x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Cazul Copos - Seful Loteriei spune ca afacerea a fost buna si legala

Cazul Copos - Seful Loteriei spune ca afacerea a fost buna si legala

de Daniela Ivan    |    25 Ian 2006   •   00:00
Cazul Copos - Seful Loteriei spune ca afacerea a fost buna si legala

Nicolae Cristea, directorul general al Loteriei Romane, sustine ca achizitionarea celor 38 de spatii comerciale de la firma Ana Electronic a fost o afacere perfect legala si foarte profitabila pentru institutia pe care o conduce. Vandute astazi, spatiile ar aduce peste 10,5 milioane de euro, dublu fata de pretul la care au fost cumparate, acum doi ani.

Jurnalul National: Cat de legale au fost tranzactiile prin care Loteria a achizitionat cele 38 de spatii detinute de Ana Electronic, firma vicepremierului George Copos?
Nicolae Cristea: Totul a fost perfect legal, noi am aplicat prevederile legale intocmai. Am organizat licitatie pentru a angaja o firma imobiliara, care sa ne rezolve problema achizitiei de spatii. De multi ani Loteria se confrunta cu un deficit de spatii comerciale, iar in ultimii ani politica noastra s-a schimbat prin introducerea de produse si jocuri noi. Pariloto si videoloteria ne-au obligat sa achizitionam spatii mai mari, in care sa organizam cluburi de jocuri de noroc. Firma imobiliara care a castigat licitatia este EuroEst si este una dintre cele mai mari in domeniu. De mai multi ani, EuroEst ne-a adus zeci, sute de oferte, iar in anul 2004 ne-a prezentat aceasta oferta de 38 de spatii comerciale, apartinand retelei Ana Electronic.

A fost un pachet compact?
Da, ni s-a prezentat ca un tot unitar. Noi am procedat in conformitate cu legea si, in primul rand, am cerut directorilor din sucursalele judetene, sefilor de centre din fiecare judet sa-si spuna punctul de vedere legat de acele spatii. Daca au vad comercial, daca au suprafete corespunzatoare. Am cerut toate elementele care sa ne arate daca merita sau nu sa le cumparam. In proportie de 75% toate pozitiile directorilor nostri din teritoriu au fost favorabile. Lucrul acesta s-a analizat in Directia de investitii, care are in mod special aceasta competenta. Au fost mai multe discutii, chiar si in Comitetul de directie, deci cu toti directorii executivi. Bineinteles ca decizia finala a avut-o Adunarea Generala a Actionarilor, care m-a mandatat sa cumpar aceasta retea de spatii si sa perfectez acte legale de vanzare-cumparare in fata notarului.

Legea nu prevede licitatii

Cine face parte din Adunarea Generala a Actionarilor?
Trei reprezentanti ai Ministerului de Finante. Pana acum, actionar unic la Loterie este statul roman, reprezentat de Ministerul de Finante cu cei trei reprezentanti ai sai care au aprobat aceasta tranzactie. La toata aceasta chestiune s-a lucrat foarte mult, s-au perfectat foarte multe acte.

Ce prevede legea pentru asemenea achizitii?
Ordonanta 60 spune foarte clar ca pentru terenuri si spatii comerciale nu se fac licitatii, pentru ca nu se poate stabili o procedura de licitatie. Asemenea oferte pe piata imobiliara sunt pasari rare si sunt greu de evaluat, difera de la un oras la altul, chiar de la o strada la alta, de la un vad comercial la altul. Este important de spus ca aceste spatii sunt in proportie de 90% amplasate in orase resedinta de judet, lucru care pentru noi a reprezentat o mare oportunitate.

Pretul a fost corect evaluat

Se spune ca pretul la care ati cumparat este supraevaluat, cum comentati aceasta opinie?
Pretul de achizitie pentru toate cele 38 de spatii comerciale a fost de 746 de euro/mp. In total, pentru o suprafata de peste 6.800 de metri patrati, am platit 5,1 milioane de euro. La vremea respectiva, adica in anul 2004, piata functiona intre 800 si 1.100 de euro/mp. Compania imobiliara ne-a prezentat o sumedenie de alte oferte care au fost luate in considerare in comparatie de pret. De asemenea, specialistii nostri au verificat in mica publicitate si pe baza de date de pe internet si au facut comparatie de pret. Toate aceste lucruri au fost luate in discutie si prezentate intr-un material mai mult decat laborios, prezentat in Adunarea Generala a Actionarilor, care a decis in cunostinta de cauza. Tot in anul 2004 am mai achizitionat alte cinci spatii, in afara celor 38, din care trei au fost cumparate cu un pret mai mic, iar doua cu unul mai mare.

Ati considerat chiar ca faceti o afacere profitabila...
Si chiar s-a dovedit ca este mai mult decat profitabila. Astazi, daca ar fi sa vindem ce am cumparat, nu am putea lua mai putin de 1.500 de euro/mp. Spatiile sunt foarte bine plasate, sunt in resedinte de judet, au suprafete intre 100 si 300 de mp, care ne permit sa facem cluburi de jocuri de noroc, in care sa avem toata gama de produse specifice.

Si atunci, de unde a pornit aceasta sesizare?
Este pornita de la un cetatean din Cluj, care a fost salariatul nostru si pe care noi l-am dat afara pentru nereguli in activitatea lui. S-a adresat tuturor organelor: Ministerul de Finante, Curtea de Conturi, Parchetul National Anticoruptie, actualul Departament National Anticoruptie.

Cand au fost facute aceste reclamatii?
In aprilie anul trecut. Noi inca din 16 mai 2005 am anuntat ca exista o cercetare pe aceasta tema.

Nici una din aceste institutii nu a finalizat ancheta?
Curtea de Conturi si Ministerul de Finante au finalizat controalele inca din anul 2005. Rezultatul a fost ca nu s-au incalcat prevederile legii, ca nu sunt prejudicii. Cercetarea DNA inca nu s-a terminat, DNA isi urmeaza toate procedurile legale ca sa inchida acest caz, asteptam rezultatele. Dar eu nu vad care este greseala in tot acest mecanism. Nu exista o greseala din punctul nostru de vedere. Noi spunem ca am lucrat corect, am facut o afacere buna, patrimoniul Loteriei s-a marit considerabil si asta se va vedea cand se va stabili valoarea unei actiuni, care va fi listata la Bursa pentru Fondul Proprietatea. Rezultatele s-au vazut deja la sfarsitul anului 2004, cand noi am realizat pentru prima data in istoria Loteriei un profit de aproape 50 de milioane de euro.

Criza de spatii comerciale

De ce ati avut nevoie de aceste spatii?
Loteria s-a confruntat de la inceputul anilor ’90 cu situatii teribile. La acea data, noi eram in proportie de 90% chiriasi la primarii si de atunci si pana acum am reusit sa inversam rolurile, in sensul ca acum suntem proprietari in proportie de 90%. In acelasi timp, Loteria s-a confruntat si cu multe cazuri aprobate de retrocedari si a trebuit sa renuntam la acele spatii. In acelasi timp, in proportie de 40% activitatea Loteriei se desfasura in chioscuri, care nu asigurau nici securitatea sumelor colectate, si pe care pri-mariile voiau sa le dea jos ca sa modernizeze orasele. In locul lor, trebuia sa punem ceva, altfel am fi disparut de pe piata.

Domnul Copos a declarat ca le vrea inapoi...
Trebuie sa vedem ce spune legea cum pot in momentul de fata sa fie instrainate, dar discutam de la 1.500 de euro/mp in sus. Si nu numai domnului Copos, ci oricui. Ma indoiesc ca persoane responsabile pot aproba aceasta instrainare de spatiu, in momentul de fata.

FARA GRESEALA
"Eu nu vad care este greseala in tot acest mecanism. Nu exista o greseala din punctul nostru de vedere. Noi spunem ca am lucrat corect, am facut o afacere buna, patrimoniul Loteriei s-a marit considerabil"

EXTINDERE
"In anii ’90 noi eram in proportie de 90% chiriasi la primarii si de atunci si pana acum am reusit sa inversam rolurile, in sensul ca acum suntem proprietari in proportie de 90%"

OPORTUNITATE
"Legea spune foarte clar ca pentru terenuri si spatii comerciale nu se fac licitatii, pentru ca nu se poate stabili o procedura de licitatie. Asemenea oferte pe piata imobiliara sunt pasari rare si sunt greu de evaluat"

CONCLUZIE
"Curtea de Conturi si Ministerul de Finante au finalizat controalele inca din anul 2005. Rezultatul a fost ca nu s-au incalcat prevederile legii, ca nu sunt prejudicii" - Nicolae Cristea, director Loteria Romana
×
Subiecte în articol: interviu spaţii loteriei comerciale proportie