x close
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Carmen Avram: „Se aprinde o lumină în mine, la Învierea Domnului”

0
Autor: Paul Bardasu 06 Apr 2018 - 20:24
Carmen Avram: „Se aprinde o lumină în mine, la Învierea Domnului”


Fire discretă, Carmen Avram şi-a deschis sufletul special pentru cititorii Jurnalului. Realizatoarea emisiunii „În Premieră”, de la Antena 3, ne-a dezvăluit cum simte sărbătoarea Paştelui prin toţi porii, ce mâncăruri preferate are, şi-a amintit de copilărie, dar ne-a spus şi care este cea mai mare dorinţă a ei de Paşte: Carmen speră ca iepuraşul să-i aducă un premiu la New York Festivals, unde reportajele prezentate la „În Premieră” au primit trei nominalizări.

Ce înseamnă Paştele pentru tine?

Sentimentul pe care îl am de Paşte, dintotdeauna, e foarte puternic. E o sărbătoare care are multă forţă, care, cumva, te umple, te întoarce în tine şi la ceea ce ai - sau ar trebui să ai - mai sfânt: credinţa. De câte ori stau la biserică, aşteptând să iau Lumina sau cântând „Hristos a înviat!”, am un fior. Şi un regret, în acelaşi timp, că nu reuşesc mai des să intru în starea asta, de credinţă totală, de recunoştinţă, de iubire. E frumos şi înălţător, e momentul în care mă simt cel mai aproape de cel mai bun om care pot eu fi. Şi, apoi, vine o linişte, o împăcare, pe care nu le regăsesc niciodată peste an. Nici măcar de Crăciun. Se aprinde, cu adevărat, o lumină în mine, la Învierea Domnului. Dacă aş reuşi s-o păstrez mai mult sau s-o reaprind mai des, aş fi un om tare fericit. Ştiu astfel de oameni. Şi îi admir.

 

Ce planuri ai de Sărbători?

Anul acesta, în premieră absolută, nu voi fi în ţară de Paşte. Colegii mei şi cu mine plecăm în Vinerea Mare în SUA, unde vom participa la Gala New York Festivals, competiţie în care suntem nominalizaţi cu trei reportaje: „Datori pe viaţă”, a lui Alex Nedea şi Liviu Dochiţa, „Graalul romilor”, al Yevgheniei Kironaki şi Mihai Buzduga, şi „România paralela”, de Magda Bucur şi Mihai Buzduga. Plecăm, deci, în grup, cei numiţi plus editorul nostru de montaj, Zsolt Lenard, plus Mihai Gâdea şi Adi Ursu, aşa că vom face sărbătorile tot în familie, într-un fel. O să fie interesant, cred. Chiar aş vrea să văd cum se simte şi trăiește Paştele pe la alţii. O să căutam şi o biserică ortodoxă, de Înviere.

 

Faci cozonaci?

Nu fac şi nici nu sunt foarte sigură că ar trebui să încerc. Toată copilăria mea, le-am văzut pe mama şi pe mătuşa mea frământându-se din cauza făinei şi a drojdiei şi, când una sau alta sau ambele ingrediente dădeau rateuri, în casă era o adevărată tragedie. Mătuşa mea, cel puţin, nu mai contenea să-şi ceară scuze - că n-a crescut cozonacul, că nu e culoarea frumoasă, că umplutura s-a împrăştiat... Practic, discuţia de la masă era monopolizată de aluat. Deci, pare atât de complicat, încât nu ştiu dacă un om ca mine, agitat şi cu mintea mereu la lucru, ar putea avea răbdarea necesară. Mă las în grija soacrei mele, care e mare maestră. Şi în cozonac, şi în dulciuri, şi în meniu.

 

Care e mâncarea ta preferată de Paşte?

Pe vremuri, preferatele mele - la mare distanţă de orice altceva - erau răcitura de porc, limba de vită cu maioneză şi salata de cartofi. Iar la dulciuri, o prăjitură care mă face să salivez şi-acum. Fraţii mei şi cu mine îi spuneam „tunel”, pentru că era un fel de tort lung şi negru: era un amestec ordonat de felii de chec obişnuit şi chec din cacao, lipite între ele cu o cremă de vanilie şi, când toată structura era gata, se turna peste el glazură de ciocolată cu rom. După care se tăia în felii oblice. Doamne, îmi amintesc perfect nu numai gustul acestor mâncăruri, ci şi platourile pe care le aşeza mama, în noaptea de Înviere. La mine acasă, masa de după Lumină e o tradiţie neîntreruptă de decenii. De 7 ani însă, nu  mai mănânc carne şi, atunci, mama Paula, soacra mea, draga de ea, îmi face meniu special din peşte. Până şi răcitură de peşte îmi face! Şi, pentru că mama, din păcate, nu mai e, mama Paula s-a specializat chiar şi în „tunel”.

 

Ce speri să-ţi aducă iepuraşul?

Îl aştept cu un premiu cât de mic la NY Festivals şi cu o frumoasă minivacanţă americană. E şi asta un soi de tradiţie. Anul acesta este al şaselea consecutiv cu nominalizari în SUA. În rest, nu vreau nimic. Oricum, la exact o lună după Paşte e ziua mea şi mi-am pregătit o listă foarte lungă.

Citeşte mai multe despre:   carmen avram

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Probă de rupt maşina pe drumul spre cel mai spectaculos traseu de rafting

Probă de rupt maşina pe drumul spre cel mai spectaculos traseu de rafting
Galerie Foto Drumul Judeţean 571 înseamnă 47 de kilometri de piatră, pământ şi, pe ici-colo, asfalt. Este cartea de vizită a Parcul Naţional Cheile Nerei, cele mai lungi şi mai frumoase din Europa. Pe aici trebuie să...

Augustin Lazăr, slujbaş la stat de-o viaţă, a donat sute de mii de euro celor două fiice

Augustin Lazăr, slujbaş la stat de-o viaţă, a donat sute de mii de euro celor două fiice
Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a reuşit performanţa, în ultimele 12 luni, de a-şi dona aproape toate veniturile obţinute ca procuror, membru CSM şi profesor la Universitatea 1 Decembrie 1918 din...

Cea mai frumoasă cascadă, un paradis interzis turiştilor

Cea mai frumoasă cascadă, un paradis interzis turiştilor
Galerie Foto Reporterii Antena 1 au pus din nou degetul pe hartă şi au ajuns, de data aceasta, într-o regiune foarte populară printre turişti, Cazanele Dunării şi Parcul Naţional Cheile Nerei - Beuşniţa. Un mic popas la...

Codin Maticiuc, cu cărţile pe masă

Codin Maticiuc, cu cărţile pe masă
Mulţi îl ştiu pe Codin Maticiuc din lumina reflectoarelor lumii mondene, însă el este un personaj  complex. Codin scrie cărţi, scrie scenarii şi joacă în filme. Îşi rupe din timpul său să aducă...

Ștefan Gheorghe, tânărul care promovează Delta

Ștefan Gheorghe, tânărul care promovează Delta
Născut pe 21 septembrie 1993, Ștefan-Marian Gheorghe este unul dintre tinerii tulceni care au reușit să-și găsească locul și rolul în societatea românească. La fel ca în cazul altor tineri de vârsta lui,...

Afaceri liberale cu panouri de avertizare la Transgaz SA Mediaș

Afaceri liberale cu panouri de avertizare la Transgaz SA Mediaș
Galerie Foto Transgaz SA Mediaş invocă degradarea panourilor de avertizare la securitate şi sănătate din incinta companiei şi a achiziţionat, recent, de la o firmă de publicitate din Bucureşti, avertizoare vizuale noi. Contr...

Generația Zen schimbă piața muncii

Generația Zen schimbă piața muncii
Sunt prima generație de nativi digitali, tineri născuți într-o epocă în care Internetul e un drept fundamental și e la fel de comun ca apa caldă. Li se spune generația Z și, la nivel global, sunt cea mai numero...

Mirela Retegan: Copiii nu sunt proprietatea noastră

Mirela Retegan: Copiii nu sunt proprietatea noastră
Galerie Foto Mirela Retegan este cunoscută drept antrenoarea părinţilor şi fondatoarea „Găştii Zurli”. Este o voce puternică în lumea parentingului din România şi crede cu tărie în educaţia prin joacă şi iubire....

Cel mai greu moment din operaţia pe cord deschis

Cel mai greu moment din operaţia pe cord deschis
Galerie Foto Operaţiile pe cord deschis pentru grefarea de by-pass-uri în cazul blocării unor artere, cardiologia intervenţională, fără chirurgie, pentru spargerea unor cheaguri şi montarea stenturilor cu ajutorul unui...

Mircea Băsescu, în război cu propria firmă. Cum și-a crescut de patru ori salariul, în timp ce compania falimenta

Mircea Băsescu, în război cu propria firmă. Cum și-a crescut de patru ori salariul, în timp ce compania falimenta
Galerie Foto Mircea Băsescu loveşte din nou în cazul falimentului fabricii de împa­chetat pui, pe care a condus-o în Portul Constanţa. Obligat, definitiv, de Tribunalul Bucureşti să restituie companiei Fattoria Terrantica...
Serviciul de email marketing furnizat de