x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri "Basescu este ca un pantof 32 intr-un picior 44"

"Basescu este ca un pantof 32 intr-un picior 44"

de Lavinia Dimancea    |    12 Feb 2007   •   00:00
"Basescu este ca un pantof 32 intr-un picior 44"

Liderul PSD, Mircea Geoana, decla-ra intr-un interviu acordat in exclu-sivitate pentru Jurnalul National ca social-democratii vor depune astazi la Parlament sesizarea privind suspendarea din functie a presedintelui Traian Basescu. Geoana explica de ce seful statului trebuie suspendat si il acuza ca este "o caricatura de presedinte".

  • Cititi aici propunerea de suspendare din functie a presedintelui Traian Basescu, prezentata azi de PSD si trimisa Parlamentului. Liderul social-democratilor, Mircea Geoana, declara intr-un interviu acordat in exclusivitate pentru Jurnalul National ca PSD depune astazi la Parlament sesizarea privind suspendarea din functie a presedintelui Traian Basescu. Geoana explica de ce seful statului trebuie suspendat si se declara convins ca in Parlament nu vor vota demersul pesedist cei care se tem de DNA, Procuratura si Servicii.
    Jurnalul National: Cine conduce PSD? Traian Basescu sustine ca Ion Iliescu este presedintele real al partidului.
    Mircea Geoana: Traian Basescu, dupa cum il stim, sustine numai ineptii si minciuni, pentru a produce confuzii si conflicte. Asa a invatat, probabil, la Anvers. Daca el conduce PD din penumbra Cotrocenilor, nu inseamna ca si celelalte partide sunt conduse la fel. Si de liberali spune ca-i conduce Patriciu... Basescu are un stil propriu de a-si concepe mesajele: se uita in oglinda, noteaza cu minutiozitate tot ce vede la el si apoi pune celorlalti in carca. Probabil stie ca numai asa poate arata cu precizie tot ce poate fi mai rau pentru o societate. Spre deosebire de PD, PSD este condus chiar de cei desemnati prin vot democratic sa o faca. As incerca sa le explic si lor ce inseamna asta, dar nu cred ca ar putea pricepe.

  • Cititi aici propunerea de suspendare din functie a presedintelui Traian Basescu, prezentata azi de PSD si trimisa Parlamentului.
  • De fapt, ce ii reprosati lui Traian Basescu?
    Lui Traian Basescu, aproape nimic. Presedintelui Traian Basescu, enorm de multe. In principal: ca lucreaza, prin tot ceea ce face, impotriva intereselor romanilor de a trai intr-un regim democratic european, ca este girantul celor mai puternice grupuri de interese economico-financiare nelegitime din Romania, ca manipuleaza, in mod ordinar, bunul-simt al omului de rand. Ca incearca, premeditat, sa goleasca de continut si credibilitate institutiile statului, in scopul transformarii Republicii noastre intr-un regim autoritar-populist de inspiratie sovietica. Ca utilizeaza justitia si serviciile de informatii ca instrumente de control, intimidare si distrugere deopotriva a adversarilor si partenerilor sai. Ca produce avarii enorme institutiilor statului roman prin interminabila criza politica si constitutionala, si prin aceasta Romaniei. Toate acestea si multe altele, cuprinse in documentul pe care il inaintam astazi Parlamentului, au determinat initiativa noastra de suspendare a sa din functie. Traian Basescu nu este un presedinte, ci o caricatura de presedinte. Iar rostul oricarui om politic lucid ar trebui sa fie, in acest moment, degrevarea Presedintiei de un personaj periculos, care tine Romania prizoniera in hatisul sau de crize si manipulari, in loc sa o lase libera sa se dezvolte. Nu trebuie sa uitam ca Basescu e atat de inversunat si se zvarcoleste nu doar pentru dobandirea puterii absolute, ci mai ales pentru propria sa libertate. Numai pozitia actuala ii permite sa blocheze dosarele penale in care e implicat, precum si crearea multor altora pe care sa le foloseasca in scop de santaj si manipulare. De asta o tine in brate si pe Monica Macovei, garantul politizarii luptei anticoruptie, de asta isi cravaseaza la sange toata camarila, complet indiferent la pozitia penibila in care unii dintre ei sunt obligati astfel sa se puna.

    Arma lui Basescu

    Daca Traian Basescu e asa de rau, de ce abia acum aceasta initiativa? Pentru un biletel?
    Noi am prezentat si la sase luni, si la un an de mandat prezidential, si iata o facem si acum, la doi ani, toate derapajele autoritariste ale lui Traian Basescu. Am atras atentia in nenumarate randuri asupra rolului toxic pe care il va avea Traian Basescu asupra guvernarii democratice din Romania. Pe de alta parte, nu cred ca problema biletelului e asa insignifianta cum se straduiesc unii sa o prezinte. Episodul cu pricina a aratat in clar, pe fata, ceea ce noi am spus inca de la inceput: singura arma pe care o cunoaste si o foloseste Traian Basescu in politica este tainuirea premeditata a ilegalitatilor in vederea santajarii. Un presedinte adevarat, cu vocatie, ar fi aparat echilibrul puterilor in stat, nu ar fi incurajat abuzurile prin tainuirea lor. Cu sau fara biletel, Traian Basescu trebuie separat de institutia prezidentiala, pe care, practic, o tavaleste prin noroi, in fiecare zi. Unii au sperat ca rigorile impuse de Uniunea Europeana il vor sili sa isi modifice comportamentul. Dar era evident ca Traian Basescu - presedinte european e ca un pantof 32 intr-un picior 44. Sa revenim, doua sunt atributiile fundamentale ale unui presedinte, in Romania, conform Constitutiei: cea de mediator intre institutii si intre fortele politice si cea de reprezentare nationala. Ambele sunt facute zob, aici nu cred ca e cineva care sa ne poata contrazice. Mediator nu e, pentru ca joaca intr-una dintre echipe, deci nu poate fi si jucator si arbitru in acelasi timp; iar politica externa e cu totul altceva decat benzi desenate erotice cu licurici. Avem haos si blocaj in interior si izolare in exterior. Chiar e nevoie de mai mult? Chiar trebuie sa desenam ca sa se priceapa?

    Cate capete de acuzare contine sesizarea? Au ramas cele 30 de care vorbeati saptamana trecuta?
    Suficiente pentru a-i convinge chiar si pe romanii care mai au indoieli privind necesitatea suspendarii presedintelui Traian Basescu.

    Ce sanse credeti ca mai are in Parlament procedura de suspendare, dat fiind ca liberalii s-au exprimat impotriva acesteia? Veti mai strange voturile necesare?
    Vedeti dumneavoastra, cand iti ia casa foc, nu stai sa te gandesti daca mai merita efortul sa pui mana pe tulumba, pentru ca oricum ti-au ars deja goblenurile. Faci totul ca sa stingi focul. Avem o situatie de criza fara precedent, un blocaj care distruge, zi dupa zi, sansele Romaniei de a se pozitiona favorabil in Uniunea Europeana si ale romanilor de a duce o viata mai buna. Practic, Romania nu mai e guvernata si nu mai functioneaza institutional din cauza provocarilor lui Basescu si a contrelor liberale. Ei, liberalii, sunt primii loviti de Basescu, ceea ce ar fi treaba lor daca nu ar fi la guvernare si asta nu ar afecta fiecare cetatean al Romaniei, care e lasat in voia sortii intr-o noua lume in care oricum nu ne va fi usor. Cu voturile lor sau fara, noi facem ceea ce trebuie sa facem, ceea ce asteapta romanii de la noi si mai ales ceea ce e bine pentru tara: sa repunem Romania pe sine. Cine va intelege asta va vota, cine se teme sa nu-i apara DNA, Procuratura si Serviciile la poarta nu va vota. E simplu! Sunt curios insa daca votul va fi impotriva suspendarii, cu ce indreptatire se vor mai vaicari liberalii ca Basescu le ia jucariile si le arunca cu sticle incendiare printre ulucile gardului. Pana la urma, suspendarea este o initiativa a PSD ca partid de opozitie si va fi asumata de PSD si de fortele de opozitie, indiferent de ce fac partidele aflate la putere.

    Europarlamentarele, amanate

    Cat estimati ca va dura procedura de supendare in Parlament?
    Depinde de perioada de care Curtea Constitutionala va avea nevoie pentru a se pronunta.

    Este posibil ca alegerile pentru Parlamentul European sa fie amanate daca se ajunge la referendum? Exista acel termen de trei luni stabilit la Senat sau de sase luni, decis la Camera, privind interzicerea organizarii unui referendum inainte de orice tip de alegeri.
    In momentul in care ajungem la referendum, alegerile pentru Parlamentul European se vor amana prin efectul legii. Conform Tratatului, alegerile europene pot fi organizate pe tot parcursul anului 2007. Referendumul insa e prioritar pentru binele tarii, pentru ca cel mai important in acest moment e rezolvarea crizei politice si constitutionale creata de Traian Basescu.

    Sunteti optimist ca va ramane acest termen? PD ataca proiectul de la Camera la Curtea Constitutionala. De ce doreste PSD un astfel de termen?
    PD are dreptul democratic de a-si exprima opinia, chiar si atunci cand sustine o cauza anticonstitutionala. PSD doreste, inainte de toate, sa intram in normalitate, cu un presedinte care respecta Constitutia si democratia si cu un guvern ce face treaba pentru binele oamenilor, nu al oligarhilor.

    Ati fost acuzat ca schimbati regulile in timpul jocului prin modificarea Legii referendumului...
    Este un argument al celor care se tem de votul popular. Daca Traian Basescu a fost ales cu jumatate plus unu din oamenii care se prezinta la vot, ar trebui sa aiba curajul sa-si depuna mandatul la solicitarea a jumatate plus unu din votantii care se prezinta la referendum. Este un discurs in care vorbeste frica din Traian Basescu. In plus, sa nu uitam ca cei care au vrut sa schimbe regulile in timpul jocului au fost democratii, la initiativa politica a lui Traian Basescu, atunci cand au modificat regulamentul Camerei si Senatului pentru a schimba presedintii celor doua Camere, doar pentru ca nu le placea culoarea lor politica.

    Cu aceasta suspendare nu aveti oare un interes: de a detine Presedintia interimara a Romaniei pe perioada suspendarii pana la referendum?
    Nu avem nici interes, nici intentie. Singurul scrutin pe care l-au castigat in 2004, nu mai discutam cu ce minciuni la baza, a fost cel prezidential. Ca atare, pot sa isi pastreze linistiti postul pana la alegeri. Nu vrem nici la guvernare, nici la Cotroceni fara votul popular.

    "Presedintele pierde"

    Christian Silva/JURNALUL NATIONAL
    "Protector". Basescu, acuzat ca o tine in brate pe Monica Macovei
    Multi analisti spun ca, daca se va ajunge la votul popular, Traian Basescu va iesi intarit.
    Traian Basescu va avea numai de pierdut de pe urma votului popular. Orice vot impotriva lui Traian Basescu va echivala cu o condamnare in justitie a presedintelui. Atentie! Romanii nu vor vota daca avem un presedinte bun sau rau, ci daca avem un presedinte care incalca legea sau nu. Este o diferenta fundamentala. Daca 40%, 30% sau chiar 20% dintre votanti vor considera ca Traian Basescu e in afara Constitutiei, Basescu pierde. Dincolo insa de ce spun analistii, ultimele sondaje, inclusiv cele de casa ale PD, spun ca Basescu a cazut sub 50% in topul increderii, ceea ce inseamna o intentie de vot mult mai mica.

    Liderii PD, in special Emil Boc, au spus, de mai multe ori, ca Parlamentul ar trebui dizolvat daca nu se va reusi demiterea presedintelui. Cum comentati aceasta afirmatie?
    Un "bocism", ca atatea altele. Este o aberatie politica si constitutionala. Constitutia Romaniei nu are nici o prevedere in acest sens, demersul de suspendare si referendumul de demitere fiind proceduri legate de fapte grave ale presedintelui, nu ale Parlamentului. In 1994, cand deputatul Traian Basescu alaturi de alti parlamentari ai opozitiei de atunci initiau procedura de suspendare a lui Ion Iliescu, pornind de la o banala declaratie de aparare a drepturilor chiriasilor, ignorand avizul negativ al Curtii Constitutionale, nimeni nu vorbea despre dizolvare sau lovitura de stat, ci despre dreptul democratic al opozitiei. Avem aceeasi Constitutie si pentru Iliescu, Emil Constantinescu, Basescu sau Geoana. Adevarul e ca se tem, se tem mai mult decat credeam noi. Disperata de perspectiva pierderii puterii, camarila pedista se zvarcoleste prin toata presa, pe toate canalele mediatice si nu stie ce sa mai inventeze ca sa sperie lumea. Asta e reteta lui Basescu: teroare si santaj. Daca ar fi atat de siguri pe ei, nu ar ameninta parlamentarii cu asemenea bazaconii. Parlamentul nu se suspenda cand spune Traian Boc sau Emil Basescu. Daca poporul va vota impotriva demiterii, inseamna ca nu sunt de acord in aceasta privinta, atata tot. Parlamentul nu a primit un mandat popular exclusiv pentru rezolvarea problemei unui presedinte iresponsabil, repetent din cauza notelor mici la purtare. E dreptul lui sa se amageasca. Boc spera sa le mai mearga inca o data trucul cu alegerile anticipate, cu care le-a santajat, la inceput de mandat, pe UDMR si pe PUR. Ei nu au prea multe idei si sunt nevoiti sa le repete. Cum au incercat iar figura cu salvatorul de romani din Irak. Cum a incercat si cu plansul la integrare. Dar uite ca nu merge asa des ulciorul la apa, iar electoratul din 2007 nu mai e acelasi cu cel din 2005. S-a cam lamurit.

    IMAS-ul dadea in ianuarie un PSD in cadere libera, alte institute o scadere a lui Traian Basescu. Este procedura de suspendare o incercare a PSD de a reveni in sondaje?
    Dupa cum am spus si mai sus, scopul nostru nu este electoral. Efecte electorale va avea, fara discutie, insa initiativa noastra nu a fost facuta pentru a aduce puncte PSD-ului. Noi cerem inlaturarea prin proceduri democratice a lui Traian Basescu, pentru a aduce puncte romanilor care merita o viata mai buna si un presedinte care sa le ofere siguranta si liniste. Pentru Romania, in acest moment, exista o singura sansa, indepartarea lui Basescu din ceea ce ar trebui sa fie cea mai inalta functie in stat. Scorul PSD-ului si al oricarui alt partid e secundar. Sub comanda lui Basescu suntem la doua degete de aisberg. Mai conteaza daca avem scame pe costum? In plus, inscenarile cu sondaje trucate nu ne impresioneaza. Realitatea netrucata ne arata ca, dupa Congresul din decembrie 2006 si in contextul crizei dintre Palate, PSD e in crestere, dupa o stabilizare la 25%-26% din optiunile de vot. Acest lucru a fost remarcat de sondajele serioase publicate in ultimele doua saptamani.

    Suspendarea, cea mai europeana tema

    Dupa cum stiti, mai multi intelectuali au semnat o scrisoare de sustinere pentru Traian Basescu. Este scrisoarea o dovada in plus ca intelectualii romani sunt impotriva PSD?
    Cand intelectuali de marca precum Andrei Plesu sau Octavian Paler nu se alatura unor asemenea initiative, cred ca avem un raspuns la aceasta intrebare. In rest, da, intelectualii de dreapta sunt impotriva PSD, asa cum intelectualii de stanga sunt impotriva dreptei si a initiativelor sale. Sunt lucruri normale in democratie, pe care trebuie sa le tratam cu echilibru.

    Nu credeti ca daca PSD isi concentreaza discursul contra lui Traian Basescu pierde din vedere temele europene? Nu o sa pierdeti in acest mod voturi la alegerile pentru Parlamentul European?
    Temele europene nu le pierde PSD, ci le pierde guvernarea D.A. Pe de alta parte, cea mai "europeana" tema la aceasta ora este tocmai suspendarea celui mai anti-european presedinte din Uniunea Europeana. Este solutia pentru deblocarea institutiilor statului, care sunt paralizate de un scandal continuu intre presedinte si Guvern, intre presedinte si Parlament, intre presedinte si partidele democratice din Romania. Noi suntem pentru revenirea cetateanului in atentia institutiilor. Viata romanilor este tot mai grea. Pierdem 9 milioane de euro pe zi din cauza incapacitatii institutiilor de a absorbi fondurile europene. Avertizam permanent asupra acestor lucruri. Pana la urma, a scapa de guvernarea D.A. in frunte cu cei doi vectori ai ei reprezinta cea mai buna modalitate de a scapa de scandaluri politice si de a reveni cu totii la agenda reala a cetateanului.

    Care credeti ca va fi viitorul Aliantei? Vom avea alegeri anticipate?
    Alianta s-a nascut moarta, deci nu cred ca putem vorbi despre viitor. Alianta nu mai exista in acest moment, pentru ca Traian Basescu a finalizat procedura de distrugere a ei. In acest moment nu cred insa ca vor fi alegeri anticipate, in afara de cele prezidentiale, evident.

    Emil Boc v-a acuzat ca depuneti o motiune impotriva ministrului care a adus Romania in UE. Cum raspundeti la aceasta acuzatie?
    Sustinem o motiune impotriva unui ministru incompetent. Justitia din Romania are nevoie de un ministru competent, care sa o lase sa functioneze liber, fara indicatii politice pe firul scurt de la Ministerul Justitiei si de la Palatul Cotroceni in legatura cu ce dosare trebuie deschise si ce dosare trebuie tinute sub cheie. Iar situatia din justitie, la ora actuala, indica, extrem de evident, ca doamna Monica Macovei este foarte departe de asa ceva. Restul reprezinta focuri de artificii.

    Veti mai initia motiunea de cenzura impotriva Guvernului Tariceanu? Cand?
    Asa cum suntem obligati sa rezolvam criza politica si constitutionala creata de Traian Basescu, suntem obligati sa rezolvam si criza guvernamentala in care se afla Romania, care practic nu mai este guvernata. In acest moment, prima obligatie este a premierului Tariceanu, sa vina in fata Parlamentului cu o formula de guvern restructurata. Daca aceasta formula nu e fezabila, vom apela la celelalte instrumente democratice.
  • ×