x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special In Decembrie 1989, toata Romania a fost bruiata

In Decembrie 1989, toata Romania a fost bruiata

23 Sep 2004   •   00:00

SPECIAL

Va prezentam in premiera "jurnalul de front" al unitatilor de aviatie din intreaga tara din perioada 22-26 decembrie 1989. Acesta demonstreaza faptul ca razboiul radioelectronic dus impotriva militarilor a fost bine regizat si coordonat.

Romania, indemnata sa se autodistruga

Ca Romania a fost la un pas de a se autodistruge cu lansari de rachete, in decembrie 1989, e o certitudine. Razboiul electronic sustinut impotriva Armatei a fost unul atent coordonat si a implicat forte si mijloace extrem de bine pregatite in acest domeniu.
RAZVAN BELCIUGANU

In urma diversiunilor radioelectronice, fara tagada ca unitatile militare au fost luate prin surprindere. De fapt, acesta este scopul oricarei grupari adverse intr-un conflict. Razboiul electronic se inscrie pe trei coordonate: componenta de cercetare radioelectronica, cea de contraactiune, prin care incerci sa zadarnicesti operatiunile inamice si de protectie, prin care iti creezi un scut radioelectronic impotriva dusmanilor. Dar unitatile MApN au fost in acele zile secatuite de vlaga si din cauza lipsei unor echipamente, si din cauza faptului ca furnizorul sovietic stia totul despre noi, si din cauza lipsei de pregatire profesionala si psihologica a unor comandanti si a trupei.

In fond, Armata 50 de ani se instruise pe timp de pace. A fost insa si inspiratia altor comandanti care si-au dat seama de cacealma si au oprit tragerile si au tinut avioanele noastre la sol.

CONFIRMARI. Investigatiile facute dupa 1989 de comisiile senatoriale ce au cercetat evenimentele din 1989 confirma rezultatele anchetelor noastre jurnalistice. Astfel, Sergiu Nicolaescu afirma in "Cartea revolutiei romane. Decembrie ’89" (Ed. Ion Cristoiu, Bucuresti, 2000) ca "in perioada 22-25.12.1989 s-au executat 52 de iesiri aviatie de vanatoare, 26 iesiri elicoptere si 1194 trageri cu artileria, mitralierele si rachetele antiaeriene. Au fost lansate 58 de rachete AA de diferite tipuri, din care peste 60 la suta au explodat la tinte, parametrii determinati de mijloacele de radilocatie, ceea ce demonstreaza existenta unor obiecte zburatoare sau faptul ca s-a executat bruiaj eficace asupra focoaselor radio ale rachetelor, provocand explozia acestora. Dintre cele 52 de iesiri aviatie de vanatoare, numai in cinci cazuri s-au descoperit cu ajutorul radiolocatorului de bord una sau mai multe tinte. Desi existau conditii de interceptare a tintelor, aceasta nu a fost posibila din cauza bruiajului executat asupra radiolocatoarelor de la bordul avioanelor de vanatoare si, ca urmare tintele «sareau» din incadrare, iar pe panoul de comanda din cabina pilotului se aprindea becul «bruiaj activ»".

BILANT

"In perioada 22-25.12.1989 s-au executat 52 de iesiri aviatie de vanatoare, 26 iesiri elicoptere si 1194 trageri cu artileria, mitralierele si rachetele antiaeriene. Au fost lansate 58 de rachete AA de diferite tipuri, din care peste 60 la suta au explodat la tinte, parametrii determinati de mijloacele de radiolocatie" - Sergiu Nicolaescu, senator

Apocalipsa venea pe unde hertziene

Cu toate acestea, in anii scursi de la decembrie 1989, despre acest razboi radioelectronic, unul perfid si extrem de bine planificat, nu s-a spus mare lucru. Aceasta, credem noi, pentru ca nu ar argumenta deloc, ba dimpotriva, conceptul de "revolutie spontana". Totusi, cineva a dus acest razboi, iar dimensiunea lui poate fi explicata printr-o coordonare chiar din spatiu, de la satelit. Inca din acele zile s-a aruncat anatema asupra Securitatii. Din punct de vedere logic e absurd de crezut ca ofiterii de Securitate ar fi vrut sa faca o asa de mare pierdere tarii. O racheta costa cateva sute de mii de dolari. In randurile ce urmeaza va vom prezenta, in premiera, "jurnalul de front" al unitatilor de aviatie, raportat la centrul de la Bucuresti, care arata exact cu ce zvonuri, diversiuni, tinte false si stres s-au confruntat intre 22-26 decembrie 1989. E vorba de toate unitatile din tara. Asadar, fenomenul, se poate vedea clar, a fost unul national.

22.12.1989

Ora 22:24. Evolutia unui elicopter ce venea dinspre Otopeni astfel: la ora 22:24 se afla la 40 km vest de Alexeni, la 22:38, la aproximativ 8 km vest de aerodrom; nu a mai fost vazut, reaparand la ora 22:40 la aproximativ 4 km nord-vest indreptandu-se spre punctul de comanda. La 2 km vest, PDA a executat viraj stanga de 90 de grade, zburand pana la verticala raului Ialomita, unde a virat din nou 90 de grade stanga si-a continuat zborul la verticala raului spre est. Pe timpul evolutiei la verticala aerodromului, elicopterul nu a fost descoperit la statiile de radiolocatie si nici nu a fost auzit, ci doar vazut si identificat ca un elicopter din clasa Dauphin.

Ora 22:32. Regimentul 94 Elicoptere transmite ca a fost descoperit prin radiolocatie, la 40 de km vest, la Otopeni, un avion de transport de mare capacitate, la H=200 m, ce zbura cu 400 km/h si se indrepta spre Alexeni. La ora 22:38, avionul era axat pentru aterizare, in priza directa la Alexeni, moment in care a fost pierdut de statiile de radiolocatie la aproximativ 15 km vest de aerodrom. A fost redescoperit vizual la 22:44 aproape de verticala aerodromului. La 22:45, mijloacele de aparare AA au deschis focul asupra celor doua tinte aeriene. La deschiderea focului, atat elicopterul, cat si avionul au manevrat in inaltime la aproximativ 3.000 - 4.000 m. Nici una din cele doua tinte nu au fost vulnerate. Dupa executarea manevrei in inaltime, avionul si-a continuat zborul spre est, fiind redescoperit la 22:47 la 15 km est de Alexeni, la H=4000 m cu V=600 km/h. Amandoua tintele aeriene s-au apropiat de aerodrom cu luminile de bord si de pozitie aprinse, iar in zona aerodromului le-au stins, cuplandu-le doar pentru scurte perioade de timp. La orele 1:15; 1:40; 2:20; 2:24; 4:01 si 5:45 au fost descoperite vizual si combatute cu mijloace AA 6 tinte aeriene, silentioase, puternic luminate in culoare rosie in partea din spate, ce evoluau la H=500 m, cu V= 100-150 km/h din directia comuna Manasia, gara Manasia spre aerodromul Alexeni. Toate au fost combatute antiaerian. In momentul deschiderii focului, acestea executau un viraj brusc de aproximativ 120 grade stanga sau dreapta. Dupa un zbor de circa 5-10 secunde, pe noua directie se autodistrugeau.

NOAPTEA. Scoala Militara de Ofiteri de Aviatie "Aurel Vlaicu" a transmis ca mijloacele de descoperire prin radiolocatie de pe aerodromul Boboc au descoperit un grup de 2-3 tinte aeriene la sud de Ramnicu Sarat, in deplasare spre Braila, ce evoluau haotic, la inaltimi variabile, si alt grup de 6-8 tinte aeriene, in zona Bucuresti, ce se deplasau spre Ploiesti - Mizil, la inaltimea de 500-5000 m. Un alt grup de 6-8 tinte aeriene se deplasau cu V=150-300 km/h pe directia Lipia - Boboc, iar un alt grup de mijloace aeriene de aceeasi valoare a fost descoperit in zona Pd. Spataru.

23.12.1989

Ora 0:35. Regimentul 61 Elicoptere a transmis ca unitatea este inconjurata de teroristi si s-au executat schimburi de focuri intre fortele din aparare si acestia.

Ora 0:35. - 1:40. Escadrila 31 Aviatia de Cercetare a transmis ca pe ecranele IOC au fost descoperite tinte aeriene (elicoptere) ce se deplaseaza spre aerodromul Giarmata. Mai multe elicoptere se afla la verticala aerodromului. Alte detalii nu au putut fi constatate din cauza intunericului.

Ora 1:40 - 2:55. Regimentul 67 Aviatie Vanatoare - Bombardament Craiova a raportat ca instalatia "KUB" de la Circea a doborat trei elicoptere. Dupa cercetarile executate la fata locului nu au fost gasite probe materiale. Escadrila 183 Elicoptere a transmis ca a descoperit doua elicoptere la verticala aerodromului Tecuci ce se deplasau catre localitatile luminate, asupra carora a deschis foc.

Ora 1:40 - 1:50. Regimentul 59 Elicoptere a raportat existenta unor elicoptere in zona aerodromului, care pe masura apropierii de unitate au stins farurile si luminile de bord, iar convorbirile radio intre acestea si baza se faceau in limba romana.

Ora 1:55. Escadrila 31 Aviatie de Cercetare - Timisoara a raportat ca la verticala aerodromului au fost lansate parasute luminoase.

Ora 1:55. Regimentul 49 Aviatie de Vanatoare - Bombardament a transmis ca a primit o informatie ca la statia de cale ferata din apropierea unitatii, portiunea dintre Braila si Ianca a fost minata.

Ora 1:45. Comandamentul Diviziei 70 Aviatie a raportat ca probabil in zona Alexeni au fost doborate doua elicoptere. Regimentul 61 Elicoptere a raportat ca deasupra aerodromului se aud zgomote de motoare de elicoptere.

NOAPTEA. Regimentul 68 Elicoptere a fost informat de catre navigatorii de la PD Hunedoara ca au fost descoperite pe ecranele IOC 20 de elicoptere dintre care au fost doborate in Muntii Poiana Ruscai, cota 1217 m - Vagauna Cioaca Strigoaiei, intre azimut 280 - 300 grade, la D= 5-6 km. Regimentul 49 Aviatie Vanatoare - Bombardament a raportat despre aparitia pe IOC a unor tinte aeriene in zona aerodromului, care prin zgomotul de motoare par a fi elicoptere. Focul artileriei AA executat asupra acestora a fost fara rezultat. Escadrila 141 Elicoptere a raportat descoperirea pe ecranele IOC a 8 tinte aeriene deasupra localitatii Hanul Conachi, in deplasare catre Tecuci. Regimentul 49 Aviatie de VB a raportat despre aparitia pe ecranele IOC a unui grup de tinte aeriene in zonele Rusetu, Surdila si Greci ce se indreapta catre aerodrom. Regimentul 73 Elicoptere a raportat ca grupuri de oameni inarmati se indreapta catre unitate. Regimentul 59 Elicoptere a raportat ca la PD Kogalniceanu s-a tras impotriva elicopterului IAR 330 nr. 76 aflat in misiuni de cercetare; fiind avariat, a aterizat pe aerodromul Kogalniceanu. Echipajul a fost salvat.

Ora 2:20. Regimentul 57 Aviatie de vanatoare a raportat ca pe azimut 190 grade, la distanta de 4-5 km spre verticala aerodromului, la H= 4.000 - 6.000 m, au fost descoperite patru elicoptere, vizibile prin luminile de bord, care au fost combatute prin foc antiaerian, care apoi au disparut.

Ora 3:00. Un grup de teroristi a deschis focul dinspre N-E PD Kogalniceanu, au intrat in dispozitivul de aparare al aerodromului, de unde au deschis foc asupra regimentului 36 Mecanizat si asupra regimentului 57 Aviatie de Vanatoare. Fortele de aparare riposteaza, iar grupul de teroristi se retrage in padure.

Ora 4:40. Regimentul 57 Aviatie de Vanatoare a raportat ca a fost descoperit la 6-8 km de aerodrom un elicopter ce se deplasa catre verticla acestuia. La apropierea de RFA, artileria AA a deschis focul si dupa aproximativ un minut elicopterul a disparut.

Ora 12:50. In zona cabanei BTT, dispusa la 27 km de Sf. Gheorghe, au fost descoperite elicoptere si activitati ale unor grupuri teroriste. Comandantul regimentului a decolat o celula pentru cercetarea, descoperirea si nimicirea acestora. S-au executat doua atacuri cu PRND si doua rachete, dupa care s-a intrerupt misiunea, din ordin superior. S-a dat ordin de decolare celei de-a doua celule in zonele Sulina, Macin, Babadag, dar nu este descoperita nici o tinta aeriana.

Ora 14:00. Escadrila 38 Aviatie de Cercetare a raportat descoperirea a patru elicoptere in zona localitatii Chiciu si Dridu.

Ora 15:25 - 16:20.S-au executat misiuni de cercetare in zonele Sf. Gheorghe, litoralul romanesc si platformele de foraj maritim. Nu s-a descoperit nimic deosebit.

Ora 18:45 - 19:26. La informatia privind debarcarea in zonele Vadu, Corbu, Constanta, Mangalia, Chitu s-a executat cercetarea acestora, in urma careia nu s-a descoperit nimic deosebit. La 25 km de litoral a fost descoperita o tinta aeriana, dar nu a putut fi combatuta datorita bruiajului activ emis de aceasta. S-au primit urmatoarele informatii de la Comandamentul Marinei Militare: in zonele Horez, Topalu, Stupina, Garlicea, Stejarul sunt desantate grupuri de teroristi; de la Harsova spre Mihail Kogalniceanu, in localitatea Crucea, se afla o coloana in mars de teroristi. S-au cercetat aerian zonele indicate si nu s-a constatat nimic deosebit.

Ora 16:20 - 23:20. Regimentul 91 Aviatie de Vanatoare a raportat aparitia unor tinte aeriene in zona aerodromului, din directii diferite, la distante cuprinse intre 12-30 km. Combatute cu focul artileriei AA, acestea au evoluat in directie si inaltime, iesind din posibilitatile de descoperire si nimicire ale acestora. 24.12.1989

Ora 0:55 - 16:55. Regimentul 91 Aviatie de Vanatoare a raportat aparitia unor tinte aeriene in zona aerodromului, din directii diferite, la distante cuprinse intre 12-30 km. Combatute cu artileria AA, acestea au evoluat in directie si inaltime, iesind din posibilitatile de descoperire si nimicire.

Ora 1:30. Regimentul 86 Aviatie de Vanatoare a raportat descoperirea unui elicopter la 3-4 km de aerodrom care a executat foc cu proiectile spre cazarma, dupa care s-a deplasat spre Vest si, probabil, a aterizat la 8 km de aerodrom. Elicopter foarte silentios a fost reperat doar prin luminile de bord. S-a mai raportat ca in timpul noptii au fost observate concentrari de puncte luminoase la N. Dupa cercetarea zonei aerodromului nu s-a constatat nimic deosebit.

Ora 2:00 - 2:56. Regimentul 57 Aviatie de Vanatoare a raportat ca s-a descoperit o tinta aeriana la aproximativ 40 km N-E de aerodrom care se deplasa spre insula Sahalin, de unde a executat un viraj de 180 grade, revenind catre aerodrom. S-a decolat cu un avion pentru interceptare, dar tinta si-a modificat scopul de zbor evoluand deasupra Dunarii. In momentul incadrarii, pilotul nu a mai putut deschide focul din cauza bruiajului activ emis de tinta, care ulterior dispare.

Ora 2:05. Regimentul 59 Elicoptere a primit informatii de la Comandamentul Marinei Militare ca la traversa Costinesti se executa o debarcare de trupe teroriste. Se verifica autenticitatea si se constata ca informatia este falsa.

Ora 3:30. Regimentul 57 Aviatie de Vanatoare a raportat ca unitatea a fost atacata din partea de N-E PD M. Kogalniceanu de catre un grup de teroristi. Acestia s-au infiltrat in dispozitivul de aparare, deschid focul si apoi se retrag in padure.

Ora 7:00. Regimentul 58 Elicoptere a raportat ca elicopterul IAR 330 nr. 72 nu s-a intors din misiune, necunoscand cauza.

Ora 18:35. Navigatorul de serviciu din punctul de comanda al Regimentului 59 Elicoptere a raportat ca elicopterul IAR 330 nr. 89 a fost doborat in raionul Admclisi - Uzlina. Echipajul a decedat.

Ora 18:55. S-a raportat ca elicopterul IAR 330 nr. 72 a cazut langa Alba-Iulia - echipajul a decedat (este vorba de elicopterul in care se aflau generalii Nuta si Mihalea - n.r.).

25.12.1989

Ora 1:00 - 1:25. Regimentul 57 Aviatie de Vanatoare a raportat descoperirea unui grup de teroristi debarcati la 5 km S-V. In urma verificarilor s-au descoperit unele efecte militare si urme ce dovedesc ramanerea acestora pe timpul noptii in zona aerodromului (resturi de tigari, lumanari arse, adapost din paie).

26.12.1989

Ora 1:30: Regimentul 57 Aviatie de Vanatoare a raportat ca a fost informat de catre echipajul unui tanc din dispozitivul propriu de aparare al aerodromului ca a descoperit patru teroristi asupra carora a deschis foc. Acestia au reusit sa dispara.

FOTO

  • DOVADA. Comandorul Radu Borcea a predat Parchetului reflectoarele poliedrice

  • IMAGINEA. Un reflector poliedric echivala, pentru radar, cu un elicopter de atac

  • HARTA. In orele de dupa fuga dictatorului, rachetele au tot ochit "avioane" inamice

  • PROVOCARE. Stocul de rachete al Armatei Romaniei era cat pe ce sa fie consumat
  • ×