x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Cozmin Gusa- "Basescu, colaborator ascuns al lui Iliescu"

Cozmin Gusa- "Basescu, colaborator ascuns al lui Iliescu"

de Carmen Vintila    |    19 Sep 2005   •   00:00
Cozmin Gusa- "Basescu, colaborator ascuns al lui Iliescu"

Confirmat prin vot presedinte al PIN, Cozmin Gusa se lanseaza intr-un nou sir de acuzatii: Traian Basescu este inteles cu Ion Iliescu de dinainte de alegeri, Coalitia de guvernamant a cumetrizat Romania, iar PD este condus de oameni cu mentalitate de lichele: scutierul Boc, catelusul Videanu si valetul Blaga.

Jurnalul National: Domnule Gusa, ati avut o reuniune importanta, ati fost ales presedinte, ce planuri aveti cu PIN?
Cozmin Gusa: Intalnirea a fost importanta pentru ca a fost prima, pentru mine pentru ca a consfintit prin vot faptul ca sunt presedintele partidului, dar mai ales pentru ca PIN si-a lansat noul proiect pe care-l va urma in viitor "Noua Romanie" - a solidaritatii dintre cei care stiu ce au de facut si restul natiunii.

Au trecut aproape noua luni de la ruptura dintre dumneavoastra si presedintele Traian Basescu. Care au fost motivele reale?
El este cel care nu a fost foarte vehement cu proiectele si atitudinile pe care le-a prezentant in campanie. Este vorba de colaborarea sa cu Ion Iliescu pe care a inceput-o imediat dupa ce s-a instalat la Cotroceni. Ulterior, am constatat ca de fapt ea era mult mai veche, dar era ascunsa. Cand eu am acuzat, intr-un interviu, ca exista sansele unei a doua fratii a securitatii pe care o vad inflorind zi dupa zi, cum exista in ianuarie 2001, a fost momentul in care s-a facut clic si eu si Basescu nu am mai vorbit unul cu altul deloc. Acum, unul dintre proiectele la care lucram este sa desenam toata increngatura din mafia administrativa din actuala Coalitie de guvernare. O sa fie evident pentru toti romanii ca pe langa o parte din proiectele de bani negri, proiectele clientelare pentru fiecare partid care compun Coalitia, s-a mai petrecut un fenomen: cumetrizarea Romaniei. Dupa modelul lui Basescu care si-a pus cumatrul viceprim-ministru, la nivelul ministerelor, la nivelul puterii locale, asemenea exemple sunt peste tot, ori asta e un lucru extrem de nociv pentru ca practic pune stavila oricaror promovari de oameni competenti si incurajeaza foarte multe proiecte ilegale facute in familie, ca nu se afla.

"Iliescu, o calamitate"


S-a vorbit foarte mult de constituirea unui pol social-democrat in jurul fostilor lideri ai Revolutiei, Petre Roman si Ion Iliescu. E posibil ca PIN sa se alature unui astfel de pol?
Atat timp cat din acest proiect fac parte persoane precum Ion Iliescu sau altii asemenea lui, nu exista nici o posibilitate de colaborare. Atat timp cat un partid care-ti propune un parteneriat nu trece chiar el printr-un proces de reformare profunda nu ai cum sa crezi ca un proiect comun ar putea sa functioneze.

Si cat va cantari prezenta lui Ion Iliescu la luarea deciziei?
Total. Ion Iliescu este o persoana extrem de agreabila in privat, un om care stie multe, stie sa se faca placut, dar din punct de vedere politic omul este o calamitate. Este un domn care n-a vrut toata viata lui decat sa fie primadona, nefiind recomandat de nimic pentru asa ceva. Din punctul meu de vedere a fost un politician cel mult mediocru al Romaniei si longevitatea lui chiar pe aceasta mediocritate s-ar putea explica. El aduce intotdeauna in locurile unde este invitat o intreaga paleta de impostori, de oameni care ascund secrete grele despre 1989. Toate aceste elemente cu care vine in urma lui Iliescu, il fac ca in urma lui sa blocheze orice proiect corect de alaturare politica sau de reforma, pentru ca reforma nu se poate face decat prin decizie si adevar. El este tipic pentru indecizie si pentru minciuna.

V-ati mai intoarce in PSD?
Exclus. Sunt presedintele PIN, cand am plecat din PSD am stiut de ce am plecat, deocamdata lucrurile nu s-au modificat la nivel intern acolo, si eu de obicei cand plec dintr-un loc nu ma mai intorc. A, ca am o parere buna despre lucrurile pe care ar putea sa le faca Mircea Geoana, asta-i altceva.

Dar la PD?
Nu. E valabila prima afirmatie din cazul PSD cu urmatoarea mentiune: pe baietii aia de la PD i-am carat in spate un an de zile impreuna cu mai tinerii mei colegi, Lavinia, Aurelian, intr-o perioada foarte grea. M-am dus acolo cand partidul ala avea 7% in sondaje in ianuarie 2004 cu marele Basescu in frunte. Modalitatea in care m-au tratat din punct de vedere public arata ca cei care conduc acum PD au o mentalitate de lichele care ii face sa actioneze doar in virtutea unor frici legate de scaunele lor sau de succesul lor viitor sau de un Traian Basescu de la Cotroceni care le trage cate un baston. Sunt supranume in acest sens: scutierul Boc, catelusul Videanu si valetul Blaga.

Credeti ca se va reusi schimbarea celor doi presedinti ai Camerelor?
Cred ca se va reusi, dar nu neaparat a ambilor. Nicolae Vacaroiu va reusi sa reziste. Berceanu nu e de natura sa coaguleze energiile. Apoi mai sunt in joc si majoritatea extrem de subtire a Coalitiei in Senat si relatia buna pe care Vacaroiu o are cu Basescu sau sustinerea de care se bucura Vacaroiu din partea lui Iliescu si Iliescu are un cuvant de spus in fata lui Basescu. Pe cand in ceea ce il priveste pe Nastase, el si Iliescu abia asteapta sa scape unul de altul.

Deputatii PIN il vor sustine pe Bogdan Olteanu?
Mai intai, schimbarea regulamentului este lovita de neconstitutionalitate si o judecata clara a Curtii Constitutionale va demonstra acest lucru. Cat despre Bogdan Olteanu, sigur ca un coleg de generatie ar fi preferabil ca presedinte al Camerei. Dar daca vreti o judecata obiectiva din partea mea, lasand la o parte orice aversiuni trecute cu Nastase, el este cel mai bine pregatit sa conduca Camera.

Parlament bicameral


Mizati pe surprize venite de la Cotroceni?
Da. Ordinele venite de la Cotroceni au actionat si la instalare, cand Basescu a preferat sa-i dea acel ordin de a accepta un vot neregulamentar lui Tariceanu care m-a lasat pe mine in offside, care o tineam langa cu secretizarea votului. Basescu, in loc sa evolueze politic, o data ce a ajuns presedinte a involuat si de teama ca nu poate sa acopere toata suprafata functiei prezidentiale a preferat sa revina la comportamentul marinaresc de pe vapor in care isi baga nasul peste tot, face lucruri impotriva Regulamentului numai ca sa fie el sigur ca stie tot ce se intampla in Romania si nimic nu-i scapa de sub control. Acum o sa vina cu fel de fel de bombite cum e bombita asta cu unicameralismul. In primul rand, Traian nici macar nu e o persoana competenta sa vorbeasca de Parlament, a fost un parlamentar slab. In al doilea rand, inainte sa vorbeasca de reforma parlamentara, ar fi trebuit sa se consulte cu specialistii in domeniu.

Sunteti de acord cu Parlamentul unicameral?
Sunt un sustinator al bicameralismului existent insa cu o reducere de 30% a fotoliilor parlamentare. Cu o reforma constitutionala oricand o sa fiu de acord, pentru ca dualitatea asta a puterii in Romania nu e de natura sa ne ajute, noi trebuie sa ne bazam pe un Parlament cu profesionisti. Aici se ridica o problema pe care vad ca Traian o tine una si buna, si o sa ia leapsa, pentru ca referendumul pe care el se pregateste sa-l faca, nu numai ca nu are dreptul constitutional sa-l faca pentru ca reforma institutionala nu e interes national, dar nu va putea sa-si asigure prezenta. Unicameralismul nu o sa-i aduca niciodata 50% plus unu. A, daca ii chema pe romani sa vina la referendum sa aleaga cinci paini gratis pe zi, veneau toti romanii.

Credeti in scenariul unor alegeri anticipate in decembrie?
Nu. In acest moment popularitatea lui Basescu este una intr-o puternica descrestere, el a promis oamenilor paine si le da circ, ceea ce nu tine de foame si acelasi lucru se petrece si in cazul ADA.
×
Subiecte în articol: basescu interviu iliescu ion