x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Bogdan Teodorescu: "Stupoarea cu care a reacţionat Puterea dovedeşte că Serviciile n-au ştiut de proteste"

Bogdan Teodorescu: "Stupoarea cu care a reacţionat Puterea dovedeşte că Serviciile n-au ştiut de proteste"

de Anca Nicoleanu    |    19 Ian 2012   •   18:47
Bogdan Teodorescu: "Stupoarea cu care a reacţionat Puterea dovedeşte că Serviciile n-au ştiut de proteste"
● Jurnalul National: Cum vedeti protestele acestor zile?
● Bogdan Teodorescu: Avem de a face cu doua fenomene distincte care trebuie privite ca atare. Primul este acest protest spontan al cetatenilor din Romania generat, ca scanteie, de "afacerea Raed Arafat" si continuat, ca o reactie de nemultumire fata de prestatia actualului cabinet, a lui Traian Basescu si, pe anumite segmente, a actualei clase politice. Partea cea mai interesanta a acestui protest, care are loc in Piata Universitatii in Bucuresti si in alte zone centrale din mai multe orase din Romania, este exact eterogenitatea fenomenului, faptul ca se aduna oameni complet neorganizati, ca vin fiecare cu problemele sale si nu incearca sa le impuna comunitatii. Nu avem de-a face cu o agenda unificata, nu putem spune ca avem acolo o masa. Nu exista un lider, o agenda comuna, nu exista un proiect comun, exista oameni care au ceva de protestat. Numitorul comun al acestor proteste, intr-o proportie covarsitoare, este atacul la actualul presedinte al tarii si la actualul partid de guvernamant. Aceasta este partea speciala a miscarii, nascute acum vreo sapte zile, ca urmare a demisiei lui Raed Arafat, demisie provocata de intrarea intempestiva a lui Traian Basescu, intr-o emisiune de televiziune, impotriva sa. Desi Raed Arafat a fost reprimit in cabinet, a fost crescut in functie, desi Traian Basescu a facut o sumedenie de pasi inapoi, lumea nu s-a oprit. Acest fapt dovedeste validitatea ideii ca protestul nu era orientat numai pentru cazul Raed Arafat, legea sanatatii, SMURD, ci era un protest orientat clar impotriva lui Traian Basescu si a puterii pe care el o reprezinta. De asemenea, se constata ca exista in zona si grupuri de oameni care, pe langa atacul la aceasta putere, ataca intreaga clasa politica. Cel putin deocamdata aceste grupuri sunt minoritare. A doua imagine este cea a miscarii politice de astazi, in care partidele de opozitie, USL: deci PSD, PNL, PC, au organizat un miting in Bucuresti, separat de Piata Universitatii, care intentioneaza sa atraga atentia puterii, de fapt, sa conteste actul de guvernare, sa ceara demisia guvernului Boc si alegeri anticipate, sa ceara o noua viziune asupra modului in care este condusa Romania. Avem de a face cu doua fenomene separate. Insa este evident ca actul opozitiei vine in contextul protestelor spontane ale cetatenilor Romaniei si ca o completare, ca o ridicare a acestora la nivelul discutiei politice.

● Ar fi bine ca acesti oameni, care s-au strans in mod organizat sub semnul USL, sa se alature celor din Piata Universitatii?
● In mod normal nu, fiindca s-ar crea ciocniri si suspiciuni. Avem de a face cu doua reactii diferite, una a societatii civile care trebuie respectata si tratata ca atare, si una a opozitiei politice care, de asemenea, trebuie acceptata si respectata ca atare. Aceste miscari se pot coagula intr-un singur moment si acesta este votul. Pana atunci este bine ca miscarile sa fie distincte si, de fapt, lucrul care este nou in acest inceput de an 2012, este ca societatea romaneasca, in sfarsit, reactioneaza, dupa o lunga perioada de anestezie, de lipsa de actiune! Faptul ca partidele se organizeaza este dreptul lor, ca oamenii din Piata Universitatii ar putea sa vina la partide este ok, dar eu cred ca partidele n-au ce sa caute in Piata Universitatii sau in celelalte locuri din tara unde s-au adunat spontan oamenii.

● Li s-a reprosat celor din Piata lipsa de organizare. Ar trebui sa-si aleaga un lider?
● Este natural sa fie lipsa de organizare, atata vreme cat nu exista organizare. De fapt, ceea ce vedem noi acum dovedeste spontaneitatea povestii din Piata Universitatii si din restul tarii, faptul ca nimeni nu a fost in spatele acestei miscari. Mai mult decat atat, stupoarea cu care a reactionat Puterea in primele cinci-sase zile dovedeste faptul ca Serviciile, care stiu tot, nu stiau de acest lucru, fiindca n-aveau ce sa stie. N-a fost nimic pregatit. Oamenii care au iesit in strada, au iesit de unii singuri, fara sa se contacteze, fara sa lucreze, fara sa existe lideri organizati, pentru ca, daca exista un singur nucleu de organizare, acesta era interceptat. Ori aceasta interceptare era adusa la cunostinta Puterii care isi pregatea o reactie. Noi vedem acum reactiile puterii, faptul ca au aparut oameni care spun "PDL-USL, aceeasi mizerie". Evident ca noua ne suna cunoscut mesajele date de anumite trusturi de presa, aliniate puterii timp de un an de zile, evident ca incepem sa identificam oameni si personaje care vin din spectrul puterii, dar acest lucru s-a petrecut la sase zile de la inceputul manifestatiilor, lucru care dovedeste ca ei de cam atata au avut nevoie ca sa realizeze ce se intampla. Si nu stiau nimic, pentru ca nu era nimic de stiut. Mai e un lucru, o organizare se poate face pe baza unei agende comune. Daca exista un lider, trebuie sa existe o agenda comuna. Ori este foarte clar, din ceea ce vedem acolo. Cititi doar afisele si veti vedea ca nu avem o agenda comuna, avem zeci, daca nu cumva o suta de revendicari ale cetatenilor, de nemultumiri ale oamenilor fata de diverse lucruri care se petrec in aceasta tara. Ca avem grupuri, grupulete care au venit acolo sa isi spuna nemultumirea. Desigur, sunt convins ca o parte dintre oamenii care au venit in Piata sunt atrasi de dimensiunea politica a subiectului si se vor ralia miscarii de protest a opozitiei. De asemenea, mie imi este foarte clar ca Piata nu-si doreste un lider. Fiindca toti cei care au incercat sa se impuna ca lideri in Piata, oameni politici sau diverse alte personaje, au fost alungati. Piata este o reactie a societatii fata de Traian Basescu, de guvern, de PDL si, intr-o proportie mai mica, fata de intreaga clasa politica romaneasca.

● Traian Basescu a avut astazi o declaratie publica in care a ignorat complet protestele...
● Traian Basescu nu avea cum, la ce stim despre el, sa aiba o reactie pozitiva, astfel incat reactia pe care banuiam ca ar fi avut-o, ar fi fost una negativa. Iar o reactie negativa ar fi incins si mai tare situatia din Piata. Astfel incat o tacere este poate mai utila decat un comentariu critic, acid, un misto al lui Traian Basescu ori o persiflare a celor din Piata.
Amintiti-va ce a spus Teodor Baconschi despre Piata Universitatii, ca sa ne lamurim, de fapt, unde suntem. Oamenii astia sunt in fata unei surprize de proportii. Ani de zile au crezut ca, de fapt, nimeni nu-i va deranja. In acest moment, iluzia lor, aceea ca Traian Basescu va veni in toamna si, indiferent de rezultatul alegerilor, va face el o smecherie, ii va salva si ii va mentine la putere a inceput sa se clatine. Fiindca deja le este clar ca la toamna, daca acest lucru se intampla, nu vor avea numai 5.000 sau 10.000 de oameni in fiecare oras, s-ar putea sa aiba deja sume mult mai mari de oameni in strada. Lipsa de suportabilitate a cetateanului roman este ceea ce de fapt vedem acum pe ecrane, ceea ce vedem acum in Piata. Ori aceasta lipsa de suportabilitate este cea care ii ingrijoreaza foarte tare pe liderii PDL.

● Ce credeti ca or sa faca in urmatoarea perioada?
● Noi nu mai avem de-a face cu un singur PDL, ci cu mai multe PDL-uri care, fiecare in parte, il acuza pe celalalt de situatia in care se afla acum. Este evident pentru oricine ca ei au ajuns acum din eroarea lui Traian Basescu. Ma refer la ultima eroare, acea inexplicabila iesire in decor in conflictul cu Raed Arafat, iesire careia i-a dovedit invaliditatea prin retragerea legii si prin reprimirea lui Raed Arafat. Nu uitati ca noi nu avem de-a face cu un singur fenomen - o iesire la limita civilizatiei impotriva unui personaj cotat a fi profesionist. La trei zile dupa aia, fiindca strada reactioneaza, retragi legea si il reprimesti intr-o pozitie mai inalta, ceea ce dovedeste ca primul tau atac a fost total nefondat si total neacoperit, lucru care, ca presedinte, te descalifica.

● A fost o miscare buna din partea Basescu sa-l reprimeasca pe Arafat?
● La acest moment, noi asistam la o reactie de panica, asta este evident. Si sunt obligat sa citez aceasta replica a lui Adrian Paunescu, care spune: "totdeauna cand sufli intr-un foc, ai doua variante: ori il stingi, ori il aprinzi mai tare". E un foc, la ora actuala, sufla in el. Deocamdata, din cat de vede, sufland in foc, il incing. De ce nu apare Traian Basescu? Pentru ca oamenilor care ii fac imagine si care analizeaza situatia dupa piata a inceput sa le fie clar ca subiectul manifestatiilor nu au fost Raed Arafat, legea sanatatii, SMURD, ci Traian Basescu, ori acest subiect trebuie tinut discret, la distanta. Nu trebuie sa fluturi in continuare, in fata taurului furios, perdeaua rosie.

● Isi va da demisia Basescu, intr-un final, daca protestele vor continua?
● A, nu! Eu am convingerea ca Traian Basescu nu-si va recunoste infrangerea nici dupa ce mananca bataie la alegeri. Traian Basescu nu va recunoaste niciodata infrangerea. Asta e si un defect si o calitate. Calitate din punct de vedere al luptatorului, defect din perspectiva democratica. Ei nu vor recunoaste ca sunt infranti, nici cand vor fi infranti. Uitati-va ce s-a intamplat la TVR. Au dat-o afara pe Rodica Culcer, cu majoritate, si oamenii de acolo spun ca nu recunosc majoritatea. Ganditi-va ce s-a intamplat la numirea lui Theodor Melescanu la Senat, au repetat votul pana n-a mai iesit Melescanu. Sau cazul Roberta Anastase: nu a iesit numarul, nu-i nimic, noi spunem ca a iesi numarul. Deci oamenii astia nu pleaca de bunavoie. Nu-si dau ei demisia, nu va asteptati la asa ceva.

● Vor continua protestele?
● Mi-e greu sa va spun, pentru ca noi nu avem un protest clasic. Insa va pot spune ce anume poate mobiliza in continuare mitingul. Ori o mobilizare este o eroare a puterii. Daca dl Baconschi mai persista in a-i insulta pe manifestanti, s-ar putea sa obtina mentinerea lor in Piata. Daca va exista vreun act de violenta impotriva lor, lucruri care sa-i enerveze, sa-i irite, sa-i raneasca, sa-i loveasca, e posibil sa asistam la o crestere a numarului de manifestanti. A doua tema este daca, printr-o miscare de o oarecare natura, acesti manifestanti se coaguleaza si se transformna intr-o structura care are agenda si lider. In acel moment s-ar putea sa mai stea in Piata. In al treilea rand, s-ar putea sa mai stea in Piata, daca actuala Putere da semne clare de slabiciune. Daca oamenii "vad sange", daca simt ca actuala Putere se clatina, daca simt vreun semn de slabiciune, vreo fisura in actuala majoritate, daca vad vreo ipoteza pentru anticipate sau ceva de tipul asta. Oricum, in curand, discutia aceasta va capata inevitabil o dimensiune politica. Pentru ca foarte curand tema va fi: pleaca sau nu pleaca guvernul Boc. Si, implicit, anticipatele. Intr-un scurt interval de timp cred ca se va instaura o presiune pe partidul maghiar, exact datorita faptului ca el este cel care poate determina existenta sau inexistenta anticipatelor sau, ma rog, a caderii guvernului. Dupa ce tot acest val se va disipa si ne vom obisnui cu el, dupa ce mitingurile vor trece si lumea va spune ce va avea de spus, va veni momentul practic: "domnilor, ce facem?" Va fi simplu. Primul pas care trebuie facut sunt anticipatele. Cum le facem? Pai noi avem atat, voi aveti atat. Cine poate balansa? Un singur partid: UDMR-ul. Lor li se va cere sa faca o miscare si lor li se va reprosa daca nu o fac. Singurul partid care poate dezechilibra puterea si care poate merge spre schimbarea majoritatii si spre anticipate este UDMR.

×