x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Incredibila poveste a unei secretare ajunse regină (GALERIE FOTO)

Incredibila poveste a unei secretare ajunse regină (GALERIE FOTO)

de Istvan Deak    |    26 Apr 2012   •   12:57
Incredibila poveste a unei secretare ajunse regină (GALERIE FOTO)

In 2008, Peggy Bartels primeste un apel din Ghana la ora 04:00 dimineata. Ce putea sa fie "de bine'? Era clar ca "e de rau'. Dar a raspuns.. La telefon, varul ei:'Draga, Sfatul Batranilor te-a ales sa ne fii regina'. Uite-asa a ajuns Peggy Bartels Nana Amuah Afenyi a VI-a.

A fost odata ca niciodata....o femeie care era secretara la Ambasada Ghanei la Washington. Numele ei era Peggielene Bartels. Pana la apelul acela telefonic. Cand a aflat ca a fost desemnata regina la Otuam, un sat de pescari din sudul Ghanei. Unchiul ei tocmai murise, iar Sfatul Batranilor a decis ca Peggy sa devina suverana. Ea a acceptat coroana. Pur si simplu. Ca-n povesti.

De o jumatate de secol, familia lui Peggielene Bartels domneste in acest satuc de coasta avand 7.000 de locuitori. Otuam este situat la vest de capitala tarii, Accra.

Dorea sa-si deschida un restaurant

Pana la faimosul apel telefonic din 2008, viata femeii n-a avut nimic exceptional. A crescut la Cape Coast, fosta capitala a Ghanei. Avand familia in Anglia, si-a incercat sansa la Londra, in anii 1970, urmand niste cursuri de gastronomie. Visul sau era de a-si deschide propriul restaurant, povesteste pe blogul sau jurnalista Sarah Preston, citata de site-ul atlantico.fr. Peggy si-a cunoscut acolo viitorul sot si s-a mutat ulterior impreuna cu acesta in Statele Unite, unde si-a gasit serviciu: secretara. Are 55 de ani, iar de 30 este secretara. Intre timp, insa, a divortat.

De cand este regina, Peggielene Bartels isi imparte timpul intre Ghana si Washington, relateaza site-ul Big Think. Ea si-a povestit, de altfel, incredibila poveste intr-o carte intitulata "King Peggy : An American Secretary, Her Royal Destiny, and the Inspiring Story of How She Changed an African Village' (Regina Peggy: povestea unei secretare americane, a destinului ei regal si cum a schimbat ea un sat african).

Majestatea Sa spala vase

Cand se afla in Statele Unite, Majestatea Sa isi spala singura vasele, isi conduce singura masina (o Honda Civic din 1992). Raspunde la telefon, ba chiar preia si apelurile adresate sefului ei. Dar cand avionul care o transporta aterizeaza in Ghana, Peggielene Bartels se imbraca in straiele de monarh, pentru a deveni Nana Amuah Afenyi a VI-a. Are la dispozitie un sofer si un bucatar, ba chiar si un palat cu opt camere – care ar cam trebui reamenajat.

"Sunt un monarh important, stiti', a declarat Peggielene Bartels pentru Washington Post, chiar daca recunoaste ca initial a crezut ca a fost vorba despre o gluma proasta, cand a primit telefonul ala in puterea noptii. "Ia, te rog, nu-ti mai bate joc de mine!', isi aminteste ca i-ar fi zis celui de la capatul celalalt al firului. "Lucrurile s-au schimbat', ii povesteste ea interlocutorului ei. "Acum, femeile pot sa ocupe numeroase posturi importante, cu responsabilitati, inclusiv acela de rege. Trebuie sa acceptati acest lucru'. "Sa ai o femeie rege este un fapt rar in Ghana', care este o tara foarte patriarhala, subliniaza Sarah Preston. "Femeia poate fi 'Regina Mama', iar rolul sau este atunci al unei consiliere. Exista cateva femei ministru, multe 'Regine Mame' dar femei care sa aiba un rol public superior unui barbat, nu'. Normal ca prima intrebare pe care si-a pus-o Peggielene Bartels cand a primit apelul acela telefonic a fost "De ce eu?'.

Alegerea monarhului, pe intelesul tuturor

In Ghana, cand un rege moare, Sfatul Batranilor se reuneste si alege, dintre membrii familiei regale, potentialii candidati - in cazul lui Peggy Bartels au fost 25 in discutie. In cadrul unei ceremonii traditionale sunt citite numele candidatilor cu voce tare. De fiecare data cand este pronuntat un nume, se varsa niste gin pe pamant. Potrivit legendei, spiritele strabunilor fac alegerea, iar lichidul se evapora. In cazul lui Peggy, ginul s-a evaporat la toate cele trei incercari.

Timp de trei luni, Peggy n-a inchis un ochi, pentru a cantari daca e bine sau nu sa accepte. In cele din urma, cand se indrepta spre locul de munca, o voce parca i-a soptit:'N-ai scapare. Nu oricui ii este menit sa fie rege'. "Asa mi-o fi destinul', si-a zis.

Cum sa fii rege

Dar la sosirea ei la Otuam si-a dat seama ca rolul de rege este departe de a corespunde imaginii de invidiat a unui monarh absolut si acoperit cu aur. Vistieria era goala. Peggy nu s-a lasat: din salariul ei modest de secretara a reconstruit palatul fostului rege. A mai sapat si trei puturi, pentru ca satenii sa nu mai fie nevoiti sa mearga kilometri pentru a cauta apa. Si mai are si alte proiecte in cap: vrea sa puna la punct un sistem de micro-credite pentru femei, sa deschida un colegiu si o librarie cu acces la Internet.

In plus fata de dificultatile financiare, s-a mai confruntat si cu invidia unora. S-au copt comploturi, unii au incercat s-o umileasca public.

Cu alt mort la ingropaciune

Mai rau: una dintre fiicele fostului rege care lucreaza la morga, a facut in asa fel incat a trimis un alt cadavru pentru inmormantare. Din fericire pentru ea, Peggy e descurcareata si stie ce si cu cine sa vorbeasca. Are carisma si cuvintele la ea, pentru a se apara. Plus ca are sustinerea unei mari parti dintre satenii din Otuam, care vad in ea un semn al schimbarii.

Planuri? Sigur ca are. Cand se va pensiona, intentioneaza sa se instaleze definitiv in Ghana. Pentru moment, este obligata sa faca naveta intre Washington si Otuam, si nu-si petrece timpul in regatul ei decat cand este in concediu. Vrea sa se afirme, sa dovedeasca alor sai ca sexul sau nu este un impediment si chiar deloc sinonim cu slabiciunea. (deak.istvan@jurnalul.ro)

×