x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Claudiu Crăciun: "Miza este Traian Băsescu, el trebuie să plece şi ceilalţi după el"

Claudiu Crăciun: "Miza este Traian Băsescu, el trebuie să plece şi ceilalţi după el"

06 Feb 2012   •   14:00
Claudiu Crăciun: "Miza este Traian Băsescu, el trebuie să plece şi ceilalţi după el"

Claudiu Craciun, protestatarul din Piata Universitatii, cel care a ridicat in picioare Parlamentul European, este una din "vocile" care transmit mesajul celor care, seara de seara, ies in strada pentru dreptul la o viata mai buna.


● Jurnalul National: Emil Boc si-a dat demisia. Cum privesc protestatarii acest lucru?
● Claudiu Craciun: Noi continuam. Este o victorie. O victorie intermediara, o schimbare necesara, dar nu suficienta. Principalul responsabil pentru politicile economice si pentru derapajele antidemocratice este presedintele Traian Basescu. Pe dansul il vrem demis, vrem sa-si anunte demisia sau sa anunte macar data la care va demisiona.

● Ce crezi ca l-a determinat pe premier sa-si depuna mandatul?
● Este o incercare de detensionare a situatiei. Emil Boc, desi are partea lui de vina in acest scenariu mai mare, are acum doar rolul unui tap ispasitor. Dar cetatenii din strada stiu care este adevarul. De aceea au strigat pana acum mai mult "Jos Basescu" decat "Jos Boc". Asteptam altceva! Este insa o victorie, in mod clar. Nu cred ca acest guvern si-ar fi dat demisia sau ar fi fost demis daca cetatenii nu erau in strada timp de trei saptamani in Bucuresti, in Romania si in strainatate.

● Crezi ca aceasta victorie a protestatarilor va mobiliza un numar mai mare de oameni sa iasa in strada?
● Sunt mai multe variabile, dar cu siguranta ceea ce s-a intamplat va impulsiona protestele. Pentru ca decizia de a pastra politicile intacte, dar a schimba garnitura nu mai impresioneaza pe nimeni. Oamenii vor o schimbare reala, vor o schimbare de politici daca mai este posibila. Si-au dat seama, o data cu demisia premierului, ca au din nou putere si cred ca nu se vor sfii s-o foloseasca de acum incolo.

● Cum veti sarbatori?
● Vom ingheta de frig ca in ultimele zile, probabil fiind mai bucurosi, mai solidari si, poate, in loc de ceai vom bea si putina sampanie. Nu avem nimic pregatit, dar cred ca vor fi mai multi oameni decat de obicei. Ma bazez pe creativitatea si pe inspiratia de moment a protestatarilor care nu a dat gres niciodata pana acum.

● Ieri seara printre manifestanti a aparut un streag al Siriei. Care este mesajul?
● Protestul de ieri seara a fost dedicat si cetatenilor sirieni care au fost raniti sau ucisi de catre guvernul criminal din Siria. Este o modalitate prin care noi spunem ca lupta pentru libertate, lupta pentru demnitate, lupta pentru drepturi este o lupta universala. Noi aici, sirienii acolo si alti cetateni din multe alte tari lupta pentru asta si noi suntem solidari cu ei. O intreaga lume e oripilata de ce se intampla acolo. Si noi in 1989 am scapat de un regim opresiv prin sange, prin sacrificii.
In fiecare seara vom avea un steag al opozitiei siriene in Piata. Este o recunoastere a faptului ca solidaritatea este umana, nu se restrange la aceeasi nationalitate, nu se restrange la cei de aceeasi culoare, limba sau religie. Noi credem in drepturile omului si chiar daca nu putem face nimic in mod direct acolo unde sunt incalcate, macar putem face gesturi de solidaritate. Daca reusim sa fim solidari cu sirienii, eu zic ca putem incerca sa fim si noi, romanii, solidari intre noi.

● Tot ieri seara protestatarii au dedicat Elenei Udrea o colectie de pantofi umpluti cu mesaje.
● Da, este unul dintre gesturile simbolice facute de unii dintre manifestanti, au fost mai multe pe parcurs. Practic se inventeaza in fiecare zi sloganuri, gesturi. Romania protestatara este in acelasi timp si o Romanie creativa. Asta nu inteleg guvernantii, este o Romanie necontrolata de vreun partid.

● Te-au sunat oamenii azi?
● Da, primim mesaje de incurajare, dar noi, cei din Piata, pe langa mesaje, asteptam prezenta. Vremea s-a mai incalzit, iar in Piata Universitatii e cel mai cald din Romania. Ii asteptam sa fie langa noi, nu numai cu spiritul.

● Te asteptai la acest gest al premierului?
● Erau zvonuri... dar e o miza marunta, Emil Boc nu era si nu este principalul responsabil. Demisia lui reprezinta doar sacrificiul unui pion si nu o capitulare a unui regim care ne-a dezamagit pe toti.

● Ce preconizezi ca se va intampla in perioada imediat urmatoare pe scena politica?
● Nu-mi pot imagina, dar cred ca tot ce va face Traian Basescu in aceasta perioada, dupa plecarea lui Boc, va fi in lumina reflectoarelor. Orice premier va fi desemnat va fi si mai clar ca presedintele isi asuma responsabilitatea pentru ce s-a intamplat pana acum si ar trebui sa si-o asume pana la capat, dandu-si demisia. O demisie care ar putea sa produca alegeri prezidentiale mai devreme nu este ceva antidemocratic, nu este ceva anticonstitutional, vrem un gest de onoare din partea presedintelui. Dupa aceea romanii vor hotari la vot. Noi in Piata nu le spunem cu cine sa voteze, le spunem doar sa mearga la vot daca au incredere in cineva. Atat.

● Cum anticipezi ca va fi imaginea noului guvern?
● Cu cat raman mai multi din vechiul guvern in noul guvern, cu atat imaginea va fi mai proasta. Dar, sincer, guvernul nu conteaza, ar putea sa aduca pe oricine. Miza este Traian Basescu, el trebuie sa plece si ceilalti dupa el.

Cine este Claudiu Craciun
Recunoscut drept "vocea" Pietei Universitatii, Claudiu este doctor in stiinte politice si lector universitar doctor la Catedra de Stiinte Politice si Studii Europene a Facultatii de Stiinte Politice, din cadrul Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative (SNSPA). Este autor si editor al unor volume de specialitate, a fost presedintele Asociatiei Internationale a Studentilor in Stiinte Politice, presedinte al Societatii Globale a Studentilor si Tinerilor Profesionisti Romani si membru al Comitetului Executiv al Retelei Europene de Stiinte Politice. Are un master in politica europeana la London School of Economics and Political Science si a lucrat in diferite pozitii in cadrul Secretariatului General al Guvernului si Ministerului Educatiei. De doi ani este consultant in domeniul politicilor publice si managementului public.

×