x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Bogdan Stoica crede că istoria României, aşa cum se predă la şcoală, e inutilă. Următoarea sa carte e „pentru taţii de viitori tipi mişto”

Bogdan Stoica crede că istoria României, aşa cum se predă la şcoală, e inutilă. Următoarea sa carte e „pentru taţii de viitori tipi mişto”

de Oana Portase    |    24 Sep 2019   •   12:00
Bogdan Stoica crede că istoria României, aşa cum se predă la şcoală, e inutilă. Următoarea sa carte e „pentru taţii de viitori tipi mişto”

„Cred în citit cum cred alţii în Arsenie Boca”

 

Bogdan Stoica a devenit faimos după ce a scris seria de romane „Tipul din filme nu există”. Cărţile, pline de autoironie şi umor, sunt dedicate în special femeilor, dar şi bărbaţilor care vor să vadă unde greşesc în relaţii. Bogdan Stoica a continuat cu seria de cărţi pentru copii, din care aflăm aventurile motanului Ghenă, iar acum ne surprinde cu o serie de cărţi de istorie pentru începători. Scriitorul ne promite şi o carte pentru taţii de viitori tipi mişto. Motanul Ghenă scrie în continuare şi el.

 

După ce ne-ai amăgit că tipul din filme nu există, acum ne înveţi istorie entry-level, adică de începători. Cum de ţi-a venit ideea asta?

Bogdan Stoica: Păi, e foarte simplu. Istoria României, aşa cum se predă la şcoală, e inutilă. Nu se pune accent pe evenimente şi consecinţele lor, să învăţăm ce păţim dacă o repetăm, şi nici pe partea de „inedit”, „atrăgător”, să ne facă măcar să ne iubim ţara. Or, eu asta fac.

 

Până acum, colecţia cuprinde trei cărţi. Spune-mi câte ceva despre fiecare în parte.

Bogdan Stoica: Istoria stomatologiei e cea mai interesantă. Dacă-ţi spun că stomatologia s-a dezvoltat datorită Primului Război Mondial şi cinematografiei o să fii tentată să nu mă crezi. În fapt, aşa a fost: războiul a dus la disciplina bărbieritului, bărbieritul a dus la vizibilitatea zâmbetului, iar când omul şi-a văzut zâmbetul şi l-a comparat cu zâmbetul vedetelor din filme.... înţelegi, da?

Istoria Litoralului Românesc e foarte mişto. Am avut un litoral de două ori mai lung, Mamaia de pe timpuri era Techirghiol, ce se întâmplă acum la Vama Veche se întâmpla la Budachi, iar moda unei vile la mare a fost inventată de trei - o să râzi - influenceri.

Istoria fotografiei nud este o carte de nişă. Fotografia nud de acum o sută de ani nu provoca erecţii. Femeile alea emanau doar graţie, nu erotism. E o carte care te pune pe gânduri. 

 

Ca să vezi ce superficială sunt, dintre toate aceste teme, eu aş vrea să ştiu ce n-ar fi pus străbunica pe instagram. Dă-mi câteva exemple.

Bogdan Stoica: Vorbim de epoca în care sărutatul gleznei era un gest intim, deci o femeie nu şi-ar fi pus pe instagram nici măcar antebraţul dezgolit.

 

Cum te documentezi?

Bogdan Stoica: Deţin 99% din conţinutul folosit. Pentru restul, am nişte permise de acces/studiu la nişte biblioteci şi la nişte fonduri de carte din nişte muzee. Folosesc netul doar ca sursă de verificare a unor informaţii de care nu sunt sigur.

 

Ar trebui să fie aceste detalii în cărţile de istorie?

Bogdan Stoica: O mare parte, da. Pentru că reţii altfel istoria când afli că ruşii ţi-au luat cel mai mare „rezervor” de icre negre al Europei, că străbunicii tăi se spălau pe dinţi cu pastă de dinţi radioactivă sau că cel mai cunoscut suc comunist era făcut doar din apă, zahăr şi pulpă de fructe, nu din 50 de E-uri, ca acum.

 

Ţi-ar fi plăcut să trăieşti în acea perioadă? Fără smartphone, dar şi fără cabinete stomatologice moderne.

Bogdan Stoica: Sigur. Dacă nu mi-aş vinde cărţile pe net, mi-aş închide toate conturile de pe toate reţelele. Şi mi-ar plăcea să nu depind de tehnologie. Acum 20 de ani ştiam o sută de numere de telefon şi unde locuiesc cam 90% dintre cunoştinţele mele. Acum ştiu două numere de telefon, iar dacă mă laşi fără net nu mai pot să dau de nimeni.

 

În această perioadă, dăm drumul la televizor şi suntem tulburaţi de valul de tragedii şi de incompetenţe. Îl închidem la loc şi ne vedem de bula noastră? Sau ce facem?

Bogdan Stoica: Cine închide televizorul e un bou la fel de mare ca acela care se uită doar la un singur canal de ştiri. Bula, dacă nu e informaţională, te face prost. Ar trebui să-l lăsăm deschis şi să ne „activăm”. Să trecem la acţiune, fie ea însemnând un e-mail trimis pe zi primăriei, până astupă groapa sau potoleşte golanii de pe străzi.

 

Ce e greşit la noi? Ca oameni, ca societate, ca oameni care compun statul? Ne mai facem bine?

Bogdan Stoica: E o vorbă care spune că eşti sigur că nu mai ai unde să cazi când eşti întins pe fundul gropii. Or, noi încă suntem pe marginea gropii, în picioare. Altfel spus, ne e rău de prea mult bine şi am uitat cum arată răul profund. Avem resurse de informaţii incredibile, de poţi învăţa orice meserie acasă, de pe net. Poţi interoga statul până în cele mai intime resorturi, folosind legislaţia. Cumpărăm produse fără să citim etichetele, comandăm în cârciumă fără să întrebăm înainte cât costă, nu mai ştim nici să schimbăm un bec şi nu reciclăm nimic. Involuăm şi asta o să mai dureze.

 

Ai o fiică. Am mai povestit despre ea. Ce îţi doreşti pentru ea? Ce sfat îi dai? Ai vrea să plece din ţară?

Bogdan Stoica: Ea vrea să plece din ţară. Eu o vreau aici, dar sunt conştient că binele ei nu e aici. Până nu resetăm tot, nu mai sunt speranţe reale pentru copiii mişto, ca al meu. Ce să facă aici? Să se uite, ca medic, cum fură banii directorul spitalului? Să construiască cu betoane greşite, unde nu trebuie, ca să-şi vândă un primar terenurile? Să facă o firmă şi să ia ţeapă de la fiul unui senator care-i trimite ANAF-ul pe cap?

 

Ce mai face Ghenă? Mai scrie?

Bogdan Stoica: Ghenă scrie la cartea numărul cinci, despre jocurile copiilor din ultima sută de ani. Urmează o carte în care îşi anunţă candidatura la Preşedinţia României şi o carte de slăbit pentru copii.

 

L-a inspirat doamna Valerie Cioloş pe Ghenă să scrie MiauFulness?

Bogdan Stoica: Ghenă susţine că Valerie Cioloș şi toţi specialiştii în Mindfulness sunt cei care au furat tehnicile de Miaufulness ale pisicilor, care, ştim cu toţii, sunt fericite şi când tu turbezi de nervi.

 

Mă uit şi eu la pisica mea, Sofia, şi parcă aş vrea să am viaţa ei. Eşti invidios pe Ghenă?

Bogdan Stoica: Tot timpul. Dacă apare metoda de a face schimb de vieţi cu el, îl fac a doua zi.

 

Ai publicat şi un dicţionar pisico-român. A fost greu de pus cap la cap?

Bogdan Stoica: Nu. Pisica mea e dementă şi bipolară, la ea acelaşi lucru poate însemna două mesaje diferite.

 

Planuri? Alte cărţi pentru tipe mişto, pentru tipi mişto, de istorie, Ghenă pus la treabă?

Bogdan Stoica: Yeap. Dacă te uiţi acum în portofoliu, sunt patru cărţi pentru tipele mişto, patru pentru copii şi trei pentru tipii pasionaţi de Discovery şi History. Dar următoarea carte din seria „Tipul din Filme” o să fie pentru taţii de viitori tipi mişto, iar următoarea carte din seria „Străbunicii” o să fie despre secretele cosmetice de acum o sută de ani, deci, pentru tipe. Planul meu e să văd familii întregi citindu-mi cărţile, nu ca acum, când unul se joacă, unul e la TV şi unul, pe net. Cred în citit cum cred alţii în Arsenie Boca, pentru că am constatat că, mai ales în România, cine nu citeşte lucrează pentru cel care citeşte.

 

×
Subiecte în articol: Bogdan Stoica