x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Hotelul Minerva, luat cu japca de Armas

Hotelul Minerva, luat cu japca de Armas

12 Mai 2005   •   00:00

De mai bine de opt ani, statiunea balneoclimaterica Herculane se zbate, pe de o parte, intr-o agonie si mizerie desavarsita, iar pe de alta, intr-o mare de procese si litigii interminabile.

  • de TIBERIU KISS
  • SPECIAL
  • Deasupra tuturor problemelor, chiar daca pe fruntea Perlei Banatului scrie cu litere de-o schioapa... faliment, zace un cuib de, sanchi, filantropi!
    BAILE HERCULANE. O statiune cu potential turistic urias a devenit in ultimii ani o ruina
    Fara a intra in detalii picante, cu timpul, celebra societate pe actiuni "Hercules", care patroneaza tot activul din statiunea de pe Valea Cernei, a incaput pe cele doua manute aurite ale ex-deputatului Iosif Armas, mare iubitor de doctrina social-democrata. Peste noapte, dupa ce s-a vazut actionar majoritar al tuturor hotelurilor, pensiunilor, restaurantelor si, nu in ultimul rand, al bailor termale, Iosif Armas a inceput sa taie in carne vie. Mai exact, a incercat sa-si impuna punctul de vedere privind politica manageriala, primii "cobai" ai acestui experiment nefericit fiind, evident, chiriasii hotelurilor. In doi timpi si trei miscari, o mare parte a celor care aveau contracte de gestiune asupra unor imobile a fugit de-a rupt pamantul. In urma lor, nu a mai ramas decat paragina, iar, cu timpul, Perla Banatului s-a transformat in... Fantoma Banatului!

    CRUCIATUL PESEDIST. Evident, cei care au decis sa nu cedeze presiunilor lui Iosif Armas si sa nu-si paraseasca hotelurile pe care le aveau in gestiune nu au fost prea multi. Pot fi numarati, chiar, pe degetele de la o mana. Impotriva acestora, actionarul majoritar al SC "Hercules" SA a inceput un fel de razboi sfant, in care a angrenat toate institutiile judetene ale statului de drept: Politie, Justitie, Parchet, executori judecatoresti si chiar... pompieri! La un semn, toti functionarii publici au luat pozitia strutului si au urmat exemplul justitiei... oarbe. Nimeni nu a mai tinut cont de acte, contracte valabile, sentinte judecatoresti, reorganizari judiciare si declansarea unei proceduri de faliment. Toate aceste "detalii minore" nu au contat nici cat o ceapa degerata, pentru ca toti samsarii lui Iosif Armas au avut ordin sa actioneze doar intr-o singura directie si cu un singur scop: acapararea Hotelului Minerva, cel mai mare complex din statiunea Herculane si printre putinele imobile renovate si locuibile de pe Valea Cernei.

    PACAT! Hotelul Minerva, perla statiunii, victima managementului lui Iosif Armas

    PERLA STATIUNII. Incepand cu 6 ianuarie a.c., Hotelul Minerva si strandul termal Sapte Izvoare, ambele din Baile Herculane, au fost preluate de SC "Grand Hotel Minerva 2002" SRL din Timisoara. Folosinta acestor doua locatii a fost preluata, in urma unei cesiuni de parti sociale, de la avocatul carasan Vasile Vidu, actualmente fugit din Romania, in urma unor probleme de natura penala si financiara: datorii la cazinouri, eliberarea unor cecuri fara acoperire catre diversi creditori etc. Chiar daca a avut o serie de datorii si litigii cu actionarul majoritar al SC "Hercules" SA, inainte de a parasi tara, mai exact in 2003, avocatul Vasile Vidu s-a impacat cu Iosif Armas. Dintr-un document denumit "tranzactie", rezulta clar ca neintelegerile dintre cele doua societati comerciale au fost stinse definitiv si irevocabil! Astfel, contractul de inchiriere pentru Hotelul Minerva, care, in mod normal, era valabil pana in anul 2017, in urma "tranzactiei" bilaterale, a fost redus pana in 2006, "cu posibilitate de prelungire".

    EXECUTARE ILEGALA. Din cauza unor datorii pe care le-a preluat de la avocatul Vasile Vidu, in data de 24 februarie 2005, la cererea societatii bucurestene "Mig Air Condition" SRL, care avea de recuperat o datorie de 11 miliarde, Sectia comerciala a Tribunalului Timis a incuviintat reorganizarea judiciara si declansarea procedurii de faliment impotriva SC "Grand Hotel Minerva" SRL. In ciuda acestei decizii a instantei, doua luni mai tarziu, la 22 aprilie a.c., Hotelul Minerva a fost luat cu asalt de ciracii lui Iosif Armas, in fruntea carora s-a aflat executorul judecatoresc Vasile Tabusca. Cat ai zice peste, gasca formata din politisti, pompieri, jandarmi si bodyguarzi a trecut la executarea silita si evacuarea societatii timisorene din incinta complexului hotelier, intr-o maniera absolut ilegala si sfidatoare la adresa legii. Mai exact, in conditiile reorganizarii judiciare si a declansarii procedurii de faliment, masura impusa de instanta judecatoreasca, orice procedura, fie ea si de executare silita, trebuia, fara doar si poate, suspendata pana la rezolvarea litigiului.

    ZI NELUCRATOARE. Mai mult, executarea s-a facut in baza unei sentinte judecatoresti din 1998, care, pe langa faptul ca era perimata, a fost stinsa si o data cu semnarea celebrei "tranzactii", care, practic, a adus pacea intre SC "Grand Hotel Minerva 2002" SRL si SC "Hercules" SA! Mai mult, printr-o alta sentinta, din 21 iulie 2004, instanta a dispus "suspendarea executarii silite si deblocarea provizorie a tuturor conturilor" pentru societatea timisoreana. Ce ar fi daca v-am spune ca, in ciuda acestor documente favorabile, SC "Grand Hotel Minerva 2002" SRL a facut, din nou, daca mai era nevoie, contestatie la executare la Tribunalul Resita, pe cale de ordonanta prezidentiala, iar distinsii magistrati le-au dat termen, chiar inainte de Florii, intr-o sambata nelucratoare!

    Totusi, daca v-am mai spune ca executorul Vasile Tabusca, dotat cu cel putin patru dosare penale si cu inceperea unei alte urmariri penale, a plans dupa evacuarea celor de la "Grand Hotel Minerva", la un sprit, intr-un birt de pe Valea Cernei. Bine ca patronii societatii timisorene au avut inspiratia sa filmeze totul pe video, atat executarea silita, cat si momentul de sinceritate a executorului judecatoresc.

    CARDASIE
    "Nu am patit in viata mea asa ceva, cum am patit cu Iosif Armas. Toata evacuarea a fost ilegala. Nu o spun eu, ci o demonstreaza documentele. La executare am fost lovit si imbrancit de seful pompierilor din zona. Am chemat politistii. Cand a venit seful de acolo, a dat mana cu pompierul. I-a spus "Sa traiesti. Ce mai faci, draga?". Dupa, m-a rugat sa ma impac, ca nu e bine. La Herculane, e stat in stat, iar Armas este seful lor. Toata lumea asculta de el orbeste"
    Emanuel Balu - patron SC "Grand Hotel Minerva"

    ×