x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri "Blaga, studentul slab pregătit, dar cu pile"

"Blaga, studentul slab pregătit, dar cu pile"

de Lavinia Dimancea    |    05 Iun 2008   •   00:00
"Blaga, studentul slab pregătit, dar cu pile"

ATAC ● Doctoru’, despre Buldog: "Nu este în stare să lupte singur"
Sorin Oprescu consideră că are 55% şanse să-l învingă pe Vasile Blaga în competiţia pentru Primăria Capitalei. El spune despre contracandidatul său că nu are forţă să lupte, că are mereu nevoie de "proptele" şi că "îşi repetă poezia pe de rost, cu morga aia gravă".





ATAC ● Doctoru’, despre Buldog: "Nu este în stare să lupte singur"
Sorin Oprescu consideră că are 55% şanse să-l învingă pe Vasile Blaga în competiţia pentru Primăria Capitalei. El spune despre contracandidatul său că nu are forţă să lupte, că are mereu nevoie de "proptele" şi că "îşi repetă poezia pe de rost, cu morga aia gravă".

  • Domnule Oprescu, cum calificaţi atacul şefului statului la adresa dvs? L-a numit pe tatăl dvs "o stafie a trecutului", v-a făcut ipocrit, a spus ca nu puteţi conduce Bucureştiul ca independent, că veniţi la 16.00 la serviciu...
Sorin Oprescu: Acestea sunt semne ale neputinţei în tabăra lui Blaga şi Videanu şi semne ale panicii foştilor primari ai Bucureştiului că altcineva decît unul din clica lor va veni pe postul de primar al Capitalei. Personal îl respect pe Traian Băsescu în calitatea lui de preşedinte al României şi îi respect opiniile lui ca cetăţean pentru că respect libertatea de opinie, dar nu e contracandidatul meu în cursa pentru Primăria Capitalei. Contracandidatul meu este Vasile Blaga. Lui îi voi răspunde oricînd şi pe orice subiect.

  • Vă simţiţi "păpuşa" lui Iliescu, cum apreciază Traian Băsescu?
 Nu sunt şi nu am fost niciodată păpuşa nimănui. Dacă eram păpuşa cuiva, acum eram în PSD, înghiţind în sec la înfrîngerea suferită în lupta pentru Capitală. În plus, toţi cei din tabăra lui Blaga şi Videanu ar trebui să îmi ceară copyright (drepturi de autor), pentru că eu am folosit acest termen în urmă cu cîteva zile, ei l-au preluat, eu am desenat un grafic, Videanu s-a apucat şi el de grafice. Păpuşarii şi păpuşile sunt de regulă în partidele politice. PSD-ul are păpuşarii lui, PD-L-ul are păpuşarii lui. E modul lor de a face politică în România. Asta a şi dus la starea de lehamite a cetăţenilor. Eu am ales să ies din această lume şi să mă pun în slujba cetăţenilor: sunt independent.

  • Care este de fapt relaţia dvs cu Ion Iliescu? După demisia din PSD, aţi mai discutat cu dînsul, v-aţi consultat? Ce înseamnă Ion Iliescu pentru dvs?
Relaţia mea cu Ion Iliescu a fost tot timpul una normală, umană. Am fost colegi de partid, am fost colegi în Senatul României. Este fostul preşedinte al României. Nu pot şi nu am motiv să neg aceste lucruri din trecutul meu. Nu îmi e ruşine de oamenii pe care i-am cunoscut în viaţa mea atît timp cît la un moment dat, cînd nu le-am mai împărtăşit credinţele şi valorile, am reuşit să mă detaşez de ei. Nu el m-a adus în PSD şi nu el m-a sfătuit să ies din PSD. Sunt un om cu picioarele pe pămînt şi responsabil în întregime pentru faptele şi vorbele mele.

  • Este în continuare pacientul dvs?
Domnul Iliescu are o sănătate foarte bună. Dacă ar avea probleme de acest gen, probabil aş fi unul dintre primii doctori la care ar apela.

Sacul cu scheleţi

  • Revenind la Băsescu, se spune că, în această campanie, lupta se duce de fapt între Băsescu şi Iliescu. Sunteţi de acord? Sau lupta se dă în realitate între cei doi candidaţi, Sorin Oprescu şi Vasile Blaga?
Într-o lume normală lupta se dă între cei care participă la ea. Restul ar trebui să îşi păstreze calitatea de spectatori. Turul întîi a arătat că Blaga nu are capacitatea de a intra în competiţie cu mine. Blaga nu are forţa să se lupte cu mine. El a fost stors de energie încă din primul tur. Se poate citi asta pe faţa lui de fiecare dată cînd ne întîlnim în public. Limbajul corpului spune mai multe decît vorbele goale. Uitaţi-vă la el cînd ne întîlnim faţă în faţă! Uneori am impresia că sunt la examen şi l-am prins pe student cu lecţia insuficient învăţată. Din această cauză tot timpul intervin alţii pentru el, îl sprijină şi îl împing de la spate într-o luptă în care nu şi-a dorit să intre de la bun început. Ca studentul slab pregătit dar care are pile şi sună şi vorbesc toţi pentru el. Cam asta e cu domnul Blaga.

  • De ce sunteţi mai bun decît Vasile Blaga?
Sunt mai bun decît Blaga pentru că eu nu car un sac de scheleţi după mine, nu ascund nimic, am o putere de muncă incredibilă şi nu sunt mînjit cu nimic. Sunt primul independent cu şanse reale pentru Bucureşti. Sunt primul care şi-a dat demisia dintr-un partid şi a spus că nu se va mai întoarce în el. Sunt primul şi singurul din cei înscrişi în această cursă care am dovedit că sunt capabil să conduc oameni şi să am rezultate. Am fost 12 ani directorul Spitalului Municipal şi 4 ani directorul Spitalului Elias. Să mergeţi să vedeţi aceste spitale! Sunt singurele din Bucureşti care seamănă cu spitalele europene. Sunt dovada că ştiu şi sunt capabil să reconstruiesc şi să am succes acolo unde atîţia alţii au eşuat. Sunt dovada că pot fi primul în tot ceea îmi propun să fac. Asta voi face şi la Primărie: voi reconstrui din temelii modul de funcţionare făcînd din primăria Bucureştiului prima primărie furnizor de servicii pentru cetăţeni. De ce? Pentru că TOT ceea ce ni se întîmplă de cînd ieşim din casă şi vedem pubelele de gunoi neridicat şi ne înghesuim în autobuz şi stăm în trafic ore în şir şi aşteptăm alte ore în şir în faţa unui ghişeu şi tremurăm de spaimă cînd trecem pe întuneric seara prin parc în drum spre casă, toate aceste lucruri şi multe altele ni se întîmplă din cauza primăriei. Eu vreau ca aceste lucruri să nu ni se mai întîmple! Şi ca primăria să facă ceea ce trebuie: să presteze toate aceste servicii pentru care este plătită din banii noştri ai tuturor. Vreau să ne placă sa trăim în Bucureşti, nu doar să locuim în el.  

  • Care este cel mai mare defect al dvs şi care este cel mai mare defect al lui Blaga?
Nu pot să mă concentrez să-l iau în serios. Asta e slăbiciunea mea. Cînd îl aud cum îşi repetă poezia pe de rost, cu morga aia gravă, pur şi simplu nu pot să-l iau în serios... Defectul lui... nu are puterea să lupte singur. Întotdeauna va vorbi cineva pentru el. Va avea mereu nevoie de proptele în ceea ce face.
  • Blaga foloseşte arma "Oprescu este omul lui Iliescu, cel responsabil de mineriade..." Care este principala dvs armă împotriva lui  Blaga?
Cred că Blaga ar trebui să fie mai atent la ce spune domnul preşedinte Traian Băsescu. La Realitatea TV domnul Băsescu a spus foarte clar că nu am avut legătură cu mineriadele. Eu cred că Blaga ar trebui să fie mai atent la ce spune domnul preşedinte Băsescu. În fond pentru dumnealui vorbeşte. Iar dacă asta e arma lui Blaga, eu cred că o ţine invers şi se uită pe ţeavă. Pentru că eu nu am avut nici o legătură cu nici o mineriadă, în timp ce Blaga, în calităţile lui oficiale pe care le avea în 1990 şi 1991, cu un mare elan şi mîndrie patriotică saluta bravele acte de eroism ale minerilor. Armele mele sunt independenţa şi încrederea în bunul simţ al bucureştenilor.

  • Anticipaţi o campanie cu astfel de atacuri dure, una politizată, şi mai puţin axată pe proiecte, pînă la finele ei?
Ludovic Orban a încercat să cîştige Bucureştiul cu proiecte. Răspunsul bucureştenilor, din păcate a fost negativ pentru el. Da, aştept o campanie dură, născută din panica PD-L-ului şi a clientelei de partid care îşi văd visurile transformate în coşmaruri.  

Calculele partidelor

  • Dintr-odată, sunteţi iubit iar de PSD. Ce credeţi că urmăresc social-democraţii prin această declaraţie de susţinere a dvs?
Nici măcar nu m-am gîndit dacă sunt iubit din nou sau nu... ei îşi au interesele lor de partid, în competiţia cu PDL-ul. Eu m-am nimerit să fiu important în anumite calcule politice, şi asta nu doar pentru PSD. Am eu o vorbă: succesul are întotdeauna o mulţime de părinţi, iar eşecul este orfan. Dacă nu ajungeam aici credeţi că îmi mai spunea vreunul că mă iubeşte? Credeţi că mai voia vreunul să ştie de mine? Să fim serioşi! Sunt la fel de singur ca atunci cînd mi-am depus candidatura. Am lîngă mine doar o mînă de oameni, dar am încredere în bucureşteni.

  • Vă ajută sau vă dezavantajează susţinerea PSD? Acceptaţi susţinerea acestuia, a celorlalte partide?
 Orice susţinere din partea oricărui cetăţean al Bucureştiului este importantă în turul II. Declaraţiile de sprijin pentru turul doi ale partidelor sunt binevenite, ceva normal, dar sunt aproape total lipsite de valoare. E normal să-ţi exprimi o opinie, să alegi cea mai bună soluţie pentru tine, dar este ridicol să crezi că poţi să dictezi cum să voteze sutelor de mii de bucureşteni. Nu mă surprind nici declaraţiile lui Mitrea, Geoană, Iliescu, mă aşteptam la o asemenea reacţie, dar ţin să vă amintesc că aceşti domni m-au calificat drept trădător, iar alţi membri de vază ai PSD nu au ezitat să-mi facă o campanie negativă, folosind cele mai murdare pretexte. Indiferent de recomandările partidelor, bucureştenii au demonstrat ca sunt independenţi şi că sunt capabili să voteze cu discernămînt. Bucureştenii au arătat că nu mai vor primari de vitrină care să asculte comenzile grupurilor de interese din partidele politice, nu mai vor o nouă borduriadă, pentru că nimeni nu-şi imaginează că succesorul lui Videanu poate fi mai bun decît acesta. Bucureştenii au o alegere vitală de făcut, în urmatoarele două săptămîni. Avem un Consiliu General transpartinic în care sunt reprezentate toate partidele importante de pe scena politică fără însă ca vreunul dintre ele să aibă majoritatea. Aceasta arată că bucureştenii s-au săturat de politica grupurilor de interese. Bucureştenii au nevoie de un primar independent care să se asigure că găştile politice nu vor mai face alianţe şi combinaţii pe care ei să le simtă în factura de la întreţinere, în gropile de pe stradă şi mizeria de pe străzi, în traficul infernal. Nimeni nu-i poate spune cetăţeanului cu cine să voteze. Ar fi o aroganţă să credem aşa ceva. Fiecare votează după cum crede şi simte.  

  • 100% nu vă întoarceţi în PSD?
100%.

  • Ce şanse vă daţi să cîştigaţi primăria?
55%. Depinde cîţi bucureşteni o să vină la vot. Cu cît mai mulţi, cu atît mai bine. Evident, elementul surpriză este frauda pe care, din păcate, nu am cum să o controlez din postura de independent pentru că nu am nici un reprezentant în secţiile de vot.

Tratament la Primărie

  • Care sunt "urgenţele dvs" pentru Bucureşti?
1 – Să transform primăria în ceea ce ar trebui să fie ea – o instituţie care să servească cetăţenilor. 1bis – Să dezmembrez mafia intereselor care stau ca mucegaiul pe această instituţie de 8 ani de zile. Problema principală a Bucureştiului este şirul lung de primari ineficienţi – primari de vitrină – care nu au permis realizarea obiectivelor Primăriei ca principal furnizor de servicii pentru cetăţenii Capitalei. Aceşti primari au creat şi perpetuat un sistem transpartinic care controlează activitatea primăriei şi care urmăreşte doar propriile interese. Aceasta este cauza. De aici pleacă totul.  Efectele sunt binecunoscute pentru oricine care trăieşte în Bucureşti: trafic haotic, mizerie, haite de câini vagabonzi, distrugerea parcurilor şi a spaţiilor verzi, lipsa parcărilor, infracţionalitate în creştere, lipsa locuinţelor sociale şi a unui sistem sanitar eficient etc.  În mod normal tratezi cauza şi simptomul dispare. În această situaţie efectele sunt mult prea puternice şi de prea mult timp nebăgate în seamă de nimeni pentru a stinge de la sine. Avem nevoie de un tratament complex, pe două direcţii: eradicarea sistemului transpartinic prin voinţa Primarului General, pentru a nu mai produce noi perturbări  funcţiei principale a Primăriei de furnizor de servicii; şi aplicarea de soluţii eficiente pentru rezolvarea tuturor efectelor novice.

  • Nu este prea fantezistă ideea cu autostrada suspendată? Cum îi convingeţi pe bucureşteni că este un proiect realizabil?
 Cînd Eiffel a ridicat turnul ce-i poartă numele în Paris, toată lumea spunea că această monstruozitate va distruge oraşul. Acum este simbolul capitalei Franţei. Autostrada a fost culeasă de competitorii mei în aceasta cursă şi arătată precum ceva irealizabil. Nu este prioritatea mea numărul 1, dar este perfect realizabilă. Bucureştiul este o capitală cu un sistem rutier radial cvasi-concentric. Soluţiile de trafic pentru Capitală sunt complexe: pe de o parte, închiderea şi construcţia celor trei inele (interior, median şi exterior), pe de altă parte, construcţia celor patru secante la zona centrală, care taie Bucureştiul, pe direcţia Nord–Sud şi Vest-Est. Autostrada propusă este secantă la zona centrală de Est, pe direcţia Nord – Sud, în condiţiile în care cel mai important aflux de trafic vine dinspre Nord. Eu am propus să facem o Autostradă pe direcţia Nord–Sud. O Autostradă suspendată care urcă şi coboară, în funcţie de studiul de fezabilitate şi trafic. O Autostradă care să fluidizeze traficul din Bucureşti. Vreau să fac din Bucureşti un oraş al viitorului, nu al trecutului. Proiectele d-lui Blaga sunt ale trecutului, există de 30 de ani şi nu au fost aplicate nici măcar în cei 8 ani de domnie PDL. E nevoie de un primar cu viziune. Până acum am avut viziunea sărăciei. Acum putem face o inovaţie. Suntem un oraş bogat, cu un buget bogat. E nevoie de soluţii radicale pentru rezolvarea problemei traficului. E nevoie de voinţa unui independent politic. Am să cer părerea bucureştenilor imediat ce voi ajunge primar. Dacă ei mă susţin voi face autostrada, mă voi supune deciziei lor.

×
Subiecte în articol: basescu interviu psd blaga iliescu bucuresti