x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Arhivele PCR - Tismaneanu sprijina «solutia Jurnalul»

Arhivele PCR - Tismaneanu sprijina «solutia Jurnalul»

de Oana Stancu Zamfir    |    04 Mai 2006   •   00:00
Arhivele PCR - Tismaneanu sprijina «solutia Jurnalul»

Intregul sistem comunist trebuie condamnat, nu doar crimele Securitatii, ii raspunde Vladimir Tismaneanu presedintelui Basescu.

Jurnalul National: Domnule Tismaneanu, vorbim acum, in 2006, si de condamnarea comunismului, si de trecerea a 1.300.000 de dosare catre CNSAS, si de accesul la arhivele PCR, si de lustratie... De ce acum? Acum e pregatita Romania, acum exista vointa politica?
Vladimir Tismaneanu: Cred ca inainte de toate este vorba de vointa politica si de o mobilizare a societatii civile pe aceasta tema. Decomunizarea in Romania a intarziat tocmai pentru ca fostii nomenclaturisti si securisti au prosperat in ultimii 15 ani si mai bine. Cred ca acum s-a creat o masa critica, iar presedintele Basescu a luat initiativa formarii Comisiei prezidentiale tocmai pentru a ajunge la prea mult amanata condamnare a dictaturii comuniste.

Drumul catre o societate deschisa

De ce credeti ca nu a reusit Emil Constantinescu un asemenea gest?
Dl Emil Constantinescu a condamnat comunismul in cuvantarile si in scrierile sale. Ceea ce nu s-a intamplat a fost acea condamnare oficiala, in numele statului roman. Cred ca subiectul rupturii cu comunismul nu a fost unul urgent pentru perioada Constantinescu.

Credeti ca mai exista un interes real fata de aceste reparatii sau in agenda populatiei sunt mai degraba inundatiile, saracia etc.?
Oamenii nu traiesc doar din paine, desi saracia si calamitatile naturale conteaza enorm. Moralitatea publica, asumarea trecutului, identificarea liniei despartitoare dintre victimele si instrumentele dictaturii, recunoasterea memoriei, deci refuzul uitarii ca fundament al unei democratii viabile si functionale mi se par conditii esentiale pentru o societate deschisa. Exorcismul prin confruntarea cu trecutul nu poate decat favoriza o cultura politica pluralista, intemeiata pe incredere, adevar si toleranta.

Ati fost insarcinat sa conduceti o comisie care sa realizeze "probatoriul" pentru condamnarea comunismului. Raul facut de comunism trebuie demonstrat?
Comisia va elabora un document colectiv, care va fi adoptat ca document oficial al statului roman. Partea "probatoriului", si dupa mine cea esentiala, este de-acum in domeniul public. Chiar cartea mea "Stalinism pentru eternitate - O istorie politica a comunismului romanesc" este o parte a acestui demers al denuntarii sistemului totalitar ca ilegitim si inuman. La fel, studiile lui Alexandru Zub, Marius Oprea, Romulus Rusan, Stelian Tanase, Gail Kligman, Mihnea Berindei, marturiile lui Radu Filipescu si Constantin Ticu Dumitrescu, si lista este evident incompleta, vorbesc cat se poate de elocvent pentru natura tragica a ceea ce s-a petrecut in Romania sub comunism. Tragedia nu s-a redus doar la romani, ci a lovit si minoritatile nationale - sunt astfel bucuros ca profesorul Levente Salat de la Univesitatea "Babes-Bolyai" a acceptat sa faca parte din comisie si vom putea include si acest subiect. N. Manolescu, H.R. Patapievici au scris stralucit despre distrugerea valorilor culturale si morale in anii comunismului. Nu mai vorbesc de Virgil Ierunca si de Monica Lovinescu, care au scris lucruri cat se poate de convingatoare despre datoria morala si intelectuala de a condamna comunismul. Sorin Alexandrescu va analiza rolul exilului anticomunist in anii dictaturii. Evident, ne vom ocupa de rolul posturilor de radio occidentale, si in primul rand al Europei Libere. IPS Nicolae Corneanu si istoricul Cristian Vasile ne pot ajuta sa examinam persecutia credintelor si institutiilor religioase. Dragos Petrescu se va ocupa, intre altele, de situatia clasei muncitoare (greve, miscari sociale), precum si de disidenta.

Si dvs., si alti membri ai comisiei v-ati exprimat deja favorabil condamnarii comunismului. Exista si alte pareri contrare?
Selectia a fost una cat se poate de "ecumenica". Am invitat si personalitati care difera de punctul meu de vedere. Din ratiuni personale, care nu au de-a face cu mine, unele persoane au decis sa nu faca parte. Nu anticipez, dar cred ca vor exista diferente de nuante in formularea propunerilor de condamnare a sistemului comunist.

Presedintele v-a cerut o "solutie clara, precisa si cat mai rapida". Cum va fi deci condamnat comunismul?
Presedintele a spus limpede ca doreste un document sintetic, care sa lumineze natura institutiilor si metodelor care au permis crimele si abuzurile epocii comuniste. Este vorba de partid, politie secreta (Securitate), economia planificata, colectivizarea agriculturii, monopolul ideologic asigurat prin cenzura si propaganda, invatamantul politizat si distrugerea cercetarii stiintifice, controlul total asupra comunicatiilor de masa, manipularea justitiei, organizatiile de masa, controlul politic asupra armatei, subordonarea politicii externe (mai ales in prima perioada) intereselor Kremlinului. Documentul va avea un numar de anexe care vor proba cu date precise, inclusiv date statistice, caracterul metodic, deliberat si sistematic al intemeierii si mentinerii sistemului bazat pe ideologia bolsevica a utopiei sociale instituite prin vointa partidului pretins al proletariatului.

Trebuie condamnati cei 50 de ani de comunism sau crimele sistemului?
Eu cred ca, dat fiind ca sistemul comunist a durat cat a durat, si tinand cont de natura continua a dictaturii, documentul va cere condamnarea despotismului ideologic, politic, economic si social care a fost sistemul comunist din Romania.

"Opera mea sta marturie..."

S-a spus ca e o umilinta pentru acest popor ca gestul condamnarii sa fie facut de un presedinte care e acuzat de colaborare cu Securitatea, iar "probatoriul" sa fie strans de Tismaneanu, fiul unui activist PCR... Cum raspundeti?
Eu stiu ca am fost invitat sa prezidez aceasta comisie de catre un om sustinut de societatea civila, de fortele democratice, antiautoritare din Romania, in acea complicata toamna a anului 2004. Va mai amintiti temerile din vara acelui an? Eu insumi am vorbit atunci despre pericolul "mexicanizarii" Romaniei. Mai stiu ca ar fi fost de negandit formarea unei asemenea comisii in timpul unei presedintii Nastase. Pur si simplu erau, spre a relua titlul cartii de dialoguri dintre Mircea Mihaies si subsemnatul, aparuta in 2004, inaintea alegerilor, prea multe "schelete in dulap".

In ceea ce ma priveste, opera mea stiintifica, validata international, depune marturie pentru efortul de peste 25 de ani de a scrie istoria comunismului romanesc, ca si a Europei de Est, in genere. Unele atacuri, mai ales din zona Tricolorul si Romania Mare, au fost pur si simplu antisemite. Altele intra in categoria numita "character assassination". Se spun cu nonsalanta tot felul de enormitati despre mine, despre familia mea, despre prietenii mei apropiati. Faptul ca parintii mei, de a caror ideologie m-am despartit cat se poate de transant de doua decenii si mai bine, au luptat in Brigazile Internationale din Spania, ca si alte elemente din biografia familiei mele au fost utilizate de o maniera nu tocmai liberala, punand sub semnul intrebarii legitimitatea numirii mele in fruntea acestei comisii. Ma voi abtine insa de la orice polemici publice in urmatoarele sase luni, indiferent de intensitatea diverselor atacuri la persoana.

CSAT a decis ca arhivele PCR sa fie puse la dispozitia comisiei pe care o conduceti. Jurnalul National a initiat un demers prin care acestea sa treaca in administrarea Arhivelor Nationale si sa existe acces public la ele. Sprijiniti demersul?
Tot ce tine de desecretizarea arhivelor partidului/stat totalitar comunist, inclusiv a arhivelor Securitatii, nu poate decat servi democratiei romanesti. Daca PCR si institutiile pe care le-a creat si controlat (inclusiv Securitatea) au sucombat intr-adevar in decembrie 1989 ori in anii care au urmat, atunci nu exista nici o ratiune ca aceste arhive sa fie inaccesibile publicului. Nu ma indoiesc ca aceasta va fi una dintre propunerile comisiei.

INTARZIERE
"Decomunizarea in Romania a intarziat tocmai pentru ca fostii nomenclaturisti si securisti au prosperat in ultimii 15 ani si mai bine"

AMANARE
"Cred ca subiectul rupturii cu comunismul nu a fost unul urgent pentru perioada Constantinescu"

MOMENT
"Ar fi fost de negandit formarea unei asemenea comisii in timpul unei presedintii Nastase. Pur si simplu erau prea multe «schelete in dulap»"

PROPUNERE
"Tot ce tine de desecretizarea arhivelor partidului/stat totalitar comunist, inclusiv a arhivelor Securitatii, nu poate decat servi democratiei romanesti. Nu ma indoiesc ca aceasta va fi una din propunerile comisiei" - Vladimir Tismaneanu, seful Comisiei prezidentiale pentru condamnarea comunismului
×
Subiecte în articol: romania interviu comunismului tismăneanu