecuti

In timp ce politia a de-clansat operatiunea "Prin-deti-l pe Hayssam" prin padurile Buzaului si trenu-rile personale, aflam ca "teroristul numarul 1" este iesit din Romania de zece zile. Sursele noastre indica portul Midia ca punct de imbarcare pe nava siriana Mahmoud 4, care a transpor-tat berbecuti spre Orientul Mijlociu. Scandalul a conti-nuat ieri cu a patra victima dupa sefii serviciilor secre-te: procurorul general.

  • Domino - Ilie Botos a demisionat din functie
  • Sunt cerute alte trei demisii: Basescu, Macovei, Blaga
  • Medicul lui Hayssam, cercetat disciplinar
  • "Parlamentul numeste sefii serviciilor secrete" Oficialii recunosc ca Omar Hayssam a fugit din Romania. Ministrul de Interne, Vasile Blaga, a enuntat primul aceasta posibilitate, ieri dimineata. El nu a gasit de cuviinta sa faca referiri la responsabilitatea Politiei de Frontiera. La doar cateva ore, procurorul general Ilie Botos, desi demisionat, avea sa ceara investigarea imprejurarilor in care teroristul numarul 1 a iesit din tara.

    Potrivit unor surse confidentiale, Omar Hayssam a plecat din Romania la bordul unui vas specializat in transportul de berbecuti. Imbarcarea a avut loc miercuri, 12 iulie, din portul Midia, de unde se fac in mod curent exporturile de animale vii. Este surprinzator ca acest obiectiv portuar - care deschide calea spre Orientul Mijlociu - nu a fost supravegheat in mod prioritar. O regula a luptei antiteroriste recomanda expres atentie marita asupra traficului prin caile de transport neconventionale. Or, exporturile de berbecuti spre Orientul Mijlociu au fost utilizate si in alte randuri, potrivit unor experti vamali, pentru trafic de arme, tigari si alte produse sensibile in beneficiul unor rezidenti arabi din Romania. Portul Midia a fost specializat in operatii de export-import animale vii inca din vremea lui Nicolae Ceausescu. Aici sunt spatii mari pentru controlul sanitar-veterianar si pentru furaje. Hayssam a operat prin firmele lui de multe ori exporturi de berbecuti catre Siria si alte tari din Orientul Mijlociu. In aceste conditii, omul de afaceri sirian si-a creat in timp suficiente relatii in port si, ceea ce este foarte important, cunostea foarte bine zona, procedurile si mijloacele de paza folosite de Politia de Frontiera.

    SECRET. Iesirea din 12 iulie a fost pregatita cel putin cu cateva zile inainte. S-a creat un sistem de schimb de informatii cu echipajul navei ce avea sa-l ia la bord. Potrivit unor operatori portuari, transporturile ilegale de persoane se fac cu imbarcari discrete cu putin timp inainte de ridicarea ancorei. Secretul operatiunii a fost bine tinut, asa incat nici familia sirianului nu a avut cunostinta de fuga din tara. Hayssam a lansat zvonuri despre internarea in clinici pe Valea Prahovei sau la Valenii de Munte. In ziua de 12 iulie, ca o ironie a sortii, la Bucuresti s-a desfasurat sedinta de bilant a Serviciului de Informatii Externe, la care a participat si presedintele Basescu.

    POLITIA SUSPECTEAZA NAVA SIRIANA AL MAHMOUD 4
    Politistii verifica posibilitatea ca sirianul sa fi parasit Romania printr-unul dintre porturile constantene. Varianta cea mai plauzibila este aceea ca omul de afaceri romano-sirian a parasit Romania prin Portul Midia la data de 13 iulie la bordul unei nave sub pavilion sirian. Nava Al Mahmoud 4, care avea la bord zece sirieni, cinci egipteni si un roman, a ajuns in portul Midia la data de 11 iulie. Vasul a fost incarcat cu animale si a parasit rada portului la data de 13 iulie cu destinatia Siria. Nava Al Mahmoud 4 (foto) ar trebui sa ajunga astazi dupa-amiaza in portul Constanta pentru a fi incarcata.

    Politia romana ia masuri la mai bine de zece zile de la posibila fuga din tara a sirianului Omar Hayssam. Politistii de frontiera, de la Transporturi, reprezentanti ai SRI si ai IGPR au fost mobilizati in toate porturile maritime din Constanta, pentru cautarea sirianului, iar fotografii ale acestuia au fost lipite la toate portile de acces in porturi. (Emilia Sava)
  • ×
    Subiecte în articol: eveniment hayssam