x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Chiuariu - "Voinţa preşedintelui schimbă guverne"

Chiuariu - "Voinţa preşedintelui schimbă guverne"

de Violeta Fotache    |    Alexandra Andon    |    11 Dec 2007   •   00:00
Chiuariu - "Voinţa preşedintelui schimbă guverne"
Sursa foto: Christian Silva/

La o zi după ce şi-a anunţat demisia de la Ministerul Justiţiei, Tudor Chiuariu spune că s-a deschis cutia Pandorei la schimbarea de guverne, prin simpla voinţă a şefului statului. El promite să revină la cărma Justiţiei.
• Succesorul lui Chiuariu - Tăriceanu nu se grăbeşte

La o zi după ce şi-a anunţat demisia de la Ministerul Justiţiei, Tudor Chiuariu spune că s-a deschis cutia Pandorei la schimbarea de guverne, prin simpla voinţă a şefului statului. El promite să revină la cărma Justiţiei.

  • Realizator: Astăzi urmează să se producă demisia ministrului justiţiei,Tudor Chiuariu, demisie anunţată incă de ieri. Avem această emisiune cu puţine minute inainte de Delegaţia Permanentă a PNL, iar ministrul justiţiei, incă in funcţie, se află in studio, alături de mine. Bună ziua, domnule ministru.

Tudor Chiuariu: Bună ziua şi mulţumesc pentru invitaţie.


  • Realizator: Aţi dat primul interviu in calitate de ministru la Radio Romănia Actualităţi. Acum este ultimul in calitate de ministru. Vă depuneţi demisia la Delegaţia Permanentă a PNL, la cabinetul...

Tudor Chiuariu: Nu, la cabinetul primului ministru; astea sunt procedurile constituţionale. Primul ministru ii va inainta preşedintelui demisia mea din funcţia de ministru al justiţiei.

  • Realizator: Ce veţi face la Delegaţia Permanentă a PNL?

Tudor Chiuariu: Eu cred că Delegaţia Permanentă e concentrată asupra analizei rezultatelor alegerilor europarlamentare şi ăsta va rămăne subiectul principal pe ordinea de zi. Nu ştiu dacă se va discuta despre...

  • Realizator: Dar demisia se produce in cursul zilei de astăzi.

Tudor Chiuariu: Da, da. Va fi inaintată, dar sigur că ea va...

  • Realizator: Şi credeţi că se va discuta numele viitorului ministru?

Tudor Chiuariu: Eu cred că mai degrabă nu. Pănă la urmă e o decizie a primului ministru, aşa a fost intotdeauna, primul ministru poartă, pănă la urmă, responsabilitatea politică a acestui guvern şi eu cred că e normal ca numai primul ministru să-şi decidă colaboratorii. Sigur că pot fi discuţii. Primul ministru se poate consulta cu conducerea partidului, dar ultima decizie va reveni domniei sale.

  • Reporter: Aveţi vreo idee cine ar putea să fie succesorul?

Tudor Chiuariu: Nu ştiu. Nu vreau să fac speculaţii.

  • Realizator: Dar circulă mai multe variante.

Tudor Chiuariu: Circulă mai multe variante.

  • Realizator: Sunt plauzibile?

Tudor Chiuariu: Oricare dintre ele sunt plauzibile. Sunt persoane care ar putea, fără indoială, să facă faţă unei asemenea funcţii intr-o perioadă dificilă.

  • Realizator: Nu se indoieşte nimeni că demisia dvs se produce pe fondul, să-i spunem, avertismentului dat de preşedintele Traian Băsescu la plecarea spre Lisabona, vinerea trecută...

Tudor Chiuariu: Nu, să ştiţi că n-are nici o legătură cu asta. Greşim...

  • Realizator: Ce v-a determinat să faceţi acest gest duminică?

Tudor Chiuariu: Greşim că noi credem că prea multe lucruri care se intămplă pe scena politică au legătură cu preşedintele Băsescu. Din fericire, din ce in ce mai puţine lucruri şi rezultatele referendumului de acum două săptămăni ne-au arătat că, de fapt, cam un sfert din populaţia Romăniei mai e interesată de ce spune domnul preşedinte Băsescu. Demisia mea este un gest de responsabilitate, pentru că instituţiile statului ar trebui ţinute departe de conflicte personale şi politice şi domnul Băsescu insistă de mai multă vreme cu atacuri la adresa mea, şi, prin asta pune in dificultate nu numai persoana mea, dar pune in dificultate instituţiile statului, Ministerul Justiţiei, celelalte instituţii din sistemul judiciar. In sistemul judiciar sunt probleme care trebuie rezolvate şi in nici un caz astfel de atacuri nu fac bine, şi există un scop precis pentru care domnul preşedinte Băsescu face lucrul ăsta, şi anume domnul preşedinte Băsescu a avut o strategie foarte exactă: in 2005, am schimbat legile justiţiei, pentru ca procurorii şefi să nu mai fie numiţi de CSM, ci de preşedintele Romăniei, şi din acel moment, aceştia, procurorii şefi, fie că e vorba de procurorul general, fie că e vorba de procurorul şef al DNA, acţionează ca nişte subordonaţi servili ai domnului preşedinte.

  • Realizator: Pe de altă parte, ar trebui să existe nişte mecanisme de control a activităţii oricărui procuror, in aşa fel incăt să respecte legea, doar...

Tudor Chiuariu: Da, dar din păcate vedem că aceste mecanisme nu funcţionează, şi asta tot din vina domnului preşedinte. După ce am avut o inspecţie judiciară la Direcţia Naţională Anticorupţie, care ne-a arătat numeroase nereguli in activitate, şi faptul că ce se intămplă acolo nu are nici o legătură cu justiţia, sigur că eu am făcut o cerere de revocare in privinţa şefului Secţiei a II-a DNA, insă in loc să-mi răspundă argumentat la o cerere pe care eu, de asemenea, am inaintat-o motivat, cu argumente, pe 16 pagini, domnul preşedinte a lansat un atac politic la adresa mea. Iar lucrurile nu cred că din punctul ăsta de vedere mai pot continua aşa, şi eu cred că ceea ce trebuie să facem de urgenţă e să ducem inapoi această atribuţie de numire a procurorilor şefi de la preşedinte la CSM, pentru că altfel nu vom avea niciodată o justiţie independentă.

  • Realizator: Credeţi că va propune PNL sau altcineva o modificare in acest sens, a legilor justiţiei?

Tudor Chiuariu: Există căteva iniţiative parlamentare in acest sens, şi eu cred că trebuie duse de urgenţă pănă la capăt.


  • Realizator: Pe de altă parte, eu tot nu m-am lămurit ce v-a determinat ieri să luaţi hotărărea de a demisiona. Nu vreau să fac speculaţii. Imi vine insă in gănd - fiindcă au fost multe declaraţii pe această temă, pe tema demisiei dvs, una dintre ele venea de la domnul Vasile Puşcaş, deputat PSD, care spunea că vă aşteptaţi ca un raport al Comisiei Europene să aibă observaţii critice şi foarte critice la adresa funcţionării statului de drept din Romănia.

Tudor Chiuariu: Nu, asta e, in mod evident, o speculaţie. Nu există in momentul ăsta nici măcar un proiect de raport ca să ne dăm seama dacă acesta va fi critic sau mai puţin critic.

  • Realizator: Cănd urmează un raport?

Tudor Chiuariu: Un raport, care insă nu va fi politic, nu va conţine concluzii, va fi doar ca o dare de seamă, ca o constatare a evoluţiilor, va fi adoptat de Comisia Europeană inspre sfărşitul lunii ianuarie, deci in momentul ăsta e imposibil să ne dăm seama despre conţinutul acestui raport, aşa că asta e o speculaţie pe care o resping.

  • Realizator: Pe de altă parte, aţi spus că intenţionaţi sau aţi dori să vă intoarceţi la Ministerul Justiţiei pentru a termina reforma. Ce ar insemna terminarea acestei reforme? Şi inainte de a ne răspunde la această intrebare, vreau să o salut pe doamna Violeta Fotache, ziarist la "Jurnalul Naţional", care ni s-a alăturat prin telefon. Bună ziua. Să ascultăm răspunsul domnului ministru Chiariu şi apoi o să vă invit pe dvs să-i adresaţi o intrebare. V-am intrebat ce aţi avea in vedere pentru a continua, cum dvs v-aţi exprimat, reforma in justiţie?

Tudor Chiuariu: Sunt căteva lucruri care trebuie puse la punct. In primul rănd, noile coduri de procedură, atăt civilă, căt şi penală. Procedurile durează prea mult in Romănia şi de-asta poate să-şi dea seama orice cetăţean care a intrat in contact cu sistemul judiciar. Sunt, din cauze procedurale, prea multe cauze care nu ajung la o sentinţă, la un verdict final ş.a.m.d. Avem nevoie de proceduri moderne, pentru că acestea sunt invechite, şi de aceea eu am propus şi un nou Cod de procedură penală şi un nou Cod de procedură civilă.

  • Realizator: Dar aţi vorbit despre faptul că dacă ar fi să continuaţi reforma in justiţie aţi lua acele măsuri necesare pentru ca să nu mai se poată intălni amestecul politicului.

Tudor Chiuariu: Nu; ca instituţiile statului să nu mai fie folosite ca instrumente politice. Şi, după părerea mea, prima măsură pe care ar trebui să o luăm ar fi aceea că procurorii şefi să nu mai fie numiţi de preşedinte, in privinţa asta. Ce ar mai trebui făcut e o strategie de resurse umane, la nivelul sistemului judiciar. Asta nu am avut niciodată, nu ştim nici in momentul ăsta de căţi procurori şi de căţi judecători avem nevoie pentru ca toate procesele să fie soluţionate intr-un termen rezonabil. Sunt căteva chestiuni fundamentale, dar trebuie să le luăm pas cu pas. După ce vom da codurile de procedură şi vom şti cum aşezăm competenţele, sigur că vom şti şi de ce număr de procurori şi de judecători e nevoie la fiecare instanţă.

  • Violeta Fotache: Da. Eu sunt de acord cu ceea ce a spus şi domnul Chiuariu referitor la reintoarcerea in măinile CSM a deciziei de alegere a celor care să fie şefi in instituţiile de parchet. Mă refer la procurorul general, şeful DNA, şeful DIICOT. Această atribuţie a fost luată de la CSM din 2005, pe vremea ministeriatului Monicăi Macovei, şi aş dori totuşi să-l intreb - că mi-aţi spus să-i pun o intrebare domnului ministru, poate că vor fi două - de ce nu a avut in timpul, e adevărat, scurt, al mandatului domniei sale, o iniţiativă de a modifica legea in acest sens şi ce inseamnă 'se intoarce' mai exact?

Tudor Chiuariu: In primul rănd, cu privire la iniţiativa...Sigur că astfel de iniţiative există deja in Parlament şi ar fi fost inutil ca eu să fac o iniţiativă nouă. Eu, la dezbaterile din Comisiile juridice, şi mai ales din Comisia juridică de la Senat, m-am declarat de acord cu acea iniţiativă, astfel incăt nu rămăne decăt să se intrunească o voinţă politică majoritară pentru ca acea iniţiativă să fie adoptată. In al doilea rănd, vreau să vă spun că deşi sunt mulţumit de ceea ce am realizat in cele opt luni in care am fost ministrul justiţiei, cu siguranţă se putea face mai mult, şi mai ales puteam să termin căteva din proiectele importante - şi am numit aici Codul de Procedură Penală, Codul de Procedură Civilă. Avem amendamente la Codul Civil şi, cu siguranţă, odată cu Codul de Procedură Penală va fi nevoie de un nou Cod Penal. De asemenea, un alt proiect important, pe care insă l-am finalizat, e Agenţia Naţională de Integritate, şi din punctul ăsta de vedere pot să mă declar mulţumit. Ceea ce aveam de făcut şi ceea ce ne-am angajat faţă de Comisia Europeană, să adoptăm legea şi apoi să punem in funcţiune agenţia, e foarte aproape de a se realiza in cel mai scurt timp; personalul ANI va fi recrutat şi eu sper ca in partea a doua a lunii ianuarie să inceapă primele controale privind averea, interesele şi incompatibilităţile demnitarilor.

  • Violeta Fotache: Am inţeles.

Tudor Chiuariu: E o ambiţie personală, dacă vreţi, vreau să mă intorc la Ministerul Justiţiei şi să continuăm această reformă.

  • Violeta Fotache: Adică speraţi să vă reintoarceţi la Ministerul de Justiţie după ce se va termina ancheta pe care au inceput-o procurorii DNA şi...

Tudor Chiuariu: Intr-un moment sau altul. Eu nu vreau să mă refer la această anchetă. Cu siguranţă vom vorbi despre ea la momentul potrivit, insă vreau să vă spun că sesizarea a fost făcută e ridicolă, cu citate din ziare, cu nici un fel de probe, cu cereri de documente la Ministerul Justiţiei, după ce s-a făcut publică această sesizare către preşedinte ş.a.m.d.

  • Realizator: Eu am impresia că in toate aceste luni, au fost opt luni de mandat aproape, aţi dus foarte multe bătălii in planul public, in planul de imagine. Regretaţi acest lucru?

Tudor Chiuariu: Nu, n-am de ce să regret. Eu cred că lucrurile pe care le-am spus au fost adevărate. Am spus că la DNA in nici un caz nu se desfăşoară anchete profesioniste şi imparţiale, şi inspecţia judiciară a dovedit acest lucru. Acum avem mai multe dovezi. Vedem că toate dosarele care au fost trimise in instanţă se intorc - asta e o confirmare a faptului că nu s-a lucrat profesionist şi am spus foarte clar, că nu o să avem niciodată rezultate in lupta anticorupţie numai cu show-uri televizate, cu informaţii care sunt scurse in presă, cu judecata care se face mai degrabă la televizor şi nu ajungem niciodată la o sentinţă definitive.

  • Violeta Fotache: Domnule ministru, eu sunt de acord cu dvs. parţial cu ceea ce aţi spus, dar trebuie să recunoaşteţi şi dvs. că o parte din dosare se reintorc la DNA, pentru că s-a constatat neconstituţionalitatea legii, să ne găndim la dosarele privindu-i pe foştii miniştri. Acestea nu s-au intors la DNA pentru altceva decăt...uitaţi, cazul Adrian Năstase.

Tudor Chiuariu: Este foarte adevărat. Unele se intorc fiindcă...

  • Violeta Fotache:...să fim corecţi.

Tudor Chiuariu: Sigur, unele se intorc pentr că incă ordonanţele de urgenţă pe care le-a dat doamna Macovei erau vădit neconstituţionale şi ăsta e unul dintre motive; in al doilea rănd, altele se intorc pentru că au fost prost instrumentate. Astea sunt cele două cauze.

  • Violeta Fotache: Da, clar. Domnule ministru, imi permiteţi - pentru că aţi adus vorba de ordonanţe guvernamentale, ordonanţe neguvernamentale neconstituţionale şi aţi vorbit de doamna Macovei - să vorbim puţin de ordonanţa iniţiată de dvs. privind comisia de la Cotroceni. Cănd aţi iniţiat acest act, v-aţi găndit că veţi pierde mai mult decăt aţi mizat?

Tudor Chiuariu: Nu ştiu dacă e vorba de a pierde sau a căştiga aici. Ceea ce noi am incercat să facem, am incercat să facem o procedură transparentă, imparţială şi profesionistă in privinţa anchetării miniştrilor, pentru că ceea ce se intămpla acolo nu avea nici o legătură in vreun fel cu justiţia. La ceea ce s-a ajuns, şi asta vreau, nu am criticat pănă acum decizia Curţii, dar acum pot s-o fac, că sunt intr-o altă poziţie, decizia Curţii, insă, deschide o cutie a Pandorei şi ceea ce se intămplă din acest moment e că nu mai avem principiul constituţional al răspunderii guvernului in faţa parlamentului, ci avem deschisă posibilitatea preşedintelui de a schimba guverne, ceea ce nu e in nici un caz in spiritul Constituţiei.

  • Realizator: Pe de altă parte, nu pot să cred că putem critica atăt de tare decizia Curţii Constituţionale.

Tudor Chiuariu: Ba da, eu pot să...

  • Realizator: Neincrederea in Curtea Constituţională ne-ar duce la interpretări foarte grave, intr-o situaţie foarte gravă.

Tudor Chiuariu: Dar ceea ce s-a intămplat e foarte grav. E foarte clar in Constituţie că guvernul poate răspunde politic numai in faţa parlamentului, ori din momentul ăsta, dănd o libertate totală preşedintelui de a suspenda orice membru al guvernului, inclusiv pe primul ministru, se poate ajunge la schimbarea de guverne prin simpla voinţă a preşedintelui.

  • Realizator: Credeţi că s-ar putea intămpla aşa ceva?

Tudor Chiuariu: Cu siguranţă s-ar putea intămpla toate lucrurile despre care ne-am intrebat s-ar putea intămpla, nu s-ar putea intămpla. Domnul preşedinte nu vrea să respecte Constituţia, şi a incălcat-o in mai multe rănduri şi cu siguranţă o va incălca in continuare, dacă va fi in folosul intereselor sale politice.

  • Violeta Fotache: Dar Curtea Constituţională a constatat că decizia de a aproba inceperea urmăririi penale este un atribut exclusiv al preşedintelui. Dvs. aţi vrut să mai introduceţi un filtru pe lăngă preşedinte, format din judecători care să fie mai obiectivi şi, pănă la urmă, uitaţi ce s-a obţinut: nu vom mai avea nici măcar acest filtru. De asta vă intrebam că s-a pierdut mai mult decăt s-a căştigat.

Tudor Chiuariu: Haideţi să fim corecţi. Filtrul ăsta exista.

  • Realizator: Se putea intămpla să sesizeze cineva neconstituţionalitatea fostei comisii.

Tudor Chiuariu: Bineinţeles, asta era doar o chestiune de timp.

  • Violeta Fotache: E adevărat, ordonanţa dvs. doar a declanşat...

Tudor Chiuariu: Mai e o problemă, de fond, intr-un fel. Eu pe unul dintre membrii comisiei pe care l-am propus, al vechii comisii, era de asemenea judecător. Dacă domnul preşedinte Băsescu credea că e neconstituţional să fie un judecător in acea comisie, nu il numea, insă domnul preşedinte l-a numit prin decret. Deci totul a fost o chestiune politică, iar eu spun că consecinţele acestei decizii a Curţii Constituţionale sunt foarte grave. Din momentul acesta se consacră prin această decizie controlul preşedintelui asupra guvernului.

  • Realizator: Spre ce vă indreptaţi acum, ca şi carieră persoanală?

Tudor Chiuariu: Cu siguranţă voi rămăne in politică. Vă daţi seama că lucrurile s-au succedat cu repeziciune, nu m-am găndit, insă voi lua o scurtă vacanţă şi după Sărbători voi decide care va fi traiectoria mea profesională.

  • Realizator: Vă mulţumesc.

 • Succesorul lui Chiuariu - Tăriceanu nu se grăbeşte

×