x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Inima lui Cozma a mai bătut de 3 ori

Inima lui Cozma a mai bătut de 3 ori

de Andrei Ando    |    23 Feb 2009   •   00:00
Inima lui Cozma a mai bătut de 3 ori

Rezultatul autopsiei: inima lui Marian a mai bătut doar de trei ori după ce a fost împunsă de cuţit.  n  Cuţitarul a lovit cu precizie chirurgicală.  n  După crimă, agresorii nu s-au grăbit să plece de la locul faptei.  n  Suspecţii Raffael Sandor şi Nemeth Gyözö au primit sâmbătă mandate de arestare pentru 30 de zile.  n  Din grupul celor 27 de agresori ai handbaliştilor de la Veszprem, în acest moment sunt în arest, sub diverse pretexte, 11 persoane.  n  În Ungaria circulă deja un CD multimedia despre viaţa lui Marian. "Cozma a fost, este şi va fi!".  n  Paza la arestul Poliţiei din Veszprem a fost întărită.  n  Martorii oculari declară: mai mulţi poliţişti erau în bar chiar înainte de crima sângeroasă!





Rezultatul autopsiei: inima lui Marian a mai bătut doar de trei ori după ce a fost lovită cu cuţitul. Criminalul a lovit cu precizie chirurgicală. Din grupul celor 27 de agresori ai handbaliştilor de la Veszprem, în acest moment sunt în arest, sub diverse pretexte, 11 persoane. În Ungaria circulă deja un CD multimedia despre viaţa lui Marian. "Cozma a fost, este şi va fi!"

O  stradă din Veszprem va purta numele lui Marian Cozma. Anunţul a fost făcut de Nagy Piroska, consilier pe probleme sportive la Consiliul Local din Veszprem. Mai mult, se studiază posibilitatea ca la muzeul local să se realizeze o expoziţie memorială în onoarea sportivului român. Acestea sunt numai câteva dintre ofrandele pe care comunitatea locală le oferă familiei Cozma. Ieri, un post de televiziune maghiară a anunţat că maghiarii vor realiza un film despre viaţa lui Marian, iar începând de luni în Veszprem se poate cumpăra un CD multimedia ce conţine principalele momente din cariera sportivă a lui Marian Cozma şi din evoluţiile sale la MKB Veszprem. O parte din încasări va fi donată Centrului de copii şi juniori al clubului.

Echipa de handbal masculin a jucat ieri în Franţa, într-o nouă etapă a Ligii Campionilor. Înaintea jocului, antrenorul Mocsai a declarat că echipa nu a reuşit să treacă peste tragedie. La plecarea din Ungaria, pe aeroport, jucătorii au citit tabloidele maghiare ce publicau ima­ginile criminalilor. Au izbucnit în lacrimi şi au fost marcaţi tot drumul. De aceea, în cantonamentul din Franţa nu au mai avut nici un fel de contact cu presa, în afara declaraţiilor lui Mocsai, care a subliniat, referitor la sentimentele handbaliştilor: "Cozma a fost, este şi va fi! Nu avem resurse sufleteşti nelimitate, dar ne punem pe picioare".

REMARCABILUL VILOVSKI
Conducerea clubului din Veszprem a realizat un proiect de hotărâre pentru ca jucătorul  Uros Vilovski să primească o medalie de merit, după ce şi primarul oraşului i-a acordat o distincţie pentru salvarea coechipierului său, Pesic, de la moarte. Vilovski l-a luat practic în spate pe Pesic şi a alergat cu el la spitalul aflat la cinci minute distanţă de mers pe jos, fără să aştepte sosirea Ambulanţei. Potrivit medicilor, asta a salvat viaţa sportivului. Fapta lui Vilovski a fost remarcabilă, ţinând cont că coechipierul său are doi metri şi 100 de kilograme!

Preşedintele clubului, Hunyadfalvy Ákos, susţine că în ziua de după incident un grup masiv de romi l-a urmărit pe Vilovski, devenit martor-cheie în crima de la 8 februarie. Jucătorul a început însă să strige, iar agresorii s-au retras.

AUDIERI
Între timp, în sfera publică, uciderea sportivului român continuă să facă valuri. Sâmbătă, Hartmann Ferenc, liderul grupului socialist din Consiliul Local Veszprem, a declarat că Poliţia trebuie lăsată să muncească, să înceteze presiunile asupra anchetatorilor! "Le mulţumim cetăţenilor oraşului că s-au raportat civilizat şi tolerant la drama handba­listului, este însă reprobabil faptul că unii poli­ticieni fac declaraţii ce incită opinia publică şi încearcă să culpabilizeze Guvernul pentru ceea ce s-a întâmplat." Consiliul Local din Veszprem a ajuns la concluzia că este nevoie de creşterea efectivului de poliţişti, pentru că tragedia lui Marian ar fi putut fi probabil evitată, dacă forţele de ordine răspundeau prompt şi eficient pentru a evita escaladarea scandalului.

Váradi Piroska, purtătorul de cuvânt al Poliţiei din Veszprem, ne-a declarat că până ieri au fost audiate peste 100 de persoane, iar interogatoriile continuă. "Se profilează tot mai exact cercul participanţilor la conflict şi modul în care s-au produs incidentele." Referitor la cei cinci arestaţi, Váradi Piroska a subliniat că este posibil ca nu toţi să fi luat parte efectiv la crimă, la fel cum este posibil ca numărul celor arestaţi să crească în zilele urmă­toare. "Este evident că nu s-a produs o singură infracţiune – crima. Avem de-a face şi cu ultraj, cu tentativă de omor, vătămare corporală gravă, lovire", ne-a spus poliţista. Poliţia profită însă de orice prilej pentru a reţine cât mai multe persoane din grupul agresorilor de la Clubul Patriotul. Şase au fost arestate ca urmare a scandalului de la benzinăria din Enying, astfel că în acest moment dintre cei 27 de romi acuzaţi că au făcut parte din gaşca agresorilor lui Marian Cozma, 11 sunt după gratii, sub diferite pretexte.

Paza la arestul Poliţiei din Veszprem a fost întărită. Am văzut şi ieri poliţişti cu câini care patrulează neîncetat în jurul obiectivului. Se pare că au fost primite informaţii potrivit cărora familiile celor arestaţi s-ar organiza pentru a veni la faţa locului, să ceară socoteală pentru ceea ce ei consideră "arestare abuzivă".

Dr Racz Jeno, directorul general al spitalului local, ne-a declarat ieri că autopsia a fost realizată de Poliţie, iar spitalul nu a primit nici o înştiinţare despre rezultatul examinării medico-legale. Totuşi, potri­vit unor informaţii de culise, concluzia autopsiei a fost că Marian Cozma a fost executat în mod profesionist: practic, una dintre camerele stângi ale inimii sale a fost amputată. După lovitura primită în piept, inima a mai bătut doar de trei ori! După crimă, agresorii nu s-au grăbit să plece de la locul faptei. Medicii de la
Spitalul Judeţean ne-au declarat că în momentul în care Ambulanţa a sosit la faţa locului, criminalii erau încă acolo. Continuă însă blocajul informaţional oficial – nici Poliţia, nici spitalul, nici Ambulanţa nu sunt de acord să realizeze un film al evenimentului.

RAPORTUL MEDICO-LEGAL
Jurnalul Naţional a pus însă cap la cap diferitele momente ale crimei şi vom face noi în zilele următoare ceea ce autorităţile refuză cu înverşunare: vom alcătui un film al evenimentelor, pe baza declaraţiilor martorilor oculari şi ale momentelor consemnate de colegii noştri din presa maghiară!

Insistăm din nou că Poliţia nu se afla la faţa locului la câteva minute după incident, deşi, aşa cum ne declară martorii oculari, mai mulţi poliţişti erau în bar chiar înainte de crima sângeroasă! Există şi o ipoteză potrivit căreia poliţiştii au fost efectiv daţi afară din club de gaşca lui Sztojka – dar vom reveni şi asupra ei în zilele următoare!

Prin sursele noastre am aflat şi detalii din raportul medico-legal. Potrivit acestuia, cuţitul cu care a fost înjunghiat sportivul român a pătruns în toracele acestuia 20 de centimetri. A fost, aşadar, o lovitură extrem de puternică, ţintită, aplicată cu scopul clar de a ucide! Poliţiştii spun că dexteritatea cu care a fost înjunghiat Marian Cozma duce cu gândul la faptul că criminalul avea antrenament în astfel de lovituri: lama a pătruns chiar între coaste, şi a fost rotită cu două mişcări. În acest moment al anchetei, pare foarte verosimil ca victima să fi fost imobilizată de câţiva atacatori, în timp ce ucigaşul a lovit.

Cu toate acestea, echipajul a patru ambulanţe a încercat să îl resusciteze. Operaţiunile au continuat şi la spital, unde a fost ventilat şi supus şocurilor.

Şi în privinţa lui Ivan Pesic scopul urmărit de atacator a fost, fără echivoc, crima – spune raportul medico-legal. Lama a pătruns lângă coloana vertebrală şi a secţionat organismul în formă de V, tocmai pentru ca agresorul să se asigure că victima sa nu are scăpare – fie din cauza hemoragiei provocate, fie din cauza secţionării unor organe vitale. Medicii Poliţiei (în Ungaria, în astfel de cazuri, experţii Poliţiei realizează autopsia) susţin că numai una din 100 de victime scapă cu viaţă dintr-un asemenea atac! Pesic s-a născut, se pare, într-o zi norocoasă!

INIŢIATIVĂ LEGISLATIVĂ: PEDEPSE DUBLE
Pornind de la uciderea lui Marian Cozma, Fidesz, principalul partid de opoziţie din Ungaria, a depus o iniţia­tivă legislativă pentru ca recidiviştii să primească dublul pedepsei maxime prevăzute în Codul Penal. Scopul ar fi izolarea acestora de societate şi asigurarea unui climat social mai sănătos.

Liderii Fidesz susţin că vor să aplice în Ungaria modelul american, potrivit căruia cel care comite de trei ori agresiuni fizice, împotriva persoanei, va primi dublul pedepsei maxime din Codul Penal, iar dacă pedeapsa depăşeşte 20 de ani, va fi încarcerată pe viaţă, fără drept de eliberare condiţionată.

Expertul în Drept constituţional Kolláth György a declarat că este nevoie de înăsprirea pedepselor, pentru că este nepermis ca disputele să fie rezolvate fizic. Kolláth spune că şi acum Codul Penal maghiar conţine preve­deri care sancţionează recidiva, cu jumătate din perioada pedepsei, dar nu cu mai mult de 15 ani. În opinia sa, ar fi posibil ca limita să fie crescută, de la 50%, la 100%, dar crede că detenţia pe viaţă fără posibilitate de eliberare condiţionată este anacronică.

×
Subiecte în articol: special cozma veszprem