x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Hayssam, exclus din PSD

Hayssam, exclus din PSD

06 Apr 2005   •   00:00

Dupa ce a fost premiat in timpul mandatului lui Traian Basescu pentru performantele uneia dintre firmele sale, Omar Hayssam a fost exclus din PSD ca urmare a implicarii in cazul jurnalistilor romani rapiti in Irak si a dosarelor penale avute pe rol.

  • de LAVINIA DIMANCEA

  • POZITIE. PSD, prin vocea lui Dan Ioan Popescu, s-a pronuntat pentru excluderea lui Omar Hayssam din partid
    Consiliul Municipal al Organizatiei PSD Bucuresti a decis aseara, cu unanimitate de voturi, excluderea din partid a omului de afaceri Omar Hayssam. Sanctiunea i-a fost aplicata sirianului pentru incalcarea prevederilor Statutului PSD privind corectitudinea si moralitatea de care trebuie sa dea dovada membrii PSD, precum si a obligatiei de a nu aduce daune imaginii si prestigiului partidului. "Am luat aceasta decizie pentru ca s-a comunicat retinerea lui Hayssam. Mi se pare aberant si josnic ca sirianul sa fie implicat in cazul jurnalistilor romani. Este mai agravant decat orice dosar pe care il avea pe rol", a declarat presedintele Organizatiei Bucuresti, Dan Ioan Popescu. Pentru a evita sa se mai confrunte cu situatii gen Hayssam, Popescu a anuntat ca, in viitor, oricine va dori sa se inscrie in Organizatia PSD Bucuresti va trebui sa prezinte, pe langa CV, si o declaratie pe proprie raspundere din care sa reiasa daca este cercetat sau condamnat penal. Popescu a declarat ca va propune la Congresul din aprilie obligativitatea depunerii acestei declaratii la nivelul intregului PSD.

    PREMIAT LA COTROCENI. Desi a recunoscut ca a fost o greseala acceptarea lui Hayssam in partid, Popescu a spus ca este incorect ca PSD sa fie acuzat ca nu a luat pana acum decizia excluderii sirianului atata timp cat el a fost premiat la o gala gazduita de Palatul Cotroceni, unde au fost acordate Premiile CEFTAC. Site-ul CEFTAC (Platforma Central Europeana pentru o Competitie Loiala si Transparenta) consemneaza intr-adevar Gala de la Cotroceni, din 7 martie 2005, desfasurata sub Inaltul Patronaj al Presedintiei UE si al Presedintiei Romaniei, unde firma Bucovina Enterprises a sirianului a castigat trofeul "cel mai performant management in favoarea unei marci autohtone de succes." Presedintia, prin purtatorul de cuvant Adriana Saftoiu, a comunicat insa ca nu a fost implicata in acordarea premiilor si ca institutia prezidentiala doar a patronat manifestarea.

    TURNEE. Hayssam s-a aflat in patru dintre delegatiile care l-au insotit pe fostul sef al statului, Ion Iliescu, in vizite in strainatate in perioada 2002-2003, au declarat pentru Mediafax surse din administratia Iliescu. In turneul asiatic din februarie 2002, care a cuprins Emiratele Arabe Unite, Vietnam, Filipine, Japonia, Singapore, in delegatia care l-a insotit pe Ion Iliescu s-au aflat atat Omar Hayssam, cat si Mohamed Munaf. De asemenea, Hayssam l-a mai insotit pe fostul sef al statului in cateva vizite efectuate in anul 2003, respectiv in Uzbekistan, China si Federatia Rusa.

    Ilie Sarbu: "Cine l-a tinut in brate va plati"


    Senatorul PSD Ilie Sarbu a sustinut ieri ca membrii PSD care "l-au tinut in brate" pe Omar Hayssam "vor plati".
    Aceasta afirmatie a fostului ministru al Agriculturii din Cabinetul Nastase a fost facuta ca urmare a unor informatii provenite de la surse din Parchetul General, care sustin ca omul de afaceri Omar Hayssam ar fi beneficiat de scutiri de taxe si reesalonari la plata in perioada guvernarii Nastase. "Cei care au aplicat acest procedeu, daca au gresit, chiar daca sunt membri ai PSD, vor plati. Daca se va dovedi ca unii din partid "l-au luat in brate", vor raspunde, indiferent cine va fi", a sustinut Sarbu. Pe de alta parte, senatorul PSD a incercat sa delimiteze imaginea partidului de actiunile lui Hayssam, sustinand ca nu este corect sa se incerce suprapunerea imaginii omului de afaceri sirian cu cea a partidului. "Nu putem in fiecare moment sa verificam ce actiuni spectaculoase face fiecare membru", a incercat o scuza Sarbu. El a mai spus ca este o actiune personala "a acestui domn" care "n-are legatura nici cu armata si cu implicarea noastra in Irak, nici cu partidul". "Noi nu putem supraveghea 600.000 de membri de partid in fiecare moment, ce actiuni particulare, spectaculare fac ei", a spus Sarbu. La randul sau, fostul sef al Statului Major al Armatei, senatorul PSD Mihail Popescu, a apreciat ca ceea ce li s-a intamplat ziaristilor nu are legatura cu prezenta militarilor romani in Irak.

    PEDEAPSA. Fostul ministru de Externe Mircea Geoana si-a sfatuit colegii de partid sa "taie" orice legatura intre partid si omul de afaceri Omar Hayssam, argumentand ca retinerea acestuia la Parchet este "un element extrem de serios". Geoana s-a pronuntat si pentru pedepsirea acelor membri PSD care s-ar dovedi ca au fost implicati in afaceri ilegale impreuna cu Hayssam. "Daca se dovedeste orice forma de relatie intr-o actiune ilegala intre membri ai PSD si acest Hayssam, atunci acela, oricum s-ar numi el, trebuie sa mearga acolo unde a fost si Hayssam aseara", a precizat el. (Aniela Nine)
    ×
    Subiecte în articol: partid psd eveniment hayssam omar hayssam