x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Independenţii, dependenţi de dosare şi de slăbiciuni personale

Independenţii, dependenţi de dosare şi de slăbiciuni personale

de Gabi Golea    |    09 Apr 2010   •   00:00
Independenţii, dependenţi de dosare şi de slăbiciuni personale
Sursa foto: Mihai Poziumschi/Agerpres

Foştii pesedişti constituie nucleul dur pe baza căruia Cotroceniul construieşte "alternativa" de stânga la PSD, condusă de generalul Oprea. Considerăm că este în interesul opiniei publice să fie cunoscut întregul istoric al acestor oameni politici, înainte ca ei să fie ambalaţi în Uniunea Naţională pentru Progresul României şi serviţi electoratului pe post de "reformatori".



10. VALERIU ANDREI STERIU
A candidat în Olt pentru Camera Deputaţilor, obţinând 57% din voturi în colegiul său. A fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii în Guvernul Năstase. Este unul dintre pesediştii căruia afacerile i-au mers foarte bine, după instalarea la Putere a Alianţei D.A., din poziţia de vicepreşedinte al companiei La Dorna.
Firma la care era vicepreşedinte şi Steriu, personal, au făcut subiectul unor acuzaţii de înşelăciune din partea a 26 de fermieri cu care urma să se asocieze în cadrul unor proiecte privind construirea mai multor euro-ferme din fonduri SAPARD.

11. CORNELIU GROSU
Candidat în colegiul 4 Mureş - PSD - 13.926 de voturi - 28,8% - locul 1. Fost şef al Gărzii Financiare Mureş, apoi director al sucursalei Mureş a BRD. În calitate de director de bancă, Grosu a fost acuzat de patronul unei companii că din contul său la sucursala locală a BRD au fost făcute plăţi neautorizate către trei firme care nu existau în evidenţa Registrului Comerţului; păgubitul şi-a recuperat pierderea, iar vinovată a fost găsită doar o angajată a băncii.

12. IOAN MUNTEANU
A candidat în judeţul Neamţ. Ioan Munteanu a fost membru PDSR în perioada 1991-1999, în 2000 a trecut la ApR, iar din 2000 a intrat în PSD, fiind până în 2004 lider al filialei Neamţ. El a fost viceprimar al oraşului Piatra Neamţ şi apoi prefect de Neamţ. Ca deputat PSD, Munteanu a folosit (şi a şi recunoscut) Dacia Logan, proprietate a Camerei Deputaţilor, în campania electorală pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Neamţ, pe care nu a câştigat-o.

13. SORIN CHIVU
A candidat în judeţul Prahova, pentru funcţia de senator. A făcut parte din PD-L înainte de 2000, fiind supranumit "regele parcărilor" din Ploieşti. A pierdut alegerile pentru Primăria Ploieşti şi a trecut imediat la PSD, fiind consilier local. A fost acuzat în dese rânduri de incompatibilitate, având de câştigat terenuri, spaţii comerciale şi chiar Oborul ploieştean de pe urma poziţiei sale.

Înainte de 2000 s-a ocupat cu traficul de produse petroliere, cumpărându-şi un elicopter fără elice pentru a justifica imense cantităţi de produse petroliere consumate. A privatizat garajul partidului, unde tatăl său, comunist de frunte, a fost şef. Chivu s-a numărat printre iniţiatorii unor hotărâri prin care Ploieştiul a pierdut 12 hectare din puţinul spaţiu verde pe care îl avea.

Este vorba despre HCL 68 privind asocierea Municipiului Ploieşti cu Triumf Construct SA, firma unui investitor arab care va construi în apropierea Spitalului Judeţean un cartier rezidenţial. În plenul Senatului a vorbit de 7 (şapte ori), în majoritatea cazurilor lovind direct în PD-L, respectiv în Traian Băsescu.

Să dăm câteva exemple din discursurile lui Serioja Chivu: "Cu atât mai mult ne surprinde acum tupeul lui Traian Băsescu de a-şi motiva o nouă candidatură la funcţia supremă în stat cu nereuşitele din cei cinci ani de şedere la Cotroceni. Păi nu avea cum să reuşească atâta timp cât în îngustimea minţii sale nu au fost decât interesele meschine personale, ale familiei şi ale grupului său de sprijin" (dintr-o declaraţie politică citită în plenul Senatului la 26 octombrie 2009).




14. CRISTIAN DIACONESCU
A candidat în Colegiul 3 Senatorial Bucureşti obţinând 41,82% - locul 1.
Deşi s-a bucurat de o bună imagine şi de indulgenţa presei, fostul senator social-democrat se dovedeşte o persoană şantajabilă şi instabilă psihic. În ciuda percepţiei iniţiale de personalitate verticală şi morală, Cristian Diaconescu a devenit cunoscut şi pentru relaţiile sale neclarificate cu serviciile secrete. Retragerea sa din cursa pentru şefia PSD şi mai ales maniera în care a fost făcută au generat stupoare. A fost şantaj, nu a fost şantaj. O discuţie pe care Cristian Diaconescu nu a reuşit să o lămurească. În lumea politică este de notorietate faptul că Diaconescu este masiv sponsorizat de controversatul om de afaceri Adrian Petrache.

15. CĂTĂLIN CHERECHEŞ
A candidat în judeţul Maramureş, chiar în Baia Mare. În ciuda veniturilor mici relevate în declaraţia de avere, conduce un Porsche Cayenne. Economist la Direcţia Silvică, este fiu al fostului director al Direcţiei, care i-a lăsat moştenire o avere considerabilă.

Asistent universitar şi preşedintele unei fundaţii, este prezent în trei firme ca administrator şi într-una în calitate de cenzor, cu venituri totale din aceste activităţi de 571 RON (la fel cât obţine din chirii). Are aprobat un PUZ pentru un proiect imobiliar în centrul localităţii Baia Mare. Anul trecut a primit de la mama sa un credit de 2.883.938 RON. În 2008 a contractat şi un împrumut pe zece ani, la BCR, în sumă de 12.000 de euro.

16. CULIŢĂ TĂRÂŢĂ
A candidat în Colegiul 3 din Neamţ, obţinând 55% din voturi. Culiţă Tărâţă este şi membru al Comisiei de Agricultură din Cameră. El este de profesie inginer agronom şi este la al doilea mandat în Parlament. În perioada 2000-2004 a fost vicepreşedinte al PSD Neamţ şi fost deputat PDSR între 2001 şi 2004. Între firma lui Culiţă Tărâţă (cea care a concesionat Insula Mare a Brăilei) şi ADS (Agenţia Domeniilor Statului - instituţia care administrează IMB) există mai multe procese, scopul ADS fiind rezilierea contractului de concesionare, profund dezavantajos pentru stat.

5642-117591-mihaipoziumschi_agerpres_3249940.jpg
Mihai Poziumschi/Agerpres

Plecarea sa din PSD ar fi cauzată, conform presei, de un proiect de lege pe care foştii colegi de partid vor să îl promoveze. Acest proiect ar permite intrarea investitorilor în agricultură în România, ar permite producţia de produse agricole la preţuri mai scăzute, dar ar afecta interesele latifundiarilor români.

17. CARMEN MOLDOVAN
A candidat în judeţul Buzău, obţinând locul de deputat de pe locul I în colegiu. Deputatul Carmen Moldovan a demisionat din PSD şi s-a afiliat la grupul independenţilor, aceasta urmând să fie purtătorul de cuvânt al viitoarei formaţiuni politice de centru-stânga. Conflictele deputatului cu organizaţia PSD Buzău, condusă de Ion Vasile, sunt de notorietate. Moldovan a fost secretar executiv al PSD când formaţiunea era condusă de Mircea Geoană. În culisele politicii, Carmen Moldovan este cunoscută fiind puternic finanţată, în mod ilegal, de grupul de interese constituit în jurul societăţii ELSID.

18. MARIAN BOBEŞ
A candidat în Olt, din partea PSD, după ce până în 2007 a fost preşedintele Organizaţiei judeţene a PD. A câştigat alegerile de pe primul loc, obţinând peste 50 de procente. A încercat, în 2006, să obţină fonduri nerambursabile SAPARD pentru una dintre firmele pe care le controla, dar a folosit pentru documentaţie acte false, menite să ascundă faptul că ferma pentru care solicita împrumutul (50.000 de euro pentru un camion) nu îndeplinea condiţiile pentru obţinerea banilor. Direcţia Control şi Antifraudă a Agenţiei SAPARD a blocat plata. (Va urma)

×
Subiecte în articol: special