x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special In Parcul Carol au inceput demolarile

In Parcul Carol au inceput demolarile

15 Apr 2004   •   00:00

Ieri a inceput demolarea Monumentului Eroilor Comunisti din Parcul Carol, in locul caruia se va construi Catedrala Mantuirii Neamului. Experti si personalitati ale societatii civile si ale opozitiei acuza autoritatile de populism in stabilirea amplasamentului.


Se demoleaza Monumentului Eroilor Comunisti

A inceput demolarea Monumentului Eroilor Comunisti din Parcul Carol, in locul caruia se va construi Catedrala Mantuirii Neamului. Voci din societatea civila si opozitie spun ca marea biserica va servi drept fabrica de voturi pentru PSD. Pe de alta parte, locuitorii din zona se plang ca parcul va fi distrus.

TATIANA DABIJA Demolarea Monumentului Eroilor Comunisti din Parcul Carol din Bucuresti a inceput ieri dimineata, sub privirile revoltate ale catorva locuitori ai zonei. Zeci de muncitori ai firmei Aedificia Carpati au imprejmuit aria pe care urmeaza sa fie construita Catedrala Mantuirii Neamului, in timp ce in interiorul acestui perimetru Mausoleul Eroilor astepta sa-i fie demontate cele aproximativ 5.000 de placi de granit. Demolarea monumentului se face in baza unei autorizatii emise de Primaria Sectorului 4. Lucrarea va costa 33 miliarde de lei, bani platiti de la buget, adica din buzunarele fiecarui contribuabil, si are termen de finalizare in sase luni. Reprezentantul Aedificia Carpati, ing. Ioan Tarta, ne-a declarat ca „a fost stabilit in functie de urgenta Patriarhiei, asa ca ne cam grabim".

Terenul - un favor facut bisericii

Remus Cernea, reprezentant al organizatiei neguvernamentale „Solidaritatea pentru libertatea de constiinta", a declarat ca inceperea lucrarilor in Parcul Carol este o incalcare a Constitutiei, „care prevede ca terenurile pot fi atribuite in folosinta gratuita numai institutiilor statului, ori Biserica nu este o institutie a statului".

Reprezentantii constructorului si ai beneficiarului (RAAPPS - Regia Autonoma de Administrare a Protocolului si Patrimoniului de Stat) au declarat insa ca actiunea lor este legala si autorizata. Vladimir Sommer, reprezentantul RAAPPS, si directorul Aedificia Carpati s-au aratat in dezacord cu locuitorii zonei: „Parcul are 35 ha, iar lucrarile pe care le executam se intind pe mai putin de 1 ha. Si-apoi, astia care-s nemultumiti acum, de cate ori au venit sa viziteze monumentul asta, inainte de ’89?". Directorul firmei de construcii care se ocupa de demolarea Monumentului Eroilor Comunisti sustine ca nu stie nimic despre construirea Catedralei Mantuirii Neamului: „Noi doar ne ocupam de demolare. Nu stiu ce firma va construi catedrala".

Catedrala - fabrica de voturi a PSD?

Pe fondul disputelor pe marginea construirii Catedralei Mantuirii Neamului in Parcul Carol, presedintele „Pro Democtatia", Cristian Parvulescu, atrage atentia ca ar putea fi vorba despre o complicitate a Bisericii cu liderii PSD. Parvulescu este de parere ca, astfel, Biserica isi netezeste calea pentru a avea influenta politica, miza pe care PSD nu a observat-o.

Parvulescu ne-a declarat ieri ca amplasarea Catedralei Mantuirii Neamului pe locul Monumentului Eroilor Comunisti are un dublu aspect. Pe de o parte, este paradoxal ca un partid cu orientare social-democrata, care in mod normal este ostil fata de problemele religioase, se arata dintr-o data foarte deschis catre biserica. „Problema nu este construirea acesteia, ci momentul in care aceasta se face si mai ales demnumirea: Catedrala Mantuirii Neamului suna, mai degraba, a monument etnico-politico-religios, care se adreseaza numai romanilor ortodocsi, nu tuturor romanilor."

Pe de alta parte, spune Parvulescu, PSD, aflat in plina campanie electorala, vrea sa atraga Biserica, aceasta bucurandu-se de un capital de incredere de 85%. „Biserica este in plina ofensiva politica. Totul pare o revansa a Bisericii fata de perioada comunista. In locul Monumentului Comunismului, construim o Catedrala a Mantuirii Neamului. De fapt, Biserica testeaza acum modul in care se poate implica in politica, incearca un tip de politica de influenta. PSD nu observa asta, e depasit si prea ocupat de campania electorala ca sa inteleaga ce face Biserica", a precizat Parvulescu.

Cozmanca: "Este o inventie!"

Presedintele executiv al PSD, Octav Cozmanca, considera ca acuzatiile presedintelui Asociatiei "Pro Democratia", Cristian Parvulescu, "sunt complet iresponsabile". "Cred ca domnul Parvulescu a visat azi-noapte si a reprodus astazi ce a visat. PSD nu are nici o astfel de intelegere cu Biserica Ortodoxa Romana. Ar fi de altfel o mare prostie sa incheiem un astfel de protocol. Este o afirmatie fara nici un suport, o inventie", ne-a declarat ieri Octav Cozmanca.

Basescu mai spera in justitie

Cu o zi inainte sa cada prima caramida din monument, marti, 13 aprilie, primarul general Traian Basescu anunta ca va ataca in contencios administrativ ordinul ministrului Culturii privind declasarea mausoleului din lista monumentelor istorice, in vederea demolarii lui si construirii Catedralei Neamului. Basescu argumenta ca nici o decizie nu poate fi luata in privinta mausoleului, in lipsa unui raspuns definitiv al instantei la plangerea municipalitatii.


Localnicii sunt indignati ca se distruge parcul

Aparitia muncitorilor, la primele ore ale diminetii, a starnit mănia locuitorilor zonei si a reprezentantilor unor organizatii neguvernamentale. Protestatarii s-au adunat in apropierea Mausoleului Eroilor Comunisti si solicitau abandonarea lucrarilor. „Ne uitam neputinciosi cum se distruge parcul! Acest parc va implini, peste doi ani, un secol de existenta, iar Guvernul a hotarat sa-l distruga. Catedrala asta, presupunand ca era necesar sa fie facuta, putea fi plasata in zona Vacaresti, tot in Sectorul 4", ne-a spus Rodica Carvaci, fosta jurista, acum pensionara. Bucurestenii care obisnuiesc sa se plimbe in Parcul Carol se tem ca, dupa construirea Catedralei, zona va fi inchisa, „ca si cea din jurul Patriarhiei". Georgeta Strambu, pensionara, deplange si ea soarta parcului: „Pacat de pomii astia! Vor fi distrusi... Pe-aici veneam mereu cu nepoteii. Acum nu voi mai putea veni, ca va fi santier. Lumea care se va aduna la Catedrala, in zile de sarbatoare, va strica iarba si copacii. Eu cred in Dumnezeu, dar in institutia bisericii... Numai interese".

×