x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Întâlnire de gradul 3

Întâlnire de gradul 3

de Nicu Amuraritei    |    28 Apr 2009   •   00:00

Flutur nu vede această acţiune ca pe o competiţie, însă revendică într-un fel paternitatea ideii aducerii Luminii Sfinte. "Iniţiativa a fost a mea şi am expus-o public în urmă cu două luni de zile", a declarat Gheorghe Flutur.



El a explicat şi cum i-a venit ideea. "Această idee a venit din dorinţa mai multor credincioşi de aici din zonă care de ani de zile se chinuiesc să aducă Lumina dar de multe ori spuneau că au ajuns până la uşa avionului şi acolo Autoritatea Aeronautică, piloţii, au interzis transportul flăcării.

Atunci a trebuit să facem toate demersurile pentru a obţine autorizaţie specială de zbor şi pentru a procura acel dispozitiv special pentru transportul flăcării de la Ierusalim la Suceava", a explicat şeful administraţiei judeţene. Pentru proiectul aducerii Luminii Sfinte Flutur susţine că a avut binecuvântarea verbală a IPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, dar şi a Mitropolitului Moldovei care spune el "a fost încântat de proiectul nostru curajos".

Delegaţia suceveană a fost binecuvântată de Patriarhul Ierusalimului. De altfel, IPS Pimen l-a înştiinţat pe Preafericitul Teofil, Patriarhul Ierusalimului, în scrisoarea în care solicită binecuvântarea că din delegaţia suceveană care va merge după Lumina Sfântă va face parte şi preşedintele Consiliului Judeţean Suceava în calitate de mirean.

"Avem bucuria ca Lumina Sfântă ce se coboară în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim de învierea Domnului să fie adusă în acest an în Bucovina de o delegaţie formată din PC Preot Cătălin Axinte, consilier economic al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor,  P.Cuv. Arhimandrit Melchisedec Velnic, Exarh al mănăstirilor şi schiturilor din Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor şi domnul Gheorghe Flutur, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava. Cu fiască dragoste în Iisus Hristos, Domnul nostru, venim astfel cu rugămintea la Prea Fericirea Voastră să ne acordaţi patriarhicească binecuvântare şi înlesnirea de a fi prezenţi în Sfânta Biserică la Slujba specială în momentul coborârii Sfintei Lumini. Credincioşii din Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor aşteaptă cu emoţie sfântă să se împărtăşească din Lumina Sfântă ce izvorăşte din Mormântul lui Iisus Hristos. Vă mulţumim şi smerit Vă îmbrăţişăm în Hristos Domnul nostru".

Aceasta este scrisoarea pe care arhiepiscopul Pimen i-a trimis-o Patriarhului Ierusalimului în data de 11 martie ac.

ÎNTÂLNIRE "DE GRADUL TREI" LA MORMĂNTUL SFĂNT
Flutur consideră că prin acţiunea de aducere a Luminii Sfinte în Bucovina nu a deranjat Patriarhia apreciind că Lumina este aceeaşi indiferent de cine o aduce. El a amintit de autonomia arhiepiscopiilor privind astfel de iniţiative, fiind de părere că binecuvântarea ierarhului locului este suficientă. Flutur relatează că aproape de uşa Mormântului Sfânt s-a întâlnit şi cu delegaţia Patriarhiei condusă de părintele Varsanufie cu care "a fost într-o armonie foarte plăcută".

Flutur a dat Lumină credincioşilor pe străzile Ierusalimului. "Ne-am îmbrăţişat şi a fost o atitudine frăţească pentru că suntem din BOR. A fost chiar bine că au putut să ia Lumină Sfântă şi credincioşii din partea de nord a României şi cei din partea de sud. Cred că Patriarhia a spus clar că nu are nimeni monopolul şi că orice creştin care a luat Lumina Sfântă poate şi are chiar obligaţia să o dea mai departe", relatează Flutur.

El a povestit că a dat Lumină Sfântă credincioşilor pe străzile din Ierusalim "pentru că nu toată lumea a avut privilegiul să intre chiar acolo la Mormântul Sfânt".

CAVALERII LUMINII
Transportul Luminii Sfinte pe ruta Suceava-Ierusalim şi retur a fost asigurat de un avion al companiei Eurojet şi a fost achitat din contribuţiile celor şapte parlamentari PD-L de Suceava.

Potrivit lui Flutur, deplasarea delegaţiei sucevene a costat în jur de 20.750 de euro, sumă care include şi cheltuielile cu achiziţionarea lămpii speciale în care a fost adusă Lumina Sfântă şi pentru care s-au plătit 880 de euro. Cea mai mare parte din sumă a fost dată de deputatul PD-L, Ioan Bălan.

El a declarat că a scos din buzunar 12.000 de euro "din resurse proprii". Colega sa, Maria Ardeleanu a sponsorizat acţiunea cu 750 de euro iar senatorul Orest Onofrei nu a contribuit cu nimic, el fiind şi de altă confesiune religioasă. Ceilalţi patru parlamentari PD-L în speţă Dumitru Pardău, Sorin Fodoreanu, Dan Gospodaru şi Eugen Uricec au dat câte 2.000 de euro fiecare.

Pentru deputatul Ioan Bălan cei 12.000 de euro cheltuiţi pentru Lumina Sfântă reprezintă o sumă mare în condiţiile în care potrivit declaraţiei sale de avere anul trecut a avut venituri de circa 30.000 de euro şi în plus mai are şi un credit în valoare de 70.000 de lei contractat de la CEC în 2005 de pe urma căruia plăteşte rate. Ioan Bălan este secretarul general al PD-L Suceava şi totodată "mâna dreaptă" a liderului democrat liberal, Gheorghe Flutur.

PREOŢII, ANEXE ALE LUI FLUTUR
Delegaţia suceveană care a adus Lumina Harică de la Mormântul Sfânt a aterizat pe Aeroportul de la Salcea-Suceava sâmbătă seară în jurul orei 20:40.

Primul care a ieşit din aeronavă cu Lumina a fost Gheorghe Flutur. De altfel, el a fost cel care a dat primele declaraţii şi nu feţele bisericeşti, cum ar fi fost normal. Preotul Cătălin Axinte şi stareţul Mănăstirii Putna, Velnic Melchisedec, au stat în plan secund părând un fel de anexe ale lui Flutur. Lumina Sfântă a fost preluată de ÎPS Pimen la Biserica Sf. Înviere din municipiul Suceava şi distribuită tuturor parohiilor din judeţ.

×