x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Hayssam, protejat de SRI din 2001

Hayssam, protejat de SRI din 2001

de Andrei Badin    |    16 Feb 2008   •   00:00
Hayssam, protejat de SRI din 2001

STRICT SECRET – O NOTÅ INFORMATIVÅ BOMBÅ, ÎNGROPATÅ DE SRI
O notă din 2001 a unui informator al SRI conţine dezvăluiri-bombă despre Omar Hayssam, sirianul acuzat de terorism în cazul răpirii celor trei jurnalişti români în Irak. Conform documentului strict secret, informaţiile nu au fost apreciate de ofiţerul de caz care indică faptul că astfel de date nu ar mai trebui consemnate. Documentul prezintă informaţii de securitate naţională extrem de grave. 


O notă din 2001 a unui informator al SRI conţine dezvăluiri-bombă despre Omar Hayssam, sirianul acuzat de terorism în cazul răpirii celor trei jurnalişti români în Irak. Conform documentului strict secret, informaţiile nu au fost apreciate de ofiţerul de caz care indica faptul că astfel de date nu ar mai trebui consemnate. Documentul prezintă informaţii de securitate naţională extrem de grave.


Nota informativă este datată 8 august 2001. Un ofiţer operativ prezintă nivelului superior informaţiile unui agent. Pe raportul informativ există o rezoluţie a unui ofiţer superior care este foarte indignat: "Nu mai scrieţi astfel de informaţii până nu le discutăm cu conducerea secţiei, pentru a vedea dacă sunt oportune să le consemnăm". Mai mult, este refuzată sugestia agentului de a transmite  informaţiile la Divizia B a SRI, cu menţiunea: "Să-şi obţină singuri informaţiile". Divizia B este contraspionajul SRI, care se ocupă de penetrarea României de către serviciile secrete străine şi departamentul care trebuia să se ocupe de informaţiile agentului în teritoriu.


SCENARIUL. Conform notei, un agent al SRI ar fi fost "marşutizat" în mediul unor arabi, printre care şi Omar Hayssam. Acest grup ar fi fost în relaţii cu un şef SRI din Prahova, a cărui funcţie şi nume sunt prezentate în Notă, dar a cărui identitate o vom trece momentan sub tăcere. Interesant este că protecţia arabilor pe zona Prahova provine din aceeaşi perioadă în care alţi şefi locali ai SRI erau implicaţi în alte afaceri dubioase în zonă.


 
 PROBA. Un document stupefiant al SRI ascuns din incompetenţă sau poate din alte cauze
PENETRAREA LA VÂRF. Nota se referă la o acţiune de penetrare la vârf a structurilor statului român, atât cele politice, dar şi cele informative. Grupul de arabi a fost localizat în zona Doftana-Câmpina şi era implicat în afaceri cu lemn. Agentul SRI prezintă identitatea a patru arabi, printre care şi Omar Hayssam, despre care afirmă că, "în realitate, din date certe, verificate, cei doi sirieni, ca şi cei doi arabi de la… (o firmă din Bucureşti – n.r.) sunt ofiţeri de informaţii – agenţi ai unor servicii de spionaj arabe şi susţinători ai intereselor islamismului şi propagarea acestui cult în Europa Centrală şi de est, inclusiv în ţara noastră". Despre Hayssam şi celălalt sirian se spune că ar avea "legături apropiate cu principalele nuclee ale unor organizaţii extremist-teroriste ce au reprezentare în România, cum sunt Hamas, Jihadul Islamic, Fraţii Musulmani, Hezbollah, Al Daya ş.a.". Scopul lui Hayssam şi a celuilalt sirian era de a folosi aceste organizaţii ca factor de presiune sau influenţă, se mai spune în document.


ŢINTELE. Agentul A009 face dezvăluiri senzaţionale şi în acelaşi timp stupefiante: "Arabul (este vorba de celălalt sirian, M.A – n.r.) a afirmat că cercurile pe care le reprezintă el şi dl Hayssam în România plătesc oricât pentru a găsi oameni politici cu putere de decizie şi influenţă care să direcţioneze politica externă a României spre ţările arabe şi spaţiul CSI, şi nu spre Uniunea Europeană sau SUA, coordonate, din afirmaţiile acestuia, de masoni, sionişti şi necredincioşi. În acest sens s-a lăudat cu relaţiile dlui Hayssam în mediul cercurilor guvernamentale de la Palatul Victoria, din cel prezidenţial, de la Cotroceni şi din Parlamentul României, cu care se află nu numai în relaţie de prietenie, dar şi de afaceri. De asemenea, a lăsat să se înţeleagă că dl Hayssam are mare trecere la şefii serviciilor secrete din România, cărora le lasă impresia că îi ajută cu informaţii. În realitate, îi intoxică cu date şi informaţii care nu sunt de actualitate, sunt de mare generalitate, sau care oricum transpiră din mass-media sau alte surse oficiale, asigurându-se însă de sprijinul acestora în situaţii de criză sau pentru acoperirea activităţilor reale,  desfăşurate în ţara noastră, împotriva intereselor româneşti economice, dar mai ales social-politice".


SEREISTUL CARE PROTEJA REŢEAUA. De asemenea, conform notei, personajul care proteja reţeaua arabilor lui Omar Hayssm ar fi fost unul dintre şefii SRI din Prahova, cel de care aminteam anterior. Agentul infiltrat în reţea scrie negru pe alb: "Şeful SRI de la (…) i-a avertizat, prin vărul lui de la Breaza, că sunt în atenţia Poliţiei, a Gărzii Financiare şi a Brigăzii anti-tero din SRI. Acesta (n.r. –  Hayssam) a confiat vărului de la Breaza că toţi arabii din Câmpina sunt urmăriţi de structurile antiteroriste de la Ploieşti şi este bine să evite un timp tranzacţiile (…), până va spune el".  


AGENT TRIPLU. Despre Omar Hayssam în timpul crizei jurnaliştilor răpiţi în Irak au circulat mai multe informaţii. Una dintre acestea, nepreluată însă de presă, a fost făcută de fostul preşedinte Emil Constantinescu, care a spus că sirianul ar fi fost, de fapt, agent triplu. Fostul şef al statului sugera că sirianul ar fi fost agent sirian, dar şi al serviciilor secrete ruse şi româneşti. Despre Hayssam există informaţii că a ajuns în România, în anii ’80, la unchiul său, care la acea vreme era şeful rezidenţei de spionaj siriene la Bucureşti. Siria era unul dintre aliaţii de bază ai României lui Ceauşescu, dar şi a Uniunii Sovietice. Datorită acestor relaţii au existat speculaţii că din acea vreme Hayssam a devenit şi agent al Securităţii române. Nota agentului confirmă că "aceşti arabi (n.r. – inclusiv Hayssam) sunt informatori ai organelor de informaţii, în special ai SRI".


AGENŢII DE LA MOSCHEEA ŞIITå DIN BUCUREŞTI. Raportul agentului SRI prezintă mai multe afaceri ale arabilor din zona Câmpina-Doftana în domeniul lemnului, majoritatea ilegale şi fiind, de fapt, evaziuni fiscale de proporţii. De la momentul 2001, când agentul trimitea aceste informaţii în centrală, confirmările au venit câţiva ani mai târziu atunci când Omar Hayssam a devenit "inamicul public nr.1". Raportul însă face o dezvăluire şocantă: banii din afaceri lemnoase "sunt folosiţi în exclusivitate pentru interesele propagandei islamice în România, formarea (sponsorizarea) unor structuri islamice (asociaţii, ligi,  fundaţii) ca acoperire a unor reţele de crimă organizată, spionaj pentru ţările arabe sau sub steag străin şi terorism". Agentul vorbeşte despre cartierul general al acestor grupuri care ar funcţiona sub acoperirea unui Comitet la Moscheea şiită din cartierul studenţesc Grozăveşti.


MERCUR ŞI NIŞTE RUŞI. Agentul SRI mai spune că grupul de arabi lucra la vremea respectivă la răsturnarea de la Putere a lui Saddam Hussein, dar şi pentru instalarea la Bagdad a unui regim islamic, care să conlucreze cu Iranul, Siria, Libia, dar şi cu grupări teroriste ca Hamas, Jihadul Islamic sau Fraţii Musulmani, Hezbollahul. Interesant este că din alte informaţii provenite din surse independente reiese că Omar Hayssam, dar şi Mohammad Munaf s-au deplasat în Irak, imediat după alungarea de la putere a lui Saddam Hussein. Conform mărturiilor lui Raad Halool, fondatorul Camerei de Comerţ România-Irak de la Bagdad, Hayssam ar fi făcut afaceri cu mercur roşu şi armament furat în conexiune cu un grup de afaceri rusesc. Munaf a fost cel care a fost în Irak cu ruşii.


CONCLUZII. Jurnalul Naţional nu doreşte să facă prea multe comentarii pe baza documentului SRI. Este clar, citind fragmentele prezentate, că avem de-a face cu o greşeală flagrantă în privinţa securităţăţii naţionale patronate de SRI. Un personaj despre care existau informaţii că este agent străin a fost lăsat să penetreze structurile la vârf ale statului român. Întrebarea este câţi dintre aceştia mai sunt şi azi în servicii. Şi, evident, vinovaţii pot fi găsiţi uşor. Cu condiţia să se vrea acest lucru. Serviciile secrete, ca şi România, sunt, iată, puse la cheremul unor amatori care afectează interesele naţionale. Anchetează cineva?


×