x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Bucurestiul ramane un oras mizerabil

Bucurestiul ramane un oras mizerabil

02 Noi 2004   •   00:00

MEDIU - Capitala, lipsita de parcuri si prost gospodarita

Capitala este un oras care se confrunta cu probleme de mediu din cauza reducerii si disparitiei spatiilor verzi. In plus, interzicerea circulatiei autovehiculelor grele pe timp de noapte a dus la cresterea poluarii fonice si a aerului, considera Iulia Dinu, directorul executiv al Agentiei Regionale de Protectie a Mediului Bucuresti.
CATALIN BUDESCU

Click pentru a mari imaginea
OPINIE. Iulia Dinu este hotarata sa lupte pentru un oras mai putin poluat, mai verde si mai curat

Jurnalul National: Care sunt problemele de mediu cu care se confrunta Bucurestiul in momentul de fata?
Iulia Dinu: Una dintre cele mai grave probleme cu care se confrunta Capitala este masura de interzicere a autovehiculelor grele in cursul zilei in Bucuresti. Aceasta decizie a creat probleme pentru ca autovehiculele de mare tonaj, atunci cand suna ceasul ca au voie - dau navala si se creeaza o depasire a concentratiei maxime admisibile la dioxidul de azot si zgomot care se traduce printr-o poluare fonica ridicata. De asemenea, in perioadele de calm atmosferic, cum au fost zilele trecute, am avut intre anumite ore si mai ales noaptea depasiri ale concentratiei de oxid de carbon. Ca linie generala pot sa spun ca Bucurestiul nu este un oras poluat, ci mai degraba murdar din cauza proastei gospodariri.

Cine polueaza

Care considerati ca sunt principalele surse de poluare?
Ca surse majore de poluare sunt CET-urile - mai ales in perioada de iarna - si traficul. La acestea se adauga pulberile provenite de la santierele de constructie si de la vesnicele lucrari ale drumurilor: decopertare, asfaltare - care par ca nu se mai termina odata. In plus, disparitia si micsorarea spatiilor verzi, a parcurilor contribuie la deteriorarea conditiilor de mediu al orasului.
Aceasta criza a spatiilor verzi nu ar putea fi rezolvata cumva?
Din pacate, nu se mai pot construi parcuri pentru ca efectiv nu mai exista terenuri libere. Singura solutie care poate fi implementata este, asa cum s-a si dispus, ca la fiecare constructie realizata, in incinta acesteia, inclusiv in cazul celor industriale, sa fie alocata o suprafata de cel putin 25% pentru amenajarea de spatii verzi. Foarte multe proiecte se modifica tocmai pentru ca aceste spatii sa fie create atat pentru case particulare construite, cat si pentru constructiile de tip industrial.
Care sunt cele mai poluate zone din Bucuresti?
In spatiile de trafic avem cele mai dese depasiri ale nivelului noxelor. Zonele cu probleme sunt: Universitatii, Mihai Bravu si Colentina, aici inregistram cele mai dese depasiri ale valorilor. Problemele apar mai ales din cauza parcului invechit de autovehicule particulare. Problemele de poluare ale Bucurestiului se vor rezolva pe masura ce vom prelua intru totul normele in materie de poluare, o data cu integrarea in UE.

Proiecte pentru Bucuresti

Are in vedere Agentia de Mediu Bucuresti proiecte pentru imbunatatirea calitatii vietii bucurestenilor?
Chiar acum avem un astfel de proiect in desfasurare, care se va incheia in luna aprilie a anului viitor. Acesta prevede elaborarea unui Plan Local de Actiune pentru Mediu al Municipiului Bucuresti, fiind in etapa de discutie a prioritatilor. Planul se realizeaza in colaborare cu autoritatile locale si este in permanenta supus dezbaterii publice. Populatia poate aduce permanent imbunatatiri si sesizari acestui Plan Local, care se afla publicat pe site-ul agentiei si pe cel al Primariei Generale. De asemenea, cetateanul poate sesiza in permanenta Agentia atat prin telefon si mail, cat si personal, la sediul nostru. Populatia, societatea civila, va decide de altfel ce este mai urgent din punct de vedere al problemelor de mediu pentru orasul Bucuresti.
Cum pot fi penalizati cei care polueaza orasul?
Agentia poate doar sa ridice autorizatia de mediu a unei societati in cazul in care se dovedeste ca aceasta este o sursa de poluare. Prin Biroul Unic se face solicitarea de autorizatie si exista numeroase situatii cand aceasta solicitare este respinsa. Sunt cel putin, ca medie pe luna, circa zece astfel de respingeri, mai ales din cauza amplasamentului societatii pe spatiile verzi. La acestea se adauga cam 20-30 de somatii pe an, in cazul in care o firma nu respecta conditiile de autorizare initiale.
Cine este responsabil de disparitia spatiilor verzi?
Problema incalcarii spatiilor verzi din parcuri si locuri publice prin diferite constructii este in curtea Primariei si a Administratiei Parcurilor si Gradinilor. Primaria este cea care trebuie sa verifice respectarea autorizatiilor si a amplasamentelor acestor constructii. Noi nu putem decat fie sa respingem autorizarea, asta insemnand ca firma sa nu mai poata functiona, sau sa autorizam doar partea constructiei care este in legalitate, restul acesteia poate fi considerat ca fiind in afara legii si administratia locala poate interveni astfel prin masurile legale pe care le are la dispozitie.
Exista vreo problema de mediu vizavi de noile proiecte propuse pentru orasul Bucuresti?
Da, avem o problema foarte importanta cu unul dintre proiectele care urmeaza sa fie puse in practica, si anume constructia pasajului de la Basarab. Exista o lista cu peste 2.500 de semnaturi ale bucurestenilor care se opun in acest moment constructiei acestui pasaj. In cazul in care problemele semnalate de acestia nu vor fi remediate sau nu se vor gasi solutii, Agentia Regionala de Protectie a Mediului Bucuresti nu isi va da acordul de mediu pentru constructia acestui pasaj. Problema este ca acest pasaj va trece exact pe deasupra unui bloc de pe Bulevardul Titulescu. Daca populatia are dreptate in legatura cu sesizarile facute pentru ca acest pasaj sa fie realizat, trebuie gasite solutii de imbunatatire a proiectului. Si va spun eu ca nici un arhitect-sef nu va semna o autorizatie de construire fara autorizatia de mediu.

Un alt exemplu poate fi considerat cererea facuta de circa zece ani incoace de catre fundatia Romania de Maine, care vrea sa construiasca in parcul unde se afla Palatul Copiilor din Capitala un campus universitar. Neaparat in parc, nicaieri in alta parte. De fiecare data cand se schimba Ministerul Mediului ei vin cu o noua solicitare. Din ’94 insa si pana acum eu am respins acordarea autorizatiei de mediu pentru aceasta constructie, autorizatie fara de care nu se poate realiza nimic.
×
Subiecte în articol: interviu mediu bucuresti