x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Întoarcerea stăpînului

Întoarcerea stăpînului

de Loreta Popa    |    06 Iun 2008   •   00:00
Întoarcerea stăpînului

ACASĂ ● DupĂ 60 de ani, Regele Mihai I a revenit acolo unde s-a născut, la Castelul Peleş
Cea mai cunoscută reşedinţă regală din România, Castelul Peleş, a revenit proprietarului său de drept, Majestatea Sa Regele Mihai I al României. Pentru prima oară după 60 de ani, Familia Regală a folosit Poarta Suveranilor de la Peleş.



ACASĂ ● DupĂ 60 de ani, Regele Mihai I a revenit acolo unde s-a născut, la Castelul Peleş
Cea mai cunoscută reşedinţă regală din România, Castelul Peleş, a revenit proprietarului său de drept, Majestatea Sa Regele Mihai I al României. Pentru prima oară după 60 de ani, Familia Regală a folosit Poarta Suveranilor de la Peleş.

O zi însorită de Înălţare avea să restituie Regelui Mihai I ceea ce îi aparţinea de drept, Castelul Peleş. E drept că aşteptarea a durat 60 de ani, dar a meritat. O mulţime de oameni luase cu asalt încă de dimineaţă porţile castelului, dornici să asiste la eveniment şi să-l vadă pe Regele Mihai "în carne şi oase", cum îi explica senină o bunică nepoatei sale în timp ce urca drumul spre Castelul Peleş.

În holul de stat din interiorul castelului construit de Carol I, Regele Mihai I a luat cuvîntul, la ora 11:25, în faţa ziariştilor prezenţi la eveniment şi, vizibil emoţionat de importanţa istorică a momentului, după ce a rostit cîteva cuvinte, a primit cu demnitate aplauzele celor prezenţi. Datorită valorii inestimabile a obiectelor de patrimoniu care se află în interiorul castelului şi dimensiunilor reduse ale spaţiului, accesul presei a fost permis doar în holul de stat, şi acolo doar ziariştilor acreditaţi. În curtea castelului, oameni veniţi din toate colţurile României aşteptau apariţia Majestăţii Sale Regele Mihai I şi a membrilor Familiei Regale la balconul castelului. Copii îmbrăcaţi în costume naţionale, alături de dascălii lor, aplaudau şi scandau numele regelui. Un grup de doamne fredona în surdină Imnul Regal, iar un român sosit tocmai din Suedia striga fericit: "Regele şi patria!". După apariţia la balconul Sălii Maure, de unde Regele Mihai I le-a făcut cu mîna celor prezenţi şi a primit uralele mulţimii, Regele a ieşit afară din castel prin Poarta Suveranilor, pe laturile căreia se zăresc chipurile celor patru regi ai României, Carol I, Ferdinand, Carol al II-lea şi Mihai I. După aceea, Familia Regală a mers pe jos pînă la Castelul Pelişor. Nu s-a mai făcut nici o declaraţie de presă, restul zilei urmînd să fie petrecut în intimitate, alături de oaspeţi.Majestăţile Lor Regele Mihai I şi Regina Ana au fost însoţite de Alteţele Lor Regale Principesa Moştenitoare Margareta şi Principele Radu. Majestatea Sa Regele Mihai I a dorit ca o parte a şederii la Domeniul Regal Sinaia să o petreacă în intimitate, cu familia şi cu cei cîţiva invitaţi, dar nu a ezitat să-i salute pe toţi cei care au vrut să împărtăşească emoţia acestui moment în grădina castelului. Liliacul înflorit părea că aplaudă şi el întoarcerea stăpînului, născut chiar aici, la Castelul Peleş, la 25 octombrie 1921.

ISTORIE. Castelul Peleş are 160 de camere şi un turn central cu o înălţime de 66 de metri. La momentul inaugurării era una dintre cele mai moderne clădiri ale timpului şi primul castel care funcţiona integral cu energie electrică. Regele Carol I a fost permanent atent ca nici o cheltuială pentru construcţia castelului să nu se facă din Lista Civilă, ci din fondurile sale personale. Astfel, Domeniul Regal Sinaia nu a făcut niciodată parte din Domeniile Coroanei. Locul ales pentru castel era sălbatic, dar pitoresc, ceea ce probabil l-a şi atras pe Carol I, care a venit pentru cea dintîi oară la Sinaia la 5-6 august 1866, fiind găzduit la mănăstirea din localitate, ridicată în 1695 de spătarul Mihail Cantacuzino. Lucrările încep în toamna anului 1873, dar piatra fundamentală a castelului va fi pusă la 10/22 august 1875. După 1876, lucrările Peleşului sînt în grija arhitectului Johannes Schultz, asistentul lui Doderer. La 7 octombrie 1883 are loc inaugurarea oficială. Pînă la terminarea castelului, Regele Carol I şi Regina Elisabeta au locuit la casa de vînătoare. În forma sa finală, clădirea, cu o suprafaţă de 3.200 mp, are 160 de camere şi peste 30 de băi. După inaugurarea din 1883 au urmat planuri de dezvoltare, forma actuală a construcţiei fiind finalizată în 1914. În tot acest tip au lucrat peste 300 de meşteri din toată lumea. Între 1889 şi 1903, arhitectul Karel Liman va realiza şi Pelişorul, o replică modernă şi la scară redusă a clădirii mari, reşedinţa viitorului Rege Ferdinand I al României şi a Reginei Maria. De altfel, cuplul regal a locuit o perioadă şi la Foişor, clădire devastată de un incendiu şi reconstruită apoi în 1933. Un calcul sumar arată că între 1875 şi 1914 s-au cheltuit la Peleş peste 16 milioane de lei-aur. În 2007, în luna martie, Guvernul român a restituit Casei Regale castelele Peleş şi Pelişor împreună cu terenurile aferente. Majestatea Sa a decis să păstreze pentru eternitate destinaţia de muzeu a Castelului Peleş. Castelul Pelişor va fi folosit de Fami-lia Regală, în timp ce Castelul Foişor va continua să fie dedicat protocolului de stat, pentru vizitele înalţilor oaspeţi. În acest sens, s-a încheiat un Memorandum de înţe-legere cu Guvernul României.

"Peleşul va rămîne deschis"

"Doamnelor şi domnilor, ziua de astăzi nu a venit prea devreme, pentru evenimentul la care asistăm. În ziua Înălţării şi de Ziua tuturor eroilor, România trăieşte o reparaţie istorică şi identitară. Sperăm ca întoarcerea mea definitivă la Peleş şi Sinaia, Scaunul istoric al Familiei Regale, să fie începutul respectului definitiv, total al proprietăţii private, al demnităţii, al democraţiei şi libertăţilor, al instituţiilor din societatea românească. Porţile Peleşului vor rămîne deschise românilor pentru eternitate, aşa cum a fost mereu, începînd cu anul 1914. Numai că de aici încolo românii nu vor găsi aici doar camere pline cu obiecte de preţ, ci şi oameni vii, o familie care dă sens naţiunii şi amprentă statului român. Valoarea regali-tăţii stă, de 142 de ani încoace, deasupra alternativelor politice sau a sistemelor de gurvernare. Ea garantează mîndria, identitatea, continuitatea şi tradiţiile. Castelul Peleş este un simbol al independenţei şi puterii ţării noastre. Cea mai frumoasă coroa-nă regală este încrederea şi dra-gostea românilor, iar valoarea ei stă în propriile merite ale României", a rostit Regele Mihai I.

×