x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Hipodrom şi teren de golf pentru fraieri

Hipodrom şi teren de golf pentru fraieri

de Tiberiu Kiss    |    26 Noi 2007   •   00:00
Hipodrom şi teren de golf pentru fraieri

Primarul comunei Giarmata, Gavril Roşian, a devenit cunoscut pe plan naţional după ce s-a improprietărit pe terenul de sub Aeroportul Internaţional Timişoara. Manevra, făcută mănă in mănă cu angajaţi ai Cărţii Funciare, a isterizat autorităţile publice bănăţene şi a blocat o serie de investiţii la nivelul pistelor şi terminalelor aeriene.


Primarul comunei Giarmata, Gavril Roşian, a devenit cunoscut pe plan naţional după ce s-a improprietărit pe terenul de sub Aeroportul Internaţional Timişoara. Manevra, făcută mănă in mănă cu angajaţi ai Cărţii Funciare, a isterizat autorităţile publice bănăţene şi a blocat o serie de investiţii la nivelul pistelor şi terminalelor aeriene. La ora actuală, primarul comunei Giarmata, localitate aflată la nici 10 kilometri de Timişoara, a pus bazele unor noi afaceri prospere, sub masca unor activităţi sportive. Gavril Roşianu, fost şef de post inainte de 1989, vrea acum ca localitatea pe care o conduce să aibă parte de "un teren de golf" şi "un hipodrom"...


In urmă cu aproape trei ani, primarul Gavril Roşian a avut un vis măreţ. După indelungi cugetări, democratul a ajuns la concluzia că un singur lucru mai lipseşte localităţii pe care o păstoreşte: un teren de golf. In rest, Giarmata avea de toate! Aşa se face că fostul miliţian n-a mai stat mult pe gănduri şi s-a asociat, in vederea realizării acestui proiect indrăzneţ, cu o societate din Timişoara, patronată de doi austrieci. Evident, primarul a intrat in această combinaţie cu 100 de hectare de teren, luate din păşunea comunală, fără acceptul consiliului local. Cu de la sine putere, că doar era edil cu puteri depline, Gavril Roşian a pus măna pe pix şi a semnat la 25 ianuarie 2005 un contract de asociere in participaţiune cu firma Golfresidenz Prinz Eugen. Documentul a mai fost parafat doar de austrieci. Nici urmă de vreo iscălitură a secretarului Primăriei Giarmata sau măcar a şefului biroului juridic!


IMPÃ...RŢEALÃ... ROMĂNEASCÃ.... Potrivit contractului parafat intre părţi, beneficiul urma să se impartă in felul următor: 12,5% din profitul brut pentru Primăria Giarmata, 87,5% la firma austriacă, care se obligase să intre in combinaţie cu o sumă de 3,8 milioane de euro, pentru realizarea celor 18 găuri din viitorul teren de golf de la Giarmata. In fine, nimic din ceea ce a fost parafat intre Primăria Giarmata şi Golfresidenz Prinz Eugen nu s-a mai pus in practică. Mai mult, foarte puţină lume a ştiut despre această afacere. Nici măcar consilierii locali din comuna bănăţeană habar nu au avut! Au aflat mult mai tărziu, cănd au inceput să simtă un miros puternic de tun imobiliar. Pe scurt, terenul de golf nu s-a mai făcut, dar nici comuna nu şi-a primit inapoi pămăntul, care avea destinaţia de păşune comunală. Cert e că preţul mediu pentru un metru pătrat de pămănt in Giarmata este de 10 euro. Deci o afacere de 10 milioane de euro ascunsă in cele 18 găuri ale unui teren de golf. Ca atare, in primăvara lui 2007, consilierii locali au luat problema in mănă şi au convocat o şedinţă a consiliului local, obţinănd o hotărăre de reziliere a contractului de asociere. Cu toate că au trecut opt luni de la acea decizie, primarul nici acum nu vrea să audă despre restabilirea păşunii comunale. Prin urmare, consilierii au adoptat o nouă tactică şi incearcă acum să rezilieze contractul in justiţie.


JOCHEU DEMOCRAT. Năzdrăvăniile primarului Gavril Roşian nu se opresc aici. După episodul cu terenul de golf, democratul a incercat să transforme un parc din comuna Giarmata in... hipodrom. In luna martie 2006, Gavril Roşian a concesionat societăţii Magnet din Timişoara un teren, cu scopul realizării uni centru de echitaţie. Mai exact, este vorba despre Parcul Izvor, in suprafaţă totală de 6.346 mp. Durata concesiunii a fost stabilită pe 49 de ani, iar redevenţa ce urma a fi incasată de Primăria Giarmata este mai mult decăt simbolică: 260 de euro/lună. In ciuda faptului că suma este modică, ca un bun samaritean, Gavril Roşianu a mai aprobat şi o perioadă de graţie de doi ani, pentru ca SC Magnet SRL să aibă timpul necesar pentru achitarea debitelor către bugetul local. Evident, contractul, semnat doar de primarul comunei, are şi alte puncte slabe. De exemplu, contractul de concesiune se poate transforma intr-unul de vănzare-cumpărare printr-o simplă solicitare, chiar şi fără păstrarea obiectului de activitate. Dacă in extravilanul comunei, recte pe păşune, metrul pătrat costă 10 euro, in intravilanul comunei Girmata, preţul terenului a ajuns la peste 50 de euro/mp.


ISTERIE GENERALÃ.... La fel ca şi in situaţia terenului de golf, şi de această dată, consilierii locali ai comunei Giarmata au aflat tărziu că vor avea un hipodrom in plin centrul localităţii. Acum o săptămănă, Consiliul Local Giarmata a dat o hotărăre privind rezilierea contractului de concesiune. Motivul rezilierii este chiar faptul că nu s-au respectat obligaţiile contractuale. Obligaţia concesionarului era de a finaliza investiţia in doi ani. Chiar dacă termenul expiră in martie 2008, obiectivele din contract, recte hală de echitaţie, teren de echitaţie, teren de tenis de cămp, tribune, parcări etc., nu sunt nici măcar in stadiu de proiect. Lucrările, care au inceput in urmă cu mai puţin de două luni, spun unii consilieri locali, seamănă mai degrabă cu activităţi de parcelare pentru construcţia de case, decăt a piste de hipodrom. Cert e că, in urma anulării concesiunii, firma timişoreană a făcut un memoriu la consiliul local, susţinut in plen chiar de primarul Gavril Roşian. Flavius Ene, consilierul juridic al primăriei, a arătat insă că nici concesionarul, nici concedentul nu şi-au respectat obligaţiile. "Atăt autoritatea locală, căt şi concesionarul sunt in culpă. In contract nu se semnalează data la care este obligat să inceapă lucrările", a explicat Ene. Pe cealaltă parte, Richard Andres, patronul Magnet, dă vina pe Primăria Giarmata: "Din vina lor nu am reuşit să definitivez investiţia. Nu au eliberat terenul. Am cărat acolo peste 200 de camioane de pămănt şi piatră ca să nivelez. Nu fac case pe un teren concesionat. E o prostie".

×