x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Heeei NUP! Heeei NUP!

Heeei NUP! Heeei NUP!

de Alexandru Boariu    |    16 Noi 2007   •   00:00
Heeei NUP! Heeei NUP!
Sursa foto: John Doe/

Gheorghe Flutur, fost liberal, actualmente liberal-democrat, este politicianul cel mai bogat in plăngeri penale, legate de fapte grave pe care le-ar fi săvărşit in calitatea sa de director al Direcţiei Silvice Suceava. Au urmat alte plăngeri din perioada in care a fost ministru al Agriculturii. Pentru majoritatea, Flutur a primit de la Parchet NUP după NUP, deşi multe fapte au fost confirmate de Curtea de Conturi.


Puţini oameni politici din Romănia, şi chiar din Europa, se pot lăuda cu o "colecţie" atăt de bogată de plăngeri penale, cum este cea a dlui Gheorghe Flutur, fost liberal, actualmente liberal-democrat. Numai in perioada martie-octombrie 2001, impotriva lui Flutur au fost formulate patru plăngeri penale, toate legate de fapte grave pe care acesta le-ar fi săvărşit in calitatea sa de director al Direcţiei Silvice Suceava. Au urmat altele, pentru perioada in care a fost ministru al Agriculturii.


Vom incerca să sintetizăm obiectul cătorva dintre aceste plăngeri, fără a intra in detalii, altfel am avea nevoie de căteva numere intregi de ziar.

ACUZAŢII GRAVE. La 11.04.2001, reprezentanţii Direcţiei Silvice Suceava formulează plăngere penală impotriva numiţilor Gheorghe Flutur, fost director al acestei instituţii in perioada 01.02.1997-09.11.2000, Drobotă Ştefan, fost director tehnic (17.11.1997-09.11.2000), Şerban Filip, fost director economic (10.09.1997- 31.01.2001), şi Celsie George, fost director comercial (15.06.1998-31.01.2001). Acuzaţiile sunt deosebit de grave: comiterea infracţiunilor de fals intelectual, uz de fals şi abuz in serviciu, pentru privatizarea frauduloasă a centrului de fructe de pădure Vatra Dornei şi cumpărarea la un preţ supraevaluat a cabanei forestiere "Şipoţelul", de pe raza Ocolului Silvic Răşca. Apoi, in perioada iunie-octombrie, pe măsură ce succesorii fostei conduceri a Direcţiei Silvice Suceava au acces la documente, urmează alte trei plăngeri penale, avăndu-l cap de listă tot pe Gheorghe Flutur. Sunt vizate afaceri oneroase cu masă lemnoasă, lucrări de drumuri forestiere neexecutate, dar facturate etc.


PREJUDICII DE MILIARDE. Dar iată prejudiciile invocate de autorii plăngerilor penale, din care reies şi faptele: 1,3 miliarde de lei prin vănzarea frauduloasă a centrului de fructe de pădure Vatra Dornei şi cumpărarea la suprapreţ a Cabanei "Şipoţelul", de la SC Foresfalt Fălticeni; 4,36 miliarde de lei prin contractarea şi livrarea către firma Holzindustrie Stallinger din Austria a lemnului de lucru răşinoase - gater la preţ de celuloză - răşinoase; 6,39 miliarde de lei prin contractarea şi livrarea cantităţii de 50.000 mc de buşteni gater răşinoase la drum auto firmei SC Romanel Internaţional Group SA Bucureşti, la un preţ fix de 20 $/mc, in perioada 01.11.1997-31.05.2000; 1,5 miliarde de lei prin punerea la plată de lucrări neexecutate, la reparaţia capitală de la drumul auto forestier Baranca - Ocolul Silvic Solca, de către firma SC Flutur şi fiii SRL - Gura Humorului. In total, prejudicii de peste 13,5 miliarde de lei.


CURTEA DE CONTURI CONFIRMÃ... FAPTELE. Interesant este că multe dintre faptele invocate de autorii plăngerilor penale, inclusiv prejudiciile aferente, sunt confirmate de controalele efectuate de Curtea de Conturi. Astfel, in urma controlului efectuat in perioada 01.03-29.04.2002, inspectorii Curţii de Conturi consemnează, in procesul-verbal de constatare nr. 321 din 07.05.2002, printre altele: 1. Lucrări la reparaţii capitale neefectuate la drumul auto forestier Baranca, de pe raza Ocolului Silvic Solca: a) sume achitate nejustificat 987.170.480 lei; b) suma foloaselor nerealizate 71.501.115 lei; c) total prejudiciu 1.058.671.995 lei. Adică, aproape aceeaşi sumă invocată in plăngerea penală legată de acest obiectiv. Şi in legătură cu livrarea celor 50.000 mc de lemn, inspectorii Curţii de Conturi confirmă că preţul stabilit de Flutur et comp. a fost mult sub cel real şi constată următorul prejudiciu: a) sume neincasate 3.040.244.244 lei; b) suma foloaselor nerealizate 3.348.587.946 lei. Deci, total prejudiciu 6.388.832.186 lei, care "puşcă" cu cel invocat in plăngerea penală.


PARCHETUL LE INFIRMÃ.... Alte plăngeri vizează o serie de afaceri cu achiziţii de maşini din străinătate, dar şi "isprăvile" lui Flutur in calitatea sa de ministru al Agriculturii, portofoliu pe care l-a deţinut in primul Cabinet Tăriceanu. Deşi, aşa cum arătam, multe acuzaţii, inclusiv prejudiciile de miliarde de lei, puse pe seama fruntaşului PLD au fost confirmate in scris de Curtea de Conturi, pentru majoritatea plăngerilor primite Parchetul a dat NUP după NUP. Curios, dar, cu o singură excepţie, cănd decizia este semnată de procurorul-şef de secţie de la Parchetul de pe lăngă Curtea Supremă de Justiţie, Ilie Picioruş, celelalte decizii de neincepere au doar o semnătură indescifrabilă alături de ştampila instituţiei.


ANTECEDENTE ŞI RECIDIVE. Şi mai interesant este faptul că unele controale anterioare ale Curţii de Conturi semnalau nereguli serioase la Direcţia Silvică Suceava, cu pagube importante, nereguli care nu au fost stopate, ci, dimpotrivă, au fost continuate de Gheorghe Flutur. De exemplu, incă din aprilie 1998, prin procesul-verbal nr. 5.057, Curtea de Conturi stabilea indubitabil că prin derularea contractului cu firma Romanel International Group, pentru livrarea celor 50.000 mc lemn gater răşinoase, la preţul de 20 $/mc, se va produce un prejudiciu de 1,1 miliarde de lei. Şi totuşi, după plecarea inspectorilor financiari, Gheorghe Flutur nu a renegociat preţul şi nici nu a sistat livrarea. Ba mai mult, el a continuat derularea contractului, in aceleaşi condiţii, peste termenul contractual (30.11.1998), incheind nu mai puţin de trei adendumuri la contract: in mai 1998, decembrie 1998 şi februarie 2000. Potrivit Codului Penal, această faptă se numeşte abuz in serviciu in formă calificată, săvărşită in mod continuu şi se pedepseşte cu inchisoare, perioada de prescripţie fiind de peste zece ani.


CONSILIER JURIDIC "IMPARŢIAL". De răsu-plănsu’ este modul in care consilierul juridic al Direcţiei Silvice Suceava, Hăncu Dana, "apără" interesele instituţiei care-i plăteşte lunar leafa. Astfel, la un proces pentru una dintre "realizările" lui Gheorghe Flutur, doamna consilier "omite" să depună la dosar opinia separată a expertului desemnat de direcţie - prof. univ. dr Rusalim Petriş - şi "lasă la aprecierea instanţei soluţionarea cauzei". Apoi, deşi pierde procesul, nu mai face recurs. De prisos să mai arătăm că dna consilier juridic este "renumită" in zonă pentru numeroasele procese pe care le pierde in instanţe, unul după altul.


Bomboana pe colivă

Şi totuşi, una dintre numeroasele plăngeri penale formulate impotriva lui Gheorghe Flutur nu a fost incă soluţionată, ea aflăndu-se in lucru la DNA. Este vorba de "afacerea gripa aviară", patronată de Flutur in calitate de ministru al Agriculturii, o potlogărie de dimensiuni uriaşe care face obiectul dosarului nr. 153/P/2006. Astfel, intr-un răspuns la o altă plăngere penală - oare a căta? - formulată de Părvu Georgeta, fost membru al CA al Regiei Naţionale a Pădurilor, DNA precizează, la 15 august 2007, că in dosarul cu pricina "se efectuează deja (săc) acte premergătoare, referitor la activităţile care au avut loc cu ocazia combaterii gripei aviare".

×