x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special ÎCCJ a menținut închisoarea de 4 ani aplicată Alinei Bica de un complet de 3 nelegal constituit

ÎCCJ a menținut închisoarea de 4 ani aplicată Alinei Bica de un complet de 3 nelegal constituit

de Ion Alexandru    |    28 Noi 2019   •   09:35
ÎCCJ a menținut închisoarea de 4 ani aplicată Alinei Bica de un complet de 3 nelegal constituit
Sursa foto: CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO

Completul de 5 judecători de la ÎCCJ nou învestit, după ce Curtea Constituțională a decis că precedentul complet care a condamnat-o la 4 ani de închisoare cu executare a fost constituit ilegal, a menținut, ieri, definitiv sentința. Decizia nu mai are nicio cale de atac și a fost pronunțată în dosarul privind contestația în anulare împotriva primei sentințe, desființate la începutul acestui an, dar nu ține cont de o altă decizie a CCR, care a stabilit că și completul care a pronunțat condamnarea, la fond, a fost nelegal constituit, deoarece nu a fost unul specializat să judece infracțiuni de corupție, așa cum prevede Legea 78/2000.

 

Alina Bica rămâne să execute cei patru ani de închisoare pentru săvârșirea infracţiunii de favorizare a infractorului, în dosarul în care a fost trimisă în judecată, în anul 2015, de DNA, legat de speța omului de afaceri Ovidiu Tender. Completul de 5 judecători al ÎCCJ a respins, astfel, la rejudecare, apelul formulat de fosta șefă a DIICOT împotriva sentinței penale a Completului de 3, din anul 2016, iar decizia este una definitivă. Alina Bica va trebui să achite și suma de 1.000 de lei, reprezentând cheltuieli de judecată.

Conform minutei, a existat și o opinie separată, în sensul admiterii apelului și al achitării inculpatei.

 

Un judecător a opinat pentru achitare

Reamimtim că Alina Bica a fost condamnată, inițial, definitiv, în lipsă, în vara anului trecut, tot la 4 ani de închisoare cu executare, prin respingerea, de către un alt complet de 5 judecători, a apelului. Ulterior, în luna octombrie, Alina Bica, împreună cu Elena Udrea, au fost arestate de Interpol în Costa Rica și încarcerate în penitenciarul de stat din San Jose, în vederea extrădării. În luna noiembrie a anului trecut, Curtea Constituțională a admis existența unui conflict juridic de natură constituțională între Parlamentul României și Înalta Curte, generat de faptul că instanța supremă a încălcat prevederile legale cu privire la tragerea la sorți a componenței completurilor de 5, astfel încât Alina Bica a depus contestație în anulare împotriva condamnării primite în apel. În decembrie, ÎCCJ a admis, în principiu, contestația în anulare și a suspendat condamnarea, fosta șefă a DIICOT fiind, astfel, pusă în libertate.

La data de 18 martie 2019, contestația în anulare a fost admisă, iar decizia de condamnare a fost desființată, cauza fiind rejudecată.

 

A doua decizie a CCR, ignorată

De la momentul rejudecării apelului în acest dosar, Curtea Constituțională a admis un nou conflict juridic de natură constituțională între Parlament şi ÎCCJ, legat de încălcarea prevederilor legale și cu privire la constituirea completurilor de fond de la ÎCCJ, pentru că ele nu au fost alcătuite în sensul specializării lor pentru a judeca infracțiuni de corupție. Iar toate cauzele aflate pe rol și care se înscriu în această situație trebuie să fie rejudecate, conform deciziei CCR, de la fond. În cazul Alinei Bica, acest lucru nu s-a întâmplat, ieri fiind emisă o a doua decizie definitivă prin care s-a menținut soluția dată de completul de fond, în 2016.

După eliberarea din penitenciarul din San Jose, Alina Bica a părăsit statul Costa Rica. Oficial, nu există informații cu privire la locul în care s-ar afla, însă, așa cum chiar Elena Udrea a precizat, Alina Bica nu mai avea de gând să revină niciodată în România. Urmează ca, în perioada imediat următoare, pe numele fostei șefe a DIICOT să fie emis un mandat internațional de arestare.

 

 

×