x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviu - «Victima» lui Sharon

Interviu - «Victima» lui Sharon

de Marina Constantinoiu    |    13 Ian 2006   •   00:00
Interviu - «Victima» lui Sharon

Este vicepresedintele unui partid care, la ultimele alegeri generale din Israel, a creat surpriza, devenind al treilea ca importanta in Parlamentul israelian: Shinui (Schimbare).

Corespondenta din Tel Aviv
Este vicepresedintele unui partid care, la ultimele alegeri generale din Israel, a creat surpriza, devenind al treilea ca importanta in Parlamentul israelian: Shinui (Schimbare).

Avraham Poraz, om politic israelian, fost ministru de Interne in Cabinetul Sharon, s-a nascut la Bucuresti, in 1950. A parasit Romania impreuna cu familia cand avea numai 5 ani. Cu toate acestea, vorbeste perfect romaneste. L-am intalnit la Tel Aviv, pe Strada Hashmonaim, unde, intr-o cladire moderna, Shinui are un sediu elegant. De sus, de la etajul cinci, din biroul lui Poraz se vede Tel Aviv-ul, cu tot ce are mai frumos. Un oras-emblema pentru un stat care demonstreaza ca omul e capabil de minuni.

JOCURI POLITICE. Actualmente in opozitie, Shinui se afla intr-o pozitie ingrata, de prima "victima" a lui Sharon. Prin crearea partidului de centru Kadima, Sharon a bulversat complet peisajul politic israelian, furand electorat cam de la toate partidele, dar calcandu-l, practic, in picioare, pe Shinui, cu care se lupta pe acelasi teren. Potrivit sondajelor de opinie, de la 15 mandate, din 120, de cate beneficiaza in actualul Knesset, Shinui este cotat cu numai 4-5, in viitorul de dupa alegerile anticipate din martie.

L-am intrebat pe Poraz ce crede despre situatia asta. Un dialog deschis si relaxat despre politica in forma ei pura.

Luptam pe acelasi teren

Jurnalul National: Cum stati? In calitate de victima a Kadimei, ce se mai aude despre Shinui?
Avraham Poraz: Domnul Sharon a creat un partid de centru, ca si al nostru. In prima faza, el a avut un succes fenomenal cu Kadima, acest partid ajungand, in sondajele de opinie, sa fie cotat cu posibilitatea de a obtine 40 de mandate in viitorul Knesset. Aparitia Kadimei a lovit toate celelalte partide, inclusiv pe noi, care am pierdut doua treimi din mandate. Intrebarea este ce va fi acum, care vor fi implicatiile problemelor de sanatate ale premierului Sharon asupra scenei politice si asupra noastra in special. Ce este clar este ca Sharon nu va mai putea continua ca prim-ministru. Lupta, in momentul de fata, este ca el sa poata fi salvat, pentru familia sa, pentru a trai la ferma lui, alaturi de cei dragi, dar nu ca om politic. Intrebarea ce valoreaza Kadima, partidul lui Sharon, fara Sharon, este in continuare valabila, iar raspunsul este foarte greu de dat la momentul actual. Pana la alegeri mai avem trei luni, e destul timp.

Inteleg ca inca mai aveti sperante. Considerati ca sondajele de opinie sunt usor emotionale, ca inca nu este electoratul lamurit in privinta viitorului si ca exista sansa ca situatia sa se schimbe?
Bineinteles ca noi speram ca lucrurile sa se schimbe, si ca noi o sa recuperam o mare parte din electoratul pe care l-am pierdut dupa aparitia Kadimei. Succesul Kadimei e centrat pe personalitatea lui Sharon, care s-a dovedit un lider curajos, carismatic, plin de energie. Si asta este motivul principal pentru care partidul lui a primit asa un sprijin. Daca acest lucru se va perpetua si dupa plecarea lui Sharon si daca inlocuitorul sau, Ehud Olmert, va continua asta, situatia va fi asemanatoare cu cea din comert: cand cineva deschide un magazin cu aceeasi marfa ca magazinul din apropiere. Este o lupta pe acelasi teren. Diferenta principala dintre noi si Kadima ramane abordarea chestiunilor religioase: noi suntem un partid laic, care promoveaza casatoriile civile, vrem transport public in Shabat etc. Liderii actuali ai Kadimei sunt oameni care de-a lungul anilor au colaborat cu partidele religioase.

"Exclud orice alianta cu Kadima"

Sa inteleg ca nu exista nici o posibilitate de alianta preelectorala sau de fuziune intre Shinui si Kadima, pentru a avea o pozitie mai puternica in Knesset?
Nu. O mare parte dintre cei care voteaza pentru Kadima sunt oameni religiosi sau care au o aplecare mai mare spre religie, or, noi, care suntem un partid laic, clar nu putem fi in aceeasi formatie cu ei. Noi nu suntem pentru ei ceva atractiv. Si invers: daca noi facem o alianta cu Kadima, electoratul care ne-a ramas fidel, care vrea sa ne luptam pentru idealurile noastre, ne va parasi.

Ce aveti sa va reprosati? Unde a gresit Shinui?
Dupa parerea noastra, n-am gresit nimic. Dar in timpul lui Sharon, agenda s-a schimbat. Retragerea din Gaza a schimbat aceasta agenda, transformand-o intr-una de securitate. In plan economic, Kadima are aceeasi ideologie cu a noastra. Asa ca nu noi am facut greseli, dar cateodata apare un elan pentru ceva nou. Ca la copii, cand au o jucarie noua si poate ca oamenii vor sa se "joace" cu o jucarie noua.

"Nu ne-am bazat pe originarii din Romania"

Sunteti un lider al unui partid in care mai exista un membru de origine romana. Ati incercat sa va bazati vreodata pe electoratul de origine romana din Israel?
Nu. Nu valoreaza nimic electoratul asta. Israelienii care sunt originari din Romania nu voteaza emotional pentru originarii din Romania. Voteaza pentru partidele politice israeliene. Toate. In primul rand, majoritatea este deja la generatia a doua. Problema e complexa. Sunt multi care au familii mixte si multi care provin din familii mixte si sunt deja la generatia a doua. Si au pierdut legatura cu tara de origine. Uitati, copiii mei nu stiu romaneste! Noi, in casa, vorbim ivrit. Asa ca, dupa parerea mea, toata chestia asta etnica este acum, in Israelul zilelor noastre, fara nici o importanta politica. Noi aici am reusit sa formam o societate care, cel putin la a doua generatie, a uitat de identificarea cu originea parintilor. Nu suntem ca turcii din Germania, de exemplu. Noi suntem integrati in aceasta societate.

O ultima intrebare, ceva mai analitica: cine are de pierdut si cine are de castigat de pe urma problemelor lui Sharon?
Intr-adevar, e foarte greu de dat un raspuns. Cateodata, in istorie, s-a dovedit ca un mare lider a putut fi inlocuit de un alt conducator, care s-a dovedit ca poate fi si mai bun. Dupa parerea mea, era clar ca, fie si fara comotie cerebrala, un om la 77 de ani era foarte greu sa inceapa un nou mandat intr-o asemenea functie. Si cu problemele sale de sanatate era clar ca Sharon nu putea duce mandatul pana la capat fara dificultati. Cine poate sti ca Olmert nu va fi un lider la fel de bun? E greu de speculat. Sa nu uitam ca el a fost pentru parasirea Gazei inca dinaintea lui Sharon.

FARA SPECULATII
"Cine poate sti ca Olmert nu va fi un lider la fel de bun? E greu de speculat. Sa nu uitam ca el a fost pentru parasirea Gazei inca dinaintea lui Sharon"

ESTIMARE
"Israelienii care sunt originari din Romania nu voteaza emotional pentru originarii din Romania. Voteaza pentru partidele politice israeliene. Toate" - Avraham Poraz
×
Subiecte în articol: special sharon kadima shinui