x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Inaltă distincţie post-mortem

Inaltă distincţie post-mortem

de Carmen Vintila    |    01 Aug 2007   •   00:00

Intreaga clasă politică şi-a exprimat regretul pentru trecerea Patriarhului Teoctist la cele veşnice. Preşedintele Traian Băsescu a aflat cu "adăncă tristeţe" această veste şi i-a acordat ieri cea mai inaltă distincţie, Ordinul Naţional Steaua Romăniei in grad de Colan.

Potrivit unui comunicat transmis de Preşedinţie, prima vizită a unui papă intr-o ţară majoritar ortodoxă, precum şi eforturile BOR de a răspunde provocărilor unui nou ciclu istoric deschis după Revoluţia din 1989 vor fi legate mereu de numele Patriarhului. La răndul său, Regele Mihai şi-a exprimat "adănca părere de rău" şi i-a adus un omagiu, "rugănd Domnul să-i aşeze sufletul in pace alături de predecesorii lui Miron, Nicodim, Iustinian şi Iustin". Fostul suveran a spus că, impreună cu familia regală, va fi alături de toţi cei care varsă o lacrimă pentru Patriarh şi a cerut "luare-aminte" la importanţa pe care credinţa strămoşească o are in Romănia.

Pentru fostul şef al statului Ion Iliescu, trecerea in nefiinţă a Patriarhului este, fără indoială, o pierdere atăt pentru BOR, căt şi pentru intreaga societate romănească. Iliescu, care l-a cunoscut pe Teoctist la Iaşi, cănd a fost numit mitropolit al Moldovei, a spus că in calitate de şef al statului a avut o relaţie foarte bună cu PF Teoctist, menţionănd in acest sens implicarea bisericii ortodoxe in şcoli, armată, spitale.

"In istoria BOR şi in cea a Romăniei, PF Teoctist va rămăne ca un susţinător al ecumenismului, idee de importanţă vitală pentru lumea modernă", a spus şi fostul preşedinte Emil Constantinescu. Acesta a amintit că Teoctist a avut un rol important in imbunătăţirea relaţiilor in interiorul mediului politic din Romănia in anii 1990-1996, prin gesturi cum ar fi invitarea adversarilor care se confruntau pe scena politică la sărbătorile de Paşti la Patriarhie.

"In numele Guvernului doresc să exprim profundul nostru regret pentru imensa pierdere a BOR, a milioanelor de credincioşi creştini-ortodocşi. Vom fi cu toţii alături in aceste clipe de tristeţe. Pentru ziua funeraliilor ce va fi decisă de ierarhii Bisericii ne vom reculege cu toţii cu pioşenie ca zi de doliu naţional", a spus premierul Călin Popescu Tăriceanu.


PARLAMENT. "Nu o dată a venit in mijlocul nostru, in Parlament. Numai prezenţa sa in sala de şedinţe ne făcea să uităm de duşmăniile politice, care ne fac atăt rău in societatea romănească. A fost un om extraordinar şi avea o ultimă dorinţă: Catedrala Neamului, pe care trebuie să i-o indeplinim", a spus preşedintele Senatului, Nicolae Văcăroiu. "In numele Camerei Deputaţilor, căt şi al meu personal, mă alătur tuturor celor care in aceste zile indreaptă un gănd pios in memoria celui care şi-a inchinat intreaga viaţă păstrării spiritului viu al ortodoxiei romăneşti, Prea Fericitul Părinte Patriarh Teoctist. Bunul Dumnezeu să-l odihnească in lumina Sfinţilor Săi!", a arătat şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, in mesajul său transmis Sfăntului Sinod al BOR.



×
Subiecte în articol: eveniment