x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Iepurasul vanat de cenzura comunista

Iepurasul vanat de cenzura comunista

de Cristina Diac    |    21 Apr 2006   •   00:00
Iepurasul vanat de cenzura comunista
PASTI
La inceputul deceniului al VIII-lea, in preajma Pastelui, lucratorii de la Cenzura au plecat in inspectie prin magazinele Fondului Plastic, prin librarii si tutungerii. Scopul lor - retragerea din circulatie a felicitarilor considerate "materiale cu carácter mistico-religios".

Martisoare, inimioare, iepurasi, animalute de plus de toate culorile si dimensiunile, pietre norocoase asortate zodiacului. In preajma sarbatorilor, trotuarele din Piata Romana, de la Universitate sau de aiurea devin pentru cateva zile patria vanzatorilor ambulanti. Pe unii ii bucura, pe altii ii enerveaza. Ce-i drept, in astfel de zile ai toate sansele sa parcurgi 100 de metri din centrul Bucurestiului cam tot in atat timp cat faci de la periferie la Universitate. Grabit fiind, blestemi in gand soarta nedreapta care ti-a scos in cale puhoiul de "ambulanti" cu musterii lor cu tot.

EPOCA "LIBERALA". In alte timpuri, nu foarte indepartate, o astfel de problema nu exista. La Romana si la Universitate era liniste in preajma Pastilor. Trimiterea unei felicitari era chiar o treaba complicata, din cate rezulta astazi din documentele pastrate in fondul Directiei Generale a Presei si Tipariturilor, asa cum se chema oficial temuta Cenzura. Conform legii de infiintare a acestei institutii, toate tipariturile aparute in Romania trebuia sa primeasca in prealabil acceptul Cenzurii. Prin "tiparituri" se intelegea orice - de la tratate ale Academiei, articolele din presa, legile tiparite in Buletinul Oficial, calendare. In preajma Pastilor din 1970, sub lupa cenzorilor au intrat felicitarile dedicate acestei sarbatori crestine, considerate de regim "materiale cu caracter mistico-religios".

Marx decretase ca religia e un "opiu al popoarelor", iar regimurile comuniste se declarau atee. In 1970, Nicolae Ceausescu "domnea" deja de cinci ani. Regimul traversa acea etapa considerata ceva mai "liberala". Vremea "tezelor din iulie" - care presupuneau ideologizarea masiva a tuturor compartimentelor vietii publice si private, spectacole grandioase pe stadioane, lozinci vii - avea sa vina abia peste un an. Cu toate acestea, in Romania anului 1970 era greu sa trimiti celor dragi o felicitare de Pasti.

CU CENZORII PRIN LIBRARII. "Pe linia indicatiilor privind tiparirea si difuzarea materialelor cu caracter mistico-religios, graia un document de la Cenzura, s-au intreprins o serie de actiuni, in Capitala si provincie, pe baza unui plan amanuntit intocmit in special cu scopul de a se cunoaste din timp continutul felicitarilor si al altor lucrari executate si puse in vanzare." Inca de la sfarsitul lunii martie, lucratorii de la Cenzura au efectuat controale la tipografiile din Bucuresti si din localitatile resedinta de judet, pentru a constata daca se tiparesc astfel de materiale. In faza urmatoare, cenzorii s-au deplasat prin magazine, centre de librarii si tutungerii, urmarindu-se daca sunt puse in vanzare tiparituri de acest gen. Pentru exemplificare, au retinut mostre de "materiale cu caracter mistico-religios", pe care le-au trimis spre analiza la Comitetul Central al PCR.

LA 180 DE GRADE. Dupa decembrie ’89, felicitarile de Pasti in zeci de variante mai sunt "cenzurate" doar de gusturile cumparatorilor

"CORPURILE DELICTE". In urma controlului, s-a constatat ca majoritatea felicitarilor fusesera executate in atelierele foto ale Fondului Plastic si in cooperative de artizanat si ca erau vandute prin reteaua de magazine apartinand acestora. "La expozitia-magazin «Fondul Plastic», din Bulevardul Magheru, mai spune documentul amintit, inca din saptamana premergatoare Pastilui catolic puteau fi cumparate felicitari cu diverse monturi metalice, panza si stofa aplicata reprezentand cosulete cu oua rosii, iepurasi vopsind oua, precum si oua incondeiate pe fond cu vase si stergare cu motive nationale. Un sortiment mult mai bogat, aproximativ 20-30 de modele, este pus in vanzare la magazinul «Decoratiuni interioare», apartinand cooperativei «Metalo-casnica». Razia Cenzurii nu a vizat numai Bucurestiul. S-a constatat ca la Iasi fusesera puse in vanzare felicitari executate de un artist plastic din Bucuresti, pe nume Chiriac I., «doua dintre modele reprezentand o lumanare aprinsa inconjurata de oua rosii si un iepuras, sustinand un ou colorat». In orasele Iasi, Timisoara, Constanta, Pitesti, Galati se difuzasera reproduceri fotografice de marimi variate, in alb-negru, reprezentand oua, lumanari aprinse sau biserici."

Interesa, de asemenea, si textul de pe felicitari. Pe majoritatea scria "Sarbatori fericite", dar au existat si exceptii. Cineva mai curajos, la Constanta, scrisese chiar "Hristos a Inviat", iar la Targu-Mures, textul in limba maghiara era "Sarbatori fericite de Pasti". Controlorii de la cenzura apreciau ca felicitarile confectionate pentru sarbatoarea de Pasti se difuzau intr-un tiraj destul de mare si ca pretul lor varia intre 8 si 25 de lei.

SENTINTA. Neiertator, documentul ne spune si consecintele pe care le-a produs "vizita" lucratorilor de la Cenzura prin magazinele din Bucuresti si din tara: "In urma semnalarii de organele locale de partid, s-au luat masuri ca, prin conducerile Centrului de Librarii si Difuzare a Cartii si Organizatiei de Comert Local, Fondului Plastic judetean si a cooperativei de artizanat, felicitarile, ilustratiile, reproducerile fotografice, lucrarile de arta aplicata cu caracter mistico-religios sa fie retrase din circulatie".

In Romania comunista, o nevinovata felicitare de Pasti era catalogata "material cu caracter mistico-religios". Oamenilor le era astfel interzis sa isi ureze "Sarbatori fericite". Cenzura, acel "minister al adevarului", respectand "indicatiile" venite "pe linie de partid", intervenea brutal in viata privata a individului. Grabiti, nervosi si obositi, ne suparam pe aglomeratia "de la Romana": prea multe felicitari, prea multi iepurasi, prea multe oua incondeiate… Nu demult era interzis sa trimiti o felicitare de Pasti. Nu-i asa ca agitatia din centru devine deja o problema mai mica? Pasti fericit si necenzurat!

"PRECAUTII"
"Pe linia indicatiilor privind tiparirea si difuzarea materialelor cu caracter mistico-religios s-au intreprins o serie de actiuni, in Capitala si provincie, pe baza unui plan amanuntit intocmit in special cu scopul de a se cunoaste din timp continutul felicitarilor si al altor lucrari executate si puse in vanzare"
INTERDICTIE
"In urma semnalarii de organele locale de partid, s-au luat masuri ca, prin conducerile Centrului de Librarii si Difuzare a Cartii si Organizatiei de Comert Local, Fondului Plastic judetean si a cooperativei de artizanat, felici-tarile, ilustratiile, reproducerile fotografice, lucrarile de arta aplicata cu caracter mistico-religios sa fie retrase din circulatie"

Multumim DANIC pentru sprijinul acordat in documentarea acestui material
×