x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Holograf, o rază de lumină care reflectă muzica!

Holograf, o rază de lumină care reflectă muzica!

de Luminita Ciobanu    |    30 Oct 2009   •   00:00
Holograf, o rază de lumină care reflectă muzica!

Cu pasiuni mai mult sau mai puţin comune, membrii trupei Holograf s-au reunit cu 30 de ani în urmă sub "cupola" sunetelor făuritoare de frumos. Luni, 2 noiembrie, în Ediţia de Colecţie a Jurnalului Naţional le veţi afla povestea. Ediţia este însoţită de un dublu album pe care se regăsesc melodii de referinţă din repertoriul trupei.



În toamna anului 1978, Mihai Pocorschi şi câţiva studenţi de la Geologie au început să repete la Casa de Cultură a Studenţilor "Grigore Preoteasa". În cele din urmă, s-a închegat o formulă din care făceau parte Mihai Pocorschi, Eugen Sonia, Cristian Lesciuc şi Ionel Petroff. Şi-au spus Holograf! Despre felul în care a luat fiinţă Holograf şi cum a evoluat ulterior - fără el - ne-a povestit chiar iniţiatorul trupei, Mihai Pocorschi: "Numele grupului Holograf eu l-am dat, fiind inspirat de un curs al meu de la facultate, cursul de holografie, care era o chestie foarte nouă pe atunci. Holografia este o tehnică de reproducere a unei imagini din mai multe fascicule de lumină. Teoria mea era că din cinci oameni diferiţi, cum eram noi, putea să iasă o muzică interesantă, cinci oameni care compun o imagine muzicală a lumii cu un aparat numit holograf", a povestit Mihai Pocorschi.

Îndrăgostiţi până peste cap de muzică, au "aderat" la Holograf în anii de studenţie Edi Petroşel la baterie, Tino Furtună la clape, iar solist vocal a devenit Ştefan Rădescu. Mai târziu, Cristian Lesciuc a fost înlocuit de Cornel Stănescu şi asta a fost formula perioadei de început. În scurt timp s-au alăturat formaţiei Holograf Gabriel Cotabiţă şi Nicki Themistocle, iar primul lor album, "Holograf 1", a apărut în 1983. În timp au venit în formaţie Iulian Vrabete, Dan Bittman şi Romeo Dediu. Componenţa trupei s-a tot schimbat de-a lungul anilor, însă întotdeauna s-au regăsit artişti valoroşi. După mai bine de 30 de ani, Holograf continuă să fie una dintre cele mai iubite trupe din România. Reţeta succesului? Dăruirea! Spunem acest lucru fără să avem vreo urmă de îndoială.

La începuturi, Holograf era o formaţie de muzică progresivă. Treptat, a fost conturat stilul care o defineşte. "Ziceam noi pe-atunci că  interpretăm o muzică inversă - ne-a povestit Tino Furtună zâmbind. Eram fascinaţi de Genesis...

Era o perioadă cu un alt tip de exprimare. În acelaşi timp, bătea şi rockul la poartă. «The Police» suna interesant, dar făceam noi ce făceam şi ne ieşea un fel de muzică... Holograf."

Dublu album
Ediţia de Colecţie este însoţită de un dublu album pe care se regăsesc cele mai frumoase piese din repertoriul Holograf. Pornind de la "Suntem aici doar pentru voi", vă invităm într-o "călătorie" aparte, în stil... Holograf. Deşi au pornit de la abstract, băieţii şi-au conturat repertoriul spre un alt gen componistic, melodiile de dragoste. Îşi compun piesele cu mare băgare de seamă. Fiecare dintre membrii trupei compune. "Holograf place de la 7 la 70 de ani... Puteam să vorbim despre orice altceva, dar dacă nu spui bine ceea ce cânţi, nu te prinde. Noi avem piesele de dragoste", adaugă artiştii. Întrega poveste o veţi afla în Ediţia de Colecţie de luni, 2 noiembrie.

×
Subiecte în articol: special