x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Haznaua Tuzlei

Haznaua Tuzlei

de Paula Anastasia Tudor    |    29 Sep 2005   •   00:00
Haznaua Tuzlei

Sinistratii din Tuzla au fost cazati intr-o tabara de copii. Necazul i-a dezbinat si le-a ravasit sufletele, in loc sa-i faca mai buni. Oamenilor le e teama ca-i va prinde iarna in casutele de lemn friguroase si ca zona in care vor fi stramutati e tot in calea apelor.

In Tuzla lucrurile sunt mai destabilizate ca oricand. "Il ascultam aseara la televizor pe domnul prim-ministru care spunea ca la Tuzla problemele s-au stabilizat si m-am mirat foarte tare", ne marturisea ieri un localnic.

BOLNAVI IN FRIG. Oamenilor li s-au promis loturi de case de cate 500 mp intr-o zona de deal, dar multora li se pare putin. Cei care nu mai au unde locui au fost cazati in tabara de copii Tuzla. Disensiunile au aparut de la cazare. Tabara Tuzla are un singur corp mare din zidarie, casutele fiind din lemn. In tabara au fost cazate 135 de persoane; in vila cea mare - familiile cu copii, in casute - oameni in putere. Cei din casutele din lemn sunt nemultumiti, pentru ca le e frig. Vazandu-ne in zona, o femeie ne-a chemat la ea in casuta, sa vedem "ceva". Ne arata cu degetul o fata de 16 ani care sufera de autism infantil - sindrom Rett: "E foarte frig aici, pe noi ne-au bagat in asta, sa nu ne vada lumea. Am nevoie de medicamente si la farmacie nu se mai dau gratuit. Iar alocatia ei nu-mi ajunge.

COSMAR. Nivelul apelor din Tuzla a ramas acelasi zile la rand; apa nu poate fi evacuata

MIZERIE. Sunt oameni care se multumesc si cu mai putin. "Nu vrem sa maniem pe Dumnezeu, nici pana acum nu am trait in vreun palat. Tot in lighean ne imbaiam si acasa. Ne-am mutat aici in ‘82, noua nu ni s-a daramat casa inca, dar s-a infiltrat apa pe la temelie si o sa cada. Daca vedeti ce-i acolo, cata mizerie s-a adunat langa casa noastra, nu stim ce arunca oamenii astia in balta! Anul trecut, cand au fost inundatiile, apa a ajuns in curte si de la ea ne-am umplut toti de bube, aveam si-n urechi. Acum ne e frica sa ne intoarcem acolo, ca cine stie cu ce ne mai pricopsim".

In vila jinduita de toti sinistratii am intalnit doua batrane, multumite de conditiile de cazare si de mancare. Singurul lor of e ca toata munca li s-a risipit. "50 de ani de munca pe branci s-au dus, nu mai am nimic. Nici macar hainele astea de pe mine nu sunt ale mele, mi le-a dat o vecina. Nu am putut sa salvez nimic din casa, ca nu mi-au dat nici scafandri, nici barca. Parvu si-a scos cu barca de la Politie tot din casa, pana si tacamurile! Nu voiam sa iau decat o masina de tricotat care e piesa de muzeu..."

REPLICA. Un membru al comisiei pentru impartirea ajutoarelor de abia face fata oamenilor care vin sa se planga. Ca unul, plecat din vila taberei seara si intors dimineata, si-a gasit locul ocupat de o familie cu copii... Ca n-are bani de medicamente. "Sunt atat de rai! Eu n-am reusit zilele astea sa mananc decat dupa miezul noptii. Ei mananca de trei ori pe zi si tot sunt nemultumiti. M-am dus sa le cumpar medicamente, pampersi... orice au avut nevoie, dar degeaba. Si administratorul taberei este nemultumit, ca nu-si fac curat, nu ajuta la bucatarie, stau si-asteapta sa munceasca altii pentru ei. Iar cand vin camioanele cu alimente, unul nu vine sa dea o mana de ajutor la descarcat!" Prefectul Constantei, Danut Culetu, i-a asigurat pe localnici: "Pentru iarna se va monta o centrala pentru incalzirea taberei. Avem 200 de milioane de lei, care ne vor ajunge si pentru instalatie, si pentru centrala".

TREI MOLUSTE. Sinistratii sunt revoltati ca nu s-a facut nimic pana acum. Un localnic ne povesteste ca atunci cand a venit ministrul de stat Gheorghe Pogea, un consilier s-a scapat cu o informatie. Ca s-ar fi dat 10 miliarde de lei pentru niste bazine decantoare, dar balta nu a fost niciodata secata pentru ca acestea sa fie facute. "Daca se tinea balta la un nivel, nu se mai intampla nenorocirea. Acum ar putea sa sparga digul, ce conteaza trei moluste pe langa nenorocirea noastra?", spune consilierul Parvu. "Dar apa din balta e curata?" intrebam noi. "Ei, e curata..., pai pe-aici nu stiu daca a venit vreodata vreo vidanja, oamenii isi cam golesc haznalele in balta". Parvu tocmai isi terminase de izolat casa, care acum sta sa cada. Nu il incanta ideea de a se muta in cartierul nou de la Berbeci; si-ar dori mai degraba un teren spre mare.

MARGINALIZATII. In afara de cei cazati in tabara mai sunt alte 13 familii (36 de persoane) care locuiesc in sat, la rude sau cunostinte. "Acestia sunt mai marginalizati", ne spune secretara primariei, crezand ca am venit acolo cu ajutoare. Ajutoare, oamenii au mai primit. Firme, ONG-uri, biserica si muftiatul, partide politice au donat haine si hrana. In Tuzla au fost distruse de inundatii 11 case, alte 61 au fost grav avariate, 203 case si 85 de gospodarii sunt in apa.

OFERTA IMOBILIARA
"Avem 79 de loturi de case de cate 500 mp, insa multi nu vor sa se mute. Avem deja si proiectele pentru case. Vor fi cu una, doua si trei camere" - Marian Saracila, viceprimarul Tuzlei

SPERANTA
"Pentru iarna se va monta o centrala pentru incalzirea taberei. Avem 200 de milioane de lei, care ne vor ajunge si pentru instalatie, si pentru centrala" - Danut Culetu, prefect Constanta

POMPELE NU FAC FATA
"Am facut mai multe sesizari la Apele Romane, dar ei nu au preluat-o pe motiv ca luciul apei are numai 49,5 ha, iar ei iau in administrare apele peste 50 de ha" , ne spune consilierul Parvu. Exista o statie de pompare a apei din balta dinainte de ‘ 89. "Statia de pompare este a RAJA care trebuia sa se ingrijeasca sa mentina balta la un nivel scazut, astfel incat sa nu existe pericolul de inundare a locuintelor" ne spune prefectul. Cei de la RAJA spun ca statia este doar pentru epurarea apelor din Tuzla, Costinesti, Techirghiol si din cele doua Eforii si ca obligatia mentinerii nivelului in balta este a Primariei Tuzla. Dar Primaria n-are bani. Si, dupa cum se vede, nici pompa. Dupa ce a venit o factura de curent de 1,7 miliarde de lei, multi consilieri au crezut ca timp de o luna statia a pompat apa din balta. Si s-au speriat, spunand ca Tuzla nu-si poate permite. Nici dupa ce nu le-a fost acceptata plata banilor nu si-au dat seama ca de fapt statia respectiva nu pompa apa din balta.

Directia Apelor Dobrogea-Litoral spune ca nu au avut balta in administrare. Ca de ea trebuia sa se ocupe Consiliul Local sau Consiliul Judetean Constanta, care acum vrea sa rupa digul. Desi dimensiunea baltii este foarte apropiata de limita normelor Directiei Apelor, ea fost lasata in grija ploii. "Directia Apelor Dobrogea-Litoral a sustinut din fonduri proprii intretinerea lacului Techirghiol. Cate 20 de miliarde pe an. Plus inca 20 mld/an de la bugetul de stat pentru finalizarea proiectului de reabilitare a lacului", spune directorul Ene Valeriu de la Directia de Gospodarire a Apelor Constanta.

Lucrarile din programul de reabilitare a lacului Techirghiol au inceput in 1988 si pana acum au inghitit 900 miliarde de lei . "Aveau in vedere si statia de pompare", zice prefectul Constantei. Investitia s-a oprit "la pompa", pentru ca s-au terminat banii.

Acum este montata o pompa de 1300 mc/ora. Lucreaza de sambata seara si pana acum apa a scazut cu doar 5-6 cm. A inceput montarea celei de-a doua pompe, de 1600 mc/ ora, dar punerea ei in functiune dureaza, pentru ca trebuie "pozata" conducta de evacuare, iar pana la mare sunt vreo 2-3 km.

POLUARE
Directorul Sanatoriului Techirghiol, dr. Vlad Moraru, ne spune "s-ar putea face, in caz de stricta necesitate, o evacuare controlata. Dar in conditii de apa curata, nu infestata. Daca apa din Tuzla ar fi deversata in lac, efectele ar fi indulcirea lacului care ar duce la distrugerea habitatului lacului si a «viermisorilor» care concura la fabricarea namolului sapropelic. Lacul Techirghiol este un lac inchis, cum sa deversezi in el o balta in care se varsa haznalele oamenilor? In primul rand se naste pericolul izbucnirii unor epidemii". Consilierul Parvu si politistul Datcu isi aduc aminte ca acum 20 de ani, in urma unei alte inundatii, aici a izbucnit holera. "Atunci ne-au bagat in carantina si vina a fost data tot asupra baltii".
×
Subiecte în articol: eveniment apelor tuzla balta