x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Înşelătorii rezidenţiale

Înşelătorii rezidenţiale

de Andreea Tudorica    |    Veronica Micu    |    01 Mar 2008   •   00:00
Înşelătorii rezidenţiale

AFACERE ● Retrocedarea terenurilor de lux din Capitală, miere pentru samsari
Repararea nedreptăţilor făcute de statul comunist celor deposedaţi de imobile ar fi trebuit să fie un proces destul de simplu. Din păcate, retrocedarea vilelor şi a terenurilor din Capitală, mai ales a celor din cartierele rezidenţiale, a devenit o afacere extrem de profitabilă pentru recuperatorii de imobile, în detrimentul proprietarilor de drept care ajung victimele unor înşelătorii de proporţii.


AFACERE ● Retrocedarea terenurilor de lux din Capitală, miere pentru samsari
Repararea nedreptăţilor făcute de statul comunist celor deposedaţi de imobile ar fi trebuit să fie un proces destul de simplu. Din păcate, retrocedarea vilelor şi a terenurilor din Capitală, mai ales a celor din cartierele rezidenţiale, a devenit o afacere extrem de profitabilă pentru recuperatorii de imobile, în detrimentul proprietarilor de drept care ajung victimele unor înşelătorii de proporţii.


Găselniţa cu ajutorul căreia anumite grupuri de interese au reuşit şi încă reuşesc să pună mâna pe zeci de vile şi terenuri, în valoare de milioane de euro, este metoda retrocedărilor condiţionate. De la RA APPS. Mai precis, foştii proprietari încep să notifice instituţia cu privire la revendicarea bunurilor. De cele mai multe ori, Regia respinge notificările, moment în care apar recuperatorii. Aceştia le explică moştenitorilor că nu vor intra niciodată în posesia proprietăţilor dacă nu le vând lor drepturile litigioase. Pentru că fie sunt la o vârstă înaintată şi au obosit să se mai lupte cu sistemul legislativ din România, fie sunt în străinătate şi nu se pot ocupa personal de problemă, moştenitorii acceptă târgul, între părţi încheindu-se un antecontract de vânzare-cumpărare. În cele mai multe cazuri, în urma încheierii acestui act, ca prin minune, RA APPS retrocedează imobilele în doar câteva luni. Pasul imediat este actul propriu-zis de vânzare-cumpărare, când moştenitorul de drept primeşte o sumă infimă de bani, care nu are nici o legătură cu valoarea reală a imobilului.


COMBINAŢIE DE 1,8 MILIOANE DE EURO. Schema retrocedărilor condiţionate a fost aplicată chiar în curtea preşedintelui Băsescu, caz scos la iveală de presa centrală în urmă cu doi ani. Bartolomeu Finis, un apropiat al fostului premier Năstase, a reuşit să pună mâna pe un teren de aproape 900 mp, aflat în curtea lui Băsescu, de la Vila Lac 3, din cartierul Primăverii. Foştii proprietari s-au chinuit ani în şir să-şi recupereze bunurile, însă RA APPS a răspuns favorabil cererii abia după ce au încheiat antecontracte de vânzare-cumpărare cu Finis. Tranzacţia a fost minuţios planificată şi a avut parte şi de sprijinul Guvernului Năstase, care a avut grijă să emită o HG prin care a trecut terenul din domeniul public în domeniul privat al statului. Terenul cu pricina este format, de fapt, din două parcele care au aparţinut Alexandrinei Daba şi Ancăi Floristeanu. Cele două s-au luptat ani la rândul cu hăţişul legislativ din România până s-au hotărât să dea în judecată RA APPS. La numai câteva luni de la deschiderea acţiunii judecătoreşti, femeile au renunţat subit la proces, iar Regia le-a restituit terenurile. La vremea respectivă, Lia Pardău, avocatul Alexandrinei Daba, a declarat presei că "în timpul procesului, proprietarii au fost contactaţi de Bartolomeu Finis, care le-a spus că ori îi vând lui pământul, ori nu o să-l vadă niciodată". La rândul lui, Finis a recunoscut că le-a plătit celor două femei un preţ cu mult sub cel al pieţei, dar a negat că fi intervenit la RA APPS pentru retrocedarea terenurilor. Una peste alta, în urma tranzacţiei, Finis a ieşit mai bogat cu 1,8 milioane de euro.


CUPTOR – DINU. O altă filieră care a dat iama în terenurile şi vilele din zonele rezidenţiale este formată din controversatul om de afaceri Mihai Cuptor şi avocatul Mugurel Dinu. În cartierul Primăverii, cei doi au pus mâna pe aproape 3.000 mp. Au cumpărat metrul pătrat cu mai puţin de 250 de euro, în condiţiile în care preţul real ajunge şi până la 5.000 de euro. Un exemplu clar al retrocedărilor condiţionate este cel al Constanţei Stănescu. În 2001, femeia a făcut notificare la RA APPS pentru revendicarea terenului de 312 mp din Strada Dante Alighieri nr.14. Nu şi-a recuperat moştenirea decât trei ani mai târziu, după ce proprietara a vândut dreptul litigios asupra terenului tandemului Cuptor-Dinu. Interesant este că cei doi au intrat în posesia terenului la nici o lună de la retrocedare. La 6 decembrie 2004 a fost semnat procesul-verbal de predare-primire, iar în ianuarie s-au semnat contractele de vânzare-cumpărare în favoarea celor doi. Schema a fost aplicată şi în Dante Alighieri numerele 10A, 12, 14A şi 16. Profit: multe milioane de euro.


TENTATIVÅ EŞUATÅ. Cuptor a încercat, fără succes însă, să pună mâna şi pe terenul de 630 de metri pătraţi din Strada Dante Alighieri nr. 6, fosta Stradă Gogol nr. 3. În 2001, Ioana Alimăneştianu, cetăţean român, cu domiciliul în Statelel Unite, a depus o notificare la RA APPS, pentru a-şi revendica terenul. Conform Dispoziţiei nr. 11436/11.07.2003, Regia i-a răspuns favorabil, Ioana Alimăneştianu intrând în posesie în august 2003. Cu un an în urma retrocedării terenului, Ioana Alimăneştianu a semnat o procură cu mandatara Tatiana Rădulescu, fost consilier juridic la defuncta ICRAL Herăstrău Nord, prin care aceasta din urmă a fost împuternicită să solicite reconstituirea dreptului de proprietate. În plus, mandatarei i s-a dat puterea de a "negocia vânzarea de drepturi litigioase, încheierea de antecontracte şi contracte de vânzare-cumpărare". În 23 aprilie 2003, cu trei luni înaintea retrocedării, este încheiat un antecontract de vânzare-cumpărare între Ioana Alimăneştianu şi Maria Paiss. Aceasta din urmă a intrat în posesia terenului la 10.10.2003, contractul de vânzare-cumpărare fiind semnat la trei luni după retrocedare. Preţul: 60.000 de dolari. O sumă infimă dacă ne gândim că, la vremea respectivă, metru pătrat de teren în acea zonă era de minimum 1.000 de dolari pe metru pătrat. Un calcul simplu ne arată că Ioana Alimăneştianu ar fi trebuit să primească cel puţin 600.000 de dolari.


PREŢUL CORECT. Realizând că a fost înşelată, Ioana Alimăneştianu, reprezentată de avocatul Mihai Ferariu, s-a adresat instanţei pentru anularea contractului de vânzare-cumpărare. În aprilie 2006, cele două părţi ajung la o înţelegere pentru stingerea litigiului, încheindu-se o tranzacţie judiciară prin care Maria Paiss îi plăteşte Ioanei Alimăneştianu încă 300.000 de dolari. Interesant este că banii, în loc să fie viraţi direct în contul Ioanei Alimăneştianu, s-au dus direct în contul SCPAv "Ferariu, Negoiţă şi Asociaţii". "Era normal să se întâmple aşa, pentru că noi am făcut corecţia de preţ. Avocaţii de dinaintea mea au fost atât de îndărătnici, încât a trebuit să cer anularea contractului de vânzare-cumpărare. Preţul oferit doamnei Alimăneştianu a fost jignitor de mic, dar am corectat până la urmă", ne-a declarat Ferariu. O corecţie mult prea mică, dat fiind faptul că, şi aşa, valoarea de piaţă a terenului era cu mult peste cei 360.000 de dolari. Tot în aprilie 2006, la nici două săptămâni după stingerea litigiului, Maria Paiss donează terenul fiicei sale, Paula Dobrescu, care două luni mai târziu vinde cele două parcele către Aaylex Trading SRL, în schimbul sumei de 1,7 milioane de euro.

Tot pe Dante Alighieri, de această dată la nr. 10, Aaylex a mai cumpărat aproximativ 310 mp de la Răzvan Tomescu. Astfel, pe cei aproximativ 1.000 de metri pătraţi aflaţi în apropierea Vileor Lac 1, Lac 2, Lac 3 şi Vila Dante se va dezvolta, se pare, un nou complex rezidenţial.


Record: 10.000 euro/mp

Lovitura de graţie însă a fost dată pe Strada Nikolai Gogol nr. 2B, tot în cartierul Primăverii, acolo unde, în iunie 2006, Cuptor intră în posesia unei suprafeţe de peste 950 mp. Povestea retrocedării unei părţi din acest teren a început în martie 2001. Atunci, Dan Ropală, respectând toate procedurile legale, a notificat RA APPS că-şi vrea terenul înapoi. Este vorba despre 456 mp. După cinci ani de aşteptare, adică în ianuarie 2006, s-a întâmplat minunea: RA APPS ia hotărârea să înapoieze terenul proprietarului de drept. În februarie, Ropală intră în posesie, în martie acesta vinde terenul unei societăţi, iar, trei luni mai târziu, cei 456 mp intră în posesia lui Cuptor. O dată cu trecerea în proprietate a celor 456 mp, Cuptor mai intabulează o altă suprafaţă, de 494 mp, aflată pe Gogol nr. 2A. Conform Cărţii Funciare, cele două suprafeţe au fost alipite, rezultând un teren de peste 950 mp. În martie 2007, Mihai Cuptor a primit, de la Primăria Sectorului 1, Autorizaţia de construcţie nr. 250/9/G/8366 pentru ridicarea unui bloc P plus 4, proiect aflat în derulare. Potrivit unei companii de consultanţă imobiliară, care a realizat un studiu asupra terenurilor din zona de lux a Bucureştiului, metrul pătrat construit în acest imobil se tranzacţionează cu preţuri cuprinse între 8.000 şi 10.000 de euro, fiind cele mai scumpe de pe piaţa rezidenţială a Capitalei.


×