x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Horia Serbanescu - Cum sa ajungi un batran-minune

Horia Serbanescu - Cum sa ajungi un batran-minune

de Loreta Popa    |    12 Noi 2006   •   00:00
Horia Serbanescu - Cum sa ajungi un batran-minune

Cand ajungi la usa lui, nu apuci sa suni, iti deschide cu miscari iuti si te pofteste zambind inauntru, afi-sand un aer de adevarat gentleman.

Cand ajungi la usa lui, nu apuci sa suni, iti deschide cu miscari iuti si te pofteste zambind inauntru, afisand un aer de adevarat gentleman.

Aproape imediat incepe sa-ti povesteasca, sa-ti explice, sa-ti arate poze vechi, fara sa oboseasca. Un torent optimist. Asa l-am cunoscut pe Horia Serbanescu, la 82 de ani. Pe el si casa lui, in care amintirile de demult inca mai rezista. Te prinde de la inceput cu tineretea lui. Intr-o cariera artistica indelungata a jucat de toate: drama, revista, comedie, opereta, comedie muzicala, a aparut in filme, la televiziune si il ascultam destul de des la radio. Horia Serbanescu si-a pastrat intact mai ales spiritul.

LA REVISTA. A pasit prima oara pe scena la 5 anisori, in 1929, cand a fost ales sa interpreteze rolul Regelui Mihai intr-un spectacol numit "Miss Revista". "Momentul de varf era numit baletul «Soldatilor de plumb»", reia firul povestirii Horia Serbanescu. Pe scena aparea o cutie imensa din care ieseau 18 soldati. Era un dar simbolic oferit micului Rege Mihai. Din pacate, Majestatea sa a fost impiedicata sa vina pe scena sa-si primeasca darul intrucat s-a constatat ca soldatii nu aveau in dotare decat slipuri si sutiene. Ca sa iasa pasienta maestrului de balet, tanarul Simion Siomin s-a cautat un copil de varsta Regelui Mihai care sa ii semene cat de cat. Sau macar sa poarte plete, cum purta pe atunci micul rege. S-a facut o selectie si dintre cei cativa posibili «pusti-monarhi» am fost ales eu. La premiera, maestrul Giugaru sau nea Sandi, cum era rasfatat de toti, mi-a dat urmatoarea indicatie regizorala: «Ai grija, sire, sa nu faci pipi pe matale, ca aluneca soldatii si se supara Dom Director Tanase." Prin 1930, Horia Serbanescu era un copilas in pantaloni scurti, care locuia in cartierul Filantropia. Straduta lui era una linistita, nu gaseai pe ea nici o casa cu etaj. Era vecin cu venerabilul Gala Galaction. Oamenii traiau aici o viata modesta, dar frumoasa si optimista. "La Carabus m-a vazut marele regizor Paul Gusti, i-am placut si mi-a incredintat rolul dublu Statu Palma Barba Cot in spectacolul «Rodia de aur» pe care-l monta la National. Cu acest spectacol cu «Rodia de aur» s-a facut la 13 septembrie 1929, acum 77 de ani, si prima transmisie radio de teatru radiofonic. Asa ca la ora actuala pot avansa la titlul de batran-minune, fiind cel mai vechi actor colaborator al Radiofuziunii romane. La maturitate am aparut in «Directorul nostru», «Rasuna valea», «Telegrame», «Mofturi 1900» si multe altele facute pentru tv, ca de pilda «Politica si delicatese», «Caldura mare». Firul carierei mele artistice s-a oprit si la teatrul din Sarindar, condus de Tudor Musatescu si Ion Aurel Maican, asa era pe atunci, actorii treceau dintr-o trupa in alta, in functie de rolurile care li se ofereau" Apoi, la Teatrul nostru, condus de Dina Cocea, unde a facut de toate. A fost sufleor, regizor de culise, actor, dar si... dactilografa... A plecat dupa aceea la Teatrul Victoria si din pacate a urmat, din cauza razboiului, o perioada grea pentru teatru, cand a jucat sporadic. "Primul meu mare succes a avut loc la Gradina Volta Buzesti, cu «Profesorul de franceza» al lui Tudor Musatescu. N-a fost in Bucuresti spectacol care sa aiba longevitatea si succesul acestuia."

SUCCES. La inceput a format un cuplu alaturi de Emil Popescu, dupa care viata l-a adus alaturi de Radu Zaharescu... Impreuna au fost cap de afis a nenumarate spectacole de revista si erau artistii cei mai solicitati de televiziunea romana. "Colegul meu Radu Zaharescu era cu muzica, eu cu scrisul (ca ma contaminase acest microb) si amandoi cu interpretarea. Viata ne-a despartit, cum bine stiti... Am o fetita, pe Ilincuta. Nu, nu este copil minune, nici vorba de asa ceva. Intai de toate nu mai este copil. Este o domnisoara isteata si frumoasa, care implineste 16 ani. Pot spune atata doar, ca este plina de ambitie si ca dintr-o clasa intreaga clasa de nemtisori, ea - romancuta - are cea mai mare nota la limba germana si ca in loc de manele e pasionata de astronomie! Ca fost copil minune bineinteles ca sunt ambitios, asa ca am de gand sa va mai fac sa radeti dupa reteta mea personala si in orice caz la... nivel european."

FILM. Horia Serbanescu in "Mofturi 1900" de Jean Georgescu, alaturi de mai tanara sa colega Sanda Taranu si Radu Zaharescu
RECUNOASTERE. Nu exista pe lume ceva mai frumos decat a fi vesel si a-i inveseli pe altii. Unul dintre cele mai iubite cupluri - Radu Zaharescu si Horia Serbanescu
×
Subiecte în articol: horia horia serbanescu