x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Au ţinut steagul sus

Au ţinut steagul sus

de George Daniel Ripa    |    15 Sep 2007   •   00:00
Au ţinut steagul sus

Daniela Gitman şi Rădiţa Matache au povestit in exclusivitate pentru Jurnalul Naţional cum este să reprezinţi Romănia in calitate de insărcinat cu afaceri la Washington şi la Londra. In locul lor vor pleca, in calitate de ambasadori, Adrian Vieriţa la Washington şi Ion Jinga la Londra.


Daniela Gitman şi Rădiţa Matache au povestit in exclusivitate pentru Jurnalul Naţional cum este să reprezinţi Romănia in calitate de insărcinat cu afaceri la Washington şi la Londra. In locul lor vor pleca, in calitate de ambasadori, Adrian Vieriţa la Washington şi Ion Jinga la Londra. Â


  • Jurnalul Naţional: Cum este să fii inlocuitor intr-un post aşa de important? Demonstrează acest lucru o lipsă de interes faţă de ţările-gazdă?
Daniela Gitman: Sigur, există un interes legitim şi fără echivoc al părţii americane, pentru că postul de ambasador, ca nivel de reprezentare, inseamnă foarte mult. Insă sub nici o formă n-aş putea spune că am simţit un dezinteres, o lipsă de transparenţă in dialogul cu partea americană, cu cercurile politice, academice, cu diaspora romănă sau cu ONG-urile americane.


  • La Bucureşti, in discursurile politicienilor, "axa Washington - Londra - Bucureşti" este foarte prezentă. Politicianul american care vorbeşte despre politica externă americană are aceeaşi poziţie?
Da, pentru că şi partea americană este interesată să continuăm aceste relaţii şi uitaţi-vă la rezultate, uitaţi-vă la dialogul politic la nivel inalt care continuă nestingherit in ultimii ani, uitaţi-vă la cooperarea noastră militară. Eu aş spune că şi SUA consideră Romănia unul dintre pilonii relevanţi ai politicii sale europene. In plus, aş vrea să vă spun că am observat că efortul pe care il poţi depune se bazează pe echipa pe care o ai. Aş vrea să le mulţumesc pentru că sunt alături de mine şi nu numai eu, dar şi factorii noştri de decizie au sesizat faptul că diplomaţii noştri sunt foarte motivaţi, deşi sunt foarte tineri.


  • Vă referiţi la laudele primite de la ministrul Adrian Cioroianu...
Nu doar la declaraţiile domnului Cioroianu, care, sigur, inseamnă foarte mult pentru noi, eu cred că, la diferite niveluri de decizie din Romănia, echipa de la Washington este văzută ca o echipă foarte unită.


  • Aţi primit aceste semnale şi de la Cotroceni?
De la Cotroceni eu cred că lucrurile sunt văzute bine, avem semnale că totul este ok, chiar dacă nu au fost publice. Â


  • Care este diferenţa dintre ambasador şi insărcinat cu afaceri?
Ambasadorul este cel numit de autorităţile romăne competente şi are credibilitatea, vizibilitatea, puterea de decizie maximă in spaţiul in care este acreditat. Are de asemenea o carte de vizită care garantează interlocutorului interacţiunea directă cu factorii inalţi de decizie din Romănia.


  • Concret, ce poate să facă un ambasador şi nu poate un insărcinat cu afaceri?
In esenţă, cele două funcţii presupun transpunerea obiectivelor şi principiilor de politică externă ale Romăniei in ţara de reşedinţă. Totuşi, chiar dacă interlocutorii americani nu au arătat niciodată făţiş că ar fi deranjaţi de această situaţie, au relevat in diverse ocazii interesul pentru o reprezentare la nivel a Romăniei in SUA, conform stadiului actual de consistenţă al relaţiei noastre bilaterale.


Diplomat la Londra

  • Doamna Rădiţa Matache, cum este să fii insărcinat cu afaceri la Londra?
Rădiţa Matache: Aş vrea să spun că ambasadorul este numit de preşedintele Romăniei. Ii reprezintă pe preşedintele Romăniei şi Guvernul din ţară. Cu toate acestea, din experienţa mea, contează imens sprijinul centralei MAE, sprijinul autorităţilor romăne şi sprijinul din partea autorităţilor britanice. Vizita la Bucureşti a ministrului de Externe britanic a fost foarte importantă. El nu a venit in Romănia găndind că Romănia este reprezentată la nivel de insărcinat de afaceri. Protocolar vorbind, ca insărcinat cu afaceri eşti pe o treaptă inferioară celei de ambasador.


  • Care au fost momentele care v-au marcat mandatul pănă acum?
Incep cu cele mai plăcute momente. Am fost insărcinat cu afaceri la Londra in momentul in care s-a ridicat steagul Uniunii Europene pe Ambasada Romăniei de la Londra. E un moment de mare emoţie, un moment care implineşte o muncă imensă. Momente dificile am avut, şi am avut in fiecare zi…


  • Vă referiţi la materialele din presa britanică ce denigrau in mod constant imaginea Romăniei? Ce aţi făcut concret pentru a contracara această imagine pe care o aveau romănii in presă?
Această campanie a fost dură şi a fost lungă. In prima instanţă am avut o reacţie de inţeles. I-am contactat sistematic pe autori, am avut intălniri cu majoritatea editorilor care publicau astfel de materiale in presă. Era foarte puţin ce putea fi negat din aceste articole.


  • Cum aţi receptat faptul că aceste scandaluri au fost reflectate şi de BBC, pănă la urmă dovedindu-se că acei autori au plătit unele persoane pentru a scrie materiale mincinoase?
Am o mare admiraţie faţă de BBC. In primăvara acestui an am protestat public, după cum se ştie, faţă de denaturarea faptelor dintr-un reportaj din emisiunea pe care o iubesc cel mai mult, "News Night". Am făcut acest lucru fiind conştientă de gravitatea acţiunii de a acuza BBC. Pentru că BBC nu este numai o instituţie de presă, este un simbol al profesionalismului.


  • Aţi avut discuţii in acest sens cu oficialii britanici?
Am avut discuţii cu ministrul britanic de atunci, referitoare la aceste stereotipuri, şi cu alţi factori de decizie din Guvern. Erau şi ei conştienţi că trebuie eliminate astfel de lucruri. Intre timp s-au petrecut foarte multe lucruri, cum ar fi lansarea Institutului Cultural Romăn de la Londra.


Viza lui Bush

  • Doamna Gitman, cum a fost receptată in SUA disputa politică din jurul suspendării preşedintelui Traian Băsescu?
Daniela Gitman: Interesul SUA a vizat in principal ca dezvoltările politice să se desfăşoare in limite democratice. Am dovedit că ceea ce s-a intămplat a ţinut cont de toate legile democratice. Să nu uităm că in această perioadă au fost luate două decizii importante, şi anume găzduirea de Romănia a Summit-ului NATO pentru care SUA ne-au acordat un sprijin ferm, independent de ce se intămplă la Bucureşti, şi al doilea moment a fost noua legislaţie pentru simplificarea regimului de vize, unde Romănia, alături de alte state din "Coaliţia pentru egalitatea vizelor", a depus eforturi consistente pentru a obţine o modificare căt mai favorabilă a legislaţiei in materie. Aici am avut sprijinul administraţiei americane, pentru că, o dată ce preşedintele Bush a promis la Riga o nouă abordare a acestei probleme, administraţia s-a implicat consistent in a elabora noi prevederi, iar noi, ca ambasadă, in colaborare cu alte state interesate, am desfăşurat o activitate foarte intensă de a convinge Congresul american ca această legislaţie să prevadă un acces liber al cetăţenilor romăni in spaţiul american. Au fost intălniri multiple cu membri din Congres, cu ONG-urile americane, pentru a crea o dezbatere internă privind beneficiile pe care le presupune includerea noilor aliaţi in Programul Visa Waiver. Â


  • Care a fost argumentul principal adus de dumneavoastră?
Cel mai important argument a fost acela că noua legislaţie va contribui la intărirea securităţii interne a SUA, şi nu la afectarea ei. Problema rezidă insă la nivelul Congresului, dar şi a americanului de rănd, care, după drama de la 11 septembrie, işi doreşte ca astfel de evenimente să nu se mai repete vreodată.


  • Aţi plecat la post cu familia?
Rădiţa Matache: Da, sunt alături de soţul meu, care este diplomat de carieră. Aşa s-a intămplat. Cred că situaţia are şi avantaje, are şi dezavantaje. Avantajul că te duci acasă şi ai pe cineva care te inţelege, care iţi cunoaşte entuziasmul, fericirea sau poate necazurile. Dezavantajele cred că sunt multiple. Â
Daniela Gitman: Da, şi eu sunt cu familia la post. Cu soţul şi cu băieţelul meu de 10 ani. Băiatul este la şcoala germană din Washington, este o tradiţie pe care am inceput-o la postul din Olanda.


  • Vă folosiţi adresa de e-mail personală? Vă este teamă că adresa personală sau chiar de serviciu ar putea fi spartă?
Daniela Gitman: Eu o folosesc in general in discuţiile cu prietenii, pentru că lipsa de timp, dar mai ales diferenţa de fus orar fac aproape imposibilă comunicarea la telefon cu prietenii din Romănia. In privinţa spargerii căsuţei de e-mail, eu sper să nu se intămple niciodată aceasta, nu de altceva, nu avem secrete, dar cineva trebuie să se găndească la dreptul tău la intimitate.
Rădiţa Matache: Şi eu o folosesc, dar pe aceeaşi linie, cu amicii, cu prietenii sau cu familia. Pe mail-ul de serviciu primesc zilnic sute de e-mail-uri, şi nu prea am timp şi de mailul personal.

×