x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Ilie Nastase, 60 de ani? Nu, 16!

Ilie Nastase, 60 de ani? Nu, 16!

de Cornelia Preda    |    25 Iun 2006   •   00:00
Ilie Nastase, 60 de ani? Nu, 16!

Starul tenisului mondial a "obligat" Parisul sa-l sarbatoreasca in avan-premiera, ziua lui de nastere fiind pe 19 iulie. Coincidenta: actorul Sylvester Stallone implineste in iulie 60 de ani si a sar-batorit tot cu o luna in avans. Numai ca Ilie este Rambo al nostru.

Corespondenta din Paris
10 iunie. Renumitul restaurant-club Bound, din Paris. Acolo s-au "comis" cei 60 de ani ai lui Ilie Nastase. Desi ii va implini abia luna viitoare.

Cat a durat turneul Roland-Garros (28 mai-11 iunie), in Orasul Luminilor s-a purtat tenisul. Si s-a purtat Ilie Nastase. La 7 iunie, Ilie a evoluat in cadrul unui meci demonstrativ impotriva lui John McEnroe. Cand a intrat pe arena de la Rolland Garros, spectatorii l-au aplaudat in picioare cinci minute, strigand cu frenezie: "Illy, Illy...". Cu o seara inainte de finala, s-a purtat tot Ilie Nastase, dar ceva special. "Baiatul rau", "Rasfatatul", "Starul" si-a sarbatorit ziua de nastere. "Ziua mea este pe 19 iulie, dar am ales Parisul si aceasta perioada, pentru ca cei mai multi jucatori vin la turneu si am vrut sa-mi petrec aniversarea cu ei", mi-a spus cel care nu pare sa arate cu mult peste varsta pe care o avea cand a castigat primul Grand Slem.

DIN NOU TATA. Celebritati din lumea sportului, politicieni ori jurnalisti, toti au tinut sa-i fie alaturi lui Nasty - asta, in engleza, ar insemna "obraznicatura". Ilie, imbracat "casual" intr-o camasa alba si pantaloni negri, si-a intampinat oaspetii pe terasa restaurantului. O vorba buna pentru fiecare, o gluma in stilul caracteristic, o strangere de mana. Sampania Veuve-Clicquot, sushi mult si buna-dispozitie erau pregatite. L-am surprins privind mereu spre Amalia. Iar ea, la fel de indragostita de sotul ei ca in prima zi, o tinea strans de mana pe fetita lor de 3 ani, Alessia. Micuta se simtea in largul ei in mijlocul invitatilor, fluturand in rochita alba. La 60 de ani, Ilie va fi din nou tata. In septembrie, sotia sa va aduce pe lume… tot o fetita.

"Imi iubesc sotul si cel mai mult apreciez la el bunatatea, respectul pe care il are fata de oameni si vitalitatea", mi-a marturisit Amalia, vizibil emotionata.

IncApATAnat. Un dop de sampanie nasty (adica, in romana, obraznic)
Tenis dulce. Cele doua torturi, unul in forma de racheta si celalalt in forma de teren de tenis
O echipA valoroasA. Ilie, alaturi de Gheorghe Hagi si Henri Leconte

OMAR SHARIF, ABSENT MOTIVAT. Sa revenim la atmosfera. Tenismani cunoscuti, jurnalisti romani si prieteni apropiati, femei frumoase. Alaturi de gazdele petrecerii a stat mai tot timpul Christian Bimmes, presedintele Federatiei Franceze de Tenis. Printre primii si-a facut aparitia un campion al tenisului de altadata, argentinianul Guillermo Villas. La costum negru, cu camasa alba si cravata rosie. Cu parul tot lung, Villas a ramas acelasi pasionat de literatura si mare romantic. Se spune ca pe vremuri a avut o scurta poveste de dragoste cu printesa Caroline de Monaco...

Gheorghe Hagi si George Copos, discreti si neinsotiti, i-au urat "La multi ani!" si l-au pupat pe Ilie. A, ba da: Copos era insotit de fiica lui, Alexandra. Ion Tiriac i-a oferit lui Ilie cel mai nou model de Yamaha 500: "Eu i-am spus ca motorul e puternic si mi se pare periculos, dar m-a amenintat ca daca nu ii iau eu motocicleta si-o va cumpara el oricum". Actorul Omar Sharif, prieten apropiat al lui Ilie, nu a mai ajuns la petrecere. A intervenit o problema si si-a cerut scuze telefonic.

TOT DESPRE TENIS Henri Leconte a venit cu noua sa sotie, Florantine. Tenismanul francez, care, invatat de prieteni, injura cursiv in romana, a salutat politicos. Au urmat Manolo Santana - spaniolul cunoscut drept "magicianul pe zgura", si Pierre Barthez, jucator francez de tenis, care a castigat de 19 ori Cupa Davis. Si sa nu-l omit pe Mansur Bahrami, iranianul care a invatat sa joace tenis fara antrenor si, din 24 de participari la Cupa Davis, a invins de 15 ori. O invitata de exceptie: Virginia Ruzici. Jucatoarea care a dus Romania pe culmile tenisului locuieste in Franta din 1982. Fina si eleganta, arata ca in 1978, anul in care a castigat finala de la Roland Garros. S-a intretinut cu sora lui Ilie, Gigi Nastase. Cine a mai fost? Ruxandra si Emil Hurezeanu, Janine, intr-o rochie retro rosie si cu o silueta de invidiat, si multi altii. Ultimele "barfe"? Tot despre tenis, mai precis despre finala de a doua zi. Ilie spunea ca favoritul lui e Federer. La un moment dat, petrecerea s-a dezlantuit. Pe muzica veche, din anii ’70 - ’80, cu volumul dat la maximum. La miezul noptii au aparut cele doua torturi - unul in forma de racheta si altul de teren de tenis, in jurul carora s-a adunat "echipa de campioni".

RETEZAT CU O SABIE. Surpriza serii: dopul sampaniei magnum era intepenit. Tenismanul si fostii "adversari" s-au straduit sa-l desfaca, dar nici o sansa. Spectacolul nu putea lipsi din viata lui Nasty, mai ales intr-o seara atat de importanta: dopul a fost retezat, pana la urma, cu o sabie, adusa discret de un chelner. Apoi si-au facut aparitia un ceas Cartier, o sticla de Hennesy din 1946 si una de sampanie din 1973 (anul in care Ilie a castigat Rolland Garros-ul), cadouri din partea prietenilor apropiati.

"Sunt fericit ca familia si prietenii imi sunt alaturi", a soptit, la un moment dat, Ilie. Imediat dupa sampanie a rasunat melodia "Love is in the air". Era deja dimineata si Parisul se pregatea pentru o noua zi. De fapt, ii pregatea o noua zi lui Ilie. Parizienii il indragesc atat de mult incat, intr-o zi, un politist a intrerupt circulatia pe Champs-Elysee numai pentru ca el sa traverseze bulevardul cu motocicleta. 60 de ani? Poate 16...

"Pentru mine Ilie, la 16 sau la 60 de ani, este acelasi om cald si generos - are doua inimi, nu una. Este persoana care face fata oricarei situatii si care vorbeste familiar cu primul-ministru al Frantei. Tot mapamondul a auzit de trei nume romanesti: Nadia Comaneci, Ilie Nastase si Gheorghe Hagi". - Ion Tiriac
×
Subiecte în articol: special nastase ilie ilie năstase tenis