x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Anul 2012, anul consolidării relaţiilor dintre România şi China

Anul 2012, anul consolidării relaţiilor dintre România şi China

de Dan Tomozei    |    24 Ian 2013   •   12:48
Anul 2012, anul consolidării relaţiilor dintre România şi China
Corespondenţă din China

În ciuda evenimentelor dificile la nivel global, care au afectat inclusiv relaţiile economice dintre state, anul 2012 a fost anul consolidării relaţiilor dintre România şi China, a declaratE.S. Doru Romulus-Costea, Ambasadorul României în China, în cadrul unui interviu acordat, joi, Radio China Internaţional. Diplomatul român a subliniat că sunt motive să credem că s-a intrat într-o etapă superioară de cooperare.

Lansarea iniţiativei premierului Wen Jiabao de cooperare dintre China şi Europa Centrală şi de Est a fost salutată de diplomatul român, iniţiativă pe care a apreciat-o ca fiind “una dintre posibilităţile concrete de acţiune pentru consolidarea relaţiile dintre România şi China, pentru consolidarea parteneriatului dintre Uniunea Europeană şi China, şi, probabil, cel mai important lucru, pentru satisfacerea unor interese foarte concrete, atât ale părţii europe, cât şi ale părţii chineze".

Potrivit ambasadorului Costea, anul care a trecut a fost unul foarte important ca urmare a schimbărilor interne care au avut loc şi în China şi în România şi a schimburilor dintre cele două ţări, aceasta asigurând posibilităţile de lărgire a cooperărilor, nivelul schimburilor comerciale bilaterale apropiindu-se de patru miliarde USD.

Privind din perspectivă personală, Doru Romulus-Costea a apreciat că, la finalul primului an de mandat în China, a acumulat o serie de experienţe care au definit înţelegerea relaţiilor bilaterale. “În acest an petrecut aici am reuşit să îmi dau seama ce înseamnă prietenia dintre România şi China, şi mai ales să îmi dau seamă care sunt posibilităţile pe care le avem, pentru a consolida această prietenie în favoarea intereselor reciproce".

Între proiectele de viitor ale Ambasadei României în China, diplomatul român a evidenţiat lucrările la noul Consulat din Beijing şi înfiinţarea Institutui Cultural Român Beijing, două dintre cele mai valoroase şi ambiţioase proiecte ale anului 2013.


×
Subiecte în articol: anul 2012 consolidari relaţii romania China