x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Intălniri istorice

Intălniri istorice

de Mihai Stirbu    |    01 Aug 2007   •   00:00
Intălniri istorice

ECUMENISM
"Ecumenismul, in mare măsură, este o mare binefacere pentru toate bisericile şi fără ecumenism nu se poate. El trebuie continuat in condiţiile Sfintei Evanghelii"

ECUMENISM
Patriarhul Teoctist a fost deschis la dialog cu celelalte culte creştine, in timpul misiunii sale inregistrăndu-se o premieră: vizita Papei.


Patriarhul Teoctist şi Papa Ioan Paul al II-lea au avut trei intălniri. In perioada 7-9 mai 1999, Capul Bisericii Catolice a efectuat o vizită istorică in Romănia - prima intr-o ţară ortodoxă, la invitaţia Patriarhului Bisericii Ortodoxe Romăne. In dialogurile pe care cele două personalităţi le-au avut, s-au regăsit teme precum modul in care işi duc cele două Biserici misiunile pe pămănt, cum au putut supravieţui, cu ce sacrificii, căt de intărită sau distrusă a ieşit Biserica după anii de comunism. Patriarhul a numit vizita Papei drept "un eveniment unic in Biserica noastră": "Chiar dacă mulţi se indoiau de posibilitatea realizării acestei vizite, a făcut Dumnezeu aşa fel că s-au adeverit cuvintele «Unde vrea Dumnezeu, se biruiesc hotarele firii»".


PLAN DIVIN. Patriarhul Teoctist a dăruit Papei o carte despre martirii Bisericii creştine in Romănia. Ioan Paul al II-lea a spus: "Dacă astăzi ne intălnim, aceasta se datoreşte unui plan de iubire al Sfintei Treimi, care, in ajunul Marelui Jubileu, a voit ca noi, succesori ai acelor Apostoli, să putem rechema in memorie acea intălnire. Biserica a crescut şi s-a răspăndit in lume; Evanghelia a fecundat culturile şi, pe acest pămănt, comori de sfinţenie, de fidelitate creştină, plătite uneori cu preţul vieţii, au impodobit acel templu spiritual care este Biserica. Astăzi, noi impreună Ii aducem mulţumire lui Dumnezeu. (…) O vizită de neuitat, Romănia. Am trecut aici pragul speranţei. Vă mulţumesc".


RECIPROCITATE. Patriarhul Teoctist a mers la Roma in octombrie 2002, pentru a continua dialogul cu Biserica Catolică. Este prima vizită oficială a unui patriarh al Bisericii Ortodoxe Romăne intreprinsă la Roma, la Vatican şi in Biserica Romano-Catolică. Prea Fericitul Părinte Patriarh a mai vizitat Roma şi pe Sanctitatea Sa Papa Ioan Paul al II-lea in 1989, dar nu oficial, ci in drum spre India. In ziua de 5 ianuarie 1989, Prea Fericitul Părinte Pătriarh Teoctist a avut o intrevedere particulară cu Papa Ioan Paul al II-lea. Şi-au inmănat reciproc daruri simbolizănd cultura şi spiritualitatea fiecăruia. Intrevederea a durat mai mult decăt se prevăzuse, datorită sentimentelor privilegiate pe care le avea Papa pentru romăni şi Romănia. Pr. prof. dr. Nicolae D. Necula scrie pe www.crestinism-ortodox.ro că această vizită s-a desfăşurat fără acordul expres al lui Nicolae Ceauşescu, deoarece acesta trimisese chiar un fax ca să nu aibă loc intălnirea cu Papa, "dar Prea Fericitul şi-a urmat credinţa şi, cu curajul ce-l caracterizează, a nesocotit făţiş dispoziţia lui Ceauşescu. Drept represalii, acesta nu l-a mai primit niciodată pe Prea Fericitul Părinte Patriarh Teoctist", afirmă Pr. prof. dr. Nicolae D. Necula.

Cititi si: ● "Am mers de-a dreptul" ● Patriarhul ● Un vis: catedrala ● Sus să avem inimile! ● A ferit biserici de la demolare ● Calea către Patriarhie ● Inaintaşii săi ● Misiunea diplomatică ● O ultimă vizită Â

×
Subiecte în articol: eveniment