x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Încă două zile, liber la pomană

Încă două zile, liber la pomană

de Gabriela Antoniu    |    30 Apr 2008   •   00:00
Încă două zile, liber la pomană

OCOLIŢI DE LEGE, CANDIDAŢII ŞI PARTIDELE DAU CU LARGHEŢE MITĂ
României i s-a dus buhul înainte de Paşte. Dar nu pentru frumuseţea tradiţiilor Pascale, ci din cauza politicienilor, care în Săptămîna Patimilor s-au întrecut în pomeni electorale, ajungînd subiect de ştire pe France Press. Din păcate, legea nu pedepseşte darea şi luarea de mită decît în timpul campaniei electorale şi în ziua votării. Cum altfel legea nu-i atinge, candidaţii şi partidele lor mai pot face pomeni pînă pe 2 mai, cînd începe oficial campania pentru locale şi cînd astfel de practici ar trebui să fie pedepsite cu închisoarea.



Încă două zile, liber la pomană
OCOLIŢI DE LEGE, CANDIDAŢII ŞI PARTIDELE DAU CU LARGHEŢE MITĂ
României i s-a dus buhul înainte de Paşte. Dar nu pentru frumuseţea tradiţiilor Pascale, ci din cauza politicienilor, care în Săptămîna Patimilor s-au întrecut în pomeni electorale, ajungînd subiect de ştire pe France Press. Din păcate, legea nu pedepseşte darea şi luarea de mită decît în timpul campaniei electorale şi în ziua votării. Cum altfel legea nu-i atinge, candidaţii şi partidele lor mai pot face pomeni pînă pe 2 mai, cînd începe oficial campania pentru locale şi cînd astfel de practici ar trebui să fie pedepsite cu închisoarea.


Cum campania electorală pentru alegerile locale începe oficial abia vineri, 2 mai, partidele şi candidaţii lor la alegerile locale s-au folosit din plin de Sărbătorile de Paşte pentru a mitui alegătorii, legea stabilind pedepse cu închisoarea doar dacă "pomenile" sînt date/ primite în timpul campaniei electorale şi în ziua votării.

Înainte de Paşte Agenţia France Press dădea publicităţii un comentariu care avea ca temă românii şi România. Nu era vorba de frumuseţea tradiţiilor noastre legate de sărbătorile Pascale, ci de pomenile electorale date de politicienii în Săptămîna Patimilor.


IEPURAŞUL, PUS PE NEBUNII Românii, care se pregătesc să celebreze duminică Paştele, conform ritului ortodox, au motive de bucurie: iepuraşul de Paşte se anunţă mult mai generos anul acesta, obligat de campania electorală în vederea alegerilor locale de la 1 iunie, relata France-Presse. "Cadourile electorale" sînt, desigur, interzise în timpul campaniei, dar nimic nu-i împiedică pe candidaţi să profite de această sărbătoare pentru a încerca să motiveze un electorat mai degrabă sătul de disputele politice interminabile şi de promisiuni nerespectate. Dacă în trecut românii puteau să se aştepte ca un candidat în căutare de popularitate să le ofere cîte un cozonac, anul acesta iepuraşul pare să facă nebunii, mai scria AFP. Partidele politice, la putere sau în opoziţie, şi-au deschis bursele pentru a distribui alegătorilor coşuri pline cu alimente (ouă, zahăr, ulei, pui, cîrnaţi), miei tăiaţi sau chiar vii. Aceste acţiuni au dat naştere adesea unor incidente violente, aşa cum s-a întîmplat la Lupeni, oraş minier din sud-vestul ţării, unde poliţia a fost nevoită să utilizeze grenade lacrimogene pentru a restabili ordinea în momentul în care cîteva sute de persoane s-au călcat în picioare pentru a obţine unul dintre preţioasele pachete cu alimente distribuite de primarul în exerciţiu, nota în continuare AFP.

La Drăgoteşti, în sud, felicitările cu urări de Paşte trimise locuitorilor au fost însoţite de bonuri de masă, în timp ce la Bucureşti, remarca agenţia franceză de ştiri, sute de pensionari s-au înghesuit să apuce pachetele oferite de primarul unuia dintre cele şase sectoare ale oraşului (n.r. – Marian Vanghelie), primar care candidează la propria succesiune. Mai mulţi pensionari au fost călcaţi în picioare sub privirile neputincioase ale jandarmilor, mai sublinia AFP.


BEC DĂ EXPLICAŢII. Nu numai AFP s-a sezizat pe această temă, ci şi Biroul Electoral Central. Dar nu pentru a lua vreo măsură, a atenţiona că oficial campania electorală începe la 2 mai, ci pentru a explica printr-o hotărîre ce vrea să spună Legea alegerilor locale (67/2004) la capitolul mită electorală. Iar membrii Biroului nu le-au dat vreo veste proastă partidelor şi candidaţilor lor, ci dimpotrivă. Explicaţiile date de BEC la 23 aprilie, pornesc de la prevederile articolului 109, alineat 1 al Legii 67/2004 potrivit cărora "promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori alte foloase în timpul campaniei electorale, precum şi în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat pentru funcţia de primar sau de consilier, precum şi primirea acestora de către alegători constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 5 ani". Ca atare, BEC precizează că prin "bunuri" ş în sensul acestui articol din lege ş se înţelege "acele obiecte care au o valoare economică semnificativă, precum şi mărfuri de utilitate alimentară (alimente, băuturi alcoolice sau nealcoolice, produse din tutun) sau nealimentare". BEC menţionează însă că în această categorie nu se încadrează materialele de propagandă electorală, precum: afişe, pliante, cărţi poştale, ilustrate, brichete, chibrituri, calendare, căni, găleţi, caiete, pixuri, şepci, tricouri, eşarfe, fulare şi "alte obiecte asemănătoare" inscripţionate cu însemnele partidului politic, alianţei politice, alianţei electorale sau organizaţiei cetăţenilor aparţinînd minorităţilor naţionale care participă la alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale, ori cele conţinînd sau reprezentînd însemne ori fotografii ale candidaţilor şi a căror valoare este "mai mult simbolică", adică insigne, ecusoane, fanioane, steguleţe şi alte obiecte asemănătoare.


AUTOSESIZARE. Legea mai prevede că bunurile destinate sau folosite pentru mituirea alegătorilor se confiscă şi că pentru toate infracţiunile prevăzute în Legea alegerilor locale, acţiunea penală se pune în mişcare din oficiu. Adică la autosesizarea Parchetului şi/sau Poliţiei. Numai că pentru a se autosesiza, cele două instituţii trebuie să aibă bază legală, ori Legea alegerilor locale nu prevede sancţiuni decît pentru infracţiunile săvîrşite în timpul campaniei electorale şi în ziua votării. Începerea timpurie a campaniei electorale cu tot ceea ce presupune ea nu este prevăzută în această lege şi ca atare nu este nici pedepsită.



Pe unde, cine şi ce s-a dat

Pe 22 aprilie, marţi, la Galaţi, cîteva sute de pungi cu mîncare şi băutură, inscripţionate cu sigla PC, au fost împărţite de reprezentanţii filialei partidului în spatele sediului organizaţiei judeţene din centrul municipiului. Fiecare pungă conţinea un cozonac, o sticlă de suc de jumătate de litru, o lumînare, un iepuraş şi un ou de ciocolată, o cutie cu bomboane, o sticlă de vin şi o pungă de saleuri. Preşedintele PC Galaţi, Eugen Durbacă, a spus că împărţirea sacoşelor nu are un caracter electoral, fiind doar un demers ce-i vizează pe bătrîni. Conservatorul a adăugat că el şi colegii săi au plătit aceste cadouri, dar că nu ştie ce se găseşte în sacoşe. Miercuri a venit rîndul reprezentanţilor PSD Arad să ofere daruri concetăţenilor chiar dacă de altă factură. Liderul organizaţiei municipale al PSD, Dorel Căprar, a anunţat că va organiza deplasări gratuite în Ungaria, pentru a-i duce pe arădeni la cumpărături în această ţară, în semn de protest faţă de preţurile din supermarketurile locale înainte de Paşte. Căprar a anunţat că un autocar îi va transporta gratuit pe arădeni, joi şi vineri, la cumpărături în centre comerciale din Mako.

JOI. În Joia Mare la cinematograful din Lupeni cîteva sute de persoane s-au înghesuit pentru a primi pungi cu alimente oferite de filiala locală a PSD. Pentru că s-a creat busculadă poliţiştii au fost nevoiţi să intervină. Pomenile preelectorale au dus la dispută între candidata PD-L la primărie, Gabriela Negrea, şi primarul în funcţie, Corneliu Răzmeriţă, care candidează pentru un nou mandat, pe care l-a acuzat că a creat busculada adunînd la cinematograful din oraş 800 de persoane pentru a le oferi pungi cu produse alimentare. "Au fost plase cu ouă şi cozonaci pe care le-am dat strict la membrii de partid. Este adevărat că au fost 700-800 de oameni pentru că sîntem un partid mare", a replicat primarul Cornel Răzmeriţă.

În aceeaşi zi, mai mulţi tineri din organizaţia Bistriţa a PD-L au împarţit bomboane, sucuri şi felicitări de Paşte bistriţenilor în centrul oraşului dintr-un cort inscripţionat cu însemnele partidului şi amplasat în faţa sediului formaţiunii. Luat la întrebări de presă preşedintele filialei Bistriţa-Năsăud a PD-L, deputatul Ioan Oltean, a declarat că nu a fost vorba de pomană electorală. "Oamenii nu au primit nimic cu însemnele PD-L. Felicitările sînt semnate de două persoane, Liviu Rusu (candidatul PD-L la şefia Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud – n.r.) şi subsemnatul care nu candidez. Nu am comandat înveliş pentru bomboane cu însemnele partidului", a comentat Oltean.

VINERI. Biroul Electoral Municipal Slatina a înregistrat în Vinerea Mare o contestaţie depusă de PSD Olt, care acuza PD-L de începerea campaniei electorale înainte de data stabilită prin lege. Reprezentanţii PSD Olt spuneau în contestaţie că în Slatina au fost împărţite pachete cu alimente în pungi cu inscripţia "Darius Vîlcov primar" şi cu sigla PD-L. Social-democraţii au susţinut de asemenea că au probe foto, video şi audio în acest sens. În replică, preşedintele PD-L Olt, Darius Vîlcov, actualul primar al municipiului Slatina şi candidat la un nou mandat de edil din partea democrat-liberalilor, a declarat că nu a organizat astfel de acţiuni şi că din contră el "le-a condamnat".
  • Dana Piciu

×