x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Bogdan Teodorescu: "România, pericol de explozie”

Bogdan Teodorescu: "România, pericol de explozie”

de Sorin Anghel    |    21 Aug 2012   •   15:15
Bogdan Teodorescu: "România, pericol de explozie”

Jurnalul National: Tinand cont de furtuna existenta in viata politica romaneasca, mai aveti timp de aniversare?

Bogdan Teodorescu: Da. Trebuie sa recunosc, ajuns la aproape 50 de ani, am invatat sa dau politicii ce e al politicii, dar sa pastrez suficient si pentru cei dragi. Asa ca imi voi serba ziua.

Ce isi doreste Bogdan Teodorescu in acest moment?

Pentru mine, sanatate. Pentru cei din jurul meu, liniste si un pic de bucurie. Iar pentru Romania o sansa. Inca una, pe care sa nu o rateze.

Puteti face un top al celor mai importante impliniri profesionale si personale traite de catre Bogdan Teodorescu?

Am spus-o de fiecare data cand am fost intrebat. Sunt un om norocos. Vin dintr-o familie de intelectuali care m-au iubit si ma iubesc inca si am avut parte de-a lungul intregii mele vieti de adult de femei spectaculoase pe care le-am iubit si care mi-au intors iubirea. Am prieteni vechi si stabili, de 22 de ani fac meseria care imi place, scriu carti, calatoresc si am sansa sa ma bucur de toate frumusetile pe care aceasta lume le poate oferi.

Care este cea mai buna carte pe care ati citit-o?

Cartile mele favorite sunt "Un veac de singuratate" de Garcia Marques, "Fundatia" de Asimov si trilogia Noul Crobuzon de China Mieville. Iar din literatura romana "Drumul cenusii" a lui Augustin Buzura si "Groapa" lui Eugen Barbu. Asta ca sa nu vorbesc de poezia lui Esenin, Allen Ginsberg, Cartarescu, Dinescu, Neruda, Paunescu, Ahmatova. Si lista poate continua cu multe nume si multe carti care mi-au facut viata foarte frumoasa. Acum imi vine in minte minunatul roman al lui Amin Maalouf, "Samarkand" sau "Oameni de porumb" al lui Miguel Angel Asturias.

Ce detesta cel mai mult Bogdan Teodorescu?

Prostia, incultura, rautatea si meschinaria.

Care a fost cel mai frumos moment pe care l-ati trait in ultimul an?

Au fost mai multe. Locuri uimitoare, mese superbe alaturi de prieteni, un premiu al Asociatiei Scriitorilor pentru ultimul meu roman si desigur si alte momente pe care discretia ma impiedica sa le impartasesc.

Care este politicianul a carui voce va place in acest moment?

Ponta, Antonescu si intotdeauna Adrian Nastase. Chiar daca deocamdata vocea i se aude mai greu.

Ce personaj istoric va place?

Sunt un admirator al geniului napoleonian.

S-ar fi descurcat Napopeon in actuala Romanie?

Da, fara probleme. Franta de dupa executarea lui Ludovic al XVI - lea era un loc mai periculos decat Romania contemporana. Al doilea personaj care ma fascineaza este Nelson Mandela pentru uluitoarea capacitate de a trece peste propriile trairi si instincte in numele unui proiect amplu si luminos. Noi am avut sansa sa traim langa un personaj cu multe dimensiuni asemanatoare, Corneliu Coposu, dar din nefericire s-a stins prea repede.

Care este diferenta dintre oamenii politici de acum si cei din perioada anilor 90?

Nu am fost niciodata de acord cu sintagma "oamenii politici". Fiindca nu sunt toti la fel. Desi poate sunt contemporani. Nu au existat oamenii politici ai anilor '90. Au existat oameni politici de valoare si oameni politici mediocri, au existat culti si inculti, filoeuropeni si antieuropeni, cinstiti si corupti, competenti si incompetenti, patrioti si mai putin patrioti, fraieri si smecheri, cu sau fara caracter. Si, din acest punct de vedere, nimic nu s-a schimbat. Generatia noua de politicieni, educata si dezvoltata dupa revolutie, nemarcata de tarele comunismului, a inceput sa ocupe scena si sa impuna un ritm al ei. Dar deocamdata politica se face tot dupa modelul vechi. Presedintele ales al Romaniei este un fost beneficiar al regimului comunist, cu legaturi inca neclarificate cu fostele structuri ale Securitatii Statului si cu metode care deriva si din experientele dobandite in acei ani.

Sunteti de acord cu cei care spun ca in urma alegerilor nu se schimba sistemul, ci doar numele hotilor?

Nu. Fiindca asa cum am spus oamenii politici nu sunt la fel. Si fiindca, daca ar fi asa, atunci ar insemna ca toata aceasta minunata idee care este democratia, ar fi inutila. Si nu este. De aceea cred ca oamenii trebuie sa se informeze, sa fie atenti la politica, sa aiba pareri, sa ia atitudine cand simt ca e cazul si intotdeauna sa voteze.

Mai au romanii incredere in clasa politica?

La alegerile locale au venit peste 55 la suta, iar la referendum ati vazut ce s-a intamplat. Oamenii s-au implicat si fiindca au crezut ca alternativa la cei pe care-i vor plecati e una mai buna. Ceea ce inseamna ca exista si incredere in anumiti politicieni.

Impresia mea este ca in Romania se discuta atat de mult despre politica sau despre ceea ce fac politicienii incat nu mai este timp pentru nimic altceva. Gresesc?

In Romania se vorbeste mult despre politica, dar sa stiti ca in diversele intalniri pe care le am cu tot soiul de oameni vorbim despre multe alte lucruri: turism, carti, filme, sanatate, decoratiuni, catei, pisici, masini, muzica, sport. Probabil ca daca se va termina aceasta epoca politica lumea se va mai destinde un pic. Fiindca problema nu este ca se discuta politica, problema este cum se discuta politica. Ori pentru mine insuportabila a devenit ura din jurul politicii, nu politica.

Daca ar trebui sa puneti o eticheta peste ceea ce se intampla acum in Romania, ce ar sta scris pe acea eticheta?

Pericol de explozie.

Care au fost cele mai mari dezamagiri traite de Romania in ultimii ani?

Eu cred ca Romania ar fi aratat altfel daca in 2004 Adrian Nastase ar fi fost ales presedinte. Fiindca modelul adus de Traian Basescu este cel mai nociv fenomen cu care se putea confrunta aceasta tara. Uitati-va la tot ce a construit in acesti 8 ani si veti vedea spre ce perfectiune nondemocratica am fost impinsi. Acea scena cu procurori intrand in biserica sa ancheteze oameni fiindca au votat impotriva cuiva este definitorie. Iar dezamagirea este ca sunt destui cetateni care cred ca asta e normal sa se intample. Statul creat de Traian Basescu este unul acaparator, care inghite si prosperitatea celor multi, oferind-o celor din camarila, dar inghite si drepturile si pana la final inghite si existenta celor aflati impotriva lui. Recenta negare a votului, urmata de condamnarea votului si apoi de pedepsirea votului este apogeul acestei viziuni asupra politicii.

Catre ce se indreapta Romania in acest moment?

Decizia Curtii Constitutionale face ca Romania sa nu se indrepte catre nimic bun. Eu nu cred ca Traian Basescu doreste sa coabiteze sI nici nu cred ca va putea coabita cu cineva.

Va rog sa-mi spuneti care este evenimentul pe care l-ati tot asteptat pana acum, n-a venit si va doriti sa apucati acea zi in care sa se intample.

La o privire superficiala as putea raspunde: intreruperea sau sfarsirea epocii Basescu, dar de fapt mi-as dori foarte mult sa asist la un moment de maretie generat de romani sau de Romania. Cred ca avem o uriasa nevoie de succese, de performanta si de valori integratoare.

Ce parere aveti despre politicienii care au trecut prin mai multe partide, in functie de interesul de moment?

Din nou nu pot judeca categorii de persoane, pot incerca sa vad evolutia fiecarei persoane. Eu unul am fost membru intr-un singur partid, Uniunea Fortelor de Dreapta, si nu cred ca voi mai face parte din altul.

Daca ati avea puterea sa schimbati ceva la Traian Basescu, v-ati folosi de aceasta putere?

Daca as avea puterea, l-as schimba cu totul.

Ce nu doriti sa schimbati la Bogdan Teodorescu?

Cheful de viata sI iubirea mea actuala.

Va deranjeaza cand cineva spune ca politica este o curva?

Nu ma deranjeaza, dar nu este adevarat. Si Mandela si Gandhi si Churchill si Adenauer si Havel si Walesa si Luther King si altii au facut tot politica. Si nu cred ca li se poate asocia acea comparatie.

×