x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Craciun si Revelion fara zapada

Craciun si Revelion fara zapada

de Sorin Anghel    |    06 Dec 2005   •   00:00
Craciun si Revelion fara zapada

Conform estimarilor statistice ale Administratiei Nationale de Meteorologie, in perioada Sarbatorilor de iarna nu vom avea parte de zapada. Directorul general al ANM, Ion Sandu, spune ca decorul hibernal s-ar putea instala doar in nord-estul tarii.

Directorul general al Administratiei Nationale de Meteorologie, Ion Sandu, ne anunta ca iarna perioadele cu vreme rece vor alterna cu cele in care temperatura va fi peste 0 grade Celsius. In perioada Sarbatorilor de iarna se anunta precipitatii, dar zapada este posibil sa se gaseasca numai in nord-vestul tarii.

Jurnalul National: Domnule Sandu, a fost anul 2005 atat de ploios, incat sa se spuna ca nu a mai existat un asemenea precedent?
Ion Sandu: Am avut parte de un an cu precipitatii nemaiintalnite. In multe zone din tara, cantitatile din primele opt luni au depasit mediile multianuale. Sa va dau un exemplu. La Bucuresti sau la Targoviste, de pilda, media lunara este de 80 de litri pe metru patrat. Anul acesta am avut un record absolut.
S-au inregistrat 220 de litri pe metru patrat in decurs de numai patru zile. Anual, la Bucuresti cad cam 380-400 de litri pe metru patrat. In 2005 au fost peste 600 de litri pe metru patrat. Este cel mai ploios an de cand exista masuratori meteorologice. Au mai fost precipitatii mari si in anii ’70, au avut loc si atunci inundatii catastrofale pentru populatie, dar nu a fost ca acum. Diferenta era ca atunci a plouat in luna iulie, care este luna calduroasa, in vreme ce acum am avut sapte perioade de precipitatii abundente. A fost cel mai ploios an de care a avut parte Romania vreodata.

Recorduri absolute la precipitatii


Au fost si zone care au avut parte de seceta in acest an?
Nu. Au fost precipitatii la limita in zona Vasluiului, in general la granita cu Republica Moldova. Ar fi fost culmea sa avem parte de seceta intr-un an in care au existat sapte perioade cu precipitatii abundente.

Care au fost zonele in care a plouat cel mai tare?
A plouat tare la Radauti, in judetul Suceava, la Botosani, la Bacau, de zona de munte nici nu mai vorbesc. Parca nu se mai oprea ploaia. Cantitatea cea mai mare de precipitatii s-a inregistrat la Campulung Muscel, in judetul Arges.

Care a fost cantitatea de precipitatii cazuta aici?
In mod normal, erau cam 700 de litri pe metru patrat intr-un an. In 2005 au fost 1.047 de litri. Si cifrele pe care vi le spun reprezinta masuratori efectuate pana la 1 octombrie. Ganditi-va ca pana la sfarsitul anului vor mai fi ploi si ninsori, astfel ca cifra va creste. Au mai fost cazuri de precipitatii mari si la Curtea de Arges, o zona apropiata de Campulung Muscel. Aici au fost 1.035 de litri pe metru patrat.

Administratia Nationala de Meteorologie a prevazut aceasta cantitate mare de precipitatii care a cazut peste Romania in acest an?
Prognozele si masuratorile noastre au coincis poate nu in totalitate, dar in proportie de 99,99%, cu avertizarile trimise.

Cate avertizari ati trimis in acest an?
Administratia Nationala de Meteorologie a transmis in decursul acestui an 23 de avertizari.

Care este traseul acestor avertizari?
Noi transmitem avertizarea la Ministerul Administratiei si Internelor. De aici ele pleaca catre prefecturi. La nivel judetean se formeaza comandamente de urgenta, care au datoria sa informeze primarii din fiecare comuna de avertizarile pe care noi le trimitem.

Tine cineva cont de aceste avertizari?
Pana la nivelul prefectilor pot spune ca da. Mai departe nu stiu ce se intampla.

Schimbarile climatice sunt de vina


Nu prea va ia lumea in seama.
Mai sunt si cazuri de acest fel, din pacate. Noi ne facem datoria si suntem cu inima impacata. Ne pare foarte rau ca primarii de la tara nu tin cont de aceste avertizari. Am vazut la televizor un primar care spunea ca a primit avertizare de la Prefectura, dar nu a crezut ca va ploua asa de mult pe cat a prevazut Agentia Nationala de Meteorologie.

Se trimit din timp aceste avertizari sau doar pe ultima suta de metri?
Bineinteles ca noi anuntam din timp, cu 48 de ore inainte.

Nu v-ati luat deloc "bobarnace" in perioada inundatiilor?
Atat timp cat cele 23 de avertizari ale noastre s-au dovedit reale, nu aveam cum sa fim certati de nimeni. Eu, personal, am fost chemat de fiecare data la Comandamentul Central de Aparare.

Care este, in opinia dumneavoastra, cauza acestor caderi uriase de precipitatii?
Totul are loc din cauza actiunilor produse de schimbarile climatice. Asa se manifesta, prin precipitatii abundente si uragane de intensitate mare, asa cum a fost celebrul Katrina, care a distrus coasta de sud a Statelor Unite ale Americii. Se mai intampla sa aiba loc si cicloane de mica intensitate. S-a format un ciclon in Marea Mediterana care a generat precipitatiile cazute in partea de sud-est a Europei. Nu doar Romania a avut parte de inundatii. Au fost situatii similare in Austria si Ungaria, iar bulgarii au fost mai loviti ca noi. Aduceti-va aminte ca Spania si Portugalia au avut parte de seceta. Le-au ars padurile... Cand s-a instalat seceta in Peninsula Iberica, cantitatea de precipitatii s-a redistribuit si s-a indreptat catre partea Europei in care se gaseste si tara noastra.

Cum va fi iarna ce ne bate la usa?
Nimeni nu poate spune inca de pe acum daca va ninge sau nu in aceasta iarna. Se pare ca in zona de nord-vest a tarii vom avea mai multa zapada. Tinand cont ca am avut parte de o toamna absolut normala si de o iarna care a inceput cu vreme frumoasa, cu temperaturi peste limita de 0 grade Celsius, pot spune ca vom avea parte de o iarna usoara. La noi nu a venit inca iarna, in vreme ce in restul Europei deja ninge. Am vazut la televizor ca la Paris e zapada destul de mare, in vreme ce la noi e inca bine.

Dar vom avea zapada de Sarbatori?
De lucrul asta se intereseaza toti romanii. Va fi o alternanta intre perioadele frumoase si cele cu precipitatii. Luna aceasta, pana pe 9, vom avea temperaturi ridicate. In perioada 12-15 va fi foarte frig, cu temperaturi scazute. De Sarbatori ne asteptam sa fie precipitatii in perioada 24-25.

Foarte frumos. Inseamna ca de Craciun vom avea zapada. Tine pana de Revelion?
Nu se stie daca va fi zapada in toata tara.

Adineauri ati spus ca va fi.
Am spus ca vor fi precipitatii, adica se poate intampla sa avem parte si de ploaie, nu doar de zapada. Va ninge in zona de nord-vest a tarii, iar in restul teritoriului vor fi precipitatii sub forma de ploaie din cauza masei de aer cald. Este posibil ca, in cazul in care in tara noastra va patrunde o masa de aer rece in perioada Sarbatorilor de iarna, sa fie zapada peste tot. Dar din estimarile statistice inca nu se stie daca va fi zapada.

Cate statii meteo sunt acum in Romania?
Administratia Nationala de Meteorologie are in clipa de fata 150 de statii meteorologice, din care 80 sunt automate, cu senzori care transmit pe calculator, apoi pleaca la centrul regional prin GSM si in final ajunge prin satelit la noi, la sediul central. Ne dorim ca in fiecare an sa mai cumparam cate zece statii automate.

Ati avut vreo statie inundata anul acesta?
Nu. Adica nu stiu si nici nu prea cred. Statiile sunt situate in zonele cele mai inalte ale localitatilor. O sa ma interesez de lucrul asta. Stiu ca la Curtea de Arges a fost inundat tot orasul si este posibil sa fi intrat apa si in curtea statiei.

EI NE SPUN CUM VA FI VREMEA
Administratia Nationala de Meteorologie a fost infiintata in 1951, din acest an fiind condusa de Ion Sandu (foto), aflat la al doilea mandat. Institutia din Baneasa este organizata in clipa de fata pe zece laboratoare, avand un total de 152 de angajati, care asigura functionalitatea si gradul de competenta necesar. Din anul 2002, ANM este direct subordonata Biroului Roman de Meteorologie Legala. Laboratoarele ANM ofera beneficiarilor o gama larga de servicii de etalonare, verificare metrologica si incercare.
×