x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Inger, ingerasul meu, Icoana n-am furat-o eu

Inger, ingerasul meu, Icoana n-am furat-o eu

23 Feb 2004   •   00:00

Replica lui Patraulea (Jean Constantin) din "B.D. la munte si la mare" a ramas celebra.

La inceputul anilor ‘70, Brigada Diverse a Militiei rezolva toate cazurile. Iar peripetiile politistilor si ale celor trei gainari ii aduceau pe romani in salile de cinematograf.
CRISTIAN PETRU

Au trecut mai bine de 30 de ani de la aparitia seriei B.D.- urilor ("B.D. intra in actiune", "B.D. in alerta", "B.D. la munte si la mare"), dar personajele nu au fost uitate. Multi dintre cei care au lucrat la cele trei filme cu Brigada Diverse nu mai sunt printre noi. Scenaristul filmului, Nicolae Tic, a murit si el. Chiar daca nimeni nu prea mai stie de unde a pornit ideea filmelor, cele trei comedii cu politisti si gainari au ramas in memoria romanilor.

Intalnire cu Patraulea
L-am intalnit pe Jean Constantin, cel care a intrat perfect in pielea hotului de buzunare Patraulea, in Constanta, orasul in care locuieste marele actor. Are 76 de ani, dar nu-i arata. Mi-a dat dat autograf pe o carte despre viata sa si apoi a inceput sa-mi povesteasca despre cele trei filme cu Brigada Diverse. "S-au filmat in mai multe locuri, iar eu trebuia sa fac naveta, deoarece locuiam in Constanta. Se intampla sa mai intarzii, si atunci Toma Caragiu spunea "Pastele mamei lui de tigan. Sigur a furat ceva din tren, l-au prins si de-asta intarzie". Dar ne-am inteles cu totii foarte bine. A fost o relatie foarte stransa intre noi, actorii din film. Iar regizorul ne lasa sa mai bagam si de la noi", povesteste nea Jean.

Filmari cu camera ascunsa
Isi aduce aminte de bastoanele pe care le-a luat in cap in timpul unei filmari cu camera ascunsa pentru B.D.- uri. "Trebuia sa fur catelul unei doamne pe strada. Ea nu stia ca sunt actor si pana au venit cei din echipa sa ma salveze, mi-am luat cateva bastoane si umbrele in cap." Jean Constantin gesticuleaza astfel ca la fiecare intamplare povestita de el rejoaca rolul lui Patraulea. Se ridica peste de la masa, ma prinde sanatos de brat, imi arata cum a fost lovit in cap cu bastonul de doamna cu catelul. Nea Jean a devenit din nou Patraulea.

"Noi eram niste hoti mai cuminti"
Incepe sa rada si imi povesteste o intamplare amuzanta de la filmari. "Trebuia sa filmam la inchisoare, iar noi, cei trei hoti, Dem Radulescu, Puiu Calinescu si cu mine, eram deja imbracati in hainele vargate, cand am intrat in frizeria puscariei. Frizerul ne-a luat tare, ne-a spus ca o sa ne tunda scurt. Noi am incercat sa ii spunem ca suntem actori. Iar el ne-a raspuns: "Asa sunteti toti infractorii. Veniti aici si va credeti mari"." Nea Jean povesteste cu verva, gesticuleaza si incearca sa imite vocea personajelor despre care vorbeste. Isi retraieste rolul. "S-a muncit foarte mult. Dar a fost frumos. Radeam uneori in timpul fimarilor de nu se mai putea trage nimic. Filmele s-au bucurat de mare popularitate. Chiar si din partea Militiei. Noi eram niste hoti mai cuminti. Gainari, nu talhari care omoara. De fapt, atunci nici nu se fura cum se fura acum", spune nea Jean.

26.000 de lei pentru un film
In aceeasi perioada in care se filma "B.D. la munte si la mare", Jean Constantin lucra si la alte filme. Dar de fiecare data, pentru fiecare film, a incercat sa fie cat mai credibil. "Filmam la o manastire de pe langa Piatra-Neamt, iar eu eram imbracat in haine de preot. Intrasem atat de bine in rol, incat a venit o femeie la mine sa o spovedesc." Actorii castigau bine pe vremea aceea. "Luam 40.000 de lei pentru un film, iar in mana luam cam 26.000 de lei. Iar acum iau o pensie de 4 milioane. Asta e." Imi da mana si pleaca. Mi se pare insa ca am stat de vorba cu Patraulea, atat de reale au fost povestirile. Si primul impuls e sa verific repede daca portofelul e la locul lui si nu mi l-a sutit gainarul.

Plutonierul Capsuna vorbea cu cainele
"In perioada aceea eram actor la Sibiu. Jucasem in cinci-sase filme, iar cand Mircea Dragan a facut seria B.D.-urilor nu a luat un debutant si m-a luat pe mine. Cu o distributie ca aceasta, cu Toma Caragiu, Bibanul - Dem Radulescu, Puiu Calinescu, Jean Constantin era clar ca filmul urma sa fie o comedie", povesteste Sebastian Papaiani, actorul care l-a interpretat pe plutonierul Capsuna. Marele actor povesteste ca, pe platourile de filmare, intamplarile amuzante se tineau lant. "Eu nu aveam hazul lor. Jean Constantin, Puiu Calinescu, Bibanul aveau un umor ilar, deosebit. Cateodata ieseam din cadru din cauza ca radeam de ei, de partenerii mei."

Miel in postul Pastilor
Isi aminteste o intamplare amuzanta si incepe sa rada. "Eram la filmare la o manastire, pe langa Piatra-Neamt. Era in ajunul Pastilui. Era post si la masa ne-au dat mamaliga sa mancam. Mamaliga cu ciorba de fasole primul fel si aceeasi mamaliga am mancat-o la felul doi cu fasole iahnie. Dupa doua ore, de la mamaliga si de la fasolea aia ni s-a facut foame. Jean Constantin s-a dus pana la staret si i-a spus ca noi mai vrem ceva de mancare. Si ne-a dat staretul atunci un miel pe care l-am mancat."

Marele actor are amintiri placute si in legatura cu partenerul lui, cainele Costel. Patrupedul era un ciobanesc german, lucra la Militie, iar numele lui real era Rurich. "Mi-a fost teama la inceput de el, umblam cu o punga cu ficat. Cainele m-a mirosit. I-am dat ficat de porc pana ne-am imprietenit atat de bine, incat, atunci cand il strigam atat eu, cat si dresorul lui, cainele statea in dubiu. Nu stia la cine sa mearga. La mine era o treaba de suflet", povesteste Sebastian Papaiani. Chiar si acum, dupa mai bine de 30 de ani de la premiera filmelor din seria B.D.-urilor, Papaiani mai este intrebat de personajul lui. "Acum cateva zile ma intorceam din Targoviste si m-am oprit sa imi cumpar ceva din Chitila. Erau in fata magazinului mai multi oameni care stateau la o bere. Unul dintre ei m-a intrebat ce mai face Costel. "E oase si surcele", i-am raspuns."

Trei comedii intr-un an si jumatate
"Cele trei parti s-au filmat intr-un an si jumatate. Fiecare film era de sine statator. Mircea Dragan, regizorul filmului, era obisnuit cu filme istorice, nu cu comedii. Nu ne dadea multe indicatii. De fapt, ce indicatii poti sa le dai lui Jean Constantin sau lui Dem Radulescu", povesteste Papaiani. Costurile unui film romanesc pe vremea aceea erau mici, incasarile erau insa mari. "Nu se poate spune ca exista o coloana sonora care sa sustina partea comica. Era asa, cate o clapa de pian, o toba in momentele mai importante.

ECHIPA B.D.
Regia: Mircea Dragan
Scenariul: Nicolae Tic, Mircea Dragan
Cu: Toma Caragiu, Dem Radulescu, Sebastian Papaiani, Puiu Calinescu, Iurie Darie, Dumitru Furdui, Ion Besoiu, Vasilica Tastaman, Ioana Dragan, Cella Dima, Boris Ciornei, Reka Nagy.

CONTINUARE: Peripetiile lui "Pacala"

×