x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Adrian Nastase: "Toate bunurile apartin sotiei"

Adrian Nastase: "Toate bunurile apartin sotiei"

de Gabriela Antoniu    |    06 Ian 2006   •   00:00
Adrian Nastase: "Toate bunurile apartin sotiei"

Presedintele Camerei Deputatilor, presedintele executiv al PSD, Adrian Nastase, a povestit pentru Jurnalul National cum a ajuns sotia sa, Dana, sa mosteneasca o matusa foarte bogata si cum aceasta mostenire i-a adus fiului sau, Andrei, un apartament.

Jurnalul National: Domnule Nastase, v-ati reactualizat recent declaratia de avere. Ati primit niste bani...
Adrian Nastase: Da, in luna mai a anului trecut, o matusa a sotiei mele a decedat si i-a lasat mostenire bunuri imobiliare, bani si obiecte. Toate acestea, repet, apartin sotiei mele si nu sunt bunuri dobandite in timpul casatoriei. Din aceasta mostenire sotia mea i-a facut un dar manual baiatului nostru, Andrei, pentru a-l sprijini sa-si cumpere un apartament. Este vorba de o matusa a sotiei mele care nu a avut copii, sotia mea a ingrijit-o foarte multi ani, ea a stat si la noi cativa ani, a murit la 95 de ani, dupa ce a trait o viata extraordinara. Din ce mi-au povestit sotia mea si rudele ei, parintii acestei matusi au plecat din Polonia, au trait o parte din viata in Georgia, ea s-a si nascut de altfel la Tbilisi, apoi au ajuns la Chisinau, unde au avut si pamanturi si diverse proprietati importante. La un moment dat au venit in Romania, s-au stabilit la Satu Mare, apoi la Cluj. Era o familie extrem de educata, cu medici, ingineri, iar ea a fost profesoara de limbi straine. Ganditi-va, s-a nascut in 1910, in ’47, cand au venit comunistii, avea deja 37 de ani, pana atunci calatorise mult in lume. Deci o persoana care a trait aproape un secol, o femeie care nu a avut copii, care ani la rand a considerat-o pe sotia mea ca fiind practic aproape ca un copil al ei. Evident ca i-a lasat toate aceste lucruri, gandindu-se bineinteles si la ceilalti nepoti, la copiii nostri. Asta este povestea ca atare. Si mi s-a parut corect, normal si legal ca aceasta mostenire a sotiei mele sa o trec separat in declaratia mea de avere.

Fiul dumneavoastra si-a cumparat apartamentul?
Da, l-a cumparat.

Sa intelegem ca-l lasati sa fie pe propriile picioare?
El este deja pe picioarele lui. Zilele acestea implineste 20 de ani si, desi este student, are si contract de munca. Si incearca sa evite sa fie prea aproape de zona politica, pentru ca a vazut ce inseamna sa faci politica. Cu certitudine, el nu va urma aceasta cale, ci o alta complet diferita, bazata strict pe elemente profesionale.

Spuneati ca fiul dvs., Andrei, are contract de munca. Unde lucreaza?
Are un contract de munca pe care sigur nu as vrea sa-l fac public acum, pentru a nu crea o noua suita de agasari pentru cei care l-au angajat, si pentru el. As vrea ca el sa ramana complet pe dinafara acestor chestiuni. Este si rugamintea lui, pentru ca am vazut ca, si daca merge sa bea un suc la o discoteca, risca sa ocupe prima pagina in diferite saptamanale.

Sa nu-i mai iritam pe rusi...

Sa parasim aceasta zona si ca fost ministru de Externe si premier, as vrea sa comentati putin criza gazelor dintre Ucraina si Rusia. Ce ar mai putea face Romania pentru a obtine un pret bun la gaze?
Pretul negociat pentru gazul metan rusesc - vreau sa subliniez faptul ca, in opinia mea, contractul de import trebuia finalizat in martie. Atunci probabil ca nu s-au inteles cele doua parti in legatura cu firma care sa faca importul, asa ca negocierile au fost finalizate in varf de sarcina in octombrie, noiembrie si de la 220 de dolari pe mia de metri cubi in 2004 s-a ajuns la un pret de 285 de dolari pe mia de metri cubi, ceea ce evident creeaza o foarte mare problema, deoarece asta este si ratiunea pentru care s-a anuntat cu mai mult timp chiar inainte de aparitia crizei dintre Rusia si Ucraina scumpirea gazelor de la 1 ianuarie cu 17%. Deci, este o problema de gestiune, dupa parerea mea, gresita a procesului de negocieri privind pretul gazului metan cu implicatiile pe care le stim, in sensul ca noi platim la nivelul cel mai inalt din Europa gazul metan. Problema este ca noi sa ramanem intr-o zona a unor preturi care sa fie la nivelul tarilor din UE, eventual cu un anumit discount bazat pe o relatie politica care sa fie convenabila. Sigur ca, daca ii vom irita toata vremea pe rusi cu formule de genul "Marea Neagra - lac rusesc" si altele, lucrurile se vor deteriora.

Considerati conflictul dintre Ucraina si Rusia incheiat? Ne mai putem astepta la noi convulsii pe tema gazelor intre cele doua tari?
Eu nu cred ca vor mai fi tensiuni majore, vor mai fi tensiuni fara indoiala, dar problemele se vor rezolva. Rusia a aratat pisica Ucrainei si a rezolvat o parte din probleme. Dar in Ucraina traiesc foarte multi rusi, este o componenta extrem de importanta de populatie ruseasca, mai ales pe partea estica a Ucrainei, sunt interese strategice legate de relatia la Marea Neagra. Deci, nu cred ca Rusia sau Ucraina are interesul sa duca la ruptura relatia bilaterala.

Situatie grava in Israel

As vrea sa ramanem putin in zona politicii externe si sa comentati putin situatia din Israel generata de starea sanatatii premierului Sharon.
Situatia din Israel este deosebit de grava, pentru ca practic accidentul cerebral repetat al lui Ariel Sharon creeaza o problema imediat legata de scena politica israeliana si de alegerile care vor avea loc in luna martie. Pe de alta parte, creeaza un dezechilibru si o situatie grava din punctul de vedere al negocierilor din Orientul Mijlociu, al negocierilor dintre israelieni si palestinieni. Ariel Sharon practic s-a batut de unul singur cu un numar foarte mare de politicieni din Israel in ceea ce priveste proiectul, agenda si sa spunem succesiunea de masuri care sa fie luate pentru asigurarea pacii in Orientul Mijlociu. Iar acest accident care-l scoate din joc cel putin pentru o perioada foarte lunga de timp va duce la repozitionari, la tensiuni in primul rand in interiorul clasei politice din Israel, chiar intre membrii echipei lui Sharon. Sunt deschise enorm de multe variante politice interne care vor afecta probabil, vor influenta intr-un fel sau altul situatia politica din Orientul Mijlociu.

Anticipate cu ochii pe Bruxelles

Sa trecem putin in planul politicii interne. Anul 2006 este decisiv pentru integrarea Romaniei in UE. Din punct de vedere legislativ si diplomatic, care ar fi restantele, urgentele pana la noul raport de tara din mai?
Situatia este destul de complicata, pentru ca in mod evident suntem priviti la microscop dinspre UE. In momentul de fata, tarile occidentale, care unele dintre ele vor avea alegeri in 2006, nu vor sa-si bata cuie in talpa cu respectarea unei promisiuni deja facute pentru Romania si Bulgaria. Si evident ca, daca ar gasi o scuza buna pentru a nu integra Romania si Bulgaria in 2007, probabil ca nu ar fi extrem de nefericiti unii dintre ei. Deci, este foarte clar ca ar trebui ca toate fortele natiunii, fortele politice sa se adune pentru a considera o miza istorica pentru 2006 pregatirea Romaniei in ceea ce priveste punerea in aplicare a angajamentelor asumate si asigurarea stabilitatii politice, a stabilitatii macroeconomice care sa genereze un punct de vedere pozitiv in parlamentele nationale. Sunt inca foarte multe tari care nu au ratificat inca tratatul de aderare a Romaniei si Bulgariei la UE. Din acest punct de vedere, raportul comisiei de la 17 mai va fi esential, lunile care mai sunt de parcurs pana atunci si masurile aferente vor trebui sa convinga Comisia Europeana ca trebuie mentinut calendarul stabilit in urma negocierilor pe care Guvernul pe care l-am condus l-a finalizat in decembrie 2004 si pastrat obiectivul de integrare in 2007. Dar, pe de alta parte, trebuie sa fim constienti ca si dupa acest raport probabil ca va mai urma o evaluare in toamna lui 2006 si apoi, sigur, decizia de la Consiliul European din decembrie. Deci, vom fi in vizorul Comisiei Europene in toata aceasta perioada.

In mare masura, anul 2006 va fi si un an de pregatire pentru alegeri anticipate. Sigur, momentul acestor alegeri va depinde in mare masura de continutul raportului Comisiei Europene de la 17 mai.

Este azilul politic acordat lui Gregorian Bivolaru un semnal dat Romaniei de europeni?
Sigur ca anumite semnale, inclusiv cel care ni l-au dat suedezii in legatura cu acordarea de azil politic pentru Gregorian Bivolaru, reprezinta semnale de atentionare si ma intreb de ce nu am reusit sa trimitem toate elementele necesare, dovezile, toate aspectele care tineau pana la urma de justificarea solicitarii respective. S-a trimis din cate am inteles doar solicitarea in sine, fara a se transfera si informatiile necesare.

SEMNAL
"Ceea ce s-a numit criza gazului metan ne aduce cu picioarele pe pamant si ne face sa ne gandim mult mai serios la nevoia unei strategii interne in materie energetica, strategie care nu poate fi facuta de azi pe maine. Este nevoie de investitii pe termen lung si de o idee foarte clara din acest punct de vedere" - Adrian Nastase, presedintele Camerei Deputatilor, fost premier

MOSTENIRE
In noua declaratie de avere, datata 30 decembrie 2005, Adrian Nastase mentioneaza ca in mai anul trecut, sotia sa, Dana, a primit o mostenire de 281.669 RON, 60.000 de euro si 602,735 de dolari. La acestea se adauga 3 apartamente, pe care le-a vandut, luand un avans de 110.000 de euro, un teren intravilan in comuna Voluntari si bunuri sub forma de metale pretioase, monede, obiecte de arta si cult si lucrari de pictura si grafica, in valoare de 125.000 de euro. Potrivit declaratiei, din banii mosteniti, 241.830 de euro i-a primit "manual" fiul cel mare, Andrei. Celelalte venituri intrate in buzunarul familiei Nastase in 2005 se ridica la peste 633.000 RON, din care 238.965 RON obtinuti din chirii. Tot anul trecut, liderul PSD si-a mai deschis trei conturi insumand 30.662 RON, valoarea totala a conturilor si depozitelor detinute fiind de 65.000 RON. (L.D.)
×
Subiecte în articol: interviu nastase