x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Inca cinci familii in doliu

Inca cinci familii in doliu

18 Mar 2004   •   00:00

Vesti cutremuratoare sosesc de la Madrid - alti cinci romani au fost identificati printre victimele sangeroaselor atentate de joia trecuta din capitala Spaniei. Pana acum, 16 conationali au devenit martiri in "trenurile mortii".

Numarul romanilor ucisi joia trecuta in atentatele de la Madrid creste. Numarul lor a ajuns la 16, alti cinci conationali fiind identificati de autoritatile spaniole in cursul zilei de ieri.

Inca cinci romani au murit in crudele atentate de la Madrid de la 11 martie. O veste teribila, la care ne asteptam, dar care speram sa nu apara. Stefan Budai, in varsta de 36 de ani, din Ludus, Anca Bodea din Oradea, care ar fi implinit saptamana viitoare 26 de ani, Emilian Popescu, de 43 de ani, din Buzau, Elena Ples, de 33 de ani, din Calan si Tibor Budi, 37 de ani, din Brasov. Ei sunt ceilalti cinci martiri. Toti erau pe lista celor dati disparuti. Insa nu au avut sansa sa supravietuiasca. Au fost identificati marti seara. Rudele lor au plecat ieri spre Spania, pentru a-i aduce acasa. Sotul Elenei Ples, a cautat-o in ultimele trei zile fara succes la toate clinicile si morgile din Madrid. Autoritatile spaniole, care au apelat la teste ADN pentru a identifica cadavrele victimelor, au fost cele care i-au "ucis" speranta ca ar mai fi in viata. In urma ei au ramas doar un pasaport si o iconita distruse de explozie. In spitalele madrilene inca sunt internati 17 romani.
( LAVINIA TUDORAN )


Ultimul drum spre casa s-a incheiat

Luni ar fi implinit 26 de ani... La sfarsitul saptamanii trebuia sa se casatoreasca in Spania cu Juan... Locuia cu sotia si copiii la Madrid... Toti au plecat sa isi faca un rost. S-au intors marti seara, pe aeroportul Baneasa, cu doua avioane ale MApN. In zece sicrie care au primit onorul pe pista.

Gabriela Georgeta Dima a fost dusa ieri noapte la Ramnicu-Valcea si va fi inmormantata azi. Femeia avea 36 de ani si s-a aflat in unul din trenurile afectate de exploziile din 11 martie. Si profesoara Anca Bodea din Oradea, data initial disparuta, s-a aflat in trenul ucigas. Luni, 22 martie, ar fi implinit 26 de ani. Ii era dor de tara si isi anuntase parintii ca va veni pentru scurta vreme acasa. Anca plecase in Spania la inceputul lunii ianuarie. Licentiata in franceza- romana, lucra ca babysitter la o familie instarita din Madrid. Prietenii au identificat-o dupa ceas si dupa actul de identitate pe care-l avea asupra ei.

Livia Bogdan, in varsta de 27 de ani, din municipiul Ramnicu Sarat, lucra ca menajera in Madrid, unde ajunsese in urma cu un an si jumatate, impreuna cu parintii, fratele si sora geamana, Nutica. Livia se afla intr-unul din trenurile atacate alaturi de logodnicul sau, Juan, de origine spaniola, cu care urma sa se casatoreasca la sfarsitul saptamanii.

Pe pista, parintii si rudele lui Petrica Geneva il asteptau cutremurati. Parca nu credeau telefonul primit sambata dimineata de la fratele lui Petrica si care le anuntase tragedia.

Cele doua avioane charter de la Madrid care au adus in tara trupurile romanilor ucisi in Spania au aterizat dupa ora 23:00. Doua sute de militari ai Regimentului 30 Garda si Protocol "Mihai Viteazul" si o fanfara militara le-au dat onorul chiar pe pista aeroportului Baneasa. Rand pe rand, sicriele au fost transportate in masini ale Jandarmeriei, pornind pe ultimul drum catre comunele natale ale fiecareia dintre victime. (Alexandru Nastase, Eugenia Mihalcea)


Stefan Budai a lasat in urma o fetita de 9 ani si o mama bolnava

Un alt roman dintre cei disparuti pe 11 martie a fost declarat mort in mod oficial, dupa ce medicii spanioli au efectuat testele ADN. Stefan Budai era din Ludus si a lasat in urma o fetita de 9 ani si o mama bolnava la pat. Rudele inca nu le-au spus celor doua adevarul despre soarta potrivnica a lui Stefan. "O sa-i spunem ca tati e acolo sus. Saracuta, nu o sa inteleaga ce s-a intamplat cu tati al ei!", spunea ieri Rodica Bocskor, soacra lui Stefan. In varsta de 37 de ani, Stefan Budai muncea in Spania de mai bine de doi ani, in domeniul constructiilor. In octombrie anul trecut, sotia si fetita de 9 ani s-au mutat si ele la Madrid, pentru a fi impreuna. Dupa ce sotul ei a disparut in dimineta de 11 martie, nevasta lui Stefan a anuntat autoritatile spaniole. Dupa sase zile de asteptari, toate sperantele familiei au fost naruite. Cei doi luduseni decedati la Madrid, Stefan Budai si Csaba Olimpiu Zsigovski, locuiau pe aceeasi strada. "E un necaz mare si pentru familie, dar si pentru prieteni si vecini. I-am cunoscut pe amandoi baieti si erau tare buni", povesteste Vasile Fodor, vecin al celor doua familii indoliate. (Stefan Ormenisan)

"Miercuri seara a sunat spunand ca ii este foarte dor de noi"

Al saisprezecelea roman pierit in urma atentatelor din Madrid este o femeie din Oradea. Desi rezultatele testelor ADN inca nu au sosit, familia Ancai Bodea a primit vestea ca Anca s-ar afla printre victime. Conform unui prieten din Spania, femeia se numara printre cei morti in trenul de navetisti care venea de la Guadalajara. La 22 martie, Anca Bodea ar fi implinit 26 de ani. Ea se afla in Spania de trei luni si locuia in Guadalajara, la aproape 50 de kilometri de Madrid. Ea lucra la o familie in capitala spaniola, unde le preda limbi straine copiilor. "Miercuri seara a sunat si am vorbit mult, parca nici nu voia sa inchida telefonul. Spunea ca iieste foarte dor de noi. La sfarsitul lunii trebuia sa se intoarca acasa", isi aminteste sora Ancai, Ioana Tucioiu. Autoritatile nu vor asigura transportul familiei la Madrid pana cand aceasta nu va fi declarata oficial decedata. Eugen Terbea, prietenul din Spania al femeii, a obtinut confirmarea ca aceasta se afla printre morti, dupa cerceii pe care iipurta. In tren a fost gasita si poseta in care se aflau actul de identitate si telefonul mobil al Ancai Bodea. (Lucian Florea)

Budi Tibor nu isi mai vazuse familia de doi ani

Un barbat de 37 de ani din Brasov se afla printre ultimii romani morti, identificati in urma atentatelor sangeroase din Spania. Budi Tibor plecase in Spania de peste trei ani. Voia sa munceasca pentru a strange bani de un apartament decent si pentru a-si ajuta parintii aflati la batranete. Nu si-a mai vazut familia din Romania de peste doi ani, dar trimitea lunar bani acasa. Budi Tibor lucra ca muncitor pe un santier de langa Madrid. In momentul exploziilor, mergea spre locul de munca. La patru zile de la tragedie, nimeni nu stia nimic despre el. La sfarsitul saptamanii trecute, autoritatile spaniole i-au gasit printre ramasitele vagoanelor doar telefonul si actele pe care le avea asupra sa. Timp de aproape o saptamana, parintii lui Tibi au asteptat cu disperare vesti din Spania. Mai aveau inca puterea de a spera ca fiul lor se va intoarce acasa, pentru ca autoritatile spaniole nu gasisera vreo dovada a faptului ca Tibi a murit in atentat. Vestea ca Tibi este mort a ajuns la familia lui din Sacele abia ieri. Cu doua zile inainte de atentate, Tibi a sunat acasa, pentru a-si anunta parintii ca vrea sa petreaca Pastele din acest an in Romania. (Lavinia Saramet)


Impostori pozand in victime

Beneficiarii ajutoarelor acordate de statul roman victimelor atentatelor din Spania vor fi riguros verificati in urma aparitiei unor persoane care pretind ca au fost in "trenurile mortii" si cer compensatii. "Au aparut doua-trei cazuri izolate, pe la Consulat si pe la spitale, insa nu este o situatie care sa capete amploare. Zilele acestea vom incerca, impreuna cu autoritatile spaniole, sa gasim formula ca la facilitatile si ajutoarele oferite sa aiba acces numai beneficiarii reali", a declarat Marian Sarbu. Ministrul a afirmat ca tragedia de la Madrid "nu trebuie privita ca o situatie de oportunism". (Ion Alexandru)

Romanii cer cetatenie spaniola

Cetateni romani au adresat autoritatilor de la Madrid 17 cereri de acordare a cetateniei spaniole si 69 de solicitari de reglementare a sederii, se precizeaza intr-un comunicat difuzat de Comisariatul general pentru imigranti din cadrul Ministerului spaniol de Interne si citat de periodicul Canarias Ahora. Romanii se afla pe primul loc in ce priveste cererile de reglementare a sederii in Spania. Dupa ce autoritatile spaniole au anuntat ca vor acorda cetatenie victimelor si familiilor celor raniti in atentatele de la Madrid, Comisariatul general pentru imigranti din cadrul Ministerului spaniol de Interne a primit 104 cereri de acordare a cetateniei si 172 de solicitari de regularizare a sederii.

×