x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Armistitiu fragil intre Guvern si profesori

Armistitiu fragil intre Guvern si profesori

17 Sep 2004   •   00:00

INTERVIU

Aurel Cornea, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, cel care nu a semnat acordul cu Guvernul si a boicotat deschiderea anului scolar, spune ca a refuzat protocolul pentru ca, de fapt, majorarea salariala este de numai 16%. Scoala a inceput la 15 septembrie, desi numai trei din cele patru federatii sindicale din invatamant au semnat protocolul cu Guvernul. Aurel Cornea, liderul Federatiei Sindicale Libere din Invatamant, care a refuzat initial oferta Executivului, spune ca s-ar putea sa fie de acord cu majorarea oferita, dar ca e cu ochii pe Guvern.
EUGENIA MIHALCEA

  • Jurnalul National: De ce nu ati semnat protocolul cu Guvernul?

    Aurel Cornea: Pentru ca oferta finala facuta de Guvern a fost prezentata sindicatelor, dupa ce noi am analizat in cadrul Colegiului Liderilor majorarea anterioara de numai 23,5% in medie pentru personalul didactic. Oferta lor a aparut dupa ce Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), dar si celelalte trei federatii, am refuzat 23,5%. Si mai e ceva: aceasta ultima oferta a fost conditionata de Executiv, ca fiind valabila de la ora 19:00, cand a fost facuta, pana pe 15 septembrie la ora 10:00, cand trebuia sa inceapa anul scolar. Guvernul a oferit tuturor federatiilor din invatamant in ceasul al treisprezecelea, 27%, santajandu-i. Ori accepta 27% majorare in medie pana la 10:00, ori dimineata nu mai primesc decat indexarea de 6%. In aceste conditii si din cauza ca oferta era sub mandatul pe care l-am primit din partea liderilor din teritoriu, am refuzat sa semnez.

  • Cat veti solicita la viitoarele negocieri?

    Nu am fost invitati inca pentru noi negocieri. Dar, saptamana viitoare, Colegiul Liderilor din cadrul FSLI ne vom intalni si vom analiza si celelalte puncte din protocol.

    O noua lege pentru profesori

  • Care sunt acestea?

    O noua lege a salarizarii pentru cadrele didactice, care ar trebui finalizata pana in decembrie si care presupune o majorare esalonata a salariilor pana in 2006. De asemenea, mai este vorba si despre o noua lege a salarizarii pentru personalul TESA, in care sa se tina cont de specificul muncii. Adica sa se inteleaga faptul ca femeia de serviciu din scoala nu se poate compara cu una care lucreaza la un cabinet ministerial.

  • Ce salariu are o femeie de serviciu de la o scoala?

    Pai, are acum brut, 2.889.000 minimum si maximum 4.224.000 de lei.

  • Si prin noile legi?

    Aceste legi nu au tinte, noi nu stim la ce majorare se va ajunge in 2006. Noi am cerut 50% de la 1 octombrie si 50% de la 1 ianuarie 2005, dar asta trebuie sa fie estimativ, adica fara indexarile pe care le primim oricum ca orice bugetar.

  • Ce sporuri s-au obtinut in plus prin semnarea protocolului?

    Nu s-a obtinut ceva, ci ni s-a recunoscut un drept de care beneficiam conform legii din 1997. Atunci, cand s-a aprobat Statutul Personalului Didactic, sporul de stres si cel de fidelitate erau incluse in salariul de baza. Si apoi din ’97 pana in prezent s-a inmultit salariul de baza cu sporul 1, salariul de baza cu sporul 2, dar nu a existat, asa cum ar fi trebuit, o inmultire succesiva, spor la spor. Guvernul a recunoscut de-abia acum ca acesta este modul legal de calcul si l-a inclus in majorare.

    Cresteri salariale de numai 16%

  • Care este majorarea reala pe care a oferit-o Guvernul?

    Daca din 27%, oferta finala, se scad 6% indexarea pentru tot bugetarul la 1 octombrie si sporurile, adica vreo 5%, in termeni reali ramane o majorare salariala in medie de 16%.

  • Cati membri de sindicat aveti?

    168.500, dupa ultimul recensamant facut in toamna 2004, conform datelor centralizate de inspectoratele scolare judetene. Avem si judete compacte afiliate, cum ar fi Suceava, Neamt, Bacau, Constanta.

  • Dar la 15 septembrie nu au participat prea multi la mitinguri.

    In Alba a fost un miting la care au participat 1.000 de persoane, la Bacau un mars cu 2.500 de cadre didactice, dar este adevarat ca nu am avut proteste in toate judetele in care avem organizatii. Daca membrii dintr-un judet nu au vrut sa organizeze astfel de demonstratii este dreptul lor democratic sa aleaga. Noi am considerat aceasta actiune ca o sanctiune adresata Guvernului, de sensibilizare asupra situatiei grave in care se afla scoala romaneasca si salariatii ei. Pentru prima data in istoria educatiei acest semnal s-a luat cu prilejul deschiderii anului scolar, dar nu am dorit sa stresam elevii sau parintii.

  • De cativa ani se organizeaza mitinguri si se semneaza protocoale.

    Am mai organizat mitinguri, e adevarat, dar protocoalele semnate nu au fost finalizate. In cel de acum doi ani era stipulata rezolvarea problemei salariilor din invatamant pe termen mediu si lung.

  • Si acum cat va lua in plus un profesor la salariu?

    Un debutant cu studii superioare de lunga durata - 1.000.000 de lei brut, iar un profesor cu vechime maxima si cu grad didactic I - 2.800.000 de lei, tot brut.

  • Se descurca un profesor cu banii astia?

    Sotia, care e cadru didactic, imi spunea aseara ca biletul de autobuz s-a facut 10.000 de lei calatoria, deci numai pe transport la scoala si inapoi, cate 100.000 de lei pe saptamana. Suma care nu depaseste majorarea pentru un debutant.

  • Care sunt actiunile FSLI in continuare?

    Premierul a spus ca va cauta solutii in timp, dar noi traim si muncim astazi. Tinerii nu sunt motivati sa intre si sa ramana in sistemul de invatamant. Dupa aceasta actiune de pe 15 septembrie s-ar putea sa acceptam 27% acum, dar sa nu punem punct si sa vedem ce se va intampla cu Legea salarizarii.
  • ×
    Subiecte în articol: interviu