x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Impartasanie - Papa si Printul de Monaco sunt in stare foarte grava

Impartasanie - Papa si Printul de Monaco sunt in stare foarte grava

01 Apr 2005   •   00:00

Doi sefi de state mici, dar cu audienta mare, se afla pe patul de moarte. Papa Ioan Paul al II-lea, cel care a avut o contributie foarte importanta in politica sfarsitului secolului XX si a influentat procesul de destramare a comunismului, si-a primit Sfanta Impartasanie. In principatul Monaco, fiul lui Rainer, Albert de Monaco, a devenit regent.

  • de CAMELIA MUNTEAN, MARINA CONSTANTINOIU
  • SPECIAL
  • Papa isi asteapta cu seninatate sfarsitul



    Slideshow - Galeria foto Jurnalul National
    Click pe imagine - fotoreportaj
    BINECUVANTARE. Ultima aparitie a Papei in fata credinciosilor, miercuri, 30 martie la Vatican
    Sanatatea Papei Ioan Paul al II-lea, care ocupa Sfantul Scaun de 26 de ani, a pus ieri lumea pe jar, stiri contradictorii succedandu-se cu repeziciune. La ora 21:30, ora Romaniei, un post de televiziune italian anunta moartea Suveranului Pontif, iar, cu o ora mai tarziu, Vaticanul a infirmat stirea. Pe tot parcursul zilei de ieri, Sanctitatea Sa s-a aflat in stare critica, dar era "linistit, senin si pregatit" sa "plece". Karol Wojtyla a fost ales Papa in 1978, el fiind primul sef al Bisericii Catolice, dupa 455 de ani, care nu este de origine italiana. Cardinalul italian Camillo Ruini, vicarul Romei, care este abilitat, potrivit dreptului canonic, sa anunte moartea Papei, a sosit vineri dimineata la resedinta Papei. Decesul va trebui sa fie constatat oficial de prelatul care asigura functia de Camerling - cardinal care administreaza afacerile Bisericii pe perioada cat Sfantul Scaun ramane vacant - cardinalul spaniol Eduardo Martinez Somalo.

    IMPARTASANIA. Papa Ioan Paul al II-lea, in varsta de 84 de ani, a primit joi seara sfantul maslu (slujba religioasa crestina oficiata pentru muribunzi), dupa o brusca inrautatire a starii sale de sanatate, vineri dimineata el suferind un stop cardiac, dar fiind salvat de medici. Joi seara, medicii au constatat ca Suveranul Pontif sufera de o infectie urinara si septicemie, a precizat purtatorul de cuvant al Vaticanului, Joaquin Navarro-Valls, in noaptea de joi spre vineri. "Sfantul Parinte a fost salvat imediat de echipa de medici care il supravegheaza in apartamentul sau particular" si a fost plasat "sub asistenta cardio-respiratorie", a adaugat purtatorul de cuvant. Navarro-Valls a precizat ca "Sfantul Parinte si-a exprimat dorinta de a ramane in camera sa, unde ii sunt acordate toate ingrijirile, refuzand spitalizarea".

    OM PUTERNIC. Intreaga lume a urmarit degradarea lenta a sanatatii Papei, aratata mai ales de camerele de televiziune, pentru ca Ioan Paul al II-lea a refuzat intotdeauna sa cedeze bolii sau sa o ascunda. Initial, Papa s-a amuzat de problemele sale de sanatate. "Un Papa bolnav, dar care nu a murit inca, va saluta!", a declarat el, la 21 noiembrie 1993, binecuvantand multimea cu mana stanga, pentru ca suferise o luxatie la umarul drept. "Biserica este guvernata cu capul, nu cu picioarele", le-a spus el, cu alta ocazie, vizitatorilor ingrijorati. Starea de sanatate a Papei Ioan Paul al II-lea este precara de mai mult timp, chiar daca Suveranul Pontif nu a acceptat decat foarte rar sa-si anuleze angajamentele oficiale din cauza unor afectiuni. Papa Ioan Paul al II-lea sufera de maladia Parkinson de mai multi ani si ii este greu sa stea in picioare din cauza artritei care i-a afectat membrele. Aparitia Suveranului Pontif, inclinat si cu mainile tremurand, ii soca uneori pe credinciosii prezenti la Vatican. In ultimii trei ani, Papa si-a terminat aproape toate discursurile cu mari dificultati, obosind foarte repede in timpul aparitiilor publice.

    VIZITA. Suveranul Pontif, in timpul vizitei la Bucuresti

    UN PAPA MODERN. In calitate de Papa, Ioan Paul al II-lea a vizitat peste o suta de tari, intre care si Romania, unde a oficiat o slujba alaturi de Patriarhul Teoctist, care in prezent se roaga pentru sanatatea Sanctitatii Sale. In august 2004, el a oficiat o slujba in aer liber la Lourdes (sud-estul Frantei), la serviciul religios luand parte 200.000 de persoane. Desi a fost nevoit sa se opreasca si sa ceara apa unui asistent, Papa a insistat sa termine slujba, chiar daca temperatura ajunsese la 30 de grade Celsius. Papa considera calatoriile o parte importanta a misiunii sale. "Cand a fost numit Papa, Ioan Paul al II-lea a decis ca va calatori. El simte chemarea de a fi un Papa pelerin", a declarat episcopul Renato Boccardo, care a organizat mai multe deplasari ale Suveranului Pontif. Papa Ioan Paul al II-lea este convins ca a ajuns la conducerea Bisericii Catolice prin vointa lui Dumnezeu si crede ca Divinitatea va decide momentul final al misiunii sale.

    POLITICIAN DE GENIU. In cei 26 de ani de pontificat, Papa Ioan Paul al II-lea a devenit si una dintre cele mai influente personalitati politice ale lumii. Chiar daca nu a semnat tratate politice si nu a luat decizii in acest domeniu, opiniile sale au avut un impact major asupra liderilor politici din intreaga lume. Papa Ioan Paul al II-lea va ramane in istorie si ca unul dintre cei mai mari politicieni de la sfarsitul secolului al XX-lea. Convorbirile avute la Vatican cu ultimul lider sovietic Mihail Gorbaciov au avut un rol hotarator in caderea comunismului in tarile Europei de Est si in destramarea ulterioara a Imperiului Sovietic. Suveranul Pontif nu a uitat ca a acumulat primele notiuni de religie in clandestinitate, in Polonia comunista, si a cautat de-a lungul intregii sale vieti sa restabileasca dreapta credinta in statele unde ateismul devenise doctrina de stat.

    CREDINTA
    "Pentru a putea spune "cred" - "eu cred", trebuie sa fim dispusi la abnegatie, la daruire de sine, trebuie sa fim gata de sacrificiu si de renuntare si sa avem inimi generoase. O lume fara Dumnezeu se construieste, mai devreme sau mai tarziu, impotriva omului"
    Papa Ioan Paul al II-lea
    INTELEGERE
    "Fiecare dintre noi simte in mod dureros incheierea vietii, limitele pe care le pune moartea. Fiecare dintre noi este, intr-un fel, constient de faptul ca omul nu este cuprins complet intre aceste limite si ca nu poate muri definitiv"
    Papa Ioan Paul al II-lea

    SANATATE PRECARA
    In ultimii 24 de ani Papa a avut numeroase probleme de sanatate.
  • 13 mai 1981: Spitalizat timp de 3 saptamani dupa ce a fost impuscat in abdomen de un atacator de etnie turca, chiar in Piata Sf. Petru, la Vatican.
  • 20 iunie 1981: La o luna de la atentat, a fost internat din nou in spital pentru tratarea infectiei la plaga impuscata. A fost operat pe 5 august. 15 iulie 1992: Operat pentru indepartarea unei tumori benigne la colon. Suveranul Pontif a parasit spitalul pe 28 iulie.
  • 11 noiembrie 1993; Si-a dislocat umarul drept dupa ce a cazut pe treptele resedintei de la Vatican. A ajuns din nou la spital pentru operatie. A petrecut acolo doar o noapte.
  • 29 aprilie 1994: Internat de urgenta pe 29 aprilie 1994 cu un picior fracturat in urma unei cazaturi in baie. Echipa de medici de la Vatican il supune unei operatii la sold si este externat pe 27 mai.
  • 25 decembrie 1995: La slujba de Craciun din 1995, Papa Ioan Paul al II-lea sufera un puseu de febra si tulburari digestive, iar festivitatile sunt intrerupte.
  • 13 martie - 15 august 1996: Suveranul Pontif este nevoit sa anuleze audienta generala din
  • 13 martie 1996 din cauza unor tulburari intestinale, insotite de febra ridicata.
  • 8 octombrie 1996: Medicii de la Vatican constata ca Papa Ioan Paul II-lea sufera de apendicita acuta si il opereaza de urgenta.
  • 15 iunie 1999: O gripa rebela il impiedica pe Suveranul Pontif sa celebreze mesa la Cracovia, pentru peste 1 milion de pelerini. In acelasi an, Papa nu mai participa la audientele saptamanale din cauza puseurilor de febra.
  • 31 ianuarie 2005: Oficialii de la Vatican anunta ca Papa sufera de o forma moderata de gripa si ca este nevoit sa isi anuleze aparitiile publice.
  • 1 februarie 2005: In noaptea de 1 catre 2 februarie 2005, Papa Ioan Paul al II-lea este internat de urgenta la Spitalul Gemelli din Roma, cu grave probleme respiratorii.
  • Albert de Monaco a devenit regent



    ACCEPTAT. Printul Albert de Monaco a primit acceptul din partea Parlamentului monegasc
    Printului mostenitor Albert de Monaco, in varsta de 47 de ani, i-a fost incredintata joi regenta Principatului Monaco, de catre Consiliul de Coroana, care a constatat ca tatal sau, printul Rainier, nu-si mai poate exercita functiile de conducere a Principatului. Rainier, in varsta de 81 de ani, se afla in stare critica, in spital, de trei saptamani.

    O decizie rarisima in istoria Principatului Monaco. "Predarea stafetei" se face inaintea decesului conducatorului Principatului monegasc.

    Dar starea sanatatii printului Rainier, spitalizat de trei saptamani din cauza unei infectii bronho-pulmonare, este grava si fara sperante de imbunatatire.

    Intr-un mesaj adresat compatriotilor, printul Albert a declarat ca-si va asuma, "cu forta, convingere si pasiune", plenitudinea prerogativelor suverane, in numele tatalui sau. Functiile de regent, caruia i se incredinteaza astfel "plenitudinea puterilor", intra in vigoare imediat, conform Ordonantei din 29 mai 2002, referitoare la statutul familiilor suverane.

    SITUATIE-LIMITA. Printul Rainier este spitalizat din 7 martie. "O recidiva infectioasa" a dus la internarea sa la 22 martie, la reanimare, de unde nu a mai iesit. Pronosticul vital ramane, potrivit medicilor curanti, "extrem de rezervat". Ieri, Palatul Princiar din Monaco anunta intr-un comunicat ca "speranta unei rezolvari favorabile" in cazul sanatatii printului Rainier "ramane extrem de slaba". "Totusi, echipa medicala, in deplin acord cu copiii printului, apreciaza drept justificat, pentru moment, sa continue o terapie activa in cazul printului Rainier."

    Sanatatea printului, suveranul cu cea mai mare longevitate din lume dupa regele Thailandei, Bhumibol Adulyadej, in varsta de 77 de ani, este foarte precara, de la dublul pontaj aorto-coronarian, suferit in noiembrie 1994, si de la o ablatiune partiala a plamanului.

    Consiliul National (Parlamentul) al regatului si-a exprimat "sustinerea deplina" fata de printul Albert, noul regent.

    ERATA
    Saptamanalul american Time si-a cerut scuze ieri, dupa ce a publicat, din greseala, un necrolog al printului Rainier de Monaco, in editia sa din Pacificul de Sud. "Evident, este o greseala pe care o regretam", a declarat redactorul-sef pentru editia regionala, explicand ca un tanar asistent de productie a incurcat borcanele cand a trimis editia la tipar. "Eplicatia e pe cat de simpla, pe atat de stanjenitoare: am pregatit doua pagini, una cu un necrolog, alta fara, pentru ca stiam ca e deja bolnav. Din pacate, tanarul din echipa noastra a dat-o la tipar pe cea cu necrologul", a explicat redactorul-sef.
    ×