x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special In memoriam - Joseph Barbera, 60 de ani dedicati desenului animat

In memoriam - Joseph Barbera, 60 de ani dedicati desenului animat

de Adriana V. Paduraru    |    27 Dec 2006   •   00:00
In memoriam  -  Joseph Barbera, 60 de ani dedicati desenului animat

Desi create acum aproximativ 50 de ani, personajele create de Hanna si Barbera sunt indragite si acum.

La cinci ani dupa disparitia partenerului sau, William Hanna, Joseph Barbera a incetat din viata, la locuinta sa din Studio City, Los Angeles, la varsta de 95 de ani. Desi create acum aproximativ 50 de ani, personajele lor de desen animat sunt indragite si acum.

Joseph Barbera s-a nascut la 24 martie 1911, in Mica Italie, o suburbie a celebrului cartier newyorkez Manhattan, intr-o familie de sicilieni. A murit, conform spuselor sotiei sale, din cauze naturale, la 18 decembrie 2006, la locuinta sa din Studio City, Los Angeles.

CARIERA. Barbera a inceput sa castige bani facand comisioane pentru un croitor. In timpul marii crize economice din Statele Unite a incercat sa se angajeaze pe post de caricaturist la revista "The NY Hits Magazine". Fara success insa. In 1932, a reusit, totusi, sa se angajeze la Van Beuren Studio, ca desenator si scenarist. A lucrat la proiecte precum Cubby Bear si Rainbow Parades. In acea perioada a prins contur si ideea de Tom si Jerry, numai ca personajele principale erau niste baieti si nu un soarece si o pisica. In 1936, studioul la care lucra s-a inchis, iar Barbera a semnat un contract cu MGM. Aici l-a intalnit pe William Hanna. "Puss Gets the Boot" (1940) este prima colaborare a celor doi si, totodata, primul film din seria "Tom si Jerry". Proiectul s-a dovedit un succes, cei doi fiind nominalizati la premiile Oscar, categoria "Cel mai scurt-metraj animat".

H-B ENTERPRISES. In 1955, Barbera si Hanna au devenit sefii diviziei de animatie a MGM. Viata acestui departament a fost destul de scurta, in 1957 superiorii studiourilor Metro-Goldwyn-Mayer hotarand sa-l inchida. Atunci s-au pus bazele companiei celor doi pionieri ai desenului animat - H-B Enterprises, devenita ulterior Hanna-Barbera Productions. In aceasta formula, cei doi monstri sacri ai desenului animat au reusit sa adune sapte premii Oscar. O data cu aparitia televiziunii, compania a devenit cel mai prolific studio de desene animate. Cuplul Hanna-Barbera a produs peste 300 de desene animate pe parcursul a 60 de ani, printre care se numara "Familia Flintstone", "Yogi Bear", "Johnny Quest", "Scooby-Doo", "The Banana Splits", "The Harlem Globetrotters", "The Jetsons" si "The Smurfs". Serialul "Huckleberry Hound", lansat in 1958, le-a adus primul premiu Emmy acordat vreodata unui desen animat.

In 1991, compania celor doi a fost achizitionata de Turner Broadcasting, companie care la randul sau, a fost absorbita, in 1996, de Time Warner. Dupa moartea lui William Hanna, in 2001, Warner Bros. Animaton a cumparat Hanna-Barbera Productions, Barbera a ramas in bransa, ca producator executiv la Warner. Pentru contributia lor la dezvoltarea animatiei, Hanna si Barbera au fost recompensati cu o stea pe Walk of Fame de la Hollywood.
Personaje celebre si azi

LONGEVITATE. Desi au 66 de ani, Tom si Jerry sunt iubiti. "Puss Gets the Boot", primul film ce i-a avut ca protagonisti pe celebrul motan Tom si "fragilul" soricel Jerry, a aparut in 1940. De-atunci au aparut peste 100 de episoade, cu aventurile celor doua indragite animale. Douazeci de ani mai tarziu, in 1960, s-a constatat ca mai mult de jumatate din publicul serialului "Huckleberry Hound" era formata din adulti. Acest lucru i-a determinat pe cei doi sa se concentreze asupra crearii unui program de desen animat pentru prime-time. Asa s-a nascut Familia Flinstone, o parodie a vietii de familie din suburbiile americane, transpusa in Epoca de piatra. Succesul a fost asigurat deopotriva de persoanele mature, cat si de cei mici. O alta creatie a cuplului Hanna-Barbera este Scooby-Doo, care s-a nascut in 1969, odata cu aparitia filmului "Unde esti Scooby-Doo?". Au urmat nenumarate serii cu aventurile catelului fricos si ale prietenilor sai. Alte desene animate purtand semnatura celor doi pionieri ai desenului animat sunt "The Smurfs" (o productie ce are la baza o serie de desen animat din Belgia), "Pac-Man" (1982), "Pound Puppies" (1986), "Captain Planet" (1994)
×
Subiecte în articol: special barbera animat