x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Incercare jenanta de musamalizare a chefului mortal de la Horezu - Militieni si impuscati

Incercare jenanta de musamalizare a chefului mortal de la Horezu - Militieni si impuscati

de Alexandra Chivu    |    28 Dec 2006   •   00:00
Incercare jenanta de musamalizare a chefului mortal de la Horezu - Militieni si impuscati

Subcomisarul Iulian Ilie a fost impuscat mortal la o vanatoare de pomina, udata din belsug si desfasurata la Horezu. Cu exceptia celui care a tras focul mortal, participantilor la macel, angajati ai Ministerului de Interne, nu le-a fost testata alcoolemia.

Accident de munca. Verificarile in cazul ofiterului MAI impuscat la vanatoare indica faptul ca intamplarea penala urmata de un deces a fost un accident de munca. Anchetatorii au dat-o la intors, sustinand ca focurile de arma s-au tras in timpul partidei si nu in afara ei, asa cum se stabilise initial. Desi s-au facut afirmatii ca participantii la vanatoare, multi angajati ai MAI, consumasera alcool, ei nu au fost testati, sub pretextul ca erau doar "spectatori" la eveniment.

La doua saptamani dupa producerea incidentului de la Horezu in care subcomisarul Iulian Ilie, seful Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Ilfov, a fost ucis, ancheta a luat o alta turnura. O mare parte din vina apartine desigur mortului, care si-a pus singur viata in pericol. Ciudat este insa cum la cateva zile anchetatorii valceni au stabilit ca focurile de arma s-au tras cat se poate de legal, desi initial au afirmat ca impuscaturile s-au produs dupa terminarea partidei de vanatoare. "Nu, vanatoarea nu se terminase. Au fost trase patru focuri de arma, iar unul apartinea victimei. Dupa reconstituire, probele au indicat ca ofiterul MAI parasise pozitia si a depasit perimetrul. Oricum, glontul a venit de la distanta de 28 de metri. La cat de puternice erau pustile, el ar fi fost nimerit si de la 3 kilometri", a declarat comisarul Nicolae Sardarescu, seful Serviciului de Investigatii Criminale din cadrul IPJ Valcea.
Caz penal. Desi angajatii MAI au consumat alcool in timpul partidei de vanatoare, in final vina apartine tot mortului.

Curati ca lacrima. Politistii care au cercetat cazul au afirmat ca atat Alexandru Manea, autorul faptei, cat si subcomisarul Iulian Ilie nu erau bauti in momentul in care s-a produs incidentul. Restul trupei, formata din alti angajati ai MAI, nu a interesat "organul". "Victima si autorul au fost testati imediat, insa au avut alcoolemia 0. Restul? Nu au fost testati, pentru ca nu ne interesau, nu erau implicati direct in incident", a mai adaugat comisarul Sardarescu. In schimb, anchetatorii au analizat cazul din alte unghiuri care au inclus chiar si o culpa medicala, nedovedita de altfel. Avand ambele artere femurale sectionate de glont, sistemul circulator al subcomisarului Iulian Ilie a cedat in mai putin de o ora. Chiar daca ar fi intrat urgent in operatie, acestuia i-ar fi fost amputate membrele.

Primele sanctiuni. Cu toate ca toti membrii formatiei de vanatoare semnasera instructajul de protectie a muncii, regulile de baza au fost incalcate. Inspectorii ITM Valcea au intrat si ei pe fir, pentru a da un verdict propriu in cazul de la Horezu. Toate indiciile au condus insa spre varianta unui accident de munca. "Ni s-a cerut de la politie un raport si am verificat imprejurarile. Conform Legii 319, privind securitatea muncii, am stabilit ca ceea ce s-a intamplat acolo a fost un accident de munca, pentru ca este vorba despre o activitate sportiva organizata. Am aplicat o sanctiune de 150 de milioane de lei filialei valcene a AJVPS, pentru ca am gasit multe deficiente. Plus de asta, conducerea avea obligatia de a ne anunta evenimentul, de care noi am aflat din ziare", a specificat Ion Nicolaescu, inspectorul-sef al ITM Valcea. Pentru a verifica veridicitatea declaratiilor date de cei care au avut legatura cu incidentul, anchetatorii au cerut si o expertiza balistica a armei, precum si o ampla examinarea a hainelor victimei. Intre timp, Alexandru Manea si-a recunoscut fapta si urmeaza sa fie trimis in judecata pentru ucidere din culpa prin imprudenta. In cazul in care va fi gasit vinovat, el risca intre 2 si 7 ani de inchisoare.

Ordin. La numai cateva zile dupa impuscaturile de la Horezu, politistii valceni de la Biroul de Arme, Explozibili si Substante Toxice (BAEST) Valcea au primit ordin sa intensifice controalele pentru depistarea ilegalitatilor care se comit pe fondurile gestionate de AJVPS. Acum, un ofiter SRI in rezerva din Bucuresti este cercetat penal pentru incalcarea regimului armelor si munitiilor, dupa ce si-a imprumutat pusca de vanatoare unor braconieri. Stefan Savu a instrainat arma marca CIFSAN, de calibru 12/2 unui patron din capitala. Acesta impreuna cu un padurar de la Ocolul Silvic Balcesti au fost prinsi in flagrant in timp ce incercau sa vaneze animale fara autorizatie si fara a avea permis pentru detinerea armei respective.
Basma curata
Subcomisarul Iulian Ilie a murit la data de 12 decembrie, dupa ce a fost impuscat letal la o partida de vanatoare, organizata special pentru mai multi angajati IGPR si prietenii acestora la Horezu. In goana dupa un mistret, pentru care nu se mai detinea autorizatie, subcomisarul a fost nimerit de glontul care viza animalul. Ca o ironie, ofiterul MAI era un bun cunoscator al armelor, el fiind un vanator iscusit. Cu toate ca unele surse au declarat pentru Jurnalul National ca angajatii MAI se cinstisera inainte de vanatoare la un chef, anchetatorii i-au scos basma curata.

Gaselnita
"Nu, vanatoarea nu se terminase. Au fost trase patru focuri de arma, iar unul apartinea victimei. Dupa reconstituire, probele au indicat ca ofiterul MAI parasise pozitia si a depasit perimetrul."

No comment
"Victima si autorul au fost testati imediat, insa au avut alcoolemia 0. Restul? Nu au fost testati, pentru ca nu ne interesau, nu erau implicati direct in incident"
  • Nicolae Sardarescu, seful Serviciului de Investigatii Criminale din cadrul IPJ Valcea
  • ×
    Subiecte în articol: special vănătoare